Numărul victimelor civile este real sau fals?

La această întrebare cheie m-am referit în recentul meu comentariu la articolul Și noi avem prieteni”. https://baabel.ro/2024/03/israel

Încep cu o realitate cunoscută: atât printre autori cât și printre cititori, mulți preferă știrile negative. Iată cuvintele neurologului Rick Hansen: “Creierul este ca Velcro (bandă adezivă care poate înlocui șireturile de pantofi) pentru știrile negative și ca teflonul (anti adeziv) pentru cele pozitive.” (1) Această tendință este exploatată de mulți ziariști și prezentatori TV, chiar și de profesioniștii serioși, fiindcă știrile negative atrag cititori și spectatori.

Un exemplu actual este războiul din Gaza. Peste tot se publică știri despre crimele și chiar genocidul provocat de armata israeliană printre civilii din Gaza. Referitor la aceste publicații (2,3), trebuie să spun în primul rând că starea de război și genocidul sunt două lucruri complet diferite. Războiul este un conflict armat între două sau mai multe state, națiuni, grupuri, pentru realizarea unor interese economice și politice. El se caracterizează prin violență, distrugere și moartea unor soldați, dar și a unor civili nevinovați.(4)

Scenă de război din Tapiseria de la Bayeux (cca 1070)

Dar ce înseamnă genocidul după definiția ONU? El este un act care are ca scop distrugerea totală sau parțială a unei națiuni, etnii, rase sau grupări religioase. (5) Războiul Israelului în Gaza nu se încadrează în această definiție, pentru că el urmărește cu totul altceva: înlăturarea de la conducerea Gazei a grupării teroriste Hamas și eliberarea ostaticilor răpiți de ei.

Din contră, această definiție a genocidului se potrivește mult mai bine crimelor săvârșite de Hamas împotriva civililor israelieni. Țelul lor final era distrugerea sistematică a evreilor din așezările israeliene, dar, din fericire, ei nu au reușit să-și ducă planul la bun sfârșit. În urma interogatoriului prizonierilor s-a aflat că Hamas avea deja un program concret, hotărâseră chiar cine va conduce fiecare oraș israelian ocupat.

Și cine au fost primii care au acuzat Israelul de genocid? Africa de Sud! După o statistică din 2024, Africa de Sud este țara cu cea mai gravă criminalitate de pe întregul continent african și țara a cincea cea mai periculoasă din lume!(6) Este o țară care a regresat enorm în ultimele decenii. Deși foarte bogată în resurse, s-a ajuns la situația că în marile orașe, printre care și Cape Town, capitala legislativă a statului, se dă electricitate populației numai câteva ore pe zi.(7) Este clar că interesul pentru “dreptate” al Africii de Sud se bazează pe relațiile strânse pe care le are cu Organizația pentru Eliberarea Palestinei încă de pe vremea lui Mandela și Arafat. (8)

Acest paradox îmi amintește de un banc care circula pe vremuri în România:

– Ce va deveni deșertul Sahara după 50 de ani de comunism?

– Cel mai mare importator de nisip din lume.

Acestea fiind scrise, să vedem dacă numărul victimelor civile declarate de Hamas este real sau fals.

De obicei presa occidentală și nu numai raportează în mod automat numerele pe care le primesc de la Ministerul Sănătății din Gaza (Hamas): zeci de mii de victime civile, mai ales femei, copii și bătrâni. Marile ziare, guvernele statelor și ONU nu catadicsesc să verifice în mod serios dacă aceste numere sunt adevărate sau false, ci preferă să transmită știri negative, sau să condamne Israelul (ONU). Mulți nici nu sunt interesați să afle adevărul, fiind dușmănoase față de Israel. Iar de ziarele arabe, ca de exemplu Al Jazeera, nu mă mir că mint de sting. (9,10)

Hamas și în general palestinienii sunt specialiști în falsificarea numerelor de victime civile. De fapt ei comit două păcate: nu numai că derutează opinia publică mondială, dar ei înșiși sunt principala cauză a victimelor civile din Gaza. Ei îi folosesc pe civili drept scut. Ei se ascund printre civili, în spitale, grădinițe de copii, școli sau chiar locuințe particulare, știind că armata israeliană evită să bombardeze aceste locuri. Asemenea exagerări / minciuni apar iar și iar, de când există conflictul israelo-palestinian.

Un exemplu de la începutul actualului război (17 octombrie) a fost bombardarea spitalului Al-Ahli în 17 octombrie. Hamas a învinovățit Israelul de bombardarea spitalului și s-a grăbit să declare că atacul s-a soldat cu 500 de morți. Dar când s-a demonstrat că adevăratul vinovat a fost Jihadul Isalmic, numărul victimelor raportate a scăzut simțitor.(11)  

Eu cred (și nu numai eu) că numărul victimelor civile raportate de Hamas este fals și voi încerca să demonstrez acest lucru.

În primul rând, în mod frapant, listele de morți cuprind în majoritate copii, femei și bătrâni, deși aproximativ 50% din populația Gazei sunt bărbați tineri. Explicația este că Hamas minimalizează numărul de teroriști uciși de trupele israeliene.(12,13)

În februarie 2024 Israel a declarat că numărul teroriștilor uciși în luptă a fost în jur de 12.000, dublu față de ce raporta Hamas.(14) Înseamnă că peste jumătate din numărul victimelor civile raportate de Hamas presei mondiale “naive” sunt de fapt teroriști.

Dar există și alte inexactități care confirmă că Hamas manipulează numărul victimelor pe care le raportează. (15) Întâi de toate, numărul victimelor zilnice este aproape constant, ceea ce nu poate fi real.

Numărul victimelor raportate de Hamas

Apoi disproporția dintre numărul copiilor și al mamelor printre victime: în zile în care numărul raportat al mamelor ucise e mare, numărul copiilor uciși e mic și invers, ceea ce nu e logic.

Toate astea au rolul de a influențea opinia publică mondială și de a acuza Israelul de genocid. (16). 

Ca în orice război, cei care suferă cel mai mult sunt civilii. Moartea civililor inocenți în războiul din Gaza este regretabilă. Dar Israel a făcut aproape tot posibilul pentru a evita moartea civililor, ei au fost avertizați și evacuați. Din păcate, armata israeliană mai face și greșeli, a împușcat trei israelieni răpiți și recent șapte distribuitori de ajutor umanitar din Gaza. Poate că ele ar fi putut fi evitate, dacă soldații noștri ar fi fost mai atenți, a declarant purtătorul de cuvânt al armatei israeliene. Dar de aici până la genocid mai e foarte mult…

Minciunile Hamasului încearcă și reușesc parțial să influențeze opinia publică mondială și chiar pe prietenii noștri americani. Cât despre Hamas, nici vorbă să negocieze eliberarea celor 134 de ostatici răpiți. Dar despre asta majoritatea lumii tace.

Adevărul este că în curând, mai ales în era inteligenței artificiale, nu vom mai ști ce este real și ce e fals.

Israel se află între ciocan și nicovală, dar nu poate întrerupe acest război drept, lupta pentru supraviețuire ca stat independent și democratic.

Tiberiu Ezri

Bibligrafie

1.https://raybwilliams.medium.com/why-we-seem-to-prefer-bad-news-over-good-news-395968a3af4e  

2. https://www.reuters.com/world/middle-east/un-expert-says-israel-has-committed-genocide-gaza-calls-arms-embargo-2024-03-26 /

3. https://www.bbc.com/news/world-middle-east-68667556  

4. https://en.wikipedia.org/wiki/War#:~:text=War%20is%20an%20intense%20armed,regular%20or%20irregular%20military%20forces.

5. https://time.com/6334409/îs-whats-happening-gaza-genocide-experts /

6. https://www.statista.com/statistics/1399476/crime-index-south-africa/#:~:text=South%20Africa%20has%20the%20highest,according%20to%20the%20same%20index

7. https://en.wikipedia.org/wiki/South_African_energy_crisis#:~:text=South%20Africa’s%20energy%20crisis%20or,and%20continues%20to%20the%20present  .

8. https://en.wikipedia.org/wiki/Palestine%E2%80%93South_Africa_relations

9. https://www.linkedin.com/posts/yoseph-haddad-a97a47198_al-jazeera-lies-and-acts-as-a-propaganda-activity-7119289642977230849-7S-g

10. https://en.wikipedia.org/wiki/Al_Jazeera_controversies_and_criticism

11. https://www.bbc.com/news/world-middle-east-67216929

12. https://time.com/3035937/gaza-israel-hamas-palestinian-casualties/

13. https://www.telegraph.co.uk/news/2024/02/19/hamas-israel-idf-gaza-casualty-figures-moral-holocaust /

14. https://www.timesofisrael.com/idf-says-12000-hamas-fighters-killed-în-gaza-war-double-the-terror-groups-claim/

15. https://www.jns.org/hamas-fakes-casualty-figures-the-numbers-are-not-real

16. https://www.washingtoninstitute.org/policy-analysis/how-hamas-manipulates-gaza-fatality-numbers-examining-male-undercount-and-other

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

19 Comments

  • gabriel+gurman commented on April 13, 2024 Reply

    Tibi, opinia publică mondială e de mult timp vaccinată impotriva adevărului, și nimic nu-i poate schimba atitudinea.
    Această realitate trebuie sa fie clara tuturor naivilor (ca mine!) care cred ca a explica si a aduce argumente adevărate pot schimba situația.
    Odată ce stii cu cine ai de-a-face, totul pare mult mai simplu, chiar dacă nu produce si o solutie…
    GbM

    • Tiberiu Ezri commented on April 13, 2024 Reply

      Ai dreptate Gabi. Despre acest lucru voi scie în următorul articol (ultimul) din seria de trei. Ceea ce spui tu este bine explicat în clipurile de pe youtube ale ziaristei britanice Melanie Phillips și în numeroasele clipuri ale lui Douglas Murray și Richard Kemp. Numai prima poate fi “învinuită” de bias, fiind evreică. Dar noi nu posedăm alte arme decât să încercăm să explicăm lucrurile așa cum le vedem și le trăim aici în Israel, fără nici o legătură cu apartenența noastră politică.

  • Zvi Hartman commented on April 12, 2024 Reply

    Cât ar pare de ciudat, palestinienii nu sunt intr-adevar interesati sa aiba un stat de al lor. In caz ca s ai institui asa ceva, cine le v-a duce mila? Cu toate astea si atunci “prietenii” nostrii din lume ar gasi un alt pretext sa critice Israelul, fiind tara evreilor

    • Tiberiu Ezri commented on April 12, 2024 Reply

      Adevărat!

  • Eva Grosz commented on April 11, 2024 Reply

    Statul Israel de la înființarea lui ,din prima zi în care a fost declarată independența lui, a fost atacat de palestinienii care nu au acceptat existența sa, alături de un stat palestinian. De atunci o mulțime de state islamiste declară război împotriva Israelului și declară deschis că luptă pentru ștergerea de pe glob a Statului Isrrael.
    Este vorba de noua formă a antisemitismului. O altă față a genocidului. Ura față de poporul evreu e fără limite.
    Din păcate parte din Europa și chiar o parte din America se poartă ca în anii 30 ai secolului trecut. Unde va duce acest val de ură?
    Articol important.

    • Andrea Ghiţă commented on April 11, 2024 Reply

      Ai dreptate, Eva dragă, Israelul acum are mai mulţi inamici ca niciodată… Să sperăm că se va schimba ceva în bine.

    • Tiberiu Ezri commented on April 11, 2024 Reply

      Dragă Eva,
      Fiecare cuvânt de-al tău este”sculptat în stâncă “. Din păcate situația este și mai gravă fiindcă o parte dintre frații noștri evrei din SUA, Franța, etc au fost atinși de antisemitismul care este în creștere și de aceea încearcă să schimbe tonul.conform poziției oficiale care cere Israelului încetarea imediată a focului. Dar despre asta am pregătit un articol aparte.
      Asemănarea cu anii 1930 este potrivită, doar cu marea deosebire că acum poporul evreu are o patrie.

    • Marica Lewin commented on April 11, 2024 Reply

      D- na Eva, va impărtăşesc intru totul parerea dvs ca noul antisemitism se manifesta sub forma de ” ura fara limite” fata de Israel..
      Arabii palestinieni nu au acceptat niciodata un stat propriu alaturi de Israel, ci doar in locul lui. Desi ma intreb, Iordania ce este? La care s- ar alipi zona din Teritoriul de vest al Iordanului locuita de arabi. Sa nu uitam ca Hebron, Bethlehem, Yerichon, Sichem sunt orasele noastre de la inceputul aşezarî israeliților in Canaan. Şi le- am cedat totuṣi, numai pentru a fi Pace.

      • Eva Grosz commented on April 12, 2024 Reply

        Tot ce ai scris Marica este valabil , dar cum spunea cineva din foștii conducători ai securității țării- treaba noastră este să știim să ne apărăm.
        Deocamdată este ce este….Pentru 7 Octombrie trebuie luată responsabilitate , începând de sus.
        .Israelul nu poate exista izolat . Nu poate fi un stat democrat cu conducerea actuală. În lupta împotriva terorii e nevoie și de lumea din afara Israelului.

  • Marica Lewin commented on April 11, 2024 Reply

    Un articol absolut necesar. Macar noi, oamenii de buna credința sa luptam pentru Adevar.
    Sigur, ne doare pentru orice victima a razboiului, desi numarul declarat al gazanilor civili cazuti este mult exagerat.
    Dar vina o poarta doar Hamasul, nicidecum soldatii nostri, deoarece Hamasul isi utilizeaza populatia ca scut pentru fårădelegile lor.

    • Tiberiu Ezri commented on April 11, 2024 Reply

      De acord!

  • Peter Singer commented on April 11, 2024 Reply

    D´accord cu tot ce scrieti dar regretabil nu puteti schimba perceptia aproape unanima. Egal cum arata cifrele reale, egal ce a facut si face Hamasul(despre aceasta aproape ca nu se mai vorbeste) Israelul este de vina. Si insasi US se pozitioneaza in aceasta directie. Calculul Hamasului si PLO-ului pare sa se realizeze. Solutie? Cu administratia Biden nu pare sa existe.

    • Tiberiu Ezri commented on April 11, 2024 Reply

      Aveți dreptate dar nu se știe cum va reacționa impredictibilul președinte dacă va căștiga alegerile.

  • Tiberiu Ezri commented on April 11, 2024 Reply

    Cred și eu la fel. Sigura problemă este ca “tangoul se dansează în doi”, și deocamdată nu avem parteneri.

    • Anca Laslo commented on April 11, 2024 Reply

      Dacă cifrele privind victimele ar fi reale, acesta ar fi un argument ca hamas să dorească oprirea acestei situații in beneficiul populației civile suferinde. Din cate știu, nici vorbă de așa ceva, nici măcar nu e posibilă o negociere pentru eliberarea sărmanilor ostatici. Lumea întreagă este orbită de propaganda mincinoasă. Cu atât mai important este acest articol plin de argumente de bun simț.

      • Tiberiu Ezri commented on April 11, 2024 Reply

        Exact ce spui! Pentru ei viața civililor este ieftină și un mijloc de a excroca occidentul.

  • Hava Oren commented on April 11, 2024 Reply

    Bineînțeles că numărul de victime raportat de Hamas nu este exact, aș zice că este în interesul lor să exagereze, ca să influențeze opinia publică.

    Este însă încă un aspect la care jurnaliștii de la NJS nu s-au gândit. Bineînțeles că numerele sunt scoase din mânecă (mie îmi amintesc de numerele raportate cu privire la îndeplinirea planului cincinal). Eu îmi închipui că după atâtea luni de război, ei înşiși nu au idee care sunt numerele reale și cine știe câte cadavre vor mai scoase de sub dărâmături.

    • Tiberiu ezri commented on April 11, 2024 Reply

      Foarte logic!

  • Andrea Ghiţă commented on April 11, 2024 Reply

    E foarte posibil ca numărul victimelor civile din Gaza să fie fals, adică în realitate să fie mult mai puţine victime civile. Din păcate, într-un conflict armat victimele civile sunt inevitabile. Mie, personal, numărătoarea victimelor civile nu mi se pare relevantă, cifrele nu reflectă tragedia morţii oamenilor, ele sunt doar statistici. Victime nu sunt numai cei decedaţi, ci şi cei alungaţi din casele lor, cei care şi-au pierdut bunurile, orfanii, văduvele, înfometaţii… Orice război aduce după sine jale şi moarte. Drumul către pace e foarte dificil, e o provocare enormă, dar în toată istoria noastră, noil evreii, ne-am confruntat cu provocări enorme şi le-am depăşit. Sper ca statul evreu să fie suficient de înţelept şi determinat să ajungă la această pace fără de care – cred eu – viitorul lui e pus în pericol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *