Idiotul inutil

În guvernul lui Benjamin Netanyahu există un individ mai infestat de puroi decât alții. Un ministru, într-un post complet inutil de ministru al Tradițiilor, pe numele său Amihai Eliyahu. Probabil că individul ar fi fost nu doar inutil, ci și necunoscut, dacă azi nu s-ar fi oprit în fața unui microfon și, convins că trebuie să spună și el ceva, a enunțat singurul gând care a trecut prin mintea sa rătăcită: peste Gaza trebuie aruncată bomba atomică.

Lăsând la o parte bombastica declarației, individul uită cu bună știință că în Gaza, în afară de palestinieni nevinovați, se mai află și 240 de ostatici israelieni. Premierul Netanyahu, care uitase că cine merge să doarmă în grajd, se va trezi cu purici, s-a dezis imediat de declarațiile partenerului său de coaliție. Chiar și șeful său direct, Itamar Ben-Gvir, suflet sensibil de poet, a explicat că, de fapt, colegul său a folosit doar o metaforă. Mă îndoiesc că Ben-Gvir ori Eliyahu știu ce e aceea o metaforă.

Bugetul acestui minister redundant este de peste 500 de milioane de șekeli – care înseamnă 140 de milioane dolari – bani care ar fi putut fi alocați cu mai mult folos pentru reconstrucția așezărilor distruse în acea sâmbătă urgisită. Când a fost întrebat despre asta, Eliyahu a răspuns că nu poate renunța la banii pe care îi înghite cu lăcomie, căci poporul lui Israel are nevoie de tradiție. Nu știu la a cui tradiție se referă tipul, sunt sigur că nu la tradiția mea ori a majorității israelienilor care lui îi este străină.

Evident că oamenii de bine din Israel au fost revoltați de declarația ministrului. Unii i-au dat dreptate filozofului israelian Yeshayahu Leibowitz care vorbea în urmă cu câțva ani despre noua categorie de evrei mesianici, numindu-i iudeo-naziști.

Eu zic că Eliyahu ăsta e doar un idiot inutil. Asta e o metaforă, Ben-Gvir. O metaforă pe care mă indoiesc că o vei putea înțelege.

George Schimmerling

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

30 Comments

  • Veronica Rozenberg commented on November 9, 2023 Reply

    PS. Varianta corecta

    De ce sa crezi ca atacul si macelul intreprinse de Hamas au fost consecintele acordului de la Oslo, si cum poti sa spui ca acordul de la Oslo a fost o calamitate, a fost totusi o prima recunoastere de catre palestinieni a statului Israel. Nu prea reusita ce-i drept, dar de atunci incoace ceva mai reusit nu s-a realizat.

    Afirmatiile tale denota o siguranta de sine, care imi aduce amite ghici de cine, de apreciatul tau prim-minstru, care fara sa-si asume nici o responsabilitate clar exprimata pana in ziua de azi, la mai bine de 30 de zile dupa atacul Hamasului, continua sa conduca guvernul si tara atat de insangerata.
    Cauzele dezastrului de la 7 octombrie vor fi analizate – ce-i drept cu intarziere – dupa ce acest razboi nenorocit se va incheia. Dezastrul dupa cum s-a inceput a se investiga. precum s-a putut urmari in emisiunea “In timp real” (Asaf Liberman) a fost in primul rand consecinta unor greseli grave in cadrul Corpului de Informatii al Armatei israeliene, de exemplu a slabirii si a “caderii” treptate a departamentului de Control infiintat dupa razboiul de Yom Kipur, dar in acelasi timp, si din cauza unor hotarari guvernamentale care n-au luat in consideratie, ce se intampla in realitate. Motivele acestui esec total, al spulberarii mitului Israelului cel de neinvins, cel cu puterea de a detine informatii militare si de securitate, dintre cele mai apreciate in lume, n-au fost inca investigate. Iar conditiile politice au inlesnit aceasta, foarte probabil chiar cu mult inainte de venirea la tron a lui Bibi Netanyahu, prea marit de tine, acum 15 ani.

    Si “last but not least”, incearca. daca poti, sa nu mai vorbesti in numele unei entitati nationale generale, sau cel putin adu dovezi scrise la afimatiile grandioase pe care le faci. Putina modestie….

    Articol interesant scris de Andrei Cornea in Dilema veche, “Sa fii ales”? (dilemavecheDOTro)

    • George+Konig commented on November 10, 2023 Reply

      Acordul de la Oslo a fost o calamitate. Chiar si Arafat l-a comparat cu acordul Hudaibiya. Palestinienii nici o data n-au recunoscut statul Israel. Se poate vedea clar pe emblema Autoritatea Palestiniene, unde toata suprafata a Israelului le apartine. Tinerii palestinieni sunt educati pentru sustinerea terorismului, pe cand tinerii nostrii pentru pace si buna vecinatate. Aproape toti tinerii teroristi hamas, sunt nascuti dupa acordul de la Oslo. Si cel mai ridicol lucru e ca Arafat a primit premiul Nobel pentru pace. Noi am fost orbi, nu l-am inteles. Acuma Israelul poate fi surprins, nu poate fi invins. Asta o vedem acuma. Dupa cum vedem, activitatea guvernamentala si a armatei, e mult impidicata de sistemul juritic. In ori ce caz, în dimineața zilei de 8 octombrie, palestinienii au întâlnit un cu totul alt tip de evreu. Cu cineva mult mai naționalist, mult mai religios, mult mai înarmat. Cu cineva care nu mai crede în posibilitatea conviețuirii pașnice. Cu cineva care știe că istoria nu s-a terminat. Cu cineva care nu-și face iluzii despre pace și bună vecinătate. Cu cineva care nu are nicio intenție să facă gesturi bine intenționate, să-și asume riscuri, să țină obrazul celuilalt. Cu cineva care sigur nu va elibera baloane de pace.

      • Veronica Rozenberg commented on November 10, 2023 Reply

        Nu pot spune decat ca sunteti necoerent in ceea ce scrieti amestecand capra cu varza 🙁

  • Klein+Ivan commented on November 8, 2023 Reply

    Comentariul d. George Konig e binevenit deoarece aduce elemente ce completează articolul . Ideea de bază a celor întîmplate e redată la “rece” de dna. Andrea Ghiță .K.I.

  • Robicsek Robert commented on November 8, 2023 Reply

    Problema noastra este nu numai infantilul ministru reprezentant al dreptei mesianice, ci in primul rind toti konigii care i-au adus la putere. Sint la fel de orbiti dupa 07.10. cum au fost inainte de dezastrul pe care l-au creat.

    • George+Konig commented on November 9, 2023 Reply

      Dacă vrei neapărat să știi cine a adus dezastrul, sunt robicseki, începând cu acordul de la Oslo, continuând cu deconectare, adica cu evacuarea asezarilor evreisti din fasie, continuabd cu retragerea din fasia Philadelphi (granita cu Egiptul). Curtea Suprema care a strerilizat armata, schimband ordinul de deschidere a focului, retrocedarea nelegala a fasiei maritime in favoarea Libanului. Demonstratiile de la Kaplan, descompunerea armatei si multe altele.

      • Marica+Le commented on November 9, 2023 Reply

        D- le König, si eu cred ca dezastrul din 7 octombrie este o consecinta a divizării populatiei tării, ca acordul de la Oslo a fost o calamitate, si Curtea Suprema nealeasa prin
        vot direct, este prea puternica.
        Totusi, se putea amîna Reforma Justiției cu cıteva luni, si nici pacea cu Arabia Saudită nu era prima necesitate a Israelului. S- au facut prea multe concesii Hamasului. Si celorlalti arabi

  • George+Konig commented on November 7, 2023 Reply

    Ministrul Tradiţiilor a răspuns la o întrebare provocatoare, a scris Andrea Ghiţa. Aşa si este. Domnul Schimmerling, nu intimplatror, a uitat sa puna lucrurlie in contextul lor. Intrebarea a fost pusa ministrului dupa vizionarea unui filmuleț de 20 min vazut, pana acum, numai de parlamentari. In mare parte facuta de teroristii insasi, unde se vede cruzimea in care au omorat. De exemplu au intrat in casa unel familii. au impuscat sotul, au luat bebelusul de pe umarul mamei. l-au azvarlit in cuptor, unde l-au pus pe temperatura maxima , au violat mama, pe urma au impuscat-o. In alta casa unde era un baiatel de 10 ani, i-au impuscat parintii, i-au scos ochii copilului, la plecarea lor copilul i-a rugat sa-l omoara, ca nu vrea sa traiasca astfel, au zambit si au plecat. Soldatele prinse si dezbracate, puse in spate pe un tender, batute cu cimoagul de “populatia nevinovata” Pot sa mai scriu zeci de atrocitați. O parte din filumelțe au fost puse pe internet chiar de teroristi si n-a fost film holywoodi. Cine-i infectat de puroi nu e ministrul Tradițiilor, ci insasi domnul Schimmerling. Ce stii dumneata de traditiile evreilor? Pentru asta suntem aici si tineretul nostru trebuie invatat.

    • Andrea Ghiţă commented on November 7, 2023 Reply

      Domnule König, sunt convinsă că dl. Schimmerling ştie suficient despre tradiţiile evreilor. Un ministru care răspunde ca un papagal la o întrebare e jalnic. A făcut o încurcătură internaţională, un “balagan” întreg care dăunează Israelului. Atrocităţile într-adevăr au fost cumplite, dar asta nu justifică aruncarea bombei nucleare. Un război nuclear ar distruge şi Israelul şi întreaga omenire. Aşa că dl. ministru ESTE UN IDIOT INUTIL.

      • George+Konig commented on November 8, 2023 Reply

        Justifica si inca cum justifica. Asta fiind-ca n-ati vazut filmul, n-ati vazut atrocitatile, n-ati vazut setea de sange. Si asta impotriva oamenilor nevinovati, a copiilor, a batranilor. Expresia cu bomba e simbolica int-un moment de furtuna sufleteasca. Si s-a facut din ea o “furtuna int-un pahar cu apa” si articolul domnului Schimmerling, nu este altceva decat sa puna benzina pe focul antisemitizmului

        • Andrea Ghiţă commented on November 8, 2023 Reply

          Domnule König, nu articolul d-lui Schimmerling, ci – din păcate – declaraţia siderantă a ministrului tradiţiilor şi comentariile de genul celui emis de Dvs. au pus benzină peste focul antisemitismului.

        • George Uri Schimmerling commented on November 8, 2023 Reply

          Dle Konig , cel care a pus gaz pe focul antisemitismului a fost tocmai acest ministru prin declaratiile sale idioate. De altfel, a ajuns să fie cel mai citat ministru in mass-media arabă. Halal celebritate. Eu , in acest articol , am aratat că mulți evrei nu gândesc ca el. De altfel si dl Netanyahu, al carui admirator esti , s-a dezis de el și a vrut chiar să-l concedieze. Sau acum poate nu mai esti asa mare admirator al lui Netanyahu? In cazul ăsta imi pare bine ca te-ai deșteptat ca multi altii , desi acum e un pic cam tarziu

          • George+Konig commented on November 8, 2023 Reply

            Articolul dumnitale, domnule Schimmerling, e ca si cum, lumea antisemita, vede atacul Israelului asupra fasiei Gaza, fara sa ia in considerare atrocitatile facute de hamasnici si nici de cele 1400 de victime. Nu uitati ca si ministrul are inima si suflet. Despre Netanyahu, pot sa spun ca nu sunt dusmanul lui. Si la urma urmei nu uitati ca in aceste clipe grele, trebuie sa fim uniti si nu dezbinati. Ministrul a zis cea zis, in acele clipe grele, trebuie trecut peste asta si cu asta gata. Daca nu la-ti inteles, inseamna ca nici nu puteti sa-l intelegeti.

            • George Uri Schimmerling commented on November 8, 2023 Reply

              Dle Konig, ca tot ai pomenit de tradiție , am sa-ti spun că tradiția mea evreiască inseamnă oameni ca Shalom Alehem, Isaac Bashevic Singer , Sigmund Freud, Franz Kafka, Amos Oz, David Grossman, David Ben-Gurion, Yitzhak Rabin iar tradiția matale din cate spui e formată din de-alde Ben-Gvir, Netanyahu, Elyahu, Kahane . Pe mine ăștia din urmă mă dezgustă mai tare ca antisemiții .. Cum eu nu văd nici o posibilitate de dialog cu dta in aceste condiții , prefer să inchei discuția aici. La revedere !

    • George Uri Schimmerling commented on November 7, 2023 Reply

      Dle Konig, dacă astea-s tradițiile matale, eu nu pot decât să te compătimesc

    • Veronica Rozenberg commented on November 8, 2023 Reply

      “Cine-i infectat de puroi nu e ministrul Tradițiilor, ci insasi domnul Schimmerling.”

      Dle Konig d-ta ai fost unul dintre cei mai indarjiti sustinatori ai guvernului si al lui Netanyahu. Individul religios, care a declansat “bomba cu netroni” era o persoana, care probabil cunoaste prea bine traditiile, ca si dvs banuiesc. L-am luat gura pe dinainte? Eu stiam ca nu este singurul in Israel dupa atrocitatile petrecute care gandeste astfel.
      Problema la care trebuie sa va raspundeti acum ,dvs, este catre cine va inclinati balanta dupa ce situatia ingrozitoare creata, ostatici, oameni ramasi fara acoperis, fara nimic, panica, durerea, nu mai vorbim de pierderile umane speram ca va ajunge la un final. Finalul va fi un RESET al societatii israeliene, dupa 75 de ani de existenta. Tragic !!

      De aceea, ma gandesc, ca ar fi bine ca si dvs sa va revizuiti cuvintele….

    • Marica+Le commented on November 8, 2023 Reply

      Despre băuețelul cu ochii scosi nu am stiut. Oare ce s- a intîmplat cu dragul de el?
      Stiu ca bestiile au tras in burta unei femei insarcinate in luna a 8- a, omorîndu- i copilul nenascut,, apoi pe ea din spate. Intr- o alta casa, familia era asezata la masa; , nemernicii gazani au scos un ochi tatalui, i- au taiat sînii mamei, degetele baietelului, si un picior fetei.
      In baia aceasta de sînge, sadicii monstruosi , ororile comise, s- au asezat sa manınce.
      3 familii , fiecare compusa din 2 parinti si 3 copii, omorıte cu sînge rece. Bebelusi decapitați. Un copil de 4 ani, ars in pod unde de teama s- a ascuns. Ce o fi fost in suflețelul lui? Cu un singur glonte au fost ucise atıt fetita tinuta in brațe, cît si mama, in alt caz.. Si multe altele.
      Lucratorii de la ZAKA cu lacrimi in ochi, aduna fiecare picatura de sınge, pentru a identifica din bucati, cıti mai multe Cadavre. Dupa o luna de zile , mai avem in spitale zeci de raniti grav, si sute la recuperare, din cei peste 5000 de raniti.
      Sunt convinsa ca ministrul Patrimoniului s- a exprimat la figurat, ca o prima reactie necontrolata in fata atrocităților vazute.si realitatea cunoscuta. Sute de soldati si- au pierdut viata respingînd atacul mişelesc al hamasnicilor.
      Exista circumstanțe atenuante pentru afirmatia ministrului, si sunt sigura ca domnia- sa isi va cere scuzele de rigoare

      • Veronica Rozenberg commented on November 9, 2023 Reply

        In ciuda sustinerii tale indarjite pentru Netanyahu, e greu de inteles ce te face sa te adresezi catre Amihai Eliahu cu “domnia sa” si.mai ales sa ti iei raspunderea de a afirma, ca exista circumstante atenuante in afirmatia, pardon metafora “domniei sale” si chiar mai mult, tu stii tu si va cere scuze😯.

        Am citit in wikipedia, numai cea in limba ebraica, pt ca in celelalte limbi nu e trecut, despre bogatul sau palmares. Printre parerile sale politice culturale si sociale, .emancipate, as mentiona:

        1. E impotriva canalului oficial de TV israelian, Kan11, ba chiar a propus sa fie inchis si banii transferati nevoilor de razboi ale Israelului
        2. Considera comunitatea de persoane homo sau lesbiene, ca o comunitate suferinda, care trebuie marginalizata in societate.
        Ar mai fi si alte vederi progresiste ale Dlui A. Eliahu, dar te las pe tine si pe Dl Konig, sa le cititi pentru auto-lamurire si eventual sprijin electoral in viitor.

  • Iulia+Deleanu commented on November 7, 2023 Reply

    Nu merită comentariu.

  • Veronica Rozenberg commented on November 6, 2023 Reply

    Acest ministru, al carui minister este o gaselnita, ridicola, dupa parerea mea complet inutila, cu atat mai mult in acest moment, a declansat o furtuna mediatica nu numai in tarile ale caror guverne sprijina Israelul.

    Si totusi, de la o alta parlamentara din partidul Likud a emis la TV aceeasi opinie.
    Personal cred ca in ziua de azi, aceasta opinie ar corespunde unui procent deloc neglijabil de israelieni. Astfel este accentuata prapastia care face atat de iluzorie o viitoare solutie pasnica a conflictului israelo-palestinian.

  • Hava Oren commented on November 6, 2023 Reply

    Cum se face că unul ca el a ajuns ministru? E un nebun periculos care trebuie închis de urgență la balamuc! La motivele enumerate de autor aș mai adăuga câteva.

    1. Eliberarea ostaticilor este una din valorile de bază ale iudaismului. Ca ministru al tradițiilor, el ar fi trebuit să știe acest lucru.

    2. Guvernul israelian nu a admis niciodată că ar dispune de vreo armă atomică – probabil că are motive întemeiate.

    3. Gaza este atât de aproape, încât am suferi și noi urmările.

    4. A lansa o bombă atomică ar însemna a deschide o cutie a Pandorei, mai ales când se știe că Iranul are arme atomice, sau le va avea foarte curând. Ar putea fi începutul sfârșitului nu numai pentru noi, ci pentru întreaga lume.

    Orice om cu mintea întreagă să judece singur!

    • Veronica Rozenberg commented on November 6, 2023 Reply

      Kety Shitrit din Likud a afirmat in studioul unuia dintre canale (poate 14) ca fasia Gaza trebuie facuta una cu pamantul. Nu este singura.

      “2. Guvernul israelian nu a admis niciodată că ar dispune de vreo armă atomică – probabil că are motive întemeiate.”

      Oare? este o afirmatie documentata?

      • George Uri Schimmerling commented on November 6, 2023 Reply

        La ora actuală nu e mare diferență dpv al intelectului intre cei din Otzma Yehudit și Likud. Bibi nu după inteligență i-a ales

  • Tiberiu ezri commented on November 6, 2023 Reply

    Dacă analizăm compoziția coaliției guvernamentale actuale, ce fac ei pentru Israel și câți bani se risipesc pe ei, vom înțelege de ce au fost pusi in acele poziții și de ce nu au rămas bani pentru cei loviți de Hamas, fie prin distrugerea completă a chibutzurilor de lângă Gaza sau prin lipsa de case apărate contra rachetelor în orașele din jur.

  • eva+galambos commented on November 6, 2023 Reply

    Nici nu are rost să comentăm. Și se mai spune că evreii sunt inteligenți. Dar se mai spune și că dacă sunt proști, sunt foarte. Iată exemplul.

  • Zvi Hartman commented on November 6, 2023 Reply

    Eu am impresia ca Ministrul Eliahu era convins pe buna dreptate ca acest guvern are multi idioti( sau prosti), caci nici asa nimeni nu-i ia in seamă, asa ca pot spune orice , si cel putin se vorbeste de ei ca altfel ar fi stiut ca ei exista

    • Iolanda+seinberg commented on November 7, 2023 Reply

      Nu cred ca este cineva care poate să ia în serios această prostie spusă de un om care nu s-a gândit de loc la consecințe. Sper că nu crede ce a spus ci doar a spus fără sa gândească de loc

  • Elena Stoican commented on November 6, 2023 Reply

    Acest ministru a detonat deja o bombă cu “neutroni”.

  • Gadi Benitzhak commented on November 6, 2023 Reply

    Îmi iubesc țara.
    Mi-e Rușine de guvernul ei.

  • Andrea Ghiţă commented on November 6, 2023 Reply

    Ministrul Tradiţiilor a răspuns la o întrebare provocatoare, fără a-şi cumpăni deloc retorica. Din păcate, e foarte greu de “dres busuiocul” după ce cuiva i-a “zburat porumbelul din gură”. Israelul e aproape singur în acest conflict dificil, dur şi care se arată foarte lung. Opinia publică mondială a trecut rapid de partea bombardaţilor din Gaza şi o astfel de declaraţie aruncă paie pe foc. Oricât de mult ar fi dezminţită, răul mediatic a fost făcut…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *