Femei șahiste

Șahul este considerat sportul minții. În copilărie credeam că evreii nu sunt în stare să câștige la sporturi fizice și de aceea s-au concentrat pe șah. Dar istoria sportului arată altfel. Iată doar câteva cifre care contrazic ceea ce credeam în tinerețe. Începând cu prima olimpiadă, cea de la Atena din 1896 și până în 2024, sportivii evrei au câștigat la olimpiade 198 medalii de aur, 149 de argint și 134 de bronz.(1) Ei au excelat la gimnastică, înot, scrimă și la alte ramuri sportive.

Și totuși, șahul a fost poate cel mai popular sport practicat de evrei. De când s-a introdus competițiile de șah în secolul al XIX-lea, 50% dintre jucătorii de frunte din întreaga lume au fost evrei. La teoria și studiile asupra șahului au contribuit în mod substanțial evreii Lasker, Botvinik, Tal, Fisher, Kasparov, Smyslov și mulți alții.(2)

În Israel trăiesc 39 bărbați și patru femei, mari maeștri activi. Boris Gelfand a câștigat cupa mondială și în 2012, a fost chiar candidat la titlul de campion mondial, dar a fost învins în jocul final. Selecționata Israelului a câștigat câteva medalii la olimpiadele de șah.(3)

Regretata jucătoare sovietică-israeliană, mare maestru Alla Kushnir, a candidat de două ori la titlul mondial, fiind învinsă în finală de celebra Nona Gaprindashvili. A câștigat două titluri olimpice la șah, reprezentând Uniunea Sovietică și unul reprezentând Israelul.(4)

Într-una din serile de vineri am urmărit emisiunea “Românii au talent” la ProTV Internațional. La un moment dat a apărut pe scenă un băiat de nouă ani pe nume Iustin Nicolas Cazacu. Copilul învățase șah de la bunicul lui la vârsta de patru ani și apoi a urmat cursuri și a studiat din cărți.

Iustin a făcut remiză cu fostul campion mondial Gary Kasparov. Justin a câștigat medalia de aur la Campionatele Naționale de șah pentru copii și juniori. În 2022, în Cehia, a fost Campionul Uniunii Europene la vârsta lui. Și sora lui, Sofia a fost medaliată la campionatul național.

În tinerețe și eu eram pasionat de șah. Nu țin minte cine m-a învățat, dar la 16 ani am câștigat campionatul liceului, la 17 campionatul orașului Marghita și locul 4 la campionatul județean, iar la Timișoara am câștigat campionatul (neoficial) al facultății de medicină. Acolo s-a oprit cariera mea de șahist. La fel cu muzica, și la șah probabil că aveam talent, dar nu am profitat de el și nu am studiat mai departe. Totuși, la facultate am fost unul dintre cei 20 de participanți în simultanul contra campioanei mondiale, gruzina Nona Gaprindashvili. Am pierdut…

Celebre femei șahiste

Mă întreb oare de ce femeile au competiții de șah separate de ale bărbaților și nu găsesc niciun răspuns satisfăcător. Unii susțin că femeile în general sunt mai puțin atrase de șah și, având mai puține competiții, femeile care ajung la acest sport nu sunt întotdeauna cele mai talentate, care apoi se participe și la competiții mixte.(5) Chiar femeilor care s-au calificat nu li s-a permis să concureze la campionatele mondiale pentru bărbați și, din păcate, FIDE nu dă nicio explicație plauzibilă. FIDE susține că bărbații sunt mai buni în domeniul strategiei, o calitate importantă pentru orice jucător de șah. (5) O altă nedreptate mi se pare faptul că FIDE interzice participarea trans-femeilor la competițiile feminine.(5) Doar nu e vorba de folosirea mușchilor, ci a neuronilor și nu cred că cineva a demonstrat că bărbații sunt mai inteligenți decât femeile.

Totuși FIDE a făcut primul pas atunci când a aprobat competiții oficiale mixte sub forma de turnee numite open sections. La aceste competiții pot juca împreună bărbați, femei și transgeni.(5)

Prima femeie, campioană mondială la șah de opt ori a fost Vera Menchik, născută la Moscova, din tată ceh și mamă englezoaică. După divorțul părinților, ea s-a mutat în Anglia. A fost nu numai prima campioană olimpică la șah, ci și prima femeie invitată la turneele masculine. Acolo ea l-a învins și pe viitorul campion mondial, Max Euwe. A murit în mod tragic în 1944, în timpul bombardamentelor germane asupra regiunii britanice Kent.(6)

Între 1950-1991, șahul feminin mondial a fost dominat de jucătoare din Uniunea Sovietică. Cele mai remarcabile performanțe le-au avut georgienele (gruzinele) Nona Gaprindashvili și Maia Chiburdanidze.(7)

Nona a fost campioană mondială consecutiv între anii 1962-1978 și în 1978 a fost prima femeie căreia i s-a acordat titlul de mare maestru. În 1978 a pierdut finala împotriva compatrioatei sale de 17 ani, Maia Chiburdanidze.(8)  Maia a fost campioană mondială între 1978-1991 și a primit și ea titlul de mare maestru.

Nona Gaprindashvili

Cea mai faimoasă șahistă româncă a fost Elisabeta Polihroniade, mare maestru și de șapte ori campioana României.

Elisabeta Polihroniade

După 1991, șahul mondial a fost dominat de evreicele maghiare, surorile Polgár, iar astăzi de chinezoaice. Campioana mondială din 2023 a fost Ju Wenjun. La bărbați, actualul campion mondial de șah este tot un chinez, Ding Liren (9)

Surorile Polgár

Celebrele surori evreice Zsófia, Judit și Zsuzsi Polgar s-au născut la Budapesta. Toate trei au fost antrenate de tatăl lor, László Polgár, antrenor de șah și psiholog educativ. El era convins că geniile nu se nasc, ci se educă și se antrenează. Fetele au fost educate acasă învățând nu numai șah, ci și matematică la nivel superior și limbi străine: rusă, germană și chiar esperanto. Toate au devenit șahiste excelente.

Cea mai “slabă” dintre ele, Sofia, a ajuns să fie clasificată a șasea din lume, după care s-a retras din competiții dedicându-se picturii. Ea este maestru internațional și mare maestru la femei. A reprezentat Ungaria la patru olimpiade de șah, câștigând trei medalii de aur individuale, două pe echipe (împreună cu surorile ei), o medalie de argint pe echipe și una de bronz la individuale. Într-un turneu la Toronto l-a întâlnit pe Yona Kosashvili, mare maestru. Cei doi s-au căsătorit și trăiesc în Israel. Yona, originar din Georgia, este profesor de ortopedie la Universitatea Tel Aviv și șeful departamentului de ortopedie din spitalul Beilinsohn din Israel. Am avut onoarea să-l cunosc.

Sora ei, Judit, a fost considerată cea mai bună șahistă din istorie, din 1989 până la retragerea ei din competiții, în 2014, a fost clasificată ca prima șahistă femeie din lume. Ea este mare maestru de la vârsta de 15 ani, doborând astfel recordul deținut de Bobby Fisher. Ea a fost prima femeie clasificată printre primii zece șahiști (bărbați și femei) din lume. A învins unsprezece bărbați, foști campioni mondiali la șah rapid, unde timpul de gândire la fiecare mutare a fiecărui jucător este mai scurt decât la șahul clasic. A fost decorată cu cele mai înalte medalii în Ungaria, a devenit antrenoarea echipei de bărbați a Ungariei și președinta secției de femei a Federației Internaționale de Șah FIDE. Judit trăiește în Ungaria.

Zsuzsi (Suzana, Susan) a devenit a doua pe plan mondial după Judit. La vârsta de 17 ani, a fost prima femeie din istorie care s-a calificat în campionatul mondial la bărbați, dar FIDE nu i-a permis să participe. Ea este mare maestru și a fost campioană mondială la femei între 1996-1999. A câștigat 11 medalii la olimpiade de șah la femei: patru de aur, patru de argint și trei de bronz. Susan trăiește în Statele Unite.(10-13)

Deschiderea partidei de șah cu Gambitul Damei este prezentată în filmul artistic The Queen’s Gambit din 2020. Eroina filmului crește la un orfelinat unde primește lecții de șah de la un om în vârstă. Ea devine campioană mondială la șah, învingându-i pe cei mai mari campioni bărbați. Se pare că filmul a fost inspirat din viața celebrului șahist Bobby Fisher care a devenit campion al SUA la vârstă de 14 ani.(14) Iată trailerul filmului:

Un alt mesaj al filmului, așa cum l-am înțeles eu, este că femeile sunt în stare să joace șah la cel mai înalt nivel. Acest lucru l-a demonstrat și Judit Polgar.

Tiberiu Ezri

Bibliografie

1.https://www.jewishvirtuallibrary.org/jewish-olympic-medalists-1896-present

2.https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Jewish_chess_players#:~:text=Of%20the%20first%2013%20undisputed,Mikhail%20Botvinnik%20and%20Mikhail%20Tal

3.https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Israeli_chess_players

4.https://www.newsweek.com/women-chess-tournament-transgender-ban-fide-1820632

5.https://en.wikipedia.org/wiki/Alla_Kushnir

6.https://en.wikipedia.org/wiki/Vera_Menchik

7.https://en.wikipedia.org/wiki/Nona_Gaprindashvili

8.https://en.wikipedia.org/wiki/Maia_Chiburdanidze

9.https://en.wikipedia.org/wiki/Ding_Liren

10.https://en.wikipedia.org/wiki/L%C3%A1szl%C3%B3_Polg%C3%A1r

11.https://en.wikipedia.org/wiki/Sofia_Polgar .

12.https://en.wikipedia.org/wiki/Judit_Polg%C3%A1r  

13.https://en.wikipedia.org/wiki/Susan_Polgar

14.https://collider.com/is-the-queens-gambit-based-on-a-true-story/#:~:text=’The%20Queen’s%20Gambit’%20Was%20Inspired%20by%20Bobby%20Fischer&text=Fischer%20proved%20his%20aptitude%20for,World%20Chess%20Champion%20in%201972

Sursele imaginilor

1.https://en.wikipedia.org/wiki/The_Game_of_Chess_(Sofonisba_Anguissola)#/media/File:The_Chess_Game_(Sofonisba_Anguissola)_1555_(4096x3236px).jpg Sofonisba Anguissola, Public domain, via Wikimedia Commons

2.https://en.wikipedia.org/wiki/Boris_Gelfand#/media/File:BorisGelfand12.jpg Stefan64, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

3.https://en.wikipedia.org/wiki/Alla_Kushnir#/media/File:Alla_Kushnir1973.jpg W. Punt for Anefo, CC0, via Wikimedia Commons

4.https://en.wikipedia.org/wiki/Vera_Menchik#/media/File:Vera_Menchik_2001_Yugoslavia_stamp.jpg M. Kalezic, Public domain, via Wikimedia Commons

5.https://en.wikipedia.org/wiki/Nona_Gaprindashvili#/media/File:Wereldkampioene_schaken_de_Russin_Nona_Geprindasjwili_op_Schiphol_(kop),_Bestanddeelnr_914-7094_(cropped).jpg Jack de Nijs for Anefo  / Anefo, CC0, via Wikimedia Commons

6.https://en.wikipedia.org/wiki/Elisabeta_Polihroniade#/media/File:Polihroniade,Elisabeta_1979_Rio.jpeg MBIHund, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

7.https://en.wikipedia.org/wiki/Women_in_chess#/media/File:Sofia,_Judit,_Susan_Polgar_sisters.jpg R. Cottrell, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

15 Comments

  • Marina Zaharopol commented on December 1, 2024 Reply

    Date pe care nu le cunosteam, prezentate intr-un mod foarte interesant. Si eu jucam sah cand eram mica si “straluceam’ intre copiii din cartier! Pe urma m-am lasat de acest sport.
    Un film care mi-a placut mult este: “The Chess Players” scris si regizat de Satyajit Ray – eroii principali sunt insa sahisti si nu sahiste!

    • tiberiu ezri commented on December 1, 2024 Reply

      Cunosc filmul. Foarte bun!

  • gabriel+gurman commented on November 29, 2024 Reply

    Merci Tibi, pentru niste date de care nu aveam cunostință, in special de incercările de organiza turnee mixte, o inițiativă care mi se pare naturală și perfect justificată.
    GbM

    • Tiberiu Ezri commented on November 29, 2024 Reply

      Merci Gabi.

  • Eva Grosz commented on November 28, 2024 Reply

    Articolul tău îmi aduce aminte de romanul lui St. Zweig Jucătorul de șah.
    Sahul este un joc minunat al minții până nu devine o obsesie.

    • Tiberiu Ezri commented on November 28, 2024 Reply

      Cea mai mare plăcere a mea e să joc șah cu nepoții.

  • Veronica Rozenberg commented on November 28, 2024 Reply

    Tibi, minunat articolul tau despre femeile șahiste, cu majoritatea detaliilor necunoscute si de asemenea cu nostalgia ca in ultimii ani, chiar decenii, nu am mai avut cu cine sa joc șah, joc pe care si in trecut l-am jucat intuitiv, învățată fiind de tatăl meu, care era si matematician si șahist. Mi-au plăcut si pozele, mari si clare, care nu vor mai face probleme de copyright !!

    • Tiberiu ezri commented on November 28, 2024 Reply

      Mulțumesc Veronica

  • Anca Laslo commented on November 28, 2024 Reply

    Iar ne ajuți să aflăm lucruri extrem de interesante despre oameni valoroși, adevărate modele. Când eram mică, duminicile, mă uitam la lecțiile de șah ale d-nei Elisabeta Polihroniade, transmise la TV. Serialul de mare succes ”Gambitul damei” la care te-ai referit a revigorat un pic interesul pentru șah acum vreo doi ani.

    • Tiberiu Ezri commented on November 28, 2024 Reply

      Mulțumesc

  • Andrea Ghiţă commented on November 28, 2024 Reply

    O galerie de femei remarcabile. Mă întreb de ce a pierdut tineretul actual interesul pentru şah? Poate şi acest fapt poate explica lipsa de judecată a generaţiilor noi, care pot fi prostite electoral.

    • tiberiu ezri commented on November 28, 2024 Reply

      Cred că tineretul de astăzi (nu toți) preferă plăcerile imediate, fără a depune un efort (Tik-Tok). Efortul nu îl depun pentru un țel “abstract” ci pentru a căștiga ceva după efortul intelectual sau psihic. În aceeași categorie de dezinteres în ochii tinerilor de astăzi pentru hobbyurile mintale este decăderea interesului pentru muzica clasică, filatelie, etc.

  • Tiberiu ezri commented on November 28, 2024 Reply

    De acord!

  • Hava Oren commented on November 28, 2024 Reply

    Mie mi se pare absurd că în competițiile de șah are vreo importanță dacă concurentul este bărbat sau femeie, sau chiar trans. S-a demonstrat vreodată că sexul influențează performanța intelectuală? Nu cred.

    • Tiberiu Ezri commented on November 28, 2024 Reply

      De acord

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *