Doi muzicieni faimoși, dar controversați

După părerea mea, mulţi au spus-o înaintea mea și o vor spune și după mine, anti-israelism înseamnă în mod automat și antisemitism. Există multe argumente care să întărească această supoziție, cel mai simplu și mai obiectiv fiind că în Israel trăiesc mai mulți evrei decât în orice altă țară din lume și aici evreii alcătuiesc majoritatea populației. Dar există și unele excepții, de exemplu evreii care nu sunt de acord cu politica guvernului Israelian. Ei nu sunt neapărat și auto-antisemiți.

Numitorul comun al celor doi muzicieni la care mă refer este anti-israelismul – doar că unul recunoaște existența Israelului ca stat și celălalt nu. Dar între ei există și o deosebire mult mai semnificativă: unul scrie și cântă muzică frumoasă, care pe vecie va rămâne populară, pe când celălalt…

După umila mea părere, muzica universală este cea care rămâne în memoria tuturor melomanilor, cea pe care mulți pot s-o cânte sau cel puțin s-o fredoneze. Așa sunt multe piese ale lui Bach, Chopin, Mozart, Beethoven, Ceaikovski sau Dvořak sau în muzica modernă Beatles, Queen, Led Zeppelin, Leonard Cohen, Bob Dylan etc. Dar mulți alții vând discuri, în milioane de exemplare, și apoi sunt dați uitării. Un exemplu e dat chiar de nepoții mei: ei sunt ahtiați după Beatles și Queen, pe când de Pink Floyd nici măcar nu au auzit. Poate că unii cititori vor fi de altă părere, de gustibus

Unul dintre “eroii” acestei povestiri, cel care scria textele cântecelor formației Pink Floyd susține că textul este mai important decât muzica. Atunci de ce nu s-a axat pe poezii, sau pe Rap, un stil care încă se mai cheamă muzică?

Este Roger Waters, celebru nu numai ca unul din membrii întemeietori al formației Pink Flyod, ci mai ales prin antisemitismul și anti-israelismul lui virulent, de-a lungul deceniilor.

În 2006 a concertat în Israel (cine l-a invitat oare?) criticând în timpul concertului atitudinea Israelului față de palestinieni. Și, culmea, el i-a condamnat pe toți cântăreții de rock străini care concertează în Israel.(1)

David Gilmour, fostul său coleg de la Pink Floyd, l-a denumit pe Waters “putred de antisemit” și apărător al lui Putin.(2) Waters, “marele luptător pentru drepturile omului”, susține că ucrainenii înșiși (împreună cu puterile occidentale) au provocat invazia Ucrainei de către Rusia.(3)

(Mie această afirmație îmi amintește de cea a rabinului Teitelbaum din secta extremistă Satmar care spunea că evreii au fost ei înșiși vinovați de Holocaust, a fost o pedeapsă divină pentru cei care s-au îndepărtat de credință și pentru sioniști(4). Numai că mulți membri ai sectei Satmar au fost și ei uciși la Auschwitz.)

Această atitudine al lui Waters față de Ucraina nu este explicată nicăieri; o fi pentru că Zelensky este evreu? Poate că Waters a fost mituit de ruși sau pur și simplu îi place să fie provocator?

Fiind și unul dintre întemeietorii și suporterii fervenți ai organizației rasiste BDS, care are ca scop boicotarea Israelului în toate domeniile, Waters neagă Holocaustul, spunând că nu știe câți evrei au murit, fiindcă nu a trăit pe acele vremuri. Într-un interviu dat publicistului englez Piers Morgan, Waters susține că atrocitățile Hamasului din 7 octombrie 2023 nu au avut loc, sunt minciuni sfruntate și murdare ale israelienilor (adică ale evreilor). Morgan i-a replicat că teroriștii înșiși au filmat și au publicat aceste atrocități. Dar pentru Waters acestea nu sunt dovezi…

Celebrul comentator, jurnalist și scriitor englez Piers Morgan a realizat seria de interviuri Piers Morgan uncensored de pe YouTube în care încearcă să-și păstreze neutralitatea și să dezvăluie adevărul. În acest interviu, Waters propune “repatrierea” celor șapte milioane de evrei originari din Europa de Est și SUA. El afirmă că singurul genocid pe care îl cunoaște este cel săvârșit de Israel în Gaza. Ce înseamnă genocid nu prea știe și nici nu vrea să știe, la fel ca toți cei care îi sprijină pe islamiști.

Atașez încă două clipuri despre gogomăniile propagate de Waters. Este adevărat că omul pare bolnav psihic și senil (are 81 de ani), dar toată viața s-a comportat la fel! Chiar dacă este psihopat, el este responsabil pentru ceea ce face și ce spune.

Al doilea anti-israelian, dar mai moderat, este Yusuf Islam (alias Cat Stevens), născut în Anglia în 1948 ca Steven Demetre Georgiou, într-o familie de greci ortodocși. Cântecele lui le admir și astăzi. Iată unul dintre cele mai celebre.

În 1978 s-a convertit la Islam și a abandonat cariera muzicală pentru două decenii. Interesant că fratele lui, David Gordon, s-a convertit la iudaism. Deci poate Yusuf este unul dintre rarele exemple ale unui anti-israelian care probabil că nu este în același timp și antisemit…

La începutul anilor 2000 i s-a retras temporar permisul de a intra în SUA și Marea Britanie, printre altele pentru că a sugerat că actul terorist din 09.11.2001 nu putea fi comis de un adevărat musulman. În Marea Britanie a fost acuzat și de legături cu formații teroriste. El a negat toate aceste acuzații, susținând că a fost confundat cu o altă persoană cu același nume.

În anul 2000 i s-a refuzat intrarea în Israel, pe motivul că a sprijinit financiar grupul terorist Hamas. Iusuf a recunoscut că a donat bani, dar fără a ști că aceștia vor ajunge la Hamas…

Yusuf a fost onorat de câteva ori ca luptător pentru pace și pentru ajutorul financiar acordat copiilor nevoiași.(5)

Cât despre atitudinea lui anti-israeliană, el a participat la demonstrații anti-israeliene și pro-palestiniene. El acuză Israelul de genocid. Nu am găsit nicio documentație că Yusuf ar fi acuzat Hamas pentru atrocitățile de la șapte octombrie.2023  Discursul de mai jos, pe care l-a ținut în Turcia, care sprijină în mod deschis Hamasul, exaltându-i pe participanți, demonstrează că Yusuf este un islamist activ.(6)

https://www.youtube.com/watch?v=NYlLHyvhrnw&t=21s

Și totuși, în comparație cu Waters care ar dori ca Israelul să fie șters de pe harta lumii, Cat Stevens / Yusuf Islam s-a pronunțat pentru o rezolvare pașnică a conflictului israelo-palestinian.(7)

Din păcate, nici el nu înțelege, sau nu vrea să înțeleagă, că la ora actuală, palestinienii vor întregul teritoriu “de la râu până la mare”.

Tiberiu Ezri

Bibliografie

1.https://en.wikipedia.org/wiki/Roger_Waters

2.https://variety.com/2023/music/news/roger-waters-antisemitic-says-polly-samson-david-gilmour-agrees-pink-floyd-ukraine-1235515432/

3.https://www.theguardian.com/world/2023/feb/08/roger-waters-pink-floyd-un-security-council-ukraine-russia

4.https://www.etzion.org.il/en/philosophy/issues-jewish-thought/issues-mussar-and-faith/satmar-rebbes-understanding-reason

5.https://en.wikipedia.org/wiki/Cat_Stevens

6.https://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_support_for_Hamas#:~:text=Under%20the%20conservative%20leader%20Recep,Hamas%20as%20a%20terrorist%20organistion.    

7.https://www.instagram.com/yusufcatstevens/reel/Cy5LA1-Ip5i

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

10 Comments

  • Marina+Zaharopol commented on October 5, 2024 Reply

    Dupa cum inteleg eu din articol, din fericire, colegii lui Roger Waters din formatia Pink Floyd nu impartasesc extremismul lui virulent, Cu alte cuvinte, virulenta lui Waters nu consta dintr-un virus usor transmisibil!

    • Tiberiu Ezri commented on October 5, 2024 Reply

      Adevarat Marina!

  • Anca Laslo commented on October 4, 2024 Reply

    Un exemplu mai clar că viața și conduita unui om este una iar creația lui este cu totul altceva nici nu se putea găsi! Regretabil este că, din postura lui, Waters face mult rău prin afirmațiile lui total aiuristice.

    • Tiberiu Ezri commented on October 4, 2024 Reply

      Nu cred ca sunt afirmatii aiuristice. La el antisemitismul este un Modus Vivendi, asa cum au afirmat si colegii lui de la Pink Floyd. El sprijina activ organizatiile anti-israeliene, inclusiv BDS.

      • Anca Laslo commented on October 4, 2024 Reply

        Cu atât mai rău!

        • tiberiu ezri commented on October 4, 2024 Reply

          De acord!

  • Andrea Ghiţă commented on October 3, 2024 Reply

    Articolul acesta confirmă faptul că artiştii talentaţi nu sunt neapărat oameni cu o moralitate impecabilă. Ei sunt pătimaşi, dar şi vulnerabili, deci e posibil să fie rapsodici şi în comportamentul politic şi religios.

    • Tiberiu ezri commented on October 4, 2024 Reply

      De acord, însă eu mă aștept de la aceste celebrități să aibă o opinie politică echilibrată și nu extremistă .

  • Hava Oren commented on October 3, 2024 Reply

    Roger Waters pare într-adevăr țicnit (ca să folosesc o expresie elegantă) și muzica lui nu mi-a făcut nicio impresie. Dar mă mir de Cat Stevens. (Nu mă pot obișnui să-l numesc Yusuf.) Îl știu încă din anii 1970 – un bun prieten avea un disc al lui și până astăzi fredonez ”Sad Lisa”. Întotdeauna mi s-a părut un om blând, sensibil și foarte simpatic, nu am înțeles de ce s-a schimbat.

    • tiberiu exri commented on October 3, 2024 Reply

      La fel simt și eu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *