Benny Hill și politica israeliană

Astăzi Israelul își schimbă guvernul. Doar că de data asta e mai mult decât o simplă schimbare de persoane. Este o schimbare la față. Va fi un guvern cu mulți religioși, dar fără nici un Dumnezeu, a cărui intenție declarată este să transforme Israelul dintr-un stat evreiesc și democratic într-unul evreiesc și teocratic.

Celor care mă întreabă cum a fost posibilă această transformare le dau exemplu un filmuleț cu Benny Hill, celebrul comic englez din anii 80. Benny Hill conducea o mașină pe un drum pustiu de coastă, când dintr-o dată îi iese în față o autostopistă tare sexy. Fascinat de perspectiva unei distracții în doi, el oprește motorul, la care autostopista face un semn cu mâna și din spatele arbuștilor unde erau pitiți până atunci, năvălesc către mașină niște indivizi dubioși cărora nimeni nu le-ar fi oprit în mod normal. În scena finală a filmului, mașina se îndepărtează, în vreme ce Benny Hill rămâne cu buzele umflate și cu pantalonii în vine pe marginea șoselei, privind abătut cum autostopista cea sexy se pierde în zare împreună cu dubioșii în propriul său automobil. Era în epoca de dinaintea lui #meetoo și a corectitudinii politice, când asemenea finaluri erau încă posibile.

Exact la fel ca în acel clip, în spatele autostopistei sexy cu engleza ei perfectă, talentul oratoric și studiile la MIT se ascundeau habotnicul, homofobul, rasistul și delicventul eliberat pe cauțiune, pregătiți să sară în automobil și să preia cârma.

În favoarea habotnicului, a homofobului, a rasistului și a delicventului trebuie spus că ei nu și-au ascuns niciodată adevăratele intenții. Au fost unii care i-au votat tocmai pentru asta. Alții au crezut că autostopista cea sexy îi va putea struni, uitând că de fapt asupra ei planează trei capete de acuzare și pentru a scăpa de ele este dispusă să se înhăiteze cu oricine ar putea apleca balanța zeiței Themis în favoarea ei.

De mâine, Israelul va deveni un stat în care cuvinte ca onoare, democrație, egalitate, sunt socotite vorbe de clacă. Culmea este că s-a ajuns la asta printr-un proces aparent democratic, chiar dacă democrația este ultimul cuvânt care contează pentru rabinii fundamentaliști care stau în spatele membrilor actualei coaliții. Ei au început deja procesul discriminatoriu. Una dintre habotnice a declarat deja că va propune o lege prin care medicii vor putea refuza să trateze anumiți pacienți pe criterii religioase, rasiale, ori de orientare sexuală. Acum câțiva ani soția mea a suferit un accident vascular și primul care a intervenit a fost un infirmier arab. Nu vreau să mă gândesc la ce s-ar fi întâmplat dacă acesta s-ar fi preocupat mai întâi să-i cerceteze opțiunile politice.

În urmă cu un an și ceva, când la volan se aflau Bennett și Lapid, autostopista, habotnicul, homofobul, rasistul și fostul delicvent au recurs la toate modalitățile posibile pentru ca să oprească vehiculul, inclusiv presărarea de minciuni pe șosea, cum că mama lui Naftali Bennett nu ar fi fost evreică, ori că s-ar fi virat 50 de miliarde de șekeli în contul partidului arăbesc al lui Mansour Abbas. Mă îndoiesc că acum Lapid și Gantz vor recurge la aceleași metode. Tot ce ne rămâne este ca, asemenea lui Benny Hill, să privim și noi de pe margine cum mașina condusă de niște indivizi iresponsabili se prăvălește către un viitor incert.

George Uri Schimmerling

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

16 Comments

  • Andrei Schonberger commented on December 31, 2022 Reply

    Singura consolare este că nici ocidentul “dezvoltat” nu stă mai bine. După decenii de bunăstare și siguranță, tineretul a cotit spre stânga, cu intenția de a schimba tot ce sa clădit în ultimii 6000 de ani. Patriahia e condamnabilă, infrastructura se dinamitează (centrale termice). Curvele sunt răsplătite cu despagubiti de stat, copii de grădiniță sunt tratați cu povesti de transvestiți.
    Pur și simplu, nu există un limbaj comun între stânga actuală și conservativismul tradițional. Din acest punct de vedere, statul Israel are șanse mai mari decât occidentul care se descompune exact ca și Imperiul Roman. Nu zic că mi-ar place să nu pot circula cu un autobuz la sfârșit de săptămână. Dar totuși,…

  • Riri Sylvia Manor commented on December 31, 2022 Reply

    Rezumatul in doua cuvinte al noului guvern israelian imi “vine” tocmai in ebraica:פחד אלוהים. Expresie care e intraductibila sau traductibila prost .Da, si cred ca e un guvern pe care daca il scuturi de ipocrizie nu exista acolo din pacate nici un Dumnezeu in adevaratul sens al cuvantului Dumnezeu.
    Un sofer de taxi m-a informat (in aceste zile de doliu dupa Israelul visat de exemplu de tineretul sionist din Romania) :”Doamna,stiti ca pentru a capata permis de taximetrist am trebuit sa merg la politie si sa aduc de acolo un certificat ca nu am dosar penal.Dece nu se cere asa un certificat si pentru a deveni ministru? ”
    Vreau sa sper ca cine in aceasta discutie crede ca Nataniahu e un pur si un nevinovat este naiv. Vreau sa mai adaug ca daca ai fonduri sa iei grupuri de cei mai buni avocati pui butuci in drumul carutei unei judecati si o intarzii mereu cu alt pretext. Sa spui ca e fum “regizat “si nu e nici un foc in acest caz e oarecum o insulta la adresa inteligentei .Sau interes politic.Poate si Deri e un bebelus inocent cu un trecut impecabil in ochii unui comentator care se vrea obiectiv?
    Iar enormitatea ca politicienii din Kneset sa numeasca judecatori este la fel ca si cum ar face o lege ca membrii de parlament sa numeasca medici.
    Sa ne uram ca in noul an sa nu cunoastem in Israel si in lume vremuri rusinos de interesante!

  • George Konig commented on December 29, 2022 Reply

    Interesantă asemănare cu povestea lui Benny Hill. Dar eu cred că personajele sunt altii. La volan se afla actualul prim ministru cu alegatorii partidului likud si in tufis sunt ascunsi sectia de investigare a politiei, procuratura si fostul consilie juritic al guvernului. Ei si-au dat seama ca altfel partidele de stinga niciodata nu vor putea castiga alegerile daca in fruntea likudului se afla domnul Natanihu si astfel au intocmit un dosar impotriva lui cu false acuzari. Dupa ce procesul decurge de un an de zile, dupa audierea a 32 de martori ai procuraturii, nu s-au gasit dovezi impotriva primului ministru, ci a iesit la lumina zilei sistemul de schingiuire fizica si psihica a martorilor pentru ai determina sa dea marturii false impotriva primului ministru. Zeci de documente, care ar fi tradat nevinovatia primului ministru au fost ascunse de procuratura. Astazi sistemul judiciar din Israel se afla in cel mai scazut nivel de incredere a populatiei. Astfel noul govern, sper, ca va trebui sa faca schimbari in sistemul juritic si sa introduca un system de supravegherii a procuraturii. Actualul guvern a cazut, pur si simplu, din cauza incompetentei de conducere.

    • George Uri Schimmerling commented on December 29, 2022 Reply

      Sa zicem că aveți dreptate . Dar asta seamănă un pic cu efectul fluturelui. De ce -din cauza unui lucrător de poliție sau mai mulți incompetent- trebuie să suferim noi . De ce trebuie să suportăm ca niște indivizi de teapa lui Ben-Gvir, Struck sau Avi Maoz sa facă din țara asta harcea-parcea .

      • George Konig commented on December 30, 2022 Reply

        As fi bucuros sa-mi explicati efectul fluierului, in schimb am impresia ca nu intelegeti esenta democratiei. Daca un sistem judiciar functioneaza ca si sistemul de pe vremea lui Ceausescu, e departe de a fi democratic. Daca Gant, si Lapid nu vorbesc cu Nataniahu fiindca are un proces in curs inscenat atunci trebuie sa suportam pe restul partidelor din coaliţie. Si eu, pe ce drept trebuie să suport niște indivizi de teapa lui Lapid, Benet si Liberman sa facă din țara asta harcea-parcea?

        • George Uri Schimmerling commented on December 30, 2022 Reply

          Să fim serioși . Faptul că s-au făcut anumite greșeli de procedură in anchetele lui Netanyahu nu înseamnă că este nevinovat . Vinovăția sau nevinovăția lui o va stabili doar Tribunalul. Doar nu credeți că niște oameni s-au adunat intr-o cameră intunecoasă ca in Protocoalele Ințeleptilor Sionului.
          Daca-i comparați pe Gantz și Lapid cu BenGvir si Smotrich atunci inseamna ca nu aveți referințe prea bune

          • Hava Oren commented on December 30, 2022 Reply

            Această discuție este încă un exemplu al efectului Rashomon și nu prea văd ca niciunul dintre cei doi „combatanți” să aibă vreo șansă să-l convingă pe celălalt. Pot numai să adaug că eu susțin părerea lui George Schimmerling.

            • George Konig commented on December 30, 2022 Reply

              Aveti perfecta dreptate, nici cum nu se pot compara cei doi domni, avocat, cu facultate, Smotrici si Ben Gvir cu unul, care nici nu are bacalaureat

              • Hava Oren commented on December 30, 2022 Reply

                Mă bucur că îmi dați dreptate dar… eu nu am făcut nicio comparație.

                • George Konig commented on December 30, 2022 Reply

                  Comparatia Uri a facut-o, in schimb nu va dau dreptate ca sustineti parerea lui George Schimmerling. Inseamna ca sunteti de acord cu introducerea sistemului de schingiuire fizica si psihica a martorilor pentru ai determina sa dea marturii false, ca si pe vremea securitatii. Lucru foarte antidemocratic.

            • Klein Ivan commented on December 30, 2022 Reply

              Eu nu văd un efect Rashomon in comentariile pro și contra . In acel film – vizionat in urma cu 55 de ani – se prezentau in mod diferit evenimente unora care nu fuseseră prezenți la ele . Acum e vorba de pro și contra care au aceeași informație dar o interpretează diferit fie voit fie din incapacitate. K.I.

  • Monica Ghet commented on December 29, 2022 Reply

    Excelent!

    Trist, într-adevăr, dar sperăm până la proba contrarie.

  • tiberiu ezri commented on December 29, 2022 Reply

    Un articol excelent și realist. Pe răposatul Benny Hill l-am văzut odată la muzeul Madame Tussauds din Londra. Mă întreb oare dacă autostopista sexy cu engleza ei perfectă, talentul oratoric și studiile la MIT din articolul de față va ieși de bună voie din mașină, sau va fi scoasă din ea la adânci bătrâneți și expusă direct la muzeul Madame Tussauds, alături de Benny Hill?

  • Andrea Ghiţă commented on December 29, 2022 Reply

    O abordare iendită şi sugestivă care ar trebui să ne descreţească frunţile. O şi face, dar pentru foarte scurt timp.

  • Vera Medrea commented on December 29, 2022 Reply

    Situația e asemănătoare cu sketchul lui Benny Hill dar rezultatul nu e deloc comic. Cine reprezintă aici pe frumoasa sexy? Doar nu e B și ultra religioșii?
    Cu pantalonii dați jos și deposedați rămân israelienii mulți care NU l-au ales pe cel al cărui nume nu vreau nici eu să îl aștern pe hârtie.
    Mă bucur să citesc rânduri ca acestea.

  • Hava Oren commented on December 29, 2022 Reply

    Genial!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *