În iarna friguroasă a anului 1921, când în casa familiei Klein de pe Aleea Rakoczy nr 14 din Budapesta s-a născut o fată pe nume Ágnes, nimeni nu bănuia ce destin extraordinar va avea. Destin care ar fi putut fi curmat tragic în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, căci acea fată evreică a fost nevoită să se ascundă cu acte false în spatele unui mariaj de conveniență, pentru a scăpa de soarta nefericită pe care au avut-o mulți din familia ei.
Și-ar fi dorit să devină violoncelistă, dar când și-a dat seama că nu are talent pentru muzică, s-a reorientat spre sport, și anume către cel mai elegant dintre sporturi – gimnastica. Aici, sub culorile clubului Budapesti Dozsa, a obținut primele succese. Ulterior Ágnes Klein – a devenit Ágnes Keleti, multiplă medaliată olimpică. A practicat gimnastica nu doar pentru ca i-a plăcut, dar și pentru faptul că în fostele țări comuniste sportul îți oferea singura posibilitate de a călători. Chiar a călătorit mult. A fost la Helsinki, la Jocurile Olimpice din 1952, unde a câștigat 4 medalii din care una de aur, a fost la Melbourne, la ediția următoare, în 1956, unde a câștigat 6 medalii din care 4 de aur – la 35 de ani!
Doar că în timp ce ea executa salturi pe saltele australiene, Hrușciov și tancurile lui executau unguri pe pusta maghiară, așa că Ágnes Keleti s-a hotărât să nu se întoarcă acasă. A rămas la Melbourne, de unde în 1957 a emigrat în Israel. „Când m-am stabilit în Israel, am fost nevoită să aduc cu mine și un set de paralele. În Israel sălile de gimnastică erau puține, majoritatea aveau doar o saltea și un trapez. Sala cea mai bine înzestrată, cea de la Institutul Wingate avea și un cal pentru sărituri, dar nimeni nu știa că în gimnastica feminină există și proba de bârnă și cea de paralele.“ Timp de mulți ani a antrenat echipa de gimnastică a Israelului, iar în 2017 a primit prestigiosul Premiu Israel pentru întreaga ei activitate.
În urmă cu câțiva ani s-a întors în Ungaria. În apartamentul ei din Budapesta păstrează nouă din cele zece medalii olimpice. Pe a zecea a luat-o un ziarist pentru un reportaj și a uitat să i-o returneze, însă doamna Ágnes nu vrea să vorbească despre asta, la fel cum nu vrea să vorbească nici despre suferințele îndurate în timpul Holocaustului. „Nu-mi place să povestesc despre trecut, prefer să mă concentrez pe viitor” – spune în timp ce mai face sfoara.
La împlinirea vârstei de 100 de ani a fost sărbătorită de toată obștea. A primit multe mesaje de felicitare, dar cel mai mult a bucurat-o cel trimis de o fată din România, pe nume Nadia Comăneci. „Doamna Ágnes, ați fost pentru mine deopotrivă o deschizătoare de drumuri și o sursă de inspirație. Curajul dv. mi-a dat și mie curaj, dârzenia dv. m-a îndârjit și pe mine,” a scris zeița de la Montreal.
Doamna Keleti Ágnes, regina mamă a gimnasticii, cea mai titrată sportivă evreică a tuturor timpurilor, a încetat din viață în această dimineață, cu o săptămână înainte de a împlini 104 ani. Fie-i amintirea binecuvântată .
George Uri Schimmerling
Sursa imaginii
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4e/Keleti_%C3%81gnes_2021_RTG_2950_%28crop%29.jpg, autor: Róth Tamás, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons
2 Comments
Agnes Keleti a fost o eroină a gimnasticii mondiale și a poporului evreu. Un timp a antrenat și echipa națională feminină de gimnastică a Italiei. A câștigat mai multe medalii olimpice (10) decât celebra Nadia Comăneci (9).
la fel cum a fost admirată Agnes în Ungaria ar fi trebuit să fie admirată și Angelica Rozeanu tot evreică, în România, pentru cele 16 titluri mondiale la tenis de masă, dar…
Revenind la Agnes, ea afirma că nu titlurile o motivează ci dragostea pentru sport.
Odihnească-se în pace.
Povestea de viaţă a lui Ágnes Keleti este incredibilă şi pilduitoare şi prin tenacitatea ei! După ce a pierdut timpul optim, cel mai preţios pentru o gimnastă, nu numai în timpul prigoanei naziste şi al Holocaustului, ci şi imediat după război din cauza unei accidentări, s-a impus la vârstele de 31 şi 35 de ani. Incredibil! Evident, de atunci gimnastica s-a schimbat radical, complexitatea şi viteza execuţiei este mult mai mare şi vârstele campioanelor tot mai fragede. Agnes Keleti a contribuit şi la progresul gimnasticii, atât prin exemplul personal, cât şi ca antrenoare. Menţionez că în Baabel a mai apărut un articol despre ea. Este vorba de articolul lui Tiberiu Ezri: Două sportive de excepţie https://baabel.ro/2023/01/doua-sportive-de-exceptie/