Ubi bene, ibi patria?

De când a început războiul cu Statul Hamas, numeroase cunoștințe și prieteni îmi propun o serie de țări pentru emigrare: Statele Unite, Germania, Australia etc., conform principiului Ubi bene, ibi patria. Unii se referă doar la mine, alții vorbesc la modul general, pentru toți israelienii. Știu că sunt călăuziți de intenții bune.

În primul rând, sunt conștient că situația în Orientul Apropiat în general și în Israel în special e complicată. Războiul între Israel și Hamas face parte dintr-un plan vast de conflict cu implicarea Rusiei, Chinei, Iranului, Americii, Arabiei Saudite etc. Pentru Israel are o importanță vitală, e vorba de supraviețuirea Statului Evreu, după 77 de ani de la recunoașterea dreptului evreilor de a avea propria țară!!! Crearea ei în Orientul Apropiat a fost greu acceptată de țările din jur, urmată de numeroase conflicte militare, dar în cele din urmă existența Israelului a fost acceptată de cei mai puternici dușmani ai săi: Egiptul și Iordania; au urmat Emiratele Arabe Unite, Marocul etc.

Nașterea islamismului fundamentalist și crearea statului fundamentalist Iran a dus la accentuarea mișcării jihadiste a cărui scop principal e distrugerea Statului Israel. Ca o consecință au apărut Hamasul, Hizbollah etc. Vasta emigrație a populației musulmane în țările din Vestul Europei, Marea Britanie, și SUA, politica promovată de cancelarul Angela Merckel, chiar dacă a avut intenții bune, a dus la creşterea numărului de musulmani, dintre care unii nu respectă legile şi tradițiile țărilor în care au emigrat. Astăzi în Franța trăiesc 15 milioane de musulmani și influența lor în alegerile democratice nu poate fi negată. Același fenomen se constată și în Marea Britanie și în SUA.

Mișcările radicale ale stângii progresiste merg mână în mână cu islamismul fundamentalist cu scopuri periculoase. Rescrierea istoriei Statelor Unite și a Marii Britanii, cu decolonizarea de sub jugul omului alb, a Israelului de evrei, negarea culturii (cancel culture) sunt tot atâtea indicații ale unei tendințe periculoase cu tentă antiliberală evidentă. Antisemitismul e o dovadă că fanatismul și prostia merg mână în mână.

I-am întrebat pe unii dintre prietenii mei unde îmi recomandă să mă stabilesc, astfel încât să mă simt în siguranță și să nu fiu expus agresiunilor antisemite care au luat o amploare nemaiîntâlnită din anii treizeci ai secolului trecut?!

În 7 octombrie 2023, în Sudul Israelului 1400 de oameni au fost umiliți, măcelăriți de către teroriștii Hamas. Au dat foc la case cu oameni cu tot, printre ei și mulți copii, au fost batjocorite cadavre, multora li s-au tăiat capetele în stil ISIS. A fost un genocid săvârșit de armata teroristă Hamas. Femei au fost violate cu mutilarea organelor genitale, dar vestita Me too nu a reacționat (Me too, but not for Jews). A durat peste cinci luni până când organizația de anchetare a agresiunilor sexuale împotriva femeilor a ONU a luat la cunoștință de existența actelor de violență sexuală ale teroriștilor. Nici până astăzi aceste crime împotriva umanității nu au fost atribuite Hamasului.

SUA, Germania, Franța, Cehia și-au declarat solidaritatea cu Israelul, o parte doar pentru câteva zile, până când a început campania militară israeliană în Gaza. Fluvii de demonstranți pro palestinieni cu drapele de rigoare scaldă străzile orașelor mari din lume, chiar și în țările prietene. Europenii ne-au abandonat din nou , cu excepția țărilor din estul Europei: Cehia, Ungaria, România. Populația bătrânului continent, pasivă față de deportarea și uciderea a șase milioane de evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, continuă să fie indiferentă la cea ce se întâmplă astăzi.

Academicienilor israelieni li se anulează conferințele din cauza protestelor grupărilor pro palestiniene. Conducerile universităților în cauză, în loc să le combată, le tolerează sub pretextul că vor să prevină eventualele manifestări violente. Pe străzile orașelor europene, evreii sunt bătuți de manifestanții pro palestinieni pentru simplu fapt că sunt evrei. Juden raus! strigă acești manifestanți. Pasul următor va fi Kristallnacht?

Cum se poate explica pasivitatea populației din țările cu tradiții democrat-liberale? Tăcerea e complicitate la crimă! Se pare că azi este corect politic să adopți o atitudine critică împotriva Israelului și să fii antisemit. Din păcate, acest lucru se poate constata și în cotidiane de prestigiu ca New York Times, Time, Wall Street Journal, Guardian, etc, etc. Israelul nu a avut de ales, după ce practic a fost invadat de Hamas, decât războiul. Măcelul care a avut loc a arătat clar ce se va întâmpla dacă Hamas nu va fi înlăturat de la conducerea Gazei. Nu e vorba numai de eliberarea “Palestinei ocupate”, e vorba de un nou HOLOCAUST! Azi nu găsești israelian evreu sau druz, indiferent dacă e de stânga sau de dreapta, care să nu fie convins de necesitatea războiului împotriva Hamasului. Unitatea israelienilor care era la un pas de dispariție din cauza politicii guvernului Netanyahu, s-a realizat tocmai datorită acestui război. Din păcate, războiul a făcut multe victime în rândul populației civile palestiniene, printre care și femei și copiii, e criză umanitară, o situație extrem de complicată. Eliberare ostaticilor este o problemă care pare nerezolvabilă, Hamas nu consideră viața o valoare, iar guvernul catastrofal al Israelului, cu un Netanyahu debusolat, preocupat doar de menținerea coaliției, care îi consideră pe cei 135 de captivi o “problemă secundară” față de distrugerea totală a Hamasului sunt factorii acestei misiuni aproape imposibile.

Cu toate deficiențele și greșelile de la începutul acestui război, armata israeliană e suficient de puternică să termine cu succes acest război, chiar dacă va mai lua timp.

În ciuda acestor probleme complexe, consider că locul meu și al tuturor israelienilor este în Israel, dar vă mulțumesc, prieteni dragi, pentru intențiile bune de a mă ajuta.

Andrei Schwartz

12/03/2024

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

14 Comments

  • Marica Lewin commented on March 27, 2024 Reply

    Eu am apreciat pe colegii din Ro care m-au chemat sa ma adâpostesc la ei. Un semn de afectiune din partea lor. Si multi mi- au scris ca sa- si exprime atașamentul fata de Israel și sa- mi transmita putere.
    Bineinteles ca am râmas aici . Și regret ca spre deosebire de dvs, nu am putut ajuta cu nimic.

  • tiberiu ezri commented on March 23, 2024 Reply

    Nu există nicio soluție de lungă durată: demografia va invinge democrația. 1.5 miliarde față de 15 milioane!

    • Marica Lewin commented on March 27, 2024 Reply

      Imi amintiți de faimoasa replica din nuvela ” Alexandru Lâpușneanu” scrisa de Negruzzi.
      ” Prosti, dar multi”. In contextul de acum, aș pâstra ” Dar multi”, .
      Indirect un raspuns la comentariul dvs l- a dat recent Steven Spielberg:
      ” Probabil va trebui sa luptâm ca sâ râmînem evrei”

  • klein ivan commented on March 23, 2024 Reply

    După cîte știu ,președintele Roosevelt a zis – Singurul lucru de care trebuie să ne temem este teama. –

  • gabriel+gurman commented on March 22, 2024 Reply

    Adevărul e ca Israelul trebuie condamnat pentru că intrarea in Gaza a produs moartea a multor inocenti, femei, și copii.
    Acest lucru e inadmisibil, si el e unic in istorie.
    La Dresden avioanele aliate nu au omorât civili, și nu au existat victime printre femeile si copiii de la Hiroshima și Nagasaki, și nu printre vietnamezii bombardati de americani, si nu printre sârbii bombardați de NATO.
    Statele Unite nu au indrăznit nicioadtă să omoare inocenți, desi si cel de al 2lea razboi mondial s-a purtat la granițele sale și populația americană era in pericol, la fel ca și japonezii care amenințau să ocupe America, sau chiar și vietnamezii care se apropiau de granițele SUA.
    Israelul e de condamnat pentru statul evreu comite genocid, desi palestinienii nu au atacat niciodata populatia Israelului.
    Sa-i fie rușine!
    Important e sa respectăm adevărata istorie, și nu cea falsificată.
    GbM

    • Andrea Ghiţă commented on March 22, 2024 Reply

      Potrivit Wikipedia: Bombardamentul asupra Dresdei, efectuat între 13 și 15 februarie 1945 de către forțele aeriene americane (USAF) și britanice (RAF), cu 12 săptămâni înainte de capitularea necondiționată a Germaniei Naziste în al Doilea Război Mondial, rămâne una din cele mai controversate acțiuni aliate din timpul războiului. Acțiunea a fost efectuată de 1300 bombardiere grele, care au aruncat 3900 de tone de bombe, inclusiv incendiare, în 4 raiduri succesive, distrugând 34 km2 din oraș, capitala Saxoniei. Numărul civililor uciși a fost estimat între 24000 și 40000, iar centrul istoric al orașului a fost distrus în totalitate. Un raport realizat în 2010, de către un colectiv de istorici, numărul victimelor ar fi de “doar” 25.000. https://ro.wikipedia.org/wiki/Bombardarea_Dresdei_%C3%AEn_Al_Doilea_R%C4%83zboi_Mondial#:~:text=Bombardamentul%20asupra%20Dresdei%2C%20efectuat%20%C3%AEntre,ac%C8%9Biuni%20aliate%20din%20timpul%20r%C4%83zboiului.
      Un articol din Historia prezintă pe larg acest subiect: https://historia.ro/sectiune/general/bombardarea-dresdei-crima-de-razboi-576881.html

      • Eva+Grosz commented on March 22, 2024 Reply

        Și în acest timp ei, americanii și englezii au lăsat să funcționeze camerele de gazere fără să distrugă măcar o pereche de șine pe care trenul îi transporta pe evrei. Nu mai vorbesc de Hiroshima și Nagasaky .
        Acum, e vorba NUMAI de evrei… ce importanță are ?

      • Marica Lewin commented on March 27, 2024 Reply

        Mai ales ca Dresda era un oras de mare cultura, nu un sediu al forțelor hitleriste.

    • klein ivan commented on March 23, 2024 Reply

      ??????!!!!!!!!

    • Marica Lewin commented on March 27, 2024 Reply

      D- le doctor, felicitari pentru umorul dvs si pentru modul cum punctati realitatea.
      Oare civilii din Gaza sunt chiar inocenți? Și nu folositi drept carne de tun de Hamas??

  • Elena Stoican commented on March 22, 2024 Reply

    Domnule Andrei Schwartz, îmi place mult cum scrieți! Fără patimă, fără ură. Se simte experiența de viață în orice cuvânt. Nicăieri nu e mai bine decât unde realizezi deplin că ți-e locul. Și alegem să trăim acolo unde cuvântul ”trăim” îmbracă toate înțelesurile. Supraviețuirea într-un alt loc nu e o soluție decât temporară.

  • Anca Laslo commented on March 22, 2024 Reply

    Când a început atacul Rusiei la 200 de km de Oradea am simțit groază pur și simplu și dorința urgentă de a pleca de pe acest continent…Vor veni și vremurile mai bune înapoi.

  • Andrea Ghiţă commented on March 21, 2024 Reply

    Cred că, în cazul de faţă, cel mai important cuvânt din dictonul latin este “patria”. Existenţa statului Evreu, existenţa unei patrii a evreilor este esenţială şi acest lucru este înţeles de cea mai mare parte din israelieni care aleg patria, chiar dacă acum altundeva ar fi mai bine. Într-o democraţie fiecare om are dreptul să-şi aleagă locul în care să se stabilească şi nu sunt de condamnat nici cei care în vremuri dificile aleg refugiul, e firesc să încerci să te salvezi.

  • Eva+Grosz commented on March 21, 2024 Reply

    Situația în care se află Israelul este foarte clar explicată de Andrei Schwartz.
    Se spune că de când a început actualul război au venit în Israel mai mulți olimi hadashim [evrei imigranți] decât înainte. Încă este locul cel mai sigur pentru ei.
    Cât privește Europa și chiar America, memoria de acum 80 de ani a fost ștearsă ? Sau nici nu a contat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *