Hoţul de timp rămâne nepedepsit

Dacă verbul a fura este definit (în DEX) ca „A-și însuși pe ascuns sau cu forța un lucru care aparține altcuiva; a lua ceva fără niciun drept de la cineva, păgubindu-l”, atunci e posibil să furi timpul cuiva (considerând că timpul este „ceva” ce poate aparţine sau e un drept al „cuiva”).[1].

Totuşi, acţiunea de a fura timpul cuiva nu poate fi considerată furt, din moment ce (în acelaşi DEX) furtul este definit ca „Infracțiune care constă în însușirea pe nedrept a unui lucru mobil din posesiunea sau deținerea unei persoane, fără consimțământul acesteia”[2].

Articolul 228 al Codului Penal[3] stipulează că:

(1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Citesc şi definiţiile timpului în acelaşi dicţionar[4]

1. Mediu omogen și nedefinit, analog spațiului, în care ne apare succesiunea ireversibilă a fenomenelor.

2. Durată, perioadă, măsurată în ore, zile etc., care corespunde desfășurării unei acțiuni, unui fenomen, unui eveniment; scurgere succesivă de momente.

În final constat (dezamăgită) că timpul nu poate fi echivalat cu „un bun mobil” deşi este un bun (poate cel mai valoros bun pe care-l posedăm) şi e cât se poate de mobil (din moment ce trece… implacabil). Pe de altă parte, fiind „omogen şi nedefinit” (chiar dacă poate fi măsurat cu o precizie din ce în ce mai mare) nu poate fi delimitat. Adică nu se poate determina cu precizie timpul care aparţine unei anumite persoane, chiar dacă adesea spunem că „i se scurge timpul” sau „îi ticăie ceasul biologic”.

Ne-am îmbolnăvit de moarte într-o zi când ne-am născut, spune poetul[5], însă nu ştim cât timp ne este dat (destinat) să trăim. Acesta e timpul nostru, bunul nostru, pe care nu-l apără nicio lege decât noi înşine, în măsura în care putem. Este timpul pe care-l drămuim, îl dăruim, îl sacrificăm sau îl irosim, în măsura în care depinde de noi, dar şi timpul care ne este furat, adică suntem deposedaţi de el împotriva voinţei noastre şi nimeni nu e inculpat pentru asta. Desigur, în cazul răpirii, sechestrării sau al detenţiei ilegale, pedeapsa făptaşilor este proporţională cu durata lipsirii de libertate a victimei, dar hoţia de timp nu poate fi dovedită şi nici pedepsită, pentru că nu ai cum să măsori acţiunile şi activităţile pe care persoana le-ar fi făcut dacă ar fi avut la dispoziţie timpul de care a fost deposedat.

De fapt, termenul nu l-am inventat eu, deşi aşa credeam. Când colo, l-am găsit în mai multe articole privitoare la eficienţa muncii, fiind identificate drept hoţi de timp (chir 25 la număr) diverse obiceiuri care ţin de organizare, precum: tărăgănarea activităţilor, şedinţele neplanificate, inutile sau slab conduse, obiective insuficient de clare, planificarea deficitară sau lipsa ei, oboseala, perfecţionismul şi lipsa lui[6] sau amânarea, întreruperile, comunicarea defectuoasă, dependența de site-urile de socializare[7]. Tot ceea ce apare cu sintagma hoţ de timp se referă la furtul timpului de lucru, având drept rezultat incapacitatea angajatului de a se încadra în termene.

Cugetând asupra furtului de timp şi asupra celor care îl comit, eu nu am în vedere ineficienţa muncii, ci acapararea unei părţi din timpul liber. Cred că prelungirea unei şedinţe peste programul de lucru poate fi măsurată şi timpul furat de la angajaţi ar putea fi imputat organizatorilor. S-ar putea să existe aşa ceva, undeva, într-un contract colectiv de muncă sau alt act normativ, unde se specifică şi calculul penalizării, în funcţie de tariful orar. Dar eu nu cunosc niciun exemplu de acest gen.

Am avut parte, la viaţa mea, de nenumărate şedinţe interminabile (de partid sau de catedră), dar atunci jecmănirea timpului nostru era ceva firesc. Fac parte din milioanele de păgubiţi care au fost jefuiţi de timp în mod sistematic în anii cei mai sumbri ai „Epocii de Aur”, când aşteptarea era o caracteristică a vieţii de zi cu zi.

Petreceam ore în şir în staţiile de autobuz, la cozile nesfârşite pentru alimente, îmbrăcăminte, hârtie igienică sau combustibil, adăstam ceasuri în şir pe holurile policlincii, pe coridoarele instituţiilor publice şi în multe alte locuri. Îmi dezvoltasem aptitudinea de a determina timpul echivalent unei cozi, în funcţie de dimensiunea ei. Uneori timpul petrecut în aşteptare se solda cu obţinerea (cumpărarea) lucrurilor care „se dădeau” (nu ştiu de unde expresia asta, când de fapt ele erau vândute), adesea însă timpul respectiv era irosit fiindcă nu mai „apucai” la nimic. Dar eram tânără şi nu-mi părea rău după timp, ci după obiectul, lucrul, bunul sau serviciul pentru care am aşteptat în zadar.

Am început să apreciez valoarea timpului meu mult mai târziu, după ce am trecut de hotarul vârstei mijlocii şi am realizat că timpul meu a început să scadă. Trăiam deja într-un regim care nu mai jefuia în mod sistematic timpul cetăţenilor. Treptat am găsit mijloacele de a reduce durata unor activităţi cronofage, sau de a le evita pe cele care nu erau absolut necesare. Tehnologia din ce în ce mai avansată este sau va fi capabilă să minimizeze timpul de aşteptare, dar asta nu înseamnă că vor fi înlăturaţi hoţii de timp. Rămân marii infractori, precum justiţia, campioana absolută, care împarte dreptatea cu paşi de melc, e secondată de poşta naţională, diverse call-center-uri şi alte centrale care te pun să apeşi pe varii litere sau cifre şi te lasă de izbelişte, dar există şi soluţii alternative pentru a le evita.

În schimb hoţii de timp (mai mărunţi, e drept) nu au dispărut.

E limpede că nu pot fi stăpână pe tot timpul (care mi-e dat), din cauza diverselor obligaţii, dar mi-ar plăcea să pot utiliza „timpul meu” aşa cum îmi doresc. Să-l petrec făcând ceea ce îmi place cu adevărat, chiar dacă, uneori, asta înseamnă să lenevesc. Pentru că una e să-ţi iroseşti, să-ţi pierzi, să-ţi omori timpul după bunul tău plac şi alta e să ţi-l fure cineva…Ba mai mult, să comită furtişagul cu complicitatea mea.

Mi-e jenă să părăsesc o conferinţă plicticoasă la care am fost invitată tocmai de cel care ţine prelegerea, mi-e ruşine să întrerup o discuţie cu cineva care nu se mai dă dus, mi-e neplăcut să pun capăt unei convorbiri telefonice prelungite care nu mai spune nimic, nu mă îndur să mă supăr pe cineva care întârzie, probabil pentru că nici eu nu sunt chiar atât de punctuală pe cât ar trebui… Deci nici eu nu sunt mai brează.

Şi eu fur timpul altora.

Mă gândesc că pentru a diminua fenomenul furtului de timp ar trebui să încep cu mine însămi. Să mă străduiesc să fiu mai empatică, mai atentă faţă de cei din jur, să intuiesc dacă-i deranjez, îi obosesc, îi agasez cu poveştile (şi problemele) mele, să le respect programul şi să nu mai întârzii. Adică să renunţ la egoism.

Oare scriind acest ultim cuvânt am identificat şi unul dintre hoţii de timp?

Andrea Ghiţă


[1] https://dexonline.ro/definitie/fura

[2] https://dexonline.ro/definitie/furt

[3] https://coduri.juridice.ro/codul-penal/index.php/2019/09/17/art-228-furtul/ , în continuare acelaşi articol prevede că: (2) Fapta constituie furt şi dacă bunul aparţine în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârşirii acel bun se găsea în posesia sau detenţia legitimă a altei persoane. (3) Se consideră bunuri mobile şi înscrisurile, energia electrică, precum şi orice alt fel de energie care are valoare economică.

[4] https://dexonline.ro/definitie/timp

[5] https://poetii-nostri.ro/marin-sorescu-boala-poezie-id-1362/

[6] https://deklausen.ro/managementul-timpului-si-cei-25-de-hoti

[7] http://danignat.ro/2016/07/04/hotii-de-timp/, https://theminimalplan.com/fr/10-voleurs-de-temps-qui-tuent-ta-productivite

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

14 Comments

  • Thomas Lewin commented on March 11, 2023 Reply

    Mult adevăr am găsit în gândurile Dvs despre timp și cronofagi.
    Baudelaire îl numea pe cititorul său ,,…seamănul meu,fratele meu…”.
    Complicitatea dintre autor și cititor mă îndeamnă ,de cele mai multe ori,să mă cenzurez și să-mi drămuiesc cuvintele.

  • Anca Laslo commented on March 10, 2023 Reply

    Ma las adesea furata…si este asa o greseala!

  • Eva Grosz commented on March 10, 2023 Reply

    Așa de adevărat. De importanța timpului nu ne dăm seama decât la vârsta mai înaintată., Cât privește respectul față de timpul celuilalt există astăzi fenomenul următor mai ales la femei. Ele devin bunice încă la vârstă tânără ,când au servici sau alte ocupații și copiii lor le cer să facă babysitter pentru nepoți, fiindcă astfel nu au cheltuieli și au parte și de încrederea și dragostea din familie. Uneori aceste bunici tinere sacrifică munca și timpul lor neavând altă soluție.

    • Veronica Rozenberg commented on March 11, 2023 Reply

      Din cele scrise de tine Eva, ceea ce mi se pare cel mai semnificativ, dureros de semnificativ este constientizarea “trecerii timpului” , nu neaparat a “furtului” sau, la o varsta inaintata.

      Cred ca adevaratul si constantul HOT DE TIMP este
      ONESELF, rareori altii, pentru ca in majoritatea situatiiilor, cel putin dupa experienta proprie, atunci cand altii fura din timpul tau, ai de cele mai multe ori ocazia, posibilitatea, poate chiar obligatia sa schimbi.

      Cred ca in majoritatea locurilor din lume aceasta este o posibilitate.

      • Eva Grosz commented on March 11, 2023 Reply

        În mare măsură ai dreptate Veronica. Mereu ai grijă să îmi răspunzi deși poate fi o pierdere de timp pentru tine. Mulțumesc.
        Mă explic: pentru a avea senzația că nu îți irosești timpul este nevoie de asertivitate ,pe care nu o are oricine. Eu nu posed acest caracter util omului.
        Din dicționarul Google am citit: “De cele mai multe ori, asertivitatea inseamna si siguranta de sine, dar si satisfactie personala, iar de cele mai multe ori aceasta presupune indeplinirea intereselor proprii, dar si pe cele ale celor din jur.” Dar, de fapt e mult mai complicat. Cu cât îmbătrânesc și cu cât am mai multe dificultăți , cred că viața trebuie trăită acceptând-o așa cum este.

        • Veronica Rozenberg commented on March 12, 2023 Reply

          Cred ca ai luat-o pe o pista paralela, draga Eva, daca m-ar fi plictisit cuvintele tale, ca dovada ca nu din asertivitate nu-mi as fi pierdut timpul raspunzandu-ti. SI pentru aceasta nu e nevoie de nici o asertivitate, este vorba de un interes reciproc, uman, increderea nu in sine ci in valoarea transmiterii de cuvinte, de opinii, de aprecieri. Exact ceea ce scriam inainte ca sa accentuez importanta comentariilor la articolele scrise, comentarii care ofera respect si interes celor care au scris articolele.

          • Eva Grosz commented on March 12, 2023 Reply

            Eu m-am referit ÎN GENERAL la faptul că omul are nevoie de o doză de asertivitate pentru a susține propriile păreri. Cred că trebuie găsit și un echilibru între cât timp ne oferim înșine și cât altora. De fapt Martin Buber spune că primul pas este înțelegerea de sine și integritatea personală, după care urmează comunicarea socială. Ambele sunt în aceiași măsură importante. Citatul lui cunoscut este :“I do, indeed, close my door at times and surrender myself to a book, but only because I can open the door again and see a human face looking at me”
            Cât privește comentariile, fiecare le face după dorința lui, în limitele etice.

          • Andrea Ghiţă commented on March 12, 2023 Reply

            Dacă într-o zi înveţi ceva, atunci ân ziua aceea nu ai trăit degeaba – spunea bunica mea Erzsi. Azi am învăţat un cuvânt nou: asertivitate. La început credeam că e legat de aservire şi nu înţelegeam ce caută în comentariu, apoi am căutat în DEX şi nu am găsit decît asertiv – cu caracter de aserţiune, dar nu m-am dat bătută şi am căutat sensul în engleză: the quality of being self-assured and confident without being aggressive to defend a right point of view or a relevant statement. Adică asertivitatea înseamnă încredere în sine, siguranţă de sine. Le mulţumesc Veronicăi Rozenberg şi Evei Grosz. Articolul meu despre hoţii de timp mi-a adus un câtşig sigur: am învăţat un cuvânt nou.

            • Eva Grosz commented on March 12, 2023 Reply

              Dragă Andrea și eu am învățat că acest cuvânt are mai multe explicații. Explicația ta în engleză pare cea mai verosimilă. Și pot adăuga încă ceva? Eu cred că înțelesul cuvântului este legat și de acel TIMP de care vorbești în articol, care e foarte prețios și scurt și pe care trebuie să știm să-l folosim în folosul nostru, DAR și al altora. Citez din articolul tău ; “E limpede că nu pot fi stăpână pe tot timpul (care mi-e dat), din cauza diverselor obligaţii, dar mi-ar plăcea să pot utiliza „timpul meu” aşa cum îmi doresc.” Perfect de acord .

              • Eva Grosz commented on March 12, 2023 Reply

                Îmi place de ce zicea bunica Erzsi !

  • tiberiu ezri commented on March 10, 2023 Reply

    Deși sunt destul de activ, la pensie am devenit un donator potențial de timp. Dar cine ar vrea să primească ceva timp de la un pensionar de aproape 72 de ani?
    Pe de altă parte, articolul și definiția că timpul este ceva nedefinit, mi-a reamintit, spre plăcerea mea, de serialul american “Tunelul timpului”.
    Aș face o incursiune în trecut, dar mă tem de viitor (nu pentru mine).
    Aș călători în trecut ca să văd dacă istoria și cărțile pe care le-am citit descriau lucruri care erau adevărate. M-ar atrage epoca romană, renașterea și prosperitatea Europei și a evreilor de la sfârșitul secolului XIX.

    • Andrea Ghiţă commented on March 10, 2023 Reply

      Dragă Tibi Ezri, pot confirma, şi nu sunt singura, că eşti unul dintre cei mai generoşi şi valoroşi “donatori de timp” pentru revista Baabel care e mulţumită şi onorată de această donaţie.

      • tiberiu ezri commented on March 10, 2023 Reply

        Multumesc draga Andrea.

  • Hava Oren commented on March 9, 2023 Reply

    Da, și eu cred că respectul reciproc presupune și respect pentru timpul celuilalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *