Haled, medic specialist în urgențe într-un spital din Galileea, a fost multă vreme medic militar și șeful serviciului sanitar militar al unităţii unde eram concentrat ca rezervist. Ne-am împrietenit în cursul concentrărilor mele. Druz de origine, s-a născut într-o familie unde toți bărbații au fost ofițeri în armata israeliană și au luptat în diversele războaie ale țării. Druzii, o minoritate care numără peste o sută de mii de suflete au fost și sunt frații de arme ai evreilor, cu un număr impresionant de ofițeri în armata israeliană. Cu toate că guvernul de ultra-dreapta al lui Netanyahu îi consideră cetățeni de rangul doi, ei continuă să servească în armată și iau parte activă în toate domeniile vieții din Israel. În lume trăiesc un milion de druzi, dintre care șase sute de mii în Siria.
După căderea regimului Assad a încolţit speranța că îndelungatul război civil va lua sfârșit, Siria va deveni un stat arab moderat și se va alătura acordurilor de pace dintre Israel și țările arabe, dar lucrurile sunt mult mai complicate. Președintele Ahmed al-Sharaa, fost jihadist, umblă îmbrăcat la costum și încearcă să dea impresia conducătorului care va crea un stat stabil. Totuşi, în luna iulie au început conflictele între milițiile druzilor și cele ale beduinilor. În loc să stăvilească măcelul din orașul druz Sweida, armata siriană, compusă de fapt din milițiile sunnite jihadiste ale lui al-Sharaa, a participat și ea la masacru și la umilirea populației locale. Druzii israelieni s-au solidarizat imediat cu frații lor din Siria și mulți au trecut granița pentru a-și ajuta conaționalii, printre care aveau și rude.
Nu vreau să intru în amănunte legate de acest conflict, dar ceea ce se întâmplă cu druzii din sudul Siriei nu mă lasă indiferent, la fel ca pe mulți alți cetățeni evrei israelieni pentru care druzii sunt ca niște frați. Druzii au cerut Statului Israel să intervină în scopul apărării lor, lucru care s-a și întâmplat.
Haled e un bărbat înalt, locotenent-colonel în rezervă, uniforma stă pe el ca pe manechinele militare. Cu toate că nu mai e tânăr, a participat ca voluntar în actualul război cu Hamasul în Gaza. L-am întâlnit la Tel Aviv, la un simpozion. Era foarte agitat din cauza evenimentelor din Sweida.
– Vreau să plec în Siria ca medic și să-i ajut pe semenii mei, mi-a spus Haled.
– Ai peste 69 de ani, e periculos, poate îi lași pe cei mai tineri ca tine?
– Ce-ai face în locul meu, dacă ai vedea că undeva pe glob populația evreiască e batjocorită și măcelărită de forțe antisemite, sub privirile nepăsătoare ale guvernului? – a întrebat Haled. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când a avut loc holocaustul, lumea a rămas indiferentă și consecințele sunt cunoscute.
Prietenul meu avea perfectă dreptate.
– Ai văzut că la cererea druzilor aviația israeliană a bombardat baze militare, clădirea Ministerului Apărării din Damasc, iar consecința este un armistițiu dintre Siria și Israel.
– Druzii sunt recunoscători Israelului pentru aceste acțiuni militare pentru apărarea minorității noastre, dar ele au fost prea puține și au avut loc prea târziu, a răspuns Haled. Unde mai pui că în ciuda evenimentelor recente, odată cu reînceperea violenței împotriva druzilor din Sweida, guvernul israelian a rămas neutru, a spus interlocutorul meu.
– Conform legilor internaționale, Israelul nu avea dreptul să se amestece în treburile interne ala altei țări, doar că în cazul de față Siria a încălcat acordul cu Israelul de a nu deplasa forțele sale armate în sudul Siriei. Un conflict armat prelungit cu Siria nu ar servi intereselor țării, i-am spus lui Haled.
– Oricum, eu sunt hotărât să ajung la Sweida, a spus Haled, în aceste momente locul meu e acolo.
Nu puteam să nu-i dau dreptate, sper doar să se întoarcă acasă sănătos.
Andrei Schwartz
20/07/2025
One Comment
Am întâlnit druzi într-o localitate din vecinătatea oraşului Haifa şi la Cluj, cu prilejul vizitei unei delegaţii de la un colegiu druz. Din păcate, ştiu foarte puţin despre sorgintea, tradiţiile şi credinţa lor şi motivul pentru care sunt loiali Israelului.