Despre zahăr şi nu numai…

Tuturor le plac dulciurile, cred că oamenii sunt „programați” astfel.  Dovada: cel mai simplu mijloc de a câștiga încrederea unui copil mic este să-i oferim dulciuri.  (Din păcate și infractorii au descoperit acesta adevăr.)  Dar înaintea perioadei moderne, mulți oameni nu aveau acces la dulciuri decât foarte rar sau chiar deloc, pentru că dulciurile erau foarte costisitoare.  Tot ce exista ca îndulcitor era mierea și fructele, mai ales cele uscate (stafide, smochine, curmale etc.) și, eventual, sucul de fructe concentrat prin fierbere.  Totuși trestia de zahăr se cunoaște de foarte multă vreme…

Trestia de zahăr a fost domesticită în urmă cu cel puțin 6000 de ani în Papua Noua Guinee.  Triburile care au populat insulele din Pacific au luat-o cu ei.  Un al doilea centru de domesticire a fost Taiwan.  Mai târziu a ajuns în China și în India.  Dar ea era folosită ca „zarzavat”, ca plantă medicinală și… la îngrășat porcii.  Procesul de extracție a zahărului a fost inventat abia mult mai târziu, în urmă cu vreo 2500 de ani, în India.  (Așa se explică faptul că în multe limbi europene și în arabă, cuvântul pentru zahăr este foarte asemănător, pornind de la sanscritul śárkarā.)

Romanii îl cunoșteau, dar era mult mai scump decât mierea și se folosea cel mult ca medicament.  În secolul I e.n., Dioscoride scria: „Există un fel de miere solidă numită sakharon, obținut din trestii în India și în Arabia Felix (Yemen).  Arată la fel ca sarea și cristalele pot fi sparte între dinți.  Dizolvat în apă e bun pentru intestine și stomac, precum și pentru dureri de vezică și de rinichi”.

Un foarte mare interes pentru zahăr au avut musulmanii: după postul de Ramadan aveau nevoie de energie.  Astfel ei l-au preluat din India și Persia și l-au răspândit în tot imperiul lor, până în Spania.  Și spre surprinderea mea am aflat că în timpul cruciadelor, Regatul latin al Ierusalimului era una din sursele majore de aprovizionare a Europei cu zahăr!

Domesticirea și răspândirea trestiei de zahăr

Spun „spre surprinderea mea”, pentru că trestia de zahăr, ca orice trestie, are nevoie de multă apă și Israel e o țară destul de aridă.  Apoi e nevoie de cantități mari de combustibil și nici păduri nu prea sunt.  Și nu în ultimul rând, e nevoie de forță de muncă: este o muncă fizică foarte grea, făcută pe căldură mare, atât pe câmp, cât și în fabricile de zahăr.  Încă de la început arabii au adus sclavi din Africa.  Fabricarea zahărului înainte de apariția industriei moderne este ilustrată într-o gravură de Jan Collaert, păstrată la Metropolitan Museum of Art.

Fabricarea zahărului în secolul al XVI-lea

După cum se vede în imagine, trestia de zahăr e recoltată și adusă de pe câmp de măgari (sus, dreapta).  Muncitorii o taie în bucăți și o pun în coșuri (jos, centru).  O mașină acționată de apă (sus, stânga) o toacă.  Apoi trestia e stoarsă într-un teasc acționat de doi muncitori (sus, centru) și sucul se scurge într-un bazin.  De acolo sucul e fiert în cazane până devine un sirop gros (sus, dreapta).  Acesta e turnat cu polonicul în forme de ceramică (centru, dreapta) și după ce se răcește și se cristalizează, căpățânile de zahăr sunt scoase din forme (jos, stânga).  Formele au jos o deschizătură prin care apa rămasă se scurge împreună cu impuritățile (melasa).  Fierberea și cristalizarea pot fi repetate până rămâne zahăr rafinat, alb.  (Oare de ce nu spălau trestia înainte de prelucrare în loc să repete procesul de cristalizare??  Ar fi fost mai simplu și s-ar fi economisit timp și combustibil.)

Mă veți întreba: de unde am aflat despre producția de zahăr din Galileea de pe vremea cruciaților?  Dintr-o vizită la Acra (Akko), în așa-numitele „Săli ale cavalerilor”, de fapt rămășițele cetății ridicate de Ordinul Militar Ospitalier al Sfântului Ioan Botezătorul de Ierusalim, pe scurt Cavalerii Ioaniți.  Sălile impunătoare conțin câteva exponate care ilustrează cum se trăia pe vremea cruciaților, inclusiv producția zahărului.

Una din „Sălile Cavalerilor” din Acra
Cam așa arăta producția medievală de zahăr – în imaginația muzeografului.

Forma în care se făceau căpățânile de zahăr și vasul unde se aduna apa cu impuritățile.

După numărul mare de cioburi ale formelor în care se făceau căpățânile de zahăr, s-a ajuns la concluzia că industria era foarte răspândită, mai ales în jurul cetății Acra, de unde zahărul putea fi transportat cu ușurință, dar și în jurul Mării Galileii, pe valea Iordanului etc. În Evul Mediu zahărul fiind tot atât de scump ca mirodeniile, cruciații au dezvoltat plantațiile existente și au întemeiat altele noi lângă fiecare izvor sau pârâu, până ce s-a ajuns ca o mare parte a bugetului regatului cruciat să fie acoperit de exportul de zahăr.  Tot ei au introdus o tehnologie nouă: pentru tocatul trestiei de zahăr, care la început se făcea manual, sau cel mult cu ajutorul unor animale de povară, au introdus o mașină acționată de apă, ceea ce le-a permis să mărească producția.  

De obicei fabricile de zahăr se aflau în apropierea plantațiilor, pentru că trestia era foarte greu de transportat.  Cele mai multe au fost abandonate și au dispărut, dar un exemplu mai există la nord de Acra, lână actualul kibuț Kabri – pe vremea cruciaților locul se numea Manuet, azi se numește Manot.  Pe acolo trece un pârâu și în apropiere este o pădure, așa încât și apa și combustibilul erau asigurate.  Fabrica era o clădire de piatră în formă de L, cu două încăperi.  În cea mică se pregătea trestia de zahăr.  Un jgheab aducea apa din pârâu pentru a pune în mișcare mașina de tocat.  Presarea se făcea afară, într-un teasc săpat direct în stâncă.  În sala mare, rafinăria, erau instalate trei cuptoare pe care se fierbea siropul.

Rămășițele teascului și ale bazinului unde se aduna sucul trestiei de zahăr

După cucerirea cetății Acra de către mameluci în 1291, producția de zahăr a mai continuat o vreme, dar era mai ales pentru consum intern.  Centrul producției de zahăr pentru export s-a mutat treptat spre apus, în Cipru și apoi în Sicilia, de unde zahărul era dus în Europa de către comercianții venețieni și genovezi.  De acolo, producția a trecut în Insulele Caraibe și în Brazilia, unde clima e perfectă pentru cultivarea trestiei de zahăr, iar pe plantații lucrau sclavi din Africa.  Abia în urmă cu vreo 250 de ani s-a găsit o metodă eficientă pe bază de sfeclă de zahăr și de atunci zahărul a încetat să mai fie o marfă de lux, ajungând la îndemâna oricui.

Hava Oren

Bibliografie:

https://en.wikipedia.org/wiki/Sugarcane

https://www.iaa-conservation.org.il/Projects_Item_eng.asp?id=11&subject_id=6&site_id=11

https://books.openedition.org/momeditions/10169?lang=en

Sursa imaginilor:

1. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bunter_Teller_(27_St%C3%BCcke).jpg Hedwig Storch, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

2.https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Map_showing_centers_of_origin_of_Saccharum_officinarum_in_New_Guinea,_S._sinensis_in_China,_and_S._barberi_in_India.png Obsidian Soul, CC0, via Wikimedia Commons

3. https://www.metmuseum.org/art/collection/search/659656  Public Domain, CC0, from Metropolitan Museum of Art

4. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Acre_-_Akko_4._Crusaders_dining_hall_%286658885879%29.jpg israeltourism from Israel, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

5, 6. Photo credit Aharon Oren

7. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%D7%9E%D7%A4%D7%A2%D7%9C_%D7%94%D7%A1%D7%95%D7%9B%D7%A8_%D7%94%D7%A6%D7%9C%D7%91%D7%A0%D7%99_%D7%91%D7%97%D7%95%D7%A8%D7%91%D7%AA_%D7%9E%D7%A0%D7%95%D7%AA.JPG שמוליק פינסקר, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

12 Comments

  • Veronica Rozenberg commented on July 24, 2025 Reply

    Impresionant articolul, dar mai ales interesul pt o infinitate de subiecte.

    Pacat ca anumiti cititori cred ca la Baabel sunt dezbatute necazurile evreilor, sau ca bancurile si vorbele de duh sunt o esenta a spiritului si a cunoasterii lumii dinprejur.

  • Andrea Ghiţă commented on July 24, 2025 Reply

    Încă un articol interesant marca “Hava Oren” care aduce multe informaţii puţin cunoscute (cel puţin de mine). Bunica Erzsi povestea că şi în tinereţea ei, în Austro-Ungaria de la cumpăna secolelor XIX-XX, zahărul se vindea sub formă de căpăţâni şi lumea îl mărunţea cu piua. Zahărul tos a apărut mai târziu, din motive de tehnologie, bănuiesc. Eu nu am gustat zahăr de trestie până la anii maturităţii întrucât la noi se fabrica doar zahăr din sfeclă. Ar fi interesant şi un articol despre cum a devenit sfecla cea banală materie primă pentru zahăr.

    • Hava Oren commented on July 24, 2025 Reply

      Cred că Ivan Klein știe mai mult decât mine pe acest subiect.

  • Eva Grosz commented on July 24, 2025 Reply

    Ce nu s-a găsit în săpăturile arheologice din Israrel?
    Sala cavalerilor e impresionantă .
    Este adevărat că evreii au tendința să fie bolnavi de diabet , mai mult decât alții ?

    • Hava Oren commented on July 24, 2025 Reply

      Dacă evreii sunt „mai dulci” decât alții? Greu de spus. Se pare că este un mit care datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, bazat mai mult pe impresiile subiective ale unor medici decât pe statistici. Un articol foarte interesant pe această temă se află aici: https://www.tabletmag.com/sections/science/articles/diabetes-jewish-disease-tuchman În orice caz, în Israel, frecvența diabetului este de două ori mai mare printre arabi decât printre evrei.

      • Eva Grosz commented on July 24, 2025 Reply

        Mulțumesc Hava !.Cel puțin ai adus o poveste cu zahăr pentru cei amari ca mine.Cu drag Eva

  • klein ivan commented on July 24, 2025 Reply

    “Oare de ce nu spălau trestia înainte de prelucrare? ” – sînt convins că în cursul procesului de tăiere/mărunțire o mulțime de particule solide ca și substanțe cu o solubilitate mai mică decît zahărul sînt antrenate în siropul inițial de zahăr. ( cunosc procesul folosind sfecla de zahăr ca materie primă ).

    • Hava Oren commented on July 24, 2025 Reply

      Cum aș putea să ontrazic părerea expertului???
      Dar atunci mai am o întrebare la expert. Precum scriam în articolul „Sarea în bucate”, obținerea sării din apa izvoarelor sărate a fost practicată încă din neolitic, izvorul de lângă satul lui Ion Creangă a fost exploatat de acum 8000 de ani. Extragerea zahărului și a sării se fac pe același principiu: cristalizare prin fierberea soluției. Atunci de ce cristalizarea zahărului nu s-a făcut mai devreme? Se poate că există, totuși, o diferență esențială de care nu îmi dau seama?

      • klein ivan commented on July 24, 2025 Reply

        În lipsa expertului , dau un răspuns simplificat. Cristalizarea celor două substanțe se face evident din două soluții diferite, dar la una din ele ( zahăr ) fazele premergătoare fiind mult mai multe și mai complexe. Acesta e numai aspectul technic și economic.

        • Andrea Ghiţă commented on July 24, 2025 Reply

          Mulţumesc. Eu mă gândeam la istoria zahărului din sfeclă.

  • Tiberiu Ezri commented on July 24, 2025 Reply

    Acest articol excelent m-a facut sa salivez si dupa ce l-am citit m-am repezit la o cutie cu inghetata, ca e foarte cald la noi.

    • Hava Oren commented on July 24, 2025 Reply

      Nu numai la voi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *