Primul serviciu de informații

În cadrul unor colegii academice – și nu numai, există specialiatea Criminologie. Unul din cursurile oferite este Introducere în istoria serviciilor secrete de informații. În cadrul prelegerilor sunt definite, printre altele, sarcinile acestor servicii și sunt prezentate o serie de servicii secrete de informații a căror calitate este considerată de vârf: cel american (CIA), rus (FSB), francez (SDECE), britanic (MI5), german (BND), chinez (CSIS, cunoscut în occident sub denumirea The Red Phoenix).

Trebuie amintit și serviciul secret israelian de informaţii, Mosad. Relativ nou în ”panteonul” spionajului modern, el este considerat unul dintre serviciile secrete de informaţii deosebit de eficiente[1].

Se consideră că Mosad-ul are rădăcini biblice, încă din perioada imediat următoare exodului israeliților din Egipt, în urmă cu circa 3.300 de ani.

Exemplele următoare, preluate din Vechiul Testament, aduc pe scenă deopotrivă vechimea activității serviciului de informații, importanța lui în istoria poporului evreu, aducând acest tip de activităţi în atenția celor care citesc Sfânta Scriptură[2].

Premiere ale serviciului biblic de informații

Contextul celor prezentate în continuare este următorul: israeliții, proaspăt eliberați din robia egipteană, au plecat de la muntele Sinai, au străbătut pustiul până au ajuns la ”poarta de intrare” în Canaan, Țara Făgăduită. Înainte de a intra, s-a hotărât efectuarea unei cerecetări / spionări a terenului.

Descrierea detaliată a ”dosarului de spionaj”, respectiv modul în care Moise a organizat ceea ce poate fi considerat primul serviciu de spionaj şi informaţii se regăsește în Numeri 13. Conform textului biblic, desfășurarea evenimentelor este următoarea:

Sfătuit de Dumnezeu, Moise organizează o echipă formată din 12 iscoade, care să culeagă informaţii: Trimite din partea ta oameni ca să iscodească pământul Canaanului pe care am să-l dau Eu fiilor lui Israel spre moştenire; câte un om de fiecare seminţie să trimiţi; însă aceştia să fie toţi căpetenii între ei. (Numeri 13:3). Numele celor 12 care formau echipa sunt redate în Numeri 13:5-16.

De menționat că pentru activitatea de „iscodire” nu a fost ales oricine, ci doar „căpetenii”, respectiv oameni considerați a fi înzestrați cu o inteligență deosebită. Iar unuia din ei, Osia, fiul lui Nun din seminția lui Efraim, Moise îi dă numele de Ioșua – acesta este primul nume conspirativ acordat unui spion / iscoadă.

După selecție, Moise face echipei un instructaj general asupra categoriior prioritare de interes (forţele de apărare existente, modul de a pătrunde în oraşele fortificate, etc.), precum și informații necesare după intrarea în Canaan (bogăţii, resurse, etc.)[3], de exemplu:

– informaţii socio-demografice: …ce popor locuieşte în el; de este tare sau slab, mult la număr sau puţin; (Numeri 13:19).

– informaţii militare: …cum sunt oraşele în care trăieşte el [poporul din Canaan]: cu ziduri sau fără ziduri; (Numeri 13:20).

– informaţii geo-topografice: Cum este pământul: gras sau slab, de sunt pe el copaci sau nu… (Numeri 13:21).

Cele 12 iscoade se întorc la Moise – mozaic italian

Echipa celor 12 a cules informații pe teren timp de patruzeci de zile. Pentru a rămâne în ”atmosfera” caracteristică serviciilor de informații, echipa s-a întors în tabăra de la Cadeş, în Pustiul Paran, și i-a prezentat lui Moise raportul.

La ședința de analiză a rezultatelor au fost prezentate două puncte de vedere diametral opuse:

Zece iscoade s-au opus intrării în Canaan. Raportul lor a fost sumbru și descurajator: Poporul [băştinaşii] care locuieşte în el este îndrăzneţ şi oraşele sunt întărite şi foarte mari… (Numeri 13:29), Pământul pe care l-am străbătut noi, ca să-l vedem, este un pământ care mănâncă pe cei ce locuiesc în el şi tot poporul, pe care l-am văzut acolo, sunt oameni foarte mari [de statură], … nouă ni se părea că suntem faţă de ei ca nişte lăcuste şi tot aşa le păream şi noi lor. (Numeri 13:33-34). În tabără spiritele erau încălzite, pericolul unei revolte era iminent, unii, nemulţumiţi de lipsurile cu care se confruntau, chiar doreau să se întoarcă în Egipt[4].

Două dintre iscoade, Caleb şi Ioșua, au fost de altă părere. Prezentând informaţiile referitoare la Canaan aşa cum le obţinuseră ei, au spus: Pământul pe care l-am străbătut noi este foarte, foarte bun. De va fi Domnul bun cu noi, ne va duce în pământul acela şi ni-l va da nouă; în pământul acela izvorăşte lapte şi miere. Deci nu vă ridicaţi împotriva Domnului şi nu vă temeţi de poporul pământului aceluia, căci va ajunge mâncarea noastră: ei n-au apărare, iar cu noi este Domnul. Nu vă temeţi de ei! (Numeri 14:7-9).

Discuție.

Dumnezeu a înțeles că mentalitatea de rob a poporului Său, proaspăt eliberat din Egipt, nu se schimbase: încă nu-L asculta și nu credea îndeajuns în puterea Sa, în spusele Sale. Poporul încă nu era pregătit să intre în Țara Promisă. Ca urmare, Dumnezeu a hotărât că generația care fusese în Egipt nu va intra în Țara Promisă, nici măcar profetul Moise. Va intra abia noua generație, cea născută în deșert. Schimbarea unei generații cu alta durează 40 de ani. După numărul celor patruzeci de zile, în care aţi iscodit pământul Canaan, veţi purta pedeapsa pentru păcatele voastre patruzeci de ani, câte un an pentru fiecare zi, ca să cunoaşteţi ce înseamnă să fiţi părăsiţi de Mine” (Numeri 14:34).

Astfel începe un capitol nou din istoria poporului evreu: cei 40 de ani de peregrinare în deșert.

Unicii supraviețuitori ai primului serviciu de informaţii au fost Ioșua şi Caleb, cei care au urmat întru totul calea Sa, făcându-și datoria cu credinţă în El: Nu veţi intra în ţara pe care jurasem că vă voi da-o s-o locuiţi, afară de Caleb, fiul lui Iefone, şi Ioșua, fiul lui Nun. (Numeri 14:30).

Ioșua, fiul lui Nun din seminţia lui Efraim, cel care i-a urmat lui Moise la conducerea poporului, a condus apoi campania de cucerire a Canaanului (Ioșua 6).

Addendum

Subiectul prezentat anterior poate că va deschide doar pofta celor interesați de activităţile de „informații și operațiuni speciale” și de importanţa lor.

Textul biblic oferă și alte exemple:

– Ioșua, succesorul lui Moise, a ocupat Canaanul utilizând metode şi operaţiuni specifice serviciilor de spionaj moderne. În Ioşua 2 e relatată scena în care canaanita Rahav ascunde două iscoade israelite. Drept răsplată, viața ei și a familiei sale a fost cruțată.

– În Iudita.11:14, evreica animată de dragoste de țară nu ezită să-și mobilizeze capacitățile de seducție spre a-l anihila pe generalul asirian Olofern.

– Israeliții, la rândul lor, au ”alunecat” în capcana frumuseţii spioanelor de contra-informații; drama conducătorului israelit Samson şi a frumoasei filistine Dalila este bine cunoscută, chiar celebră (Judecători 16).

Şi altele.

Pericolele acestei meserii, riscurile la care se supun cei din domeniu sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Multe subiecte de acest gen se regăsesc în literatură, teatru, cinema, muzică și arte plastice.

Strul Moisa


[1] Desigur, exceptând unele legende fabricate, în ”contul” Mosad-ului se află realizări de o calitate deosebită. Nicio altă ţară din lume nu a avut o atât de presantă nevoie de un serviciu secret eficient. Motivul e clar: pentru Israel, accesul la informații este o problemă de supravieţuire. Desigur, există și deficiențe, chiar amare, un exemplu concludent fiind recenta ”Sâmbătă neagră” din 7 octombrie 2023.

[2]. Acest articol, scris sub impactul evenimentelor din 7 octombrie 2023, cu rezultate încă învăluite în ceață, a fost expediat redacției în 7 ianuarie 2024.

[3] Acest gen de informații prioritare sunt valabile şi în prezent pentru serviciile de spionaj.

[4] Trebuie subliniate două aspecte:

(*)Dumnezeu promisese deja că poporul va primi Țara Canaan și

(**)ieșirea din Egipt era o demonstrație a puterii Sale.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

17 Comments

  • Peter commented on January 15, 2024 Reply

    De dragul acurateții, aceștia au fost cei 12 spioni pe care Moise i-a trimis din Kadesh Barnea pentru a inspecta țara Kaanan.
    1. Cei zece spioni care au sfătuit împotriva cuceririi lui Caanan:
    • Sammua, fiul lui Sakur, din seminția lui Ruben
    • Şafat, fiul lui Hori, din seminţia lui Simeon
    • Jigeal, fiul lui Iosif, din seminția lui Isahar
    • Palti, fiul lui Raphu, din seminția lui Beniamin
    • Gadiel, fiul lui Sodi, din seminția lui Zabulon
    • Gaddi, fiul lui Susi, din seminția lui Iosif, din Manase
    • Ammiel, fiul lui Ghemali, din seminția lui Dan
    • Setur, fiul lui Mihai, din seminția lui Așer
    • Nahbi, fiul lui Wafși, din seminția lui Neftali
    • Gheuel, fiul lui Machi, din seminția lui Gad
    2. Cei doi spioni care au vorbit pentru cucerire și au biruit:
    • Osea, redenumit de Moise Iosua, fiul lui Nun, din seminția lui Efraim
    • Caleb, fiul lui Iefune, din seminția lui Iehuda.

  • Marina+Zaharopol commented on January 13, 2024 Reply

    Un articol extrem de interesant si care da de gandit.
    S-a scris in presa ca cei care veneau din Gaza ca sa lucreze in Israel ar fi furnizat informatii pretioase Hamasului si astfel, fie de buna voie sau poate siliti de Hamas, ei au devenit iscoade. In acest caz -daca este adevarat ce se spune – serviciul de sponaj hamasian s-a dovedit, din pacate, superior celui israelian…

    • Veronica Rozenberg commented on January 13, 2024 Reply

      Nu serviciul de spionaj al Hamasului s-a dovedit superior celui iraelian, ci conducatorii israelieni aflati la carma atat a spionajului, a Statului, sau a serviciilor de Securitate si ale Armatei au ignorat (eufemism, in ultima instanta si-au batut joc – poate din cauza unei sigurante de sine exagerate, din lipsa de intutuitie neasteptata la cei care indeplineau functii de acest nivel, sau poate chiar din alte motive ce vor fi depistate in viitor – de oamenii acestei tari.

    • Strul Moisa commented on January 13, 2024 Reply

      Dragă Marina, fără a da calificative, totuși îmi permit să afirm că cineva (de-ai noștri desigur) a uitat să-și pună curea la pantaloni. Nu intenționez să continuu cu acest subiect, însă un lucru: MĂ DOARE INIMA … ENORM.

    • Strul Moisa commented on January 13, 2024 Reply

      Dragă Marina, din greșeală, răspunsul la comentariul tău l-am postat la Veronica. Il repun:
      Fără a da calificative, totuși îmi permit să afirm că cineva (de-ai noștri desigur) a uitat să-și pună curea la pantaloni. Nu intenționez să continuu cu acest subiect, însă un lucru: MĂ DOARE INIMA … ENORM.

  • gabriel+gurman commented on January 13, 2024 Reply

    Dragă Srul, ai scris un articol exceptional, care mi-a plăcut mult.
    Doar un comentariu: explicația pribegiei de 40 ani in deșert e faptul că lui Moșe i-a fost rușine să intre cu sclavii ”lui” in Tel Aviv, asa ca a asteptat o nouă generație!! (adevărul pare a fi-in afara glumei- că intr-adevăr Moșe a vrut sa ajunga in Canaan cu o generație de oameni liberi, fără mentalitatea de sclavi..).
    GbM

    • Strul Moisa commented on January 13, 2024 Reply

      Gabriel dragă, m-ai făcut să zâmbesc. Ce bine e să mai și zâmbești în atmosfera momentan cenușie. Mulțumesc !!!

      • gabriel+gurman commented on January 13, 2024 Reply

        Asta-i tot ce ne-a mai rămas….
        GbM

  • Marica+Le commented on January 12, 2024 Reply

    Ce bine ar fi fost ca inainte de 7 octombrie sa se fi repetat episodul biblic. .Dar nu se mai tine seama de Moise cu autoritatea lui , suntem prea moderni si avansati ca sa se trimita ” iscoade” in Gaza.
    De s- ar fi tinut mācar cont de spusele fetelor de la punctul de observație de līnga Gaza, tot s- ar fi evitat partial aşa o Nenoricire. .
    Un articol f frumos , care mi- a amintit inca odata cīt de actuală este invățătura Bibliei.

  • Veronica Rozenberg commented on January 12, 2024 Reply

    Srul ca de obicei articolele tale, ideile si abordarea imi par originale si admirabile, n-as putea spune ca vreodata as fi admirat calitatile care fac pe cineva sa fie ISCOADA/SPION, ba chiar din contra.

    Bravo, pentru originalitate interpretare !!

    • Strul Moisa commented on January 13, 2024 Reply

      Veronica dragă,
      Referitor la fraza ”n-as putea spune ca vreodata as fi admirat calitatile care fac pe cineva sa fie ISCOADA/SPION, ba chiar din contra”, bănuiesc că te-am înțeles. Totuși ”turnătorii”, din perioada bine-cunoscută amândurora, unde pot fi categoriți? Identic (Cartea Esterei) ?

      • Veronica Rozenberg commented on January 13, 2024 Reply

        Turnatorii, pai si turnatorii nu erau din categoria de oameni cu care m-as putea lauda.

        Iar nu putini dintre cei care au aderat la a fi turnatori (sau tortionari) faceau parte din etnia evreiasca 🙁 .
        Nu judec, imi spun doar parerea.

        A aparut cartea Anei Blandiana nu de mult, o carte care probabil merita citita:

        MAI MULT CA TRECUTUL
        Jurnal – 31 Aug. 1988 – 12 Dec.1989

  • Andrea Ghiţă commented on January 11, 2024 Reply

    Mi-a plăcut mult articolul. Ar fi interesant de dovedit ( dacă e posibil) că acest serviciu de informaţii biblic a fost şi primul din istorie.

  • Hava Oren commented on January 11, 2024 Reply

    Îmi plac articolele tale pe teme biblice, pentru că prezintă lucruri aparent cunoscute, dar dintr-o perspectivă nouă și neașteptată. Sper că mai scrii și altele.

    • Marica+Le commented on January 11, 2024 Reply

      D-na Hava, exact aşa a fost caracterizata opera lui La Fontaine: originalitatea nu este “dans la matière, mais dans la manière”

      • Strul Moisa commented on January 13, 2024 Reply

        Dragă Marica,
        * Pentru prima parte din comentariu – data de 7 octombrie/SÂMBĂTA NEAGRĂ: din păcate, ai perfectă dreptate (mi-a rezultat o frază cu rimă).
        * Pentru ultima parte din comentariu – actualitatea Bibliei: nu e obligatoriu să fii practicant religios; însă citind-O pe-ndelete și printre rânduri, izbutești să realizezi frumusețea și intensitatea mesajului transmis.
        * Pentru comentariul anterior, via Andrea (originalitatea nu este “dans la matière, mais dans la manière”): e într-adevăr ce încearcă inginerul/eu, non-doct în teologie.

    • Strul Moisa commented on January 13, 2024 Reply

      Hava dragă,
      * M-ai flatat: ”Îmi plac articolele tale pe teme biblice, pentru că prezintă lucruri aparent cunoscute, dar dintr-o perspectivă nouă și neașteptată”. E exact ce-i scriam Maricăi (d-na Lewin): modul în care ”vede” și transpune inginerul/eu, non-doct în teologie.
      * ”Sper că mai scrii și altele”. Da; îți voi comunica.
      * Și-ți MULȚUMESC pentru DESCHIDEREA în/cu care colaborăm !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *