Comunicatul World Jewish Restitution Organization privind decesul Dr. Aurel Vainer, Preşedinte de Onoare al FCER

(New York, NY) 31 octombrie 2021: Organizația Mondială pentru Restituirea Proprietăților Evreiești (WJRO) deplânge moartea celui care a fost Dr. Aurel Vainer, vreme îndelungată preşedinte al Federației Comunităților Evreiești din România.

Gideon Taylor, președintele WJRO, și Mark Weitzman, director de operațiuni WJRO, au transmis următorul comunicat:

„Odată cu decesul celui care a fost Dr. Aurel Vainer, vreme îndelungată preşedinte al Federației Comunităților Evreiești din România, lumea a pierdut un mare umanist și lider evreu. Ne vom aminti de el ca de un politician respectat, un apărător al memoriei Holocaustului și o lumină călăuzitoare în lupta împotriva antisemitismului și negării Holocaustului. El a lucrat neobosit pentru a  obține dreptate pentru supraviețuitori și pentru familiile celor cărora li s-au luat pe nedrept proprietăţile, în timpul Holocaustului și a perioada care a urmat acestuia.”

Dr. Vainer a avut o contribuție importantă la dezvoltarea vieții evreiești în România. El a promovat eforturi masive de renovare a sinagogilor, chiar și în locurile în care nu mai trăiau evrei, spunând că sinagogile sunt cea mai bună mărturie și confirmare istorică a vieții evreilor din România. A luptat neobosit împotriva antisemitismului, negării Holocaustului, împotriva urii și discriminării.

El s-a angajat pe deplin să scoată în evidenţă contribuția comunității evreiești la dezvoltarea științifică, artistică, tehnologică și socială a României și a fost forța motrice din spatele organizării evenimentelor culturale și publicării cărților menite să dovedească participarea evreilor la războaiele purtate de România pentru unirea țării și a națiunii.

Dr. Vainer a fost și un politician respectat, activând ca reprezentant al comunității evreiești în Camera Deputaților.

Fie-i memoria binecuvântată!

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

11 Comments

  • Stephan Benedict commented on November 5, 2021 Reply

    La ultima mea vizita din Bucuresti, intre 21 Iunie si 15 Iulie, am avut marea ocazia de a fi primit de dl. Aurel Vainer in Biroul dansului de pe Sfanta Vineri, peste 1 o ora si jumatate. Il cunoscusem inca din 2004, la Washington si l-a interesat la nesfarsit toate detaliile vizitei mele din 2021, Parea foarte sanatos si extrem de lucid. Sa-i dea Dumnezeul tot ceea ce merita pe vecie !

  • Lya Benjamin commented on November 2, 2021 Reply

    Luna octombrie rămâne o lună memorabilă. La 1 octombrie s-a născut academicianul Nicolae.Cajal. La 31 octombrie a decedat dr.Aurel Vainer. Dacă academicianul Nicolae Cajal dădea mâna până și cu ultimul măturător de pe stradă, pentru dr.Aurel Vainer important era omul și nu funcția.
    Fie memoria lor binecuvântată, iar calitatea lor umană un model pentru eternitate.

  • Mirjam Bercovici commented on November 2, 2021 Reply

    Să-i fie memoria binecuvântată
    Mirjam Bercovici

  • Adam Sorin commented on November 2, 2021 Reply

    Sa ii fie memoria binecuvântată!

  • Carmen Stoianov commented on November 1, 2021 Reply

    Luminată fie Amintirea acestei mari conştiinţe, Amintirea acestui mare OM!

  • Veronica Rozenberg commented on November 1, 2021 Reply

    E un moment trist si aducator de amintiri atunci cand cineva se stinge, cu atat mai mult daca este vorba de o persoana cunoscuta care a indeplinit o functie comunitara atat de importanta si pentru o vreme indelungata.
    Pe langa calitatile sale mentionate, Aurel Vainer era un om jovial pe care il puteai aborda, cel putin pentru a-i prezenta o problema.
    Ihie zichro baruch !!

  • BORIS MEHR commented on November 1, 2021 Reply

    RIP

  • Baruch Tercatin commented on November 1, 2021 Reply

    Un adevarat Mench care s-a dovedit asa in zacii de ani in care eram adevarati Prieteni si Colaboratori.
    Sufletul sau sa se odihneasca inn GAN EDEN.

  • Schwartz commented on November 1, 2021 Reply

    Să-i fie memoria binecuvântată !

  • Lucian-Zeev Herscovici commented on November 1, 2021 Reply

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

  • Eva Grosz commented on November 1, 2021 Reply

    Să-i fie memoria binecuvântată !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *