Anul discordiei

,,Curiosity killed the cat“ este mai curând un avertisment decât o zicală, afirmație care îmi pare în aceste zile mai actuală decât atunci când am auzit-o prima oară. Regulile precauției îmi dictează de obicei să nu citesc comentariile la anumite articole, sau cele publicate pe rețelele sociale. Sfidând însă rațiunea şi mânat de o pornire inexplicabilă şi invincibilă, absolut conștient şi nesilit de nimeni, le citesc consternat. Ca orice altă pandemie își va avea şi această răspândire nesănătoasă de zvonuri şi acuzații victimele sale, adevăratele proporții ale pagubei urmând să fie estimate de statisticile viitorului deloc îndepărtat.

Printre altele, fenomenul a contribuit la calificarea răposatului 2021 ca an în care cultura democrației a fost periclitată într-un mod mai agresiv decât oricând; teoriile conspirației au lucrat ore suplimentare și tind să cred că inventatorii rețelelor sociale au fost mai curând naivi decât perfizi atunci când au pus la punct aceste metode de a comunica, devenite cu timpul creaturile monstruoase cărora unii mai încearcă disperat să le reziste.

Știm de multă vreme cât de nocive pot fi ideile conspirației, atunci când ele ajung în mâinile politicienilor şi conducătorilor cu înclinații dictatoriale. Am avut timp suficient pentru a înțelege cât de scurtă poate fi calea spre dezumanizare a celor care se ivesc în calea membrilor acestei categorii.

Imaginile care ne-au fost servite încă în primele zile ale anului au fost destul de clare pentru a ne asigura neliniștea. Violența cu care Capitoliul a fost asediat nu mirosea nicidecum a democrație, în ciuda diverselor încercări de a ne convinge că cele întâmplate erau, de fapt, expresii ale ,,aspirațiilor poporului de a face mai bună America (şi lumea)”.

În cazul în care ajung în mâini ,,potrivite”, teoriile conspirației pot deveni adevărate mișcări, fapt demonstrat şi de evoluția ideilor adunate sub numele QAnon, un curent demascat, printre alții, de Kent Werne, jurnalist suedez și autor al unei lucrări intitulate Totul e o conspirație: O călătorie subterană.

După părerea lui Werne, ultimul deceniu şi jumătate a fost o perioadă în care teoriile conspirației s-au reafirmat pe arena politică, dominând polemica în acest domeniu într-o măsură neîntâlnită de la al Doilea Război Mondial încoace. (Tezele propagate de QAnon sunt, de altfel, extrem de populare printre suporterii fostului președinte Trump.)

Membrii acestei bizare grupări sunt ferm convinși că lupta lor va duce într-o bună zi la arestarea şi executarea unor democrați ca Hillary Clinton, iar Donald Trump va ieși victorios din misiunea sa secretă de a-i lichida pe ,,teroriștii pedofili aliați ai Satanei”. Ideologii QAnon sunt gata să justifice activitatea organizației prin prezentarea unor adevăruri istorice, dar şi detalii preluate din domenii ca de exemplu numerologia.

Rețelele de socializare mai importante au încercat în repetate rânduri să-și impună autoritatea, cu scopul de a frâna răspândirea teoriilor propagate de QAnon, dar anchetele estimează că numărul cititorilor ar fi ajuns la câteva milioane.

Activitatea membrilor mișcării nu se mulțumește cu atacurile on-line. În 2018, un american înarmat, pe nume Matthew Wright, a fost condamnat pentru terorism, după ce a blocat circulația pe un pod principal.

Majoritatea formelor de rasism se bazează pe teorii ale conspirației, sau ramificații ale acestora, indiferent dacă este vorba de încercările insistente de negare a Holocaustului, planurile de a instaura un guvern mondial evreiesc, rolul evreimii in răspândirea virusului şi a fabricării ,,frauduloase” a vaccinului, sau de studii legate de nivelul de inteligență al vreunui grup etnic; ca să nu mai vorbim de implicarea lui Soros în organizarea valurilor de imigranți.

Într-o lume în care ar domni rațiunea, sporirea șanselor ca omenirea să învețe câte ceva din situații de genul celor descrise mai sus, sau din altele, multe la număr, pe care le omit din motive ,,diplomatice”, ar reprezenta o cale firească spre ameliorare.

Nu demult am citit cele scandate de un cunoscut activist politic pe o rețea de socializare de anvergură internațională: „Democrația este un sistem în care evreii sunt atât proprietarii, cât şi cei care conduc. Un astfel de sistem trebuie zdrobit cu orice preț şi înlocuit de către național-socialiști, adică de puterea poporului.” În creierele adepților unei teorii de acest nivel, principiile conspirației sunt perfect justificate, iar faptul că ele nu se bazează pe realitate, dar provoacă o ură fără bariere nu mai are nicio importanță.

George Farkas

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

11 Comments

  • BORIS MEHR commented on January 16, 2022 Reply

    TEORIILE conspiraționiste au o vechime apreciabilă, cândva , dar și azi sunt amintiți francmasonii, apoi au urmat PROTOCOALELE ÎNȚELEPȚILOR SIONULUI, ultimul timp este RUSIA cu atacuri cibernetice reale, dar și CHINA cu inventarea și răspândirea COVIDULUI. Pentru oamenii neinformați, dar și pentru informați relativ este greu să decelezi adevărul. IMPORTANTĂ este combaterea prejudecăților de ordin politic, etnic, rasial, etc. ESTE plata pentru extinderea comunicărilor online și tv.

  • Andrea Ghiţă commented on January 14, 2022 Reply

    Da, anul 2021 a început cu o iarnă plină de vrajbă şi a continuat cu alte acţiuni violente, în interiorul şi pe muchia frontierelor. Iarna lui 2021 ne-a dezvăluit că şi “cea mai democratică ţară” poate fi divizată, radicalizată, penetrată de ură şi fanatism, însă – până la urmă – sistemul democratic temeinic salvează SUA, ceea ce – din nefericire – la noi, în Europa, e posibil să nu se întâmple-

    • Klein Ivan commented on January 16, 2022 Reply

      Stimată Doamnă Ghiță – Locuind în “cea mai democratică ţară” îmi permit să prezint două decizii recente impuse de “progresiști” . De acum înainte , în orașul N.Y. ( 8.8 milioane locuitori ) va putea vota în alegerile locale – pentru posturi de primari , judecători , membrii consilii – oricine dovedind rezidență de cel puțin o lună ; deci nu votează exclusiv cetățenii . Începînd din 2024 , în noile clădiri rezidențiale sub 7 etaje ( iar din 2027 în cele peste 7 ) va fi folosită exclusiv energia electrică pentru încălzit / gătit . America , sub Trump , devenise mare exportator de gaz . Ideea de a implementa ceva economic/ecologic posibil într-o țară cu multe resurse hidroenergetice și fără abundență de gaz metan cum are America , e o idee deosebit de costisitoare . Politicul poate determina economicul , dar vine un moment cînd rolurile se inversează . Și eu sper/doresc ca “până la urmă – sistemul democratic temeinic salvează SUA”….Pentru a contracara un punct esen’ial al articolului d. Farkas , ata;ez un articol propriu .

      O INSURECȚIE CARE N-A AVUT LOC

      … deși Media s-a referit foarte des la ea . E vorba de ce s-a întîmplat la Washington pe data de 6 Ianuarie a.c. Atunci , acolo nu s-a petrecut o insurecție cum a pretins Media . Cum nimic nu e nou sub soare , mi-e ușor să aleg un exemplu dintre multele petrecute înainte și după acesta . Asaltul Palatului de Iarnă în 1917 a fost descris ca pagina de început a M.R.S.O. – pe scurt , trupe retrase de pe front și ținute la Petrograd ( acțiune se pare finanțată de nemți ) atacă palatul în care nu mai era demult țarul ( abdicase și trăia retras înafara orașului ) . În palat era numai un batalion de femei …. iar în pivnițele palatului mari cantități de băuturi . Evident militarii au sărbătorit victoria în felul lor ca și cei care s-au instalat la putere. Cei proaspăt instalați la putere au deformat , cu ajutorul Media , evenimentele petrecute atunci astfel ca să le legitimeze și mai mult poziția – în același fel au procedat toți cei care i-au urmat în vîrful piramidei .
      Media a afirmat și afirmă fără încetare că adepții lui Trump , la chemarea acestuia , au luat cu asalt sediul Congresului , făptuind un act de ” domestic terorism ” . Adevărul este că Trump , la un rally care a precedat evenimentele , le-a sugerat participanților să meargă la Capitol și să protesteze “peacefully and patriotically”. Și ei s-au dus – foarte probabil că așa cum FBI își plasase agenți printre ei , tot așa erau și agenți provocatori anti-Trump și elemente certate cu legea . Imaginile prezentate la TV în ziua respectivă arătau o masă de oameni , de loc mare , practic pasivă . Un număr foarte mic ( cîți puteau să încapă într-o zonă limitată a clădirii ? ) au pătruns în interior , fără a întîlni vre-o opoziție serioasă . Merită de luat în considerare că poliția Capitoliului are arme , că în Washington există mai multe forțe de ordine decît în orice alt oraș american , forțe care puteau interveni dacă erau solicitate . Semnificativ e faptul că nici-un participant la protest nu era înarmat . Tot în prima zi , Media i-a arătat pe cei intrați în clădire , majoritatea apărînd ca luați de val neștiind exact pentru ce sînt acolo , parcă pentru a se fotografia în interior . După niște ore tot bîlciul s-a terminat . Începînd din zilele următoare , Media a arătat numai îmbrînceala de la intrare și a vorbit de cei cinci decedați în vîltoarea evenimentelor creînd istorii tendențioase desmințite ulterior . Treptat s-au aflat detalii despre decedați – patru dintre ei erau participanți pro-Trump ( o femeie fost cadru militar a fost împușcată – singurul foc de armă tras în ziua respectivă de un polițist nervos , doi au avut atac de cord unul din ei după părăsirea locului , alta a fost călcată în picioare cînd poliția a împins rîndurile din față și ea era căzută pe jos ). Chiar și al cincilea a murit în ziua următoare de cauze naturale la el acasă – acesta membru al poliției Capitoliului era și el pro-Trump . Și de atunci , din lipsă de victime pe care să le ridice la rang de eroi , Media prezintă aceleași-aceleași imagini încercînd să sugereze celor creduli că a avut loc o insurecție care a periclitat democrația americană , acțiune pentru care participanții vor fi sever pedepsiți . Paradoxal , deși Constituția americană garantează procedee judiciare expeditive , nu a fost nimeni judecat pînă acum și foarte mulți sînt închiși , unii în izolare . Încă ceva – datorită Judicial Watch știm adevărul despre cei cinci decedați , dar Judicial Watch încă n-a reușit ca cele 14000 de ore de înregistrări video , aflate în posesia poliției Capitoliului , să fie puse la dispoziția publicului .
      Trebuie menționat că Media americană a trecut sub tăcere , cît a putut trece , tulburările violente petrecute în multe orașe americane în vara anului 2020 , tulburări care au avut peste 20 de victime și au cauzat pierderi de peste $2 miliarde.
      Recomandabil e să fii cel puțin circumspect cu o astfel de Medie , indiferent de subiectul abordat exceptînd prognoza vremii pe termen scurt .
      – 1 – The January 6 Insurrection Hoax -Roger Kimball
      – 2 – U.S. Capitol Police Tells Federal Court January 6 Videos are Not Public Records – Tom Fitton

      • Andrea Ghiţă commented on January 16, 2022 Reply

        Domnule Klein am aprobat poliloghia Dvs. ca să vadă cititorii şi alte opinii. Dar, din păcate, oricât de mult doriţi să demonstraţi adevărul celor spuse de Dvs. şi să daţi vina pe media (chiar toată media o fi controlată şi ea face istoria? Din câte ştiu, din proprie experienţă, media reflectă cele întâmplate) lucrurile nu stau în picioare. În plus, comparaţiile Dvs. sunt siderante. Dau doar un exemplu Asaltul Palatului de Iarnă (revoluţia împotriva orânduirii ţariste) o comparaţi cu atacul huliganilor asupra Capitoliului, într-o ţară democratică. Şi altele şi altele. Înţeleg, sunteţi un admirator fervent al fostului preşedinte Trump şi nu agreaţi deloc, dar deloc, regimul Biden. Asta nu e suficient pentru a vă susţine opiniile.

  • Tomi Anca commented on January 13, 2022 Reply

    Am ramas singurul care nu citeste comentariile de pe retelele de socializare? Mai demult eram cu Facebook dar cand mi-am dat seama ca este un fel de “kupi” am iesit.

    • Hava Oren commented on January 14, 2022 Reply

      Nu chiar singurul! Nici eu nu le citesc.

  • Hava Oren commented on January 13, 2022 Reply

    Mie mi se face părul măciucă – și nu mă îndoiesc că tot ce scrie în articol este perfect real. Doamne, în ce lume am ajuns să trăim!

    • Klein Ivan commented on January 14, 2022 Reply

      Lumea în care trăim e cea prevăzută de Churchill , în care “fasciștii se vor pretinde antifasciști” . E o lume în care în care realitatea acceptată de unii e cel mai degrabă descrisă de teorii conspiraționiste relatate de Media , acestea avînd prioritate față de ceeace pot vedea cu proprii ochi . ( După September 9 , 2011 unii au fost convinși că e “lucrătura” CIA – înainte de evenimente nu s-a dat atenție că pe teritoriul american învață pilotajul cetățeni străini neinteresați în aterizarea avioanelor , iar după “marele succes” indivizi și-au manifestat bucuria dansînd pe străzi în N.Y. , N.Y. ) . Eu , aici la N.Y. , prefer să cred ochilor nu urechilor . K.I.

  • Klein Ivan commented on January 13, 2022 Reply

    Imagine neclară a Americii văzută de departe . K.I.

    • George Farkas commented on January 13, 2022 Reply

      Va risipi oare Justitia SUA lipsa de claritate ?Am dubii serioase in aceastā privintā.O mare parte a prietenilor mei de acolo par si ei ingrijorati de situatie
      Si nu mai e demult vorba doar de America…

      • Klein Ivan commented on January 14, 2022 Reply

        Regret . Eu mă refeream la lipsa de claritate a articolului . Evenimentului de pe data de 6 Ianuarie 2021 , de care media de aici se ocupă de un an , îi sînt dedicate 4 rînduri . ( Eu vă recomand să citiți “The January 6 Insurrection Hoax -Roger Kimball” și să revedeți evenimentele importante petrecute pe 14 Iulie 1789 , 7 Noembrie 1917 , 23 August 1944 ) . Restul articolului este acordat Qanon , de care am auzit puțin deși suspectez chiar și așa că Media caută să-i amplifice importanța . Justiția SUA are o singură datorie – să aplice legislația existentă . K.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *