Vladimir Cucernicul și Iosif cel Fără de Prihană

Se spune că Eugen Ionescu ar fi scris odată o piesă de teatru absurd, una mai puțin cunoscută și care din motive obiective nu a fost jucată niciodată. Personajul principal este un mărunt funcționar comunist într-o regiune a Uniunii Sovietice, ceva între Tuva și Găgăuzia. Individul este lipsit de carismă, dar în schimb dotat cu multă ambiție și mai ales cu un simț olfactiv care îi permite să adulmece din ce direcție bate puterea.

Undeva, pe la sfârșitul primului act, Uniunea Sovietică își abandonează supușii. Tronul stăpânirii rămâne gol, cam la fel ca în Regele Moare, iar personajul ăsta, Serghei Șoigu pe numele lui, care până mai ieri combătuse misticismul retrograd, are o revelație și îl descoperă pe Dumnezeu. Nu numai că Îl descoperă, ci Îl și face membru de partid. Partidul nu mai este cel comunist, dar e tot partid unic.

O fi fost religia opiul popoarelor, dar opiul şi are efecte curative, mai ales pentru Șoigu care urcă rapid câteva trepte pe scara conformismului și devine Ministrul Apărării în Imperiul Rinocerizat. Și în această calitate are o idee genială: va ctitori o catedrală mare, militară, care va fi gata fix pe 9 Mai 2020, data aniversării a 75 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Catedrala e construită din taxele mujicilor jupuiți de viitor și jerpeliți de prezent. Așezământul este grandios pe dinafară, dar mai ales pe dinăuntru. Pereţii sunt acoperiţi de fresce cu personaje la care se vor închina supuşii.

Istoria trebuie refolosită. Spălată, apretată, călcată cu fierul. Iar la a doua întrebuințare i se pot găsi valențe noi: nu doar Dumnezeu este mobilizat la oaste, ci și sfinții. În țara luptei pentru pace, sfinții îmbracă uniforme militare. Sfântul Ilie devine protectorul aviației, Sfânta Varvara e îngerul rachetelor, Sfântul Andrei este numit Apostol peste Marină. Ortodoxia slujește milităria. Și pentru că piesa trebuie să respecte toate standardele teatrului absurd, la intrarea în catedrală va fi o frescă uriașă care îl va reprezenta pe Sfântul Vladimir Vladimirovici cel Cucernic, liberatorul Crimeii și o alta, și mai semeață, pe Sfântul Iosif Visarionovici, Soarele Popoarelor și simbol al iubirii aproapelui. Dacă Isus nu ar fi avut buna inspirație să reînvie, probabil că azi s-ar fi răsucit în mormânt.

În finalul piesei, Catedrala nu se mai inaugurează pe 9 Mai 2020. Pandemia învinge ideologia. Iar frescele cu Vladimir cel Cucernic și Iosif cel Fără de Prihană sunt scoase din catedrală. Deocamdată. “În marea lui modestie, Vladimir Vladimirovici ne-a cerut să nu punem mozaicurile care îl reprezintă – zice Episcopul Ștefan, omul de legătură dintre amvon și batalion. “Spune că încă nu a venit vremea” Poate că – sugerează el – la viitoarea paradă, pe 9 Mai 2022, data denazificării (a se citi “dezmembrării”) Ucrainei.

Nu, Eugen Ionescu nu a scris niciodată această piesă. Ar fi fost prea absurdă chiar și pentru el. Realitatea însă avea să-l dezmintă, căci ea continua să se joace chiar în zilele noastre.

George Schimmerling

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

12 Comments

  • Harry Zissu commented on April 9, 2022 Reply

    Excelent! Mulťumiri!

  • Lucian-Zeev Herşcovici commented on April 8, 2022 Reply

    Un articol bun atât prin modul în care imaginează și prezintă lucrurile, cât și prin forma în care e scris. Feliciări autorului.

    • George Uri Schimmerling commented on April 8, 2022 Reply

      Mulțumesc mult pentru apreciere

  • BORIS MEHR commented on April 8, 2022 Reply

    Atitudinea statelor democrate, SUA, UK, FRANȚA, GERMANIA, ș.a. este lăudabilă, dar de plătit plătesc ucrainenii și mult blestemații militari ruși, iar acumularea de armament în UCRAINA va avea și are deja o consecință teribilă – depopularea țării până la dispariție. OARE nu există soluții în afară de sinuciderea prin război nuclear?

  • Anca Laslo commented on April 8, 2022 Reply

    Absurditatea realității întrece imaginația. Felicitari pentru articol.

    • George Uri Schimmerling commented on April 8, 2022 Reply

      Multumesc !

  • Aurel Rotaru commented on April 8, 2022 Reply

    Nu stiu dacă ar fi o ideie bună un top al celor mai bune articole din revista. Dacă ar fi , l-as propune….

    • George Uri Schimmerling commented on April 8, 2022 Reply

      Multumesc mult pentru apreciere !

  • Marina Zaharopol commented on April 8, 2022 Reply

    Un eseu remarcabil, plin de imaginaţie. Felicitari!

    • George Schimmerling commented on April 8, 2022 Reply

      Multumesc !

  • BORIS MEHR commented on April 7, 2022 Reply

    APRECIEZ UMORUL DE CALITATE

    • George Uri Schimmerling commented on April 7, 2022 Reply

      Mulțumesc . E totuși un umor trist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *