Mario Lanza şi André Rieu, mesageri de top ai muzicii clasice

Atât Mario Lanza (1921-1959), cât şi André Rieu (n. 1949) s-au dedicat popularizării muzicii clasice.

Încă înainte de epoca internetului și chiar înaintea primului nostru televizor (Rubin), pe care l-am primit de Bar Mițva, îmi amintesc că tatăl meu, odihnească-se în pace, cunoștea și chiar cânta unele arii din operele lui Verdi și Puccini. Tatăl meu era autodidact în multe domenii – așa a învățat contabilitatea pe când era încă tâmplar. De unde cunoștea tata aceste arii? Aveam acasă un pick-up, dar nu aveam acces la discuri de calitate. Mai târziu au apărut discuri românești cu Nicolae Herlea, Ion Piso și alți cântăreți de operă valoroși din România.

Tata a cunoscut muzica de operă ascultând radio. Pe vremea aceea se transmiteau mai ales arii și mai puțin opere întregi. Tata avea o voce deosebită de bariton. De la el, dar și de la mama z.l., am moștenit pasiunea pentru muzica de operă.

După pensionare, tata s-a familiarizat cu computerul. Avea obiceiul să asculte muzică de operă, dar și muzica orchestrei conduse de André Rieu.

***

Mario Lanza în rolul lui Pinkerton din opera lui Puccini Madama Butterfly

Cine îl cunoaște pe Mario Lanza va ști, desigur, că el este considerat unul dintre cei mai talentați tenori din toate timpurile.(1) Acest lucru a fost recunoscut chiar de marele Pavarotti. După umila mea părere, Mario Lanza a avut cea mai splendidă voce dintre toți tenorii. Muzica se revărsa din el fără niciun efort, cristalină ca apa de izvor. Era în stare să țină mult timp notele înalte de la sfârșitul ariilor. De fapt “examenul” unui tenor deosebit este capacitatea sa de a ajunge și a menține tonurile înalte de la aria Nessun dorma din opera Turandot de Puccini. Iat-o interpretată de Mario Lanza în anii 1950.

Deși talentul lui Mario Lanza era recunoscut în SUA, criticii vremii îi reproșau că el nu a ales să apară regulat în spectacole de operă, pe scenele marilor teatre.  De fapt, el a apărut într-o singură operă întreagă, Madama Butterfly, la New Orleans. În schimb, a cântat arii din opere și diferite alte melodii în numeroase filme, cel mai celebru fiind The Great Caruso, despre cariera și sfârșitul tragic al primului tenor de faimă mondială din secolul XX. Lanza a avut și el un sfârșit tragic, la numai 38 de ani, din cauza unui tratament medical care nici măcar nu era absolut necesar, precum povesteam nu demult https://baabel.ro/2025/04/obezitatea-o-boala-inca-incomplet-controlata/. Deși se născuse în SUA, familia lui era de origine napolitană, iar el stăpânea perfect limba italiană.

Revenind la criticile la adresa lui, ceea ce a realizat Lanza în scurta lui viață nu a făcut-o nimeni înaintea lui și puțini după el. Prin filmele, aparițiile la radio și pe diferite scene ale lumii cântând arii din opere, Lanza a pătruns în casele și în inimile ascultătorilor. În afară de arii din opere, el era și un maestru în interpretarea muzicii napolitane și a muzicii de filme americane. Iată-l interpretând cu pasiune cântecul Be my love.

https://www.youtube.com/watch?v=8t_D9zqyphw&t=37s

(Criticile la adresa lui Lanza sunt ca cele făcute restaurantelor pentru acordarea stelelor Michelin: fațada este apreciată mai mult decât gustul mâncării. Asta am constatat-o și acum doi ani, când am luat cina la Budapesta, la un restaurant care se lăuda cu o stea Michelin. Serviciul era excelent, chiar exagerat, în schimb dintre cele 14 feluri din meniu, abia dacă am recunoscut gustul la vreo trei.)

Filmul atașat îl omagiază pe Mario Lanza, cel care a popularizat opera.

***

André Rieu

Rieu s-a născut la Maastricht, Olanda.  Familia, deși catolică, la fel ca majoritatea locuitorilor acelei regiuni, se trage din protestanți francezi (hughenoți). Tatăl lui era directorul orchestrei simfonice din oraș.(2) Este violonist, dirijor și fondatorul Johann Strauss Orchestra care interpretează valsuri, muzică clasică ușoară, dar și alte genuri de muzică. Întemeiată în 1987, orchestra lui avea la început doar câțiva membri, dar până în 2020 s-a mărit la 60 de instrumentiști.

El a lucrat într-un ritm nebunesc, a străbătut aproape întreaga lume, concertând adesea chiar de mai multe ori pe săptămână. Sute de mii de oameni îi savurează concertele, multe în aer liber. Publicul cel mai numeros l-a avut în 2020, la palatul Schönbrunn din Viena: aproape 40.000 de persoane. 

În 2015 a ținut un concert impresionant la București. La un moment dat, trei tenori au interpretat aria Nessun Dorma din opera Turandot de Puccin. În continuarea aceluiași concert, Gheorghe Zamfir a interpretat la nai piesa Păstorul singuratic. Chiar dacă nu este cu adevărat o piesă românească (îi aparține lui James Last), ea are totuși ceva familiar care i-a emoționat puternic pe spectatori.

Iată și un fragment dintr-un concert care a avut loc în 2022 la Tel Aviv.

.

Zâmbetul nonșalant și bonom, entuziasmul, precum și talentul de violonist (cântă pe un Stradivarius), de dirijor și de organizator, au făcut ca milioane de spectatori, telespectatori și YouTuberi să savureze concertele organizate și conduse de Rieu.

Energia lui Rieu părea inepuizabilă, și totuși, în 2010 a suferit luni de zile de probleme serioase de echilibru din cauza unei afecțiuni a urechii interne. După un turneu extenuant în Mexic în 2014, Rieu a trecut la un stil de viață mai liniștit, renunțând la o parte din turnee și dând concerte mai ales orașul său natal, Maastricht.

Internetul este plin de zvonuri, unele afirmă că Rieu suferă de o boală terminală, altele că nu mai concertează, sau că soția sa Marjorie a murit. Dar am văzut un clip cu Rieu într-un spectacol ținut acum câteva zile în insula Malta. Complet dezorientat de aceste informații contradictorii, am apelat la noul meu sfetnic, ChatGPT. Răspunsul lui a fost că Rieu trăiește și continuă să concerteze și de asemenea că soția lui trăiește.

Lanza rămâne pe veci în inimile admiratorilor săi și sperăm că și André Rieu va continua încă multă vreme să ne farmece cu concertele lui.

Bibliografie

1. https://en.wikipedia.org/wiki/Mario_Lanza

2. https://en.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9_Rieu

Sursa ilustrațiilor

  1. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Classic_music.jpg XMQ1111, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

2. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mario_Lanza_Pinkerton.jpg MGM, Public domain, via Wikimedia Commons

3. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Andre_Rieu_2010.jpg Karl-Heinz Meurer (–Charlie1965nrw), CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

18 Comments

  • gabriel+gurman commented on July 2, 2025 Reply

    Lanza e parte din adolescența mea…
    Rieu mai puțin…
    Merci Tibi pentru această aducere aminte
    GbM

    • Tiberiu Ezri commented on July 2, 2025 Reply

      Cu multa placere draga Gabi!

  • Marina Zaharopol commented on June 29, 2025 Reply

    Muzica este un elixir miraculos care aduce fericire in sufletul oamenilor. Orice efort de a face cunoscut acest leac minunat merita recunostinta noastra.
    Mario Lanzasi-a dedicat incomparabila lui voce acestei misiuni, iar Andre Rieu nu a precupetit nici un efort pentru a contribui la aprecierea muzicii clasice. Jos palaria!

    Minunata evocare!

    .

    • Tiberiu Ezri commented on June 29, 2025 Reply

      Mulțumesc!

  • Eva Grosz commented on June 26, 2025 Reply

    Cred că vocea lui Mario Lanza nu a poate fi întrecută până astăzi. Și gândiți-vă vine dintr-un singur instrument: corzile lui vocale. Poate sta singur pe scenă fără reflectoare colorate sau alte efecte de scenă . E numai el cu vocea lui . Când îl auzi rămâi țintit pe loc. O voce care nu se va uita vreodată.

    • Tiberiu Ezri commented on June 27, 2025 Reply

      Eva draga, ai facut o descriere fantastica a acestei persoane deosebite.
      Multumesc!

  • Veronica Rozenberg commented on June 26, 2025 Reply

    Tibi, în interesul tău care ajunge la orizont, te-ai reîntors la muzica despre care ai scris. Mă bucur că ai scris despre cei doi, deși eu habar nu aveam ce povestești despre Mario-Lanza, dar l-am ascultat adeseori în România, când eram copil, care locuia vis a vis de Opera din Cotroceni şi care nu odată a văzut acolo, nenumărate opere (prima Lakmé de Delibes). Muzica de operă, deoarece este expresia glasului uman în splendoarea lui (câteodată, desigur) este înălțătoare.

    M-am întrebat adesea de ce André Rieu nu vine în Israel, cred că este un motiv, probabil unul politic. Imaginea lui care înflăcărează oamenii este atât de charismatică încât fără să vrei te face să te gândești la una dintre trăsăturile esențiale ale unui adevărat conducător. El este doar un deschizător al inimilor, dar si asta e o mare artă.

    • Hava Oren commented on June 26, 2025 Reply

      Te-ai întrebat adesea de ce Andre Rieu nu vine în Israel? Dar a venit! Articolul prezintă și un videoclip din concertul lui în Israel de acum vreo trei ani.

      • Veronica Rozenberg commented on June 26, 2025 Reply

        Oi, am fost neatenta, si banuiesc ca nu mi-am dat seama, si nici nu a fost pentru prima data, cineva s-a suparat pe mine din cauza lipsei de atentie. In general sunt la curent cu evenimentele culturale, nu am fost de aceasta data si mai ales am fost neatenta la clip. Imi cer scuze 🙁

      • tiberiu ezri commented on June 26, 2025 Reply

        Adevarat!

  • Anca Laslo commented on June 26, 2025 Reply

    Muzica de operă are un efect extraordinar, emoționează și ridică spiritul și e un mare câștig faptul că a devenit mult mai accesibilă publicului larg. Iar ai scris un articol reușit!

    • Tiberiu Ezri commented on June 26, 2025 Reply

      Multumesc!

      • Tiberiu ezri commented on June 26, 2025 Reply

        Multumesc.

  • Andrea Ghiţă commented on June 26, 2025 Reply

    Ce ar fi muzica fără interpreţi?! Mario Lanza şi André Rieu au adus aproape de publicul larg muzica clasică – un gen care, poate, nu ar fi fost gustat de un număr atât de mare de ascultători, în lipsa mijlocirii lor, pline de virtuozitate.

    • Tiberiu Ezri commented on June 26, 2025 Reply

      Viața ar fi mai anostă.

  • tiberiu ezri commented on June 26, 2025 Reply

    Domnule doctor, evem aceleasi preferinte! Eu am toate filmele lui Lanza. Daca vre-odata ne vom intalni, pot sa vi le imprumut.

  • JOHANAN VASS commented on June 26, 2025 Reply

    IMI ADUC AMINE DE FILMUL “CARUSO” IN CARE LANZA IL INERPRETA PE ENRICO CARUSO. AM VAZUT FILMUL DE VREO 10 ORI SI CIND NU SE MAI PROIECTA IN ORASUL COPILARIEI MELE LA CLUJ, MERGEAM CU TRENUL IN PROVINCIE SA-L VAD SI SA-L ASCULT PE LANZA. IN ZILELE CIND VREAU SA MA DECONECTEZ IL ASCULT NUMAI PE LANZA.VA MULTUMESC PT.ARTICOL.

  • Hava Oren commented on June 26, 2025 Reply

    Îmi amintesc că acum vreo zece ani am fost cu soțul meu la un congres la Maastricht și într-o seară, când ne plimbam prin oraș, am găsit că una din marile piețe era închisă și Andre Rieu dădea concert. Maastricht este un oraș extraordinar și această surpriză nu a făcut decât să-i sporească farmecul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *