Infecții spitalicești

Ideea acestui articol mi-a venit când am vizionat următorul videoclip. Probabil că veți spune “Groaznic!” Chiar așa și este.

Încă în 1847, doctorul I.F. Semmelweis a cerut spălarea și dezinfectarea mâinilor înainte de a consulta femeile la naștere, reușind astfel să scadă incidența febrei puerperale care făcea ravagii. Probabil că așa a murit la Toplița și bunica mea din partea mamei, la câteva zile după naștere.

Ignaz Semmelweis

Infecții spitalicești au loc peste tot, deși în ultimele decenii lumea medicală a progresat mult și în acest domeniu. Iată câteva exemple cu care m-am confruntat eu însumi și oamenii din jurul meu:

În 1973 eram student în anul trei la medicină la Timișoara. Câteodată ne luau la “muncă voluntară” la construirea noului spital județean. Așa s-a întâmplat că un coleg de cameră a călcat într-un cui ruginit. S-a dus la urgențe și a primit ser antitetanic. Numai că, după câteva săptămâni a început să se simtă rău. Nu avea poftă de mâncare, avea febră, dar nu prea mare și slăbea tot timpul. I s-a diagnosticat hepatită B, pe care o primise de la siringa incorect sterilizată cu care i s-a făcut injecția de ser antitetanic. A zăcut șase săptămâni la spitalul de boli infecțioase și, spre norocul lui, s-a însănătoșit.

La 1 ianuarie 1979, când am început să lucrez că anestezist în Israel, m-au trimis să fac un tur prin toate sălile de operații ale spitalului. Dar cum uitasem ce am învățat în anii facultății despre chirurgie și anestezie și nimeni nu mi-a dat îndrumările necesare, am intrat în sală fără bonetă și fără acoperitori de pantofi speciali pentru sălile operatorii. Am fost muștruluit și așa am învățat. Doi ani mai târziu, într-o seară când eram de gardă, în incinta sălii de operații a intrat țanțoș un bărbat îmbrăcat în haine de stradă și cu o țigară aprinsă în colțul gurii. L-am poftit afară, dar el mi-a spus indignat că este profesorul cutare, noul șef al secției de chirurgie. Am înghițit în sec și m-am mirat ce exemplu dă acest profesor subalternilor lui. Și mai mult m-am mirat văzând un urolog și un anestezist ieșind din toaletă fără să se spele pe mâini. După cum veți vedea, “microbul” indiferenței era pe atunci răspândit peste tot, ceea ce, repet, s-a schimbat mult în ultimele decenii.

În 1993, în primul an ca anestezist la Houston, m-a frapat faptul că întâlneam în mall-uri anesteziști și chirurgi în ținuta pe care o purtau și în sala de operații. Când mi-am manifestat nedumerirea, mi s-a răspuns că nu s-a demonstrat că acest obicei ar mări numărul infecțiilor postoperatorii și, oricum, înainte de operație, pacienții primesc de obicei antibiotice preventive!

La sfârșitul aceluiași an, în drum spre Israel, am făcut o vizită de două săptămâni la celebrul spital londonez St Mary’s Hospital, acolo unde o bună parte din membrele familiei regale britanice și-au născut prințișorii sau prințesele. (1)Un anestezist specialist m-a primit foarte amabil și mi-a permis să vizitez oricare din sălile de operații, la alegerea mea. Într-una din zile am intrat în sala unde se făcea o operație pe cord. Atât chirurgul cât și anestezistul erau rezidenți, deși operația părea complicată. La celelalte spitale la care lucrasem, rezidenții erau întotdeauna supravegheați îndeaproape de specialist. La un moment dat, anestezistul specialist de care scriam înainte a intrat în sală zâmbitor, în haine de stradă, și s-a adresat rezidentului de anestezie: “Dacă ai nevoie de mine, eu sunt dincolo, în spitalul particular. Poți să mă suni.”

În Marea Britanie și nu numai acolo, infecțiile spitalicești nu mai puteau fi controlate.(2) Cu toate progresele din ultimele decenii, mai există și astăzi spitale în care infecțiile sunt greu de controlat. (3)Situația este revoltătoare, pentru că o mare parte a infecțiilor spitalicești pot fi prevenite. Nici măcar nu este nevoie de aparate scumpe sau de o dotare ultramodernă, tot ce lipsește este înțelegerea modului în care se transmit infecțiile – și acesta este cunoscut de peste un secol – și, mai ales, disciplina de a aplica consecvent o serie de măsuri preventive care, până la urmă, nu sunt foarte complicate. Nu vreau să intru în detalii profesionale, ci să mă axez pe un subiect în care nu numai personalul spitalului, ci chiar bolnavii înșiși și vizitatorii au un rol important.

Infecțiile pe care bolnavul le poate primi în timpul spitalizării, numite și infecții nosocomiale, sunt rezultatul transmiterii directe a microbilor de la personalul medical la bolnav, de la un bolnav la altul sau prin proceduri invazive, de exemplu cateterizările urinare, sondajul de stomac, etc.

Cu atât mai șocante sunt cazurile în care infecția este provocată de o procedură inutilă! Iată un exemplu. După o operație, unui prieten al meu îi era greu să urineze. Medicul de gardă, în loc să verifice prin ultrasunete câtă urină se afla în vezică, i-a introdus la repezeală un cateter. Vezica urinară era goală, pur și simplu omul nu băuse destul. După câteva ore a făcut febră mare și frisoane, din cauza unei infecții urinare care a necesitat tratament antibiotic de o săptămână. În ultimii ani s-a renunțat la multe dintre aceste procedee invazive, ele fiind efectuate doar în caz de necesitate absolută.

Altă problemă este folosirea antibioticelor fără discernământ, mai ales în combinații. Un pacient de 90 de ani, o cunoștință, a început să tușească după operație. A fost diagnosticat cu pneumonie și i s-a prescris un antibiotic. A doua zi, specialistul a decis că antibioticul nu era cel potrivit. Ca urmare, acesta a fost întrerupt și i s-au prescris altele două. După câteva zile pneumonia i-a trecut, însă a făcut diaree puternică. I s-a diagnosticat o colită pseudomembranoasă, o boală adeseori fatală, mai ales la bătrâni. Antibioticele i-au distrus flora intestinală, permițând microbului Clostridium difficile să se înmulțească în intestin și să producă boala. Din fericire, pacientul a scăpat cu viață.

Cu timpul, unii microbi (superbugs) au devenit rezistenți la majoritatea antibioticelor sau chiar la toate. Infecțiile produse de ei sunt o cauză importantă a mortalității în spitale.(4, 5, 6) Recent s-a publicat că în spitalele din regiunea Queensland din Australia, cauza principală a mortalității spitalicești prevenibile la copii a fost septicemia (infecția generalizată a sângelui).(7) Septicemia rămâne o cauză importantă a mortalității spitalicești și la adulți. (8)

Rezistența microbilor la antibiotice începe încă înainte de spitalizare, când unii oameni iau antibiotice pentru orice fleac, singuri sau cu ajutorul medicului de familie.

Cea mai importantă sursă de infecții nosocomiale este spălatul mâinilor, făcut incorect sau deloc. În felul acesta, microbii acumulați pe mâini prin contactul cu un bolnav se transmit la alții. Și vizitatorii pot transmite boli, dar cea mai importantă sursă este personalul medical. (9)

Precum se vede în ilustrație, personalul medical trebuie să se spele pe mâini în cel puțin cinci ocazii: înainte de a începe tratamentul bolnavului, după ce au atins lucrurile din jurul bolnavului (de exemplu aranjatul patului), dacă au avut contact cu sânge, secreții sau fluide ale bolnavului (de exemplu urină), înainte de a efectua o procedură care necesită condiții sterile (de exemplu inserția unui cateter urinar) și înainte de a trece la un alt bolnav. (10)

Iată cum se face spălarea corectă a mâinilor:

Infecțiile nosocomiale sunt greu de învins! Printre măsurile luate pe plan mondial sunt păstrarea strictă a igienei mâinilor, evitarea procedurilor invazive care nu sunt strict necesare, folosirea judicioasă a antibioticelor, evitarea reutilizării siringilor, acelor și a altor instrumente medicale de unică folosință, respectarea normelor de sterilizare ale instrumentelor, păstrarea curățeniei încăperilor, respectarea ținutei reglementare, mai ales în sălile de operație, dar și în afara lor etc.

Unii pacienți, printre care cei cu infecții grave, diagnosticate sau chiar numai suspectate (de exemplu tuberculoză, COVID 19 etc.), cei infectați cu microbi rezistenți la mai multe antibiotice, trebuie izolați pentru a nu transmite boala celor din jur; pacienții cu imunitate scăzută (de exemplu bolnavii după transplanturi) trebuie și ei izolați pentru a-i proteja de microbii pe care i-ar putea primi de la alți bolnavi. Infecțiile pot fi transmise prin contact direct cu bolnavul sau cu secrețiile lui, prin sânge (de exemplu cel care tratează bolnavul se împunge cu un ac folosit la bolnav), sau chiar prin aerul respirat de bolnav, prin picături produse prin tuse sau strănut.

Fără a intra în detalii, izolarea constă în mutarea bolnavului într-o cameră separată, limitarea la maximum a vizitelor, ținută specială de protecție a echipajului medical și a vizitatorilor (mănuși, mască, halat, bonetă, etc. de unică folosință), spălarea frecventă a mâinilor cu apă, săpun și dezinfectant, etc. În anumite camere de izolare, inclusiv sălile de operații, trebuie să existe posibilitatea de a modifica presiunea aerului. (12) Pentru bolnavii cu infecții periculoase, presiunea negativă previne ieșirea patogenilor (aerul exterior este aspirat înăuntru); pentru bolnavii compromiși imunologic, presiunea pozitivă previne intrarea microbilor (aerul din cameră este evacuat în spațiul înconjurător).

În unele țări, printre care și România, există spitale specializate pentru boli infecțioase (13). Dar acest sistem are și dezavantaje: bolnavii din alte spitale (de exemplu cei infectați după operații) trebuie transferați la un spital de infecțioase, iar spitalul de infecțioase nu are mijloacele de a trata urgențe care pot apărea fără legătură cu boala infecțioasă. Soluția adoptată în zilele noastre este înființarea unor unități de boli infecțioase în cadrul spitalelor cu profil general.(14, 15) Costul construirii și întreținerii unui spital separat este și el mai mare.

Printre măsurile pe care trebuie să le luăm noi, ca vizitatori, se numără: spălarea mâinilor în mod regulat cu apă și săpun, folosirea alcoolului dezinfectant prezent în toate secțiile spitalicești etc.

Găsesc că este important să împărtășesc cititorilor aceste probleme, fiindcă fiecare dintre noi trebuie să fie conștient de măsurile care pot preveni infecțiile spitalicești, inclusiv cele pe care le putem lua și noi ca pacienți sau ca vizitatori.

Tiberiu Ezri

Bibliografie:

1. https://www.townandcountrymag.com/society/tradition/a23798094/lindo-wing-st-marys-hospital-facts-photos/

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1117592/

3. https://www.bbc.com/news/uk-england-essex-63665982

4. https://publications.parliament.uk/pa/cm200809/cmselect/cmpubacc/812/812.pdf

5. https://www.osmosis.org/answers/nosocomial-infection#:~:text=Often%2C%20nosocomial%20infections%20are%20caused,infection%20control%20and%20prevention%20procedures

6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7094512/

7. https://www.childrens.health.qld.gov.au/about-us/news/latest/new-research-finds-sepsis-the-leading-cause-of-preventable-deaths-in-queensland-children

8. https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2724768#:~:text=Sepsis%20affects%20approximately%201.7%20million,hospitalizations%20that%20culminate%20in%20death.

9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7094512/#:~:text=Failure%20to%20perform%20appropriate%20hand,less%20time%20for%20proper%20sanitation

10. https://en.wikipedia.org/wiki/Hand_washing

11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551555/  

12. https://apreco.com/blog/isolation-rooms-positive-versus-negative-pressure-rooms/

13. https://spatiulmedical.ro/categorii_spitale/boli-infectioase/

14. https://www.hopkinsmedicine.org/infectious-diseases

15. https://www.tasmc.org.il/sites/en/Internalmed/Pages/Infectious-Diseases.aspx

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

17 Comments

  • Marina+Zaharopol commented on May 5, 2024 Reply

    Abia acum, ca am citit acest articol atat de util, vad in alta lumina zicala: “Operatia a reusit, dar pacientul a murit:” pe langa personalul medical, a participat la operatie si o entitate (ne)invitata, i.e., un anume Mr. Microbe!

    • Tiberiu Ezri commented on May 5, 2024 Reply

      In Israel situatia s-a imbunatatit, dar mai e loc de multa munca.
      Cel mai greu de eradicat este microbul Hamas.

  • Simona Fuchs commented on May 3, 2024 Reply

    Problema infecțiilor intraspitalicești există pretutindeni în lume, după cum ați menționat și cred ca trebuie popularizată mai mult.

    • Tiberiu Ezri commented on May 3, 2024 Reply

      Adevărat.

  • Veronica Rozenberg commented on May 3, 2024 Reply

    Tibi, cele relatate de tine privind atitudinile delasatoare si neglijente din diferite locuri din lume, chiar daca se petreceau de mult, sunt revoltatoare. Am auzit si pe aici de persoane care au contactat microbi violenti pe timpul internarii lor in spital pentru alte motive

    Greselile sunt parte a vietii, din pacate. Personal am observat o greseala grava, de administrare a unui medicament nepotrivit prin infuzie, prietenei mele care era internata la un mare spital din Frankfurt. Erau orele serii si desi prietena mea s-a impotrivit ca sa intrevin, eu am facut-o dupa care s-a adeverit ca se gresise si ca subtanta de infuzie trebuie schimbata.

    Nu este acelasi lucru, dar pretentiile de la personalul medical ar trebui sa fie maxime, poate ca si numarul de ore spitalicesti ale celor care lucreaza acolo ar trebui reduse, deoarece oboseala este si ea un factor ce dezvantajeaza. Seriozitatea nu este o insusire inteleasa de la sine, in nici un domeniu, in medicina, dar si in armata, si probabil politica erorile pot fi fatale atunci cand seriozitatea cu o larga gama de forme de exprimare da de dorit.

    • Tiberiu Ezri commented on May 3, 2024 Reply

      Ai dreptate!

    • Hava Oren commented on May 4, 2024 Reply

      La noi în farmacie era o vorbă: numai cine nu muncește nu greșește!

      E adevărat, oboseala este un factor important și atunci când nu există suficient personal, orele nesfârșite de lucru sunt o realitate de netăgăduit. Dar, cel puțin în spitalul unde am lucrat eu, greșelile erau raportate, discutate, (nimeni nu era mazilit!) ci se căuta sursa greșelii și se făceau schimbări în rutina de lucru pentru a preveni asemenea greșeli în viitor. Și, după câte îmi amintesc, rezultatele au fost bune.

      • Tiberiu Ezri commented on May 4, 2024 Reply

        Numai în modul descris de doamna Oren ne putem corecta greșelile, spre binele bolnavilor.

  • gabriel+gurman commented on May 3, 2024 Reply

    Tibi, ai făcut o traba foarte bună, oamenii trebuie sa stie ce-i poate astepta intr-un spital neglijent…
    GbM

    • Tiberiu Ezri commented on May 3, 2024 Reply

      Multumesc Gabi!

  • gabriel+gurman commented on May 3, 2024 Reply

    In anii 50 ai secolului 19 (!!) se făceau foarte puține intervenții chirurgicale, toate fără anestezie (!!), iar pacienții mureau după aceea, în procent de 50%( !) din cauza infecției….
    Povestea asta va apare in curând, în românește, in colecția de editoriale-traduse- pe care le-am publicat de-a lungul anilor în Buletinul Societății europene de anestezie.
    GbM

  • Anca Laslo commented on May 3, 2024 Reply

    Un articol excelent, cu multe informații utile! În era aceasta a tehnologizării excepționale, a atâtor progrese ale științei încă nu suntem în stare să stăpânim/stârpim niște microorganisme criminale…Problema este foarte complexă și în România este un dezastru.

    • Tiberiu Ezri commented on May 3, 2024 Reply

      Mulțumesc! Nici la noi nu e grozav, dar nu e catastrofă. Cel mai al dracului microb este Hamas.

  • Andrea Ghiţă commented on May 2, 2024 Reply

    Infecţiile nosocomiale au devenit un subiect public în România, în urma tragediei de la Colectiv. Din păcate situaţia nu e mai bună nici acum. De curând o cunoştinţă a decedat tocmai din cauza unei infecţii contractate după o intervenţie chirugicală. Deşi s-au limitat vizitele aparţinătorilor care mişunau prin spitale, totuşi – după părerea mea – încă sunt destul de multe persoane “din afară” care nu ar avea ce căuta în incinta clinicii dacă aici s-ar asigura toate cele necesare aparţinătorilor (medicamente, materiale sanitare, etc).

    • Tiberiu Ezri commented on May 2, 2024 Reply

      Așa e și la noi. Prea mulți vizitatori la toate orele!

  • Hava Oren commented on May 2, 2024 Reply

    Respectarea normelor de combatere a infecțiilor mi se pare ceva atât de normal, încât numai ideea că se poate și altfel mă face să mă cutremur. Mă bucur că în toți anii în care am pregătit alimentație IV nu a fost niciun caz de infecție din vina farmaciei.

    • Toberiu ezri commented on May 2, 2024 Reply

      Pentru că tu ești pedantă și așa ți-ai îndrumat și echipajul. Nu toți sunt la fel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *