În urmă cu aproape douăzeci de ani, la vârsta maturității deja, am avut prima mea pisică. Ca să fiu riguroasă, nici nu era chiar pisica mea, ci a fiului meu, atunci încă licean. Motănelul de rasă comună, europeană, cu blănița neagră pe spate și albă pe burtică și cu ”șosete” albe, a ajuns în casa noastră cu un nume care nu i se potrivea deloc: Pacoste. Fiindcă acest nume ni se părea exagerat și pentru că l-am iubit din prima clipă, nu i-am spus Pacoste, ci am scurtat în Pacos, apoi Pache, în câteva zile a devenit Păchiță și așa a rămas de-a lungul celor zece ani în care l-am avut în familie ca prieten, oferindu-i chiar rang de rubedenie. Desigur că i-am mai diminuat numele în fel și chip: Păchiduță, Păchișor, Paxi și câte și mai câte, fiindcă atunci când îndrăgesc pe cineva, eu îi dau pe loc nume de alint. Ei, acum aveam din plin pe cine să alint!
Păchiță s-a dovedit a nu fi deloc o pacoste. El m-a învățat că iubirea nu se poticnește în detalii cum ar fi specia, iar adăpostul, hrana și siguranța nu sunt suficiente, e nevoie vitală de dragoste și de manifestarea ei, chiar și când vorbim despre o pisică, chiar dacă se știe că pisica este întruchiparea independenței și a nonșalanței. Mai presus de orice, Păchiță mi-a arătat cum se poate comunica și cum se pot înțelege nevoi și dorințe fără a rosti vreun cuvânt. Când îi era sete, motanul meu deștept sărea pe chiuvetă și-mi arăta robinetul. El avea în bucătărie locșorul lui, unde îi serveam mâncarea specifică mâțelor pe farfuriuțe de porțelan ale serviciului de cafea. La ora cinci, când mă întorceam de la serviciu și luam masa, Păchiță se așeza neabătut cu noi la masă, întotdeauna pe același scaun. Nu mânca, ne ținea doar companie. Dacă vreun vizitator neavizat îi ocupa locul, motănelul meu plin de caracter își apăra poziția sărind la spatele celui ce ședea pe ”scaunul lui”, fără scandal, discret, dar hotărât. Era o figură!
De fiecare dată când pregăteam carne, Păchiță al meu primea o mică porție delicioasă pe farfuriuța lui, porție pe care o aștepta cu privirea convingătoare ațintită în ochii mei. Eram gata să cred că îl dresasem, dar tare mi-e că cea dresată eram eu… Pisicile sunt foarte deștepte, le poți învăța orice doar arătându-le o dată cum se face, dar nu pot fi dresate din cauza firii lor independente.
Aceste animale minunate au un aer de independență, dar ele nu sunt indiferente, să vă spun de ce. Într-o dimineață tihnită de duminică, când ne luam cafeaua în curte, Păchiță se agita mereu în jurul nostru, pleca repede în spatele casei și revenea mieunând cu intenția clară de a ne spune ceva. După vreo două ture de acest fel l-am urmat să văd ce dorește să comunice. M-a condus în spatele casei, unde o altă pisicuță se blocase într-o deschizătură strâmtă din gard. El n-o putea ajuta, dar m-a convocat pe mine s-o eliberez. Păchiță era atât de sufletist!
Era un motan liber și cam libertin. Nu-l castrasem. Primăvara devreme dispărea chiar mai multe zile pe dealurile din jur, răspunzând chemării naturii și întorcându-se tare jigărit. Câteva luni mai târziu vedeam prin curțile vecinilor pisicuțe care îi semănau grozav.
Peste iarnă Păchiță dormea cu noi în casă, de obicei chiar în dormitor, dar pe la cinci dimineața prefera să iasă în curte să dea o tură de câteva minute, probabil verifica situația din teren. Își făcea cunoscută dorința de a ieși afară cu cea mai mare delicatețe, în zece ani niciodată nu a făcut gălăgie și nu a miorlăit. Se ducea la soțul meu adormit și îl mângâia cu lăbuța pe mână ca să-l trezească pentru a-i deschide fereastra sau ușa. Niciodată n-a făcut asta cu mine. Cred că ne atribuise fiecăruia roluri precise, eu fiind cea responsabilă cu papa, altă explicație nu am găsit.
Păchiță a făcut parte din viața mea un deceniu, timp în care m-a învățat foarte multe lucruri despre relația dintre om și animal, mi-a oferit multă drăgălășenie, multă afecțiune și adesea alinare.
Nu vreau să povestesc cum l-am pierdut, căci asta încă mă doare, până acum îmi e dor de el și îl regret. Mă mir cum un ghemotoc cu blană, gheruțe și colți poate să ofere atâta iubire și cum îi poți ierta câte o zgârietură sănătoasă doar pentru că în secunda următoare simți că totuși mica felină te iubește, iar iubirea ta se întâlnește cu a ei. Îl evoc aici fiindcă nu l-am uitat. Păchiță a fost un motan mult iubit care a făcut în viața mea o diferență remarcabilă.
Anca Laslo
11 Comments
Cat de frumos povestesti despre Pachita! Simtim si noi bucuria existentei lui. Multumim!
Păchiță a fost un norocos, fiind inconjurat de atâta grijă şi dragoste, dedicăndu- i- se ṣi o miniatură in Baabel. I se iertau si zgârieturi adânci , pentru ca era frumuşel, destept si bun.
Si fiica noastra a avut un câine cănd era copil, de care noi ne- am atasat mult, apoi inca unul, si 2 pisici, Slava si Jacky. Desigur, soțul meu a dus greul Prea dureros sa scriu cum ne- au părăsit pisicile.
Nepoții mei au acum o cățeluṣă f dulce.
O istorie intreaga cu animalele de companie, desi eu niciodata nu mi le- am dorit. Dar apoi le- am iubit
Pãchitã multumeste pisiceste tuturor cititorilor! 😺
Miniatura este un tablou în cuvinte calde şi inimoase despre pisoiaşul delicios, Păchiţă cel în două culori, membru de onoare al familiei.
Vioiciunea şi ataşamentul reciproc i-au lăsat o amintire pictată şi fotografiată pe care această mini-creaţie literară o va lăsa şi “posterităţii”. Experienţa apropierii de pisicuţe, necunoscută de noi vreme îndelungată, s-a adăugat experienţelor de viaţă ale familiei, doar în ultimii ani, pe care Princessa noastră i-a înnobilat desfăcându-ne straturi în minte şi în suflet.
Scumpule Păchiţă, îţi simţim moliciunea şi căldura blăniţei, dar şi vioiciunea, prin fiecare cuvânt în care eşti amintit cu dragoste!!
T
Mulțumiri deosebite!
Artiolul tau prezintă f bine ce mult avem de invatat de la animale – mai degraba decat invers, adica ele de la noi! Cu atat mai mult daca le intelegem si le iubim. Am crescut cu pisici si apoi am avut doi caini: membri ai familiei adoptati care au fost toti iubiti si rasfatati.
Miniatura dedicată lui Păchiţă trebuia neapărat scrisă. Dovadă şi numărul mare de accesări.
În copilărie și eu am avut-o pe Pimpi care atunci când voia să intre în casă bătea cu lăbuță de trei ori în geamul de la bucătărie.
Felul în care ne transmiți dragostea față de pisica ta este emoționant.
Și eu sunt convinsă de puterea legăturii dintre om și animal. Și noi am avut câine atunci când copii erau la școală. L-am numit Jacky. Și când l-am înregistrat i-am dat și nume de familie. Așa a devenit Jacky Grosz. Cea mai importantă persoană în familie. Cele mai bune bucate el le primea. Nici eu nu vreau să povestesc cum l-am pierdut…Mulțumim pentru această mărturisire a dragostei.
O prietenă a mea zicea că oamenii se împart în două categorii: a dog-person and a cat-person. Fără îndoială că eu fac parte din a doua.
Păchiță al tău e adorabil (cel puțin ca personaj literar, dacă cel real nu mai există). Dar oare putem spune că nu mai există, dacă continuă să ne aducă un zâmbet pe buze?