La 22 decembrie 1922 s-a stins din viață Edson Arantes do Nascimento, cunoscut sub numele de Pele, cel mai mare jucător de fotbal al tuturor timpurilor. Sunt puțini oameni în lume pe care această veste nu i-a întristat.
Am să încep relatând o întâmplare. Mama mea nu s-a interesat niciodată de fotbal, chiar dacă tata și cu mine eram mari iubitori ai jocului cu balonul rotund. În 21 iunie 1970 s-a jucat finala Campionatului Mondial de Fotbal între Brazilia lui Pele și Italia. În camera de zi a locuinței noastre se strânseseră zece persoane dornice să vadă finala împreună. Mama, ca o bună gospodină și gazdă primitoare, se învârtea printre musafiri servindu-i cu tot felul de bunătăți. La un moment dat m-a rugat să i-l arăt pe Pele. Acesta tocmai executa unul din driblingurile lui de neuitat. Mama, în mână cu niște prăjiturele, s-a așezat pe un scaun și n-a mai plecat până la sfârșitul meciului.
– Omul ăsta, Pele, nu e doar fotbalist, este un artist! – a declarat mama la sfârșitul meciului și noi toți am fost de acord cu ea.
Pele s-a născut în 1940 în orășelul Três Corações din Brazilia. Părinții săi erau oameni nevoiași. Deja la vârsta de 12 ani Pele întregea veniturile familiei, lustruind pantofi pe stradă. Fotbalul l-a îndrăgit datorită tatălui său care juca fotbal la o echipă locală. Cariera de fotbalist profesionist și-a început-o la echipa F.C.Santos de lângă Sao Paulo. Avea doar 16 ani.
De la bun început a atras atenția conducerii echipei, datorită talentului său. În 1957 a fost selecționat în echipa națională a Braziliei, iar în 1958 și-a făcut debutul internațional la campionatul mondial din Suedia. Era cel mai tânăr jucător care participa la acest campionat. Și ce debut! Primul gol l-a marcat în meciul cu Țara Galilor. În meciul din semifinala cu Franța, cu scorul de 2-1 pentru tricolorii roșu alb albastru, Pele a marcat trei goluri de neuitat, Brazilia câștigând meciul cu 5-3!!
Pele era relativ scund, avea doar 1,70 m, dar avea un corp de atlet, o tehnică strălucită, inteligență de joc, bucuria jocului și un zâmbet radios. În meciul din finală cu Suedia, câștigat de brazilieni la scorul 5-2, Pele a marcat două goluri, dintre care unul a intrat în panteonul fotbalului. A primit o minge de la Nils Santos (unul dintre marii fotbaliști brazilieni), a oprit mingea pe piept, a lăsat-o să cadă pe gazon, după care a ridicat-o peste Gustavsson, unul din fundașii echipei gazdă, l-a depășit pe acesta ca și cum n-ar fi existat și fără să se oprească din fugă, a expediat un șut neiertător care s-a oprit în plasă! La nici optsprezece ani, Pele a devenit eroul campionatului mondial din Suedia. Se născuse o nouă vedetă!
La campionatul mondial de fotbal din 1962, Pele era deja cunoscut în toată lumea. Avea 22 de ani și acest campionat ar fi trebuit să fie culmea carierei sale, dar a fost accidentat în primul joc din grupă, cel cu Cehoslovacia. Din lipsă de jucători de rezervă (se făcuseră deja toate schimbările permise), Pele a continuat să joace. Jucătorii cehoslovaci au căutat să-l ferească pe brazilian de intrări periculoase și de un nou accident. Pele avea să povestească că a fost impresionat de comportarea adversarilor. Restul campionatului s-a desfășurat fără participarea “Perlei Negre”, cum a fost poreclit Pele. Brazilia a câștigat a doua oară titlul de campioană mondială.
Între 1962-1963 echipa lui Pele, F.C.Santos, a câștigat Cupa Libertadores a Americii de Sud și Cupa Intercontinetală, învingînd în finală faimoasa echipă portugheză Benfica Lisabona a lui Eusebio, unde Pele a marcat golul victoriei. Guvernul Braziliei l-a declarat tezaur național pentru a împiedica cumpărarea lui de către echipe prestigioase din Europa, ca Real Madrid, F.C.Barcelona, Manchester United, etc.
La campionatul mondial din 1966 de la Londra, Pele a fost accidentat în primul meci cu echipa Bulgariei, după ce a reușit să înscrie două goluri, dar nu a putut participa la meciul împotriva Ungariei pentru calificarea în optimile de finală. Ungaria a repurtat o victorie de neuitat după un meci spectaculos. (Vestitul crainic sportiv maghiar Szepesi György a povestit că la vestea accidentării marelui jucător brazilian “Un ochi îi plângea, celălalt îi râdea”, gândindu-se că echipa țării sale va avea mai multe șanse de a câștiga.)
După eliminarea echipei sale din optimile de finală din 1966, Pele s-a retras din echipa națională și a hotărât să nu participe la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexico 1970. În Brazilia erau vremuri tulburi. În urma loviturii de stat din 1964 venise la putere un guvern militar de extremă dreaptă. Mii de oameni au fost arestați, mulți au fost uciși. Pele și-a schimbat hotărârea şi a făcut parte din selecţionata trimisă în Mexic. De ce s-a răzgândit? Comentatorii sportivi au explicat că Pele dorea să însenineze viața compatrioților săi în acele vremuri grele.
Pele avea 29 de ani. Era ultimul lui campionat mondial și avea emoții, se temea că nu va putea da randamentul pe care toți îl așteptau de la el. Dar echipa Braziliei și-a învins toți adversarii ajungând în finală cu echipa puternică a Italiei. Pentru echipa Braziliei, meciul a început cu stângul, primul gol a fost marcat de Italia. Dar în continuare sud-americanii au preluat inițiativa, Pele a egalat, a împărțit baloane colegilor de echipă fiind un playmaker desăvârșit. Brazilia a învins cu 4-1 și a câștigat pentru a treia oară campionatul mondial, ceva nemaiîntâlnit în istoria campionatelor mondiale de fotbal.
“Perla neagră” și-a demonstrat încă o dată valoarea. A fost ales cel mai bun jucător al Cupei Mondiale din 1970. A fost un aristocrat al fotbalului, a jucat cu pasiune, inteligență, dragoste pentru țara lui și cu un fair play desăvârșit. Secvența din transmisiunea televizată a meciului de fotbal Brazilia-Anglia, în care Pele îl consolează pe celebrul jucător englez Bobby Moore după ce echipa acestuia a pierdut meciul, a rămas întipărită în mintea multor telespectatori. Și-a terminat cariera sportivă în 1976 la echipa americană Cosmos. Cu echipa lui, F.C.Santos, a câștigat de șase ori campionatul brazilian. În cariera sa de fotbalist a înscris 1363 de goluri în 1263 de meciuri!
În timpul Războiului Civil din Nigeria din 1969, părțile beligerante au convenit să stabilească un armistițiu de 48 de ore, pentru a permite iubitorilor de fotbal să-l vadă pe Pele și echipa lui, F.C.Santos, jucând cu o echipă din Lagos.
Viteza de joc combinată cu creativitatea, tehnica personală și atletismul, l-au caracterizat pe acest jucător admirabil. Cu driblingurile lui delirante, Pele nu-și bătea joc de adversari, pur și simplu juca FOTBAL. Legendarul fotbalist olandez Johan Cruyff spunea că Pele a fost singurul jucător care a depășit frontierele logicii.
Puskás, faimosul fotbalist maghiar finalist al Campionatului Mondial de Fotbal din 1954, a spus într-un interviu: “Cel mai mare jucător de fotbal a fost Di Stefano (internațional argentinian, a jucat zece ani la echipa Real Madrid). Refuz să-l numesc pe Pele fotbalist, este mult mai mult decât atât.”
Bobby Charlton, unul dintre cei mai buni fotbaliști englezi, a spus despre despre Pele: “Cred că jocul de fotbal a fost inventat pentru acest jucător.”
Pele a fost distins cu numeroase titluri și distincții, enumăr doar pe cele mai importante:
Atletul secolului, acordat de Comitetul Olimpic Internațional
Cel Mai Bun Jucător al Secolului, acordat de Federația Internațională de Istoria Fotbalului.
Premiul Federației Internaționale de Fotbal (FIFA)
A fost distins de cinci ori cu Balonul de Aur, premiu acordat de prestigioasa publicație sportivă franceză France Footbal.
Cetățean al lumii 1977, acordat de ONU.
În 1996 președintele Braziliei l-a numit ministru al sportului. A luptat cu succes împotriva corupției în fotbal. Actualmente în Brazilia există o lege care îi poartă numele împotriva corupției în sport.
A fost ambasador ONU pentru apărarea mediului.
Am avut norocul să-l văd pe fotbalistul care l-a transformat pe jucătorul balonului rotund în artist și jocul de fotbal în spectacol.
Pele s-a stins din viață, dar nu a dispărut din amintirea milioanelor de iubitori de fotbal. Cu zâmbetul molipsitor și tehnica superbă pe terenul de fotbal, Pele a înseninat viața iubitorilor de sport.
Andrei Schwartz
08/01/2023
4 Comments
1958.Eram in clasa a IV-a.Ultimul trimestru l-am petrecut la Preventoriul scolar din Voila(langa Campina).Televiziunea Romana isi incepea primii pasi si in zona aceea Subcarpatica se “prindea”emisiunea.Se transmitea finala Suedia-Brazilia.Atunci l-am vazut pe Pele prima data…Ce amintiri!!
Dar idolul meu fotbalistic a fost totusi Zoli Ivansuc:-))
Toda pentru articol.
Andrei Schwartz , nici mama mea nu se uita la meciuri de fotbal, dar când era Pele nu se dezlipea de televizor . Ea spune că nu a văzut în viața ei un om care fuge atât de frumos . Articol care se cerea scris.Mulțumim !
L.am urmări, l-am admirat şi am crezut că e nemuritor. De fapt este.
Pele, cu accent pe primul e in ebraica inseamna minune, miracol. Pele a fost intr-adevar un fotbalist miraculos!