(La 80 de ani după eliberarea lagărelor naziste și 36 după căderea cortinei de fier)
Am mai scris cândva pentru Baabel un articol cu iz politic https://baabel.ro/2024/10/alegeri-intre-bine-si-rau-sau-raul-mai-mic/, menționând și atunci că nu sunt politolog, doar un simplu cetățean…
Dreptul la vot este unul pe care nu toți știu să-l aprecieze, mai ales cei din lumea așa-numită liberă. Nici nu își pot imagina ce înseamnă să nu ai acest drept. Odată ce votul este o obligație, cum era în România ceaușistă și în blocul de est, nu se mai poate avea încredere în rezultatul alegerilor, căci votul este o alegere, la fel cum și ne-votul este una.
Când am avut pentru prima oară dreptul să aleg între mai multe partide, împlinisem „frageda” vârstă de 37 de ani! Nu cunoșteam bine scena politică din Germania Federală. Nu știam suficient de bine limba germană pentru a citi programele partidelor politice care candidau, nu aveam nici răbdare. Și apoi aveam doi copii, unul de zece ani și unul de doi ani, care îmi ocupau timpul așa-numit liber. Așa că m-am orientat după numele partidelor și după promisiunile pe care le făceau în clipurile de la televiziune, după renumele unor membri, după mutrele lor de pe afișe… ca omul prost, adică simplu.
Era o duminică ploioasă de ianuarie. Oficiul de vot era într-o clasă a școlii primare a fiului meu. Eram pătrunsă de emoția evenimentului. Nu cu mult înainte căpătasem cetățenia. În retrospectivă, din cele două voturi, pe unul l-am irosit, pentru că nu aveam experiența necesară.
De atunci au trecut 35 de ani. M-am împământenit în Germania, dar nu sunt chiar „acasă” decât la mine acasă. Am învățat să descifrez mesajele concurenților la putere. Mi-am pierdut naivitatea, mai bine zis credulitatea începuturilor, ba chiar am devenit foarte sceptică.
Alegerile din anul acesta au venit peste rând, au fost organizate în pripă, dar nemțește – și mi-au dat dureri de cap. Dacă nu voiam să îmi risipesc voturile (pentru viitorul cancelar și pentru reprezentantul partidului în parlament) alegând vreun partid mic, dar curajos, trebuia să renunț la referințe. Cred că am votat corect. Nu mi-am trădat prea tare convingerile. Mai mult ca sigur vom avea o coaliție mare, adică Uniunea Creștin Democrată împreună cu sora ei bavareză, Uniunea Social Creștină, vor coaliza cu Partidul Social Democrat. Ambele sunt partide mari, populare și tradiționale.
Dar acum vine marea durere: de fapt, astăzi în Germania, locul doi în opţiunile de la urne a fost un partid cu grave tendințe de extremă dreaptă, instigator la ură față de străini, o grupare care neagă Holocaustul. Mai deunăzi, în 2018, fostul șef de partid, Alexander Gauland, spunea într-o cuvântare publică, fără urmă de rușine, că „stăpânirea nazistă ar fi fost doar cât un căcat de pasăre în cursul istoriei.” Acest partid, care își spune AfD, Alternativa pentru Germania, a câștigat 20,8 la sută din voturi! În orașul meu, dar și în multe landuri din est a depăşit 25 la sută! Ei vor ocupa 152 din cele 630 de locuri în parlament. Au ieșit pe locul doi la alegeri, a doua fracțiune parlamentară ca mărime! Faptul că deocamdată nimeni nu intră cu ei în coaliție nu este o garanție și pentru viitor. De acum încolo mă voi uita precaut la adulții din jurul meu, la cinema, la teatru, la concert, la coadă la casierie… În orașul meu, fiecare al patrulea a votat extrema dreaptă!
Deci am ajuns din lac în puț: de la alegeri obligatorii din RSR, fără partide alternative, la alegeri libere, democratice, unde un partid populist, extremist, xenofob a luat locul Partidului Social Democrat, al doilea mare partid tradițional din Germania de după al Doilea Război Mondial. Dacă AfD va ajunge cândva la putere, una ca mine și familia mea se poate aștepta să fie „remigrată” (deportată). O treime din populația Germaniei de astăzi are antecesori care nu sunt germani! Oare cine va munci în țara asta? Cine va plăti impozite? Cine va umple casele de asigurare socială? Da, „remigrație”. Acesta a fost unul din cuvintele-cheie cu care AfD și-a câștigat imensa popularitate. Germania pentru germani. Parcă îmi sună cunoscută lozinca.
Vai de nepoții noștri!
P.S. La nici o săptămână după alegerile din Germania, lumea începe să se zguduie din temelii. Forțele destructive se află atât în est cât și în vest. Europa, noi, prinși ca într-o menghină între ele. Cea mai mare și puternică democrație, Statele Unite ale Americii, s-au unit ieri cu agresorul, distrugătorul, batjocoritorul democrației, cu dictatura rusă. S-au dat de partea agresorului, au încercat să umilească un erou în fața întregii lumi. Au comparat situația tragică a Ucrainei agresate de Putin și acoliții lui cu un joc de poker în care cărțile lui Zelensky ar fi proaste. Trump, Vance și Putin au așii în mânecă! Unde am ajuns dacă viitorul omenirii civilizate e în mâinile unor cartofori? Viitorul cancelar al Germaniei împreună cu Uniunea Europeană și Marea Britanie fac cinste idealului libertății, democrației. Oare au și mijloacele să stăvilească răul? Oare ne putem culca liniștiți neștiind unde se află cel mai apropiat adăpost? Acum lumea înțelege mai bine ce înseamnă solidaritatea, ce valoare de neprețuit are viața în pace? Repet: vai de nepoții noștri, dar vai și de noi!
Vera Medrea
19 Comments
“Toate semnele par să infirme ceea ce presupuneți despre UE”. – Care sînt semnele acelea? Cine mai știți că e dispus să dea “cadouri…( care ) sunt de fapt investiții în democrație și un viitor pașnic și securitate mondială” ? Anglia o să dea un ÎMPRUMUT. Cum credeți că o să-l restitue dacă nu cu pămînturi rare de care vorbea Trump ? America ( care este peste ocean ) a dat cele mai multe cadouri și acum vorbește deschis de problemele ei financiare, spre deosebire de UE. Cel care a făcut bîlci la Oval Office a fost V.Z.(fost actor), care știind la ce vine ( documentele fiindu-i cunoscute anterior căci așa se procedează ), adică pentru semnare, iar apoi imediat după plecare a declarat că e dispus….( ???!!).
Domnule Klein, BÂLCI a făcut şi face D.T. (ca să mă folosesc de sistemul de iniţiale pe care l-aţi împământenit Dvs. la Baabel). O fi având şi Z. păcatele lui (pentru care va plăti cu vârf şi îndesat), dar NU a făcut circ în faimosul Birou Oval. Adevărul este însă că banii vorbesc şi vorbesc uneori îngrozitor de urât, iar Ucraina e secătuită, Z. e vai de capul lui şi D.T. şi V. profită din plin, golănesc, de poziţia lor de forţă. Nu cred că America nu a avut avantajele sale pentru care a finanţat războiul din Ucraina (ba dimpotrivă) avea interesul să intre în piaţa energetică a Europei şi a şi făcut-o, avea interesul să slăbească Rusia şi a făcut-o, iar acum – pur şi simplu – interesele sale sunt altele. Ceea ce nu avem decât să luăm la cunoştinţă, noi europenii, şi să acţionăm în consecinţă. Problema lui Z. a fost că nu a înţeles că USA este Înalta Poartă din ziua de azi şi Ucraina trage ponoasele.
Ați văzut cum știe omul să tragă spuza pe turta lui?!
Subiectul e Germania, discuțiile au ca subiect….Israelul!
Slavă Domnului, Europa are așa de multe probleme, încât eu sper că noi ne putem vedea de ale noastre fără să fim prea mult deranjați…
GbM
Când armata rusă a ocupat Timișoara, părinții mei erau în ghetou de acolo și s-au simțit salvați.
Stimată Doamnă Medrea – Încă mai sus speranțe că, în ceasul al doisprezecelea, coaliția guvernamentală va face pașii necesari pentru -1- redresarea economiei germane ( v. istoria – în perioada dintre WWI și WWII partidul nazist a avut un recul serios în alegeri cînd economia se redresa, dar apoi a venit criza mondială iar Hitler a apărut ca salvator providențial ). -2- abordarea imigranților indezirabili ( gazda nu trebuie să fie considerată xenofobă dacă dă afară oaspetele care s-a îmbătat ) …. V.Z. “erou” ?! V.Z. trebuie să accepte realitatea că -1- “pace faci cu dușmanii” ( Itzak Rabin ) -2- America dorește să pună capăt cadourilor de $miliarde ( UE va urma curînd acest exemplu ).
Toate semnele par să infirme ceea ce presupuneți despre UE. Tot ce se întâmplă este nu în ultimul rând pentru că Ucraina a distrus tot arsenalul nuclear de care dispunea. Dacă NU ar fi făcut-o, altfel stăteau acum lucrurile. Nimeni nu dorește ca Rusia să-și împlinească visele imperialiste! Nimeni. Europa dispune de mijloace și dispune de coezunea necesară. Cu toții dorim ca acest război să se termine, dar nu forțând Ucraina la capitulare. Scena de care vorbeam în articol este incontestabil o rușine diplomatică. Oval office nu e curtea școlii unde doi umilesc pe cel aflat la nevoie. Nu este un bâlci unde te tocmești. NU TOTUL ESTE UN “DEAL”. Iar cadourile sunt de fapt investiții în democrație și un viitor pașnic și securitate mondială.
Articolul frumoasei Doamne Vera Medra este pentru mine apreciabil in primul rand pt sinceritatea sa debordanta. Dezorientarea dureroasa a alegatorului trait si educat in mentalitatea romaneasca o cunosc personal, doar ca efervescenta vietii in anii alegerilor din trecut din Israel, i a redus impactul. Orientarea spre dreapta a populatiei germane este un aspect foarte trist, chiar dezolant
Motivul nu este doar realitatea xenofoba per se creata, dar indirect este accentuarea pericolulului de destramare a educatiei de constientizare a Holocaustului, pe care nici un alt stat participant la WWII nu a facut o precum Getmania.
Apreciez mult articolul scris din perspectiva unui alegător din Germania, având şi experienţa alegerilor din timpul României comuniste. Şi alte cunoştinţe ale mele din Germania – cam cu acelaşi background – şi-au exprimat îndoielile în legătură cu viitorul ţării care după experienţa amară a nazismului, decenii de-a rândul, a purtat stindardul democraţiei. Niciodată nu mi-aş fi imaginat că roata istoriei se poate întoarce la acele vremuri sinistre! Privind de aici, din pragul alegerilor prezidenţiale din România, într-un context internaţional în care ai impresia că lumea şi-a ieşit din minţi, încep să înţeleg sintagma “lumea nu învaţă nimic din istorie” mai exact lumea nu înţelege istoria, dar e receptivă la ură şi atrasă de spectacol, de circ.
Articol care îmi indică multiplele probleme în Europa și în toate democrațiile lumii.
În primul rând, se pare ca noua generație de germani nu a învățat sau nu vrea să învețe nimic din istorie. Așa a început și Hitler ca și AfD.
Pe de alta parte, de vină sunt hotărârile necumpătate de a da frâu liber imigrației unor oameni care nu toți vor să respecte regulile binefăcătorilor care i-au primit în țările lor.
EU în frunte cu funcționarii din Bruxelles dar mai ales Merkel în ultima perioada á cancelariatului ei au deschis cutia Pandorei și acum nu reușesc să o închidă.
Dupa trei ani de lupte cu mii de morti si raniti, cu un ajutor de miliarde pentru Ucraina, acesta n-a reusit sa invinga Rusia. Saptamanal mor in jur de 2000 de tineri ucraineni si rusi. Ucraina n-are nici o perspectiva de a recuceri terenurile pierdute. Trump a zis, printre altele, ca e vremea opririi varsarilor de sange. A vorbit prima data cu Putin apoi cu Zelenski si incet incet va pune capat razboiului.
Se înțelege, sper, din articol că sunt îngrozită de nivelul de necioplire, mitomanie și lipsa de viziune, înclinarea la autoritarism și șantaj. Dacă acum lumea se lasă împinsă de SUA la capitulare, vai de capul nostru și vai de Israel. Pentru că ne lăsăm pe mâna și toanele unei persoane imorale, care azi e pro și mâine contra. Nu totul se rezolvă ca la shuk. Pacea nu e o afacere imobiliară.
Sunt de acord cu fiecare cuvânt și observ cu îngrijorare că minciunea, dezinformarea, manipulațiile sunt la ora actuală, universale inclusiv În Israel pe care până acum câțiva ani îl credeam în naivitatea mea, o excepție
Nu-i nici o exceptie, discrepanta dintre fortele “pentru Bibi” si “contra Bibi” a dus la trgedia, care a dus la peste 2000 de moriti si mult mai multi raniti.
Dle Konig urmariti programele de televizor din Israel? Acestea arata cu totul alte cauze ale evenimentelor din 7 octombrie. De altfel chiar si investigatia incompleta se pare, facuta recent de armata arata o parte dintre aceste cauze, excluzand desigur elementele cu caracte politic, care probabil vor fi dezvaluite in continuare.
Am puține probleme în a înțelege lecturii în ebraică, dar, dumneavoastra, vă recomand să treceți la Canalul 14 pentru o mai bună înțelegere a subiectelor. Ancheta desfășurată de armată a fost aruncată la gunoi de noul comandant șef și va fi reluată acum din nou. Vechiul comandant-șef și-a asumat responsabilitatea evenimentelor și s-a retras acasă cu o pensie frumoasă. Acum este rândul comandantului Serviciului General de Securitate. Și lui, îi vor arăta drumul spre casă, cu o pensie frumoasă.
Din pacate ma uit la acest Canal plin cu obraznicaturi cu exceptia poate a lui Iris Linor, desi dupa a mea parere este si ea prea mult sucita spre dreapta. Ceilalti sunt niste urlatoare extremiste, in mod special un tip care vine cateodata din Haadera, parca il cheama Kapa.
Ma uit deoarece unitatea de opinii nu domneste in mod absolut, si asta nu numai la baabel
:-)) :-))
Mai sunt și alții, precum Moshe Cohen Eliyahu și Talia Einhorn. Dar aș spune că în Israel nu mai există partide cu programe de dreapta și de stânga, ci mai degrabă pro și anti-Bibi. Uitati-va la penultimul guvern
Talia Einhorn este o persoana serioasa, specialista in drept international cu orientare de dreapta, foarte respectabila, dar care apare foarte rar si nu numai la canalul 14. In schimb pe profesor il consider ipocrit, o persoana care si-a gasit o sursa de castig. Niciodata nu am apreciat ceva din ceea ce am auzit de la el, mai curand de la ceilalti dreptisti decat de la “profesor”
Vă înțeleg frământările în exprimarea cărora mă regăsesc uimită de oroarea faptelor la care asistăm. Mincuna sfruntată și manipularea plus lipsa oricărei empatii puse, culmea, sub eticheta păcii sunt de-a dreptul incredibile.