Să-mi cer scuze?

Nu de mult mă plângeam în scris, chiar în revista Baabel, că tehnologia de azi face totul ca să-ți arate ție, umil pământean, că te afli în mâna ei și că tot ce faci (sau ar trebui să faci) depinde numai de mărinimia ei. Am dat și exemple de modul cum se schimbă indicațiile, sistemele, în așa fel încât pe neașteptate ești pus în fața unei situații aparent fără ieșire și atunci devii un fel de sclav al noii tehnologii, ceea ce confirmă pe deplin celebra expresie din meseria mea: ”devenim cu toții sclavii uneltelor noastre”.

Dar în urmă cu câteva zile am fost pus într-o situație care m-a obligat să-mi revizuiesc ideile și să mă întreb dacă într-adevăr tot ce se întâmplă în jur nu e de fapt decât un capriciu organizat de alții pentru a te face dependent de o realitate de care nu ești responsabil și pe care nu o poți îndrepta în favoarea ta.

Dar, ca de obicei, s-o iau metodic.

În ultimul timp sunt ocupat cu traducerea în românește a manualelor mele, anestezie și terapie intensivă, scrise și publicate în ebraică în urmă cu mulți ani. Treaba nu e deloc ușoară. Medicina nu stă pe loc, se fac studii, cu rezultate noi, se introduc noi medicamente, noi aparate; ceea ce odată era adevărat și în vigoare devine desuet, ceea ce dădea rezultate probabile se înlocuiește cu metode ale căror avantaje au fost demonstrate, ceea ce se numește evidence-based medicine. Nu e o traducere mot à mot, ci dimpotrivă, o revizuire completă a textului; multe elemente dispar, fiind înlocuite cu date noi, complet necunoscute ieri.

Uneori această realitate mă copleșește. De-ajuns de des mă întreb dacă trebuie să semnez cu numele meu noile manuale, care sunt în mare parte diferite de original. E drept, am avut șansa să găsesc doi colegi mult mai tineri, unul israelian și alta, o superbă profesionistă ATI din România, care amândoi îmi ușurează sarcina de mise à jour și îmi anesteziază impulsul de a renunța la proiect, sau cel puțin de a-l da pe mâna altora.

După ce am terminat de tradus / ameliorat / lărgit / pus la punct manualul de anestezie, a venit rândul celui de terapie intensivă și aici m-am poticnit.

Mi-am zis: oare cum îți poți permite să mergi înainte, când de ani de zile n-ai mai văzut un pacient ventilat mecanic, un pacient tipic tratat în terapia intensivă?

Dar o idee mi-a străbătut mintea ca un fulger și mi-a ameliorat chinul. Într-o bună dimineață m-am hotărât să mă alătur personalului fostei mele secții de terapie intensivă și să-mi petrec câteva ore în mediul pe care l-am cunoscut și care-mi era mai mult decât familiar timp de o jumătate de secol.

Zis și făcut. Am telefonat ”moștenitorului” meu, adică actualului șef de secție, un om pe care-l apreciez enorm dintr-o mulțime de motive, și am primit aprobarea.

Deci, a doua zi, la ora 8.00 fix, eram în sala de ședințe, în fața unui ecran enorm, și urmărind pe cei care intrau, observam mâinile goale ale celor care ni se asociau, pentru ceea ce se numea pe vremea mea o vizită ”pe uscat”, adică o trecere în revistă a evenimentelor din timpul gărzii de noapte, dar nu la patul pacientului. Unde-s dosarele pacienților, mă întrebam eu? Cum să discuți situația unui pacient fără să ai în față toate datele necesare pentru a trage o concluzie?! Dar după câteva minute am înțeles ceea ce nu aveam cum să știu până în acel moment. Medicul care tocmai își încheiase garda se așeză în fața calculatorului și rând pe rând cei de față primiră absolut toate datele despre fiecare din cei douăzeci de pacienți tratați în secție în ultima noapte: date clinice, rezultatul probelor de laborator, radiografii de tot felul, toate apărând pe imensul ecran din fața noastră! Nimic mai simplu (pentru ei), nimic mai complicat (pentru mine). De fapt, am înțeles imediat cum stau lucrurile (good for me!), doar că n-aveam habar de existența lor. Practic, scopul acestei ședințe de dimineață nu era de a decide ce modificări sunt necesare în tratamentul fiecărui pacient, ci de a ușura următoarea fază, cea a vizitei la patul pacientului.

Și aici, a doua surpriză, de fapt doar o jumătate de surpriză. Pacienții erau aceiași! Aceleași diagnostice, același tip de intervenții chirurgicale, aceleași simptome.

Și totuși…

Parcă nimic nu semăna cu ceea ce știam și făceam eu în urmă cu un deceniu și jumătate. Da, pacienții erau ventilați mecanic, dar aparatele nu erau cele pe care le cunoșteam. Da, pacienții primeau – mai mult sau mai puțin – aceleași medicamente pe care le cunoșteam, dar asta se făcea cu ajutorul unui ”turn” de pompe de perfuzie automate. Poziția pacientului în pat putea fi schimbată în funcție de necesități, dar ce paturi moderne și ce ușurință în manevrarea lor!

Și așa mai departe.

După primii pacienți am început să mă retrag și treptat să mă îndepărtez de acele cubicles (iarăși ceva nou, de care aflasem din vizitele mele în spitale din Statele Unite) fiecare adăpostind un pacient, și să privesc la medici și la asistentele medicale. Același stetoscop, același aparat de tensiune, dar cu totul altă realitate, mult mai reușită, mult mai folositoare, mult mai atentă cu detaliile.

Am plecat din secția fostă ”a mea” cu clara convingere cum că mi-ar fi foarte greu, sau chiar imposibil, să mă reîntorc la munca mea de acum câțiva ani. Realitatea aceasta – mi-am zis eu – aparține noii generații, pentru care însușirea experienței necesare punerii în funcțiune a unui aparat modern e chiar a piece of cake. Eu, mi-am zis, am rămas nu în urmă, ci pe dinafară.

Să fiu bine înțeles, tot ce scriu aici nu reflectă măcar un dram de părere de rău. ”Maurul și-a făcut datoria, maurul poate să plece”, a scris Schiller, iar eu, credeți-mă, mi-am făcut-o cu prisosință!

În drum spre casă am încercat să aprofundez analiza celor văzute și s-o transpun la viața mea de acum, cea neprofesională, a unui individ care peste mai puțin de doi ani va intra (dacă va rămâne în viață!) în categoria denumită de Organizația Mondială a Sănătății old-old.

Adică ce-ai vrea, mi-am zis, ca medicina în general și specialitatea ta în special să meargă înainte, să devină tot mai complicată, ajutată de o tehnologie modernă, mult mai eficace, dar viața ta și cea din jurul tău să rămână la fel?! Nicio schimbare, nimic nou, totul ca dinainte, ca tu să nu ai probleme?! Și cine ești tu ca să fii întrebat dacă ești de acord cu ce se întâmplă în jurul tău?

Pe vremea mea se spunea că legea de bază a avansării în profesie este publish or perish. Dar acum, fără să te adaptezi nu ai dreptul la existență și tot ce-ți rămâne de făcut este să încerci să mergi înainte cu tehnologia modernă, chiar dacă o faci în ritmul tău, adică rămâi tot timpul în urmă, dar nu foarte în urmă.

Cam astea au fost gândurile mele la volan, în drumul spre casă.

Dar odată ajuns, m-am enervat.

Adică de ce să-mi cer scuze? Unde am greșit?! Ceea ce am văzut dimineața la spital era o tehnologie nouă, destinată unor oameni noi, adică generației de după mine. Noutățile din fosta mea secție nu mă mai afectează, pentru că eu nu mai practic medicina. Ele nu-mi îmbunătățesc capacitatea de a trata pacienți, pentru că eu nu mai tratez pacienți.

Dar toate celelalte modificări și adăugiri, toată revoluția din viața mea de toate zilele fac abstracție de faptul că eu – și îmi închipui că foarte mulți de vârsta mea și în situația mea – nu sunt pregătit din punct de vedere tehnologic pentru a face față tuturor schimbărilor care survin în fiecare a doua zi.

Cu alte cuvinte, revoluția tehnologică din spitale (să zicem), la care cei tineri se adaptează cu naturalețe, nu se poate compara cu ceea ce se întâmplă în jurul meu, individ care nu are nevoie de a înțelege fiecare device nou pentru a-și câștiga existența.

Și dacă așa stau lucrurile, ce pot cere eu de la cei care îmi conduc destinul de old-old man?! Două lucruri: înțelegere a situației și evitarea introducerii de noutăți care să mă oblige să înțeleg ce nu mai pot înțelege și să fac ceea ce nu mai pot să fac!

Îmi închipui că și ”ei”, cei care se ocupă de modernizarea vieții mele cotidiene, au părinți și bunici aflați în aceeași situație ca mine. Sau poate ei provin din familii de genii în domeniul tehnologiei?!

N-am idee.

Dar eu nu am de ce și cui să cer scuze.

Gabriel Ben Meron

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

24 Comments

  • Rose Oehmig commented on March 16, 2023 Reply

    ce bine scrii , Gaby, păcat că te-ai apucat așa târziu !

    • gabriel gurman commented on March 18, 2023 Reply

      Din 1997…..
      GbM

  • Hica Stefan commented on March 12, 2023 Reply

    Of, of, cat de bine cunosc acest sentiment…

    • gabriel gurman commented on March 18, 2023 Reply

      Amândoi facem parte din majoritate…
      GbM

  • Mike Klein commented on March 12, 2023 Reply

    Articol bun cu o perspectivă interesantă. Eu pana la 68 de ani nu am fost niciodată spitalizat, nici măcar nu m-am născut în spital dar in urma unui accident vascular pe coloana am petrecut luni de zile in spitale. Tehnologia modernă ne face viața mult mai ușoară nouă, pacienților. Am avut norocul să fiu internat la Johns Hopkins în Baltimore unde toată hărțogăria este computerizată. Toți medicii din sistem, la fel și eu pot vedea oriunde s-ar afla totul despre istoria mea medicală, analize, rezultate de teste, proceduri, rezultate RMN, absolut totul este disponibil. După cinci ani când am avut ceva probleme, medicul nou s-a uitat in sistem și a văzut tot de ce era nevoie. Chiar dacă suntem din altă generație avem beneficii mari din tehnologia modernă. Eu mă bucur de tot ceea ce ne oferă și ne face viața mai ușoară și plăcută.

    • gabriel gurman commented on March 13, 2023 Reply

      Si cum stăm cu comunicarea dintre medic si pacient?!
      GbM

      • Mike Klein commented on March 16, 2023 Reply

        Foarte bine. Dacă am o întrebare, o pun in sistem și îmi răspunde doctorul eventual mă sună. E un sistem foarte eficient dar presupune cunoștințe rudimentare de folosire a tehnologiei.

    • Eva Grosz commented on March 16, 2023 Reply

      E adevărat că toată hârțogăria e computerizată.La ultima internare a soțului meu, nu am fost în stare să găsesc un medic care să mă lămurească despre situația lui. Unde sunt medicii ? -am întrebat o soră. “Toți stau în sala de computere” -a fost răspunsul. M-am dus la sala de computere .Toți erau așezați în fața computerului personal,de parcă ar fi fost hipnotizați.
      “Și când termină de stat la computer?” “La sfârșitul serviciului -a venit răspunsul- dar atunci pleacă acasă.
      Mai demult puteai prinde un medic pe coridor și să întrebi dacă tu sau aparținătorul tău mai are de trăit sau nu. Eu vreau în fața mea un medic, care să pună mâna pe umărul meu, să mă liniștească și dacă are timp să mă examineze. Să-i văd privirea. Să-l văd că-i pasă. Asta mă face sănătoasă. Nu am nimic împotriva tehnologiei, dacă medicul își păstrează vechiul obicei de a întâlni pacientul.

      • Klein Ivan commented on March 18, 2023 Reply

        De acord cu dna. Grosz . La întîlnirea mea cu un medic care e cu ochii în computer mă gîndesc că sînt ca obiectul “scanat” pentru preț ( avem așa aparate în anumite magazine ) . Computerul îi spune medicului ce să facă , eventual încă un test sofisticat cu iradiere sau introducere de o substanță nu chiar inofensivă ( de ce să nu fie folosită tehnologia cea mai avansată ) etc.. K.I.

  • Marica Lewin commented on March 11, 2023 Reply

    Felicitari pentru modul cum va țineți la curent cu noutățile in profesia dvs, pentru cartea de specialitate pe care o scrieti acum, in 2023.
    Anestezia, o ramura f grea si de råspundere a medicinii.

    • gabriel gurman commented on March 11, 2023 Reply

      Multumesc.
      GbM

  • Andrei schwartz commented on March 10, 2023 Reply

    Gabi, prin faptul ca scrii o carte de anestezie sI terapie intensiva in limba Romana care va fi “update “e semn ca ai ramas util sI la un pas de a – deveni”old old”

    • gabriel gurman commented on March 10, 2023 Reply

      Si eu sper la fel….
      GbM

  • Anca Laslo commented on March 10, 2023 Reply

    Cred ca orice profesiune evolueaza la fel cu o constructie. Imi dau seama ca dvs. ati construit mult si, stie oricine, fara temelie solida nu se poate inalta mare lucru.

    • gabriel gurman commented on March 10, 2023 Reply

      D, asa se poate caracteriza trecutul, cat despre prezent sau viitor….
      GbM

  • Eva Grosz commented on March 10, 2023 Reply

    Pentru ce să vă cereți scuze ? Pentru o viață în care ați lucrat într-un domeniu atât de greu din medicină ,în care în fiecare clipă trebuia să te concentrezi și să faci față problemelor ivite? Și ca să vă simțiți bine ,gândiți-vă doar la faptul -câți pacienți și câți colegi de breaslă ați ajutat sau ați educat în timpul zecilor de ani în care v-ați făcut meseria ! Știu că sunteți un optimist. Numai bine !

  • Andrea Ghiţă commented on March 10, 2023 Reply

    Sunt convinsă că dacă distinsul medic Gabriel Gurman ar începe să lucreze din nou, în scurt timp s-ar pune la punct cu tehnologia, aşa cum se pune la zi cu fiecare nouă variantă de soft de pe laptop sau telefonul mobil.

    • gabriel gurman commented on March 10, 2023 Reply

      Probabil…
      Posibil?! Nu stiu!
      GbM

  • Tiberiu ezri commented on March 9, 2023 Reply

    Atata timp cat ai creier si ai mult din el, constiinta si cunostinte in ale medicinei, nu ai de ce sa te rusinezi.
    Avantajul tau si al meu este ca noua pe vremurile cand eram activi ca medici, nu ne cadea la ora trei trecute fix pixul din mana si stetoscopul de pe gat.

    • gabriel gurman commented on March 10, 2023 Reply

      Tibi, in ziua de azi stetoscopul nu mai cade de pe gât, pentru că ”nu se mai poartă”, și la propriu si la figurat!
      GbM

  • gabriel gurman commented on March 9, 2023 Reply

    Imi pare bine ca nu sunt singurul…
    GbM

  • Andrei Martin Aszodi commented on March 9, 2023 Reply

    Stimate domnule doctor. Îmi vine greu sa nu-ți spun pe nume – Gabi M. G. Citindu-te, am găsit in memorie un alt motiv pentru care tu, si mai ales tu, nu ai de ce sa-ți ceri scuze. In ultimii ani ai deceniul opt, secolul trecut, când ne-am cunoscut prin Talo, proful, șef al secției vecine celei pe care ai condus-o, mi-ai propus un proiect IT pentru secția ta, o încercare despre care in spațiu-timp (acolo si atunci) aș putea spune ca a fost revoluționară. Faptul ca nu m-ai ales pe mine pentru proiect, nu m-a supărat de loc si am rămas un admirator al mintii tale de pionier in toate sensurile. Mi-am spus ca daca ai fi avut timp sa îmi cunoști activitatea mea in domeniul “Decision Support” pe vremuri, ai fi decis altfel :). Oricum pentru mine, si nu numai, ai rămas un model de om-medic.

    • gabriel gurman commented on March 9, 2023 Reply

      Îți mulțumesc f mult pentru aceste rânduri…
      Trebuie să recunosc ca nu-mi amintesc de proiectul de care scrii.Mi-ar face o mare plăcere să-mi reamintesti folosind direct adresa mea de e mail.
      GbM

  • Hava Oren commented on March 9, 2023 Reply

    Demult nu am citit un articol cu care să mă pot identifica în așa măsură. Dacă aș vrea să mă întorc acum la munca mea dinainte, nici eu nu m-aș mai putea încadra, m-aș simți depășită de schimbările survenite după pensionarea mea – și acest lucru este adevărat pentru orice domeniu de activitate.

    În altă ordine de idei, nu numai că eu am mai apucat introducerea calculatorului la ATI, dar am și participat la acest efort, la introducerea în sistem a medicamentelor. Și pot să spun că m-am bucurat și eu de rezultate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *