Rezistența evreilor împotriva naziștilor – Franceska Mann

Kețon latevach (ca oile la abator) – Profetul Ieremia a folosit această expresie când vorbea despre cei care sunt duși la moarte fără să opună rezistență. Aceasta a fost una din criticile aduse victimelor Holocaustului, dintre care cei mai mulți nu s-au opus naziștilor. Un lucru asemănător s-ar fi putut întâmpla după odioasele crime ale teroriștilor Hamas de la 7 octombrie, 2023, dacă nu ar fi existat statul Israel.

Oare de ce evreii duși la Auschwitz și în alte lagăre de exterminare nu s-au opus unei morți sigure? Răspunsul la această întrebare este complex și a fost discutat în numeroase cărți și articole. Explicațiile pot fi lipsa de informare (de ce și unde vor fi duși), de organizare, lipsa de conducere militantă, originea din diverse țări, dar mai ales faptul că cei care i-au dus cu forța în ghetouri și lagăre erau înarmați până-n dinți, pe când evreii nu aveau arme. 

Dar au existat și focare de rezistență, atât în ghetouri, cât și în lagăre, chiar dacă toate au fost nimicite până la urmă. Eroii acestor revolte disperate nu voiau să fie uciși fără rezistență: Al nelech kețon latevah! (Să nu mergem ca oile la abator!) – adică să nu ne lăsăm omorâți fără rezistență.(1)

Haika Grossman a fost una dintre organizatoarele revoltei evreiești din ghetoul Bialystok, Polonia. Sub o identitate falsă, ea a reușit să facă rost de arme răsculaților. Apoi s-a atașat de partizanii polonezi, iar în 1948 a emigrat în Israel, unde a devenit membră în Knesset – Parlamentul israelian.

Haika Grossman

Asemenea revolte au avut loc și în nenumărate ghetouri din Lituania, Ucraina și Polonia. Cea mai mare răscoală a avut loc în primăvara anului 1943, în ghetoul din Varșovia. Până la urmă, toate aceste revolte au eșuat, ghetourile au fost distruse de către naziști, majoritatea luptătorilor executați și evreii din ghetouri au fost trimiși în lagăre de exterminare.(1) Revolte au avut loc și în unele lagăre de exterminare, printre care Treblinka, Sobibor și Auschwitz-Birkenau. Nici acestea nu au avut mai mult succes, dar au demonstrat că nu toți evreii acceptă să meargă „ca oile la abator”.(1)

Acţiunile eroice ale evreicelor în timpul Holocaustului au fost descrise și în articolul colegei noastre Marina Zaharopol https://baabel.ro/2021/08/actiunile-eroice-ale-femeilor-care-au-luptat-in-rezistenta-evreiasca-in-timpul-holocaustului/

Victoriile armatei Israelului în numeroasele războaie prin care arabii au încercat să ne „alunge în mare”, au arătat că ce s-a întâmplat în timpul celui de al Doilea Război Mondial nu se va mai repeta, acum când evreii au o țară al lor.

Dar au existat și acte de rezistență solitare. Un exemplu a fost eroismul balerinei evreice poloneze din Varșovia, Franceska Manheimer-Rosenberg (1917 –1943), cunoscută sub numele de Franceska Mann.(2) În 1939 ea a luat locul patru la concursul internațional de balet din Bruxelles, fiind considerată printre cele mai frumoase și mai talentate dansatoare ale vremii.

După ocuparea Poloniei de către germani în 1939, ea a fost internată în ghetoul din Varșovia. Naziștii au oferit contra cost pașapoarte false, chipurile pentru a emigra în Elveția sau în America Latină și în jur de 1700 de evrei din Varșovia au plătit.  Dar era o escrocherie.

În 1943, Franceska avea 26 de ani. Cu toate că plătiseră bani grei, Franceska și ceilalți au ajuns la lagărul de Bergen-Belsen și de acolo la Auschwitz-Birkenau. Un martor de la procesele criminalilor naziști de la Nürnberg a declarat că cei care au ajuns în lagăr, printre ei și Franceska, au fost luați la “dezinfecție” într-o sală vecină cu camera de gazare și li s-a ordonat să se dezbrace. Alte versiuni spuneau că evenimentele s-au petrecut pe rampa de selecție sau la locul unde munceau sclavii evrei.

Unul din martorii la acest act de rebeliune a fost Filip Müller, evreu aparținând de Sonderkommando de la un crematoriu. El povestea că femeile erau dezorientate, li se spusese că trebuie dezinfectate înainte de a fi trimise în Elveția. Unele refuzau să se dezbrace. Naziștii enervați urlau la ele să se dezbrace și chiar au început să le lovească cu bâte. Dar frumoasa Franceska le-a atras atenția când s-a dezbrăcat, și-a scos pantofii cu tocuri înalte și a pornit într-un dans senzual. Apoi, profitând de o clipă de neatenție, l-a lovit pe unul din gardieni cu tocul pantofului, i-a smuls pistolul și i-a împușcat pe ceilalți doi. În învălmășeala care s-a produs, nu se mai poate ști dacă Franceska s-a sinucis sau a fost ucisă împreună cu celelalte femei de gloanțele naziștilor.(4) 

Scena a fost imortalizată de sculptorul american de origine ucraineană Alex Palkovich.

După actul ei de rebeliune, încă o sută de femei evreice i-au atacat pe paznici naziști, dar până la urmă, toate au fost executate.(2,3)

În anul 2019, la aniversarea a 80 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, baletul din Ierusalim sub conducerea Nadyei Timofeyeva a prezentat baletul Memento, în memoria balerinei Franceska Mann. Timofeyeva a declarat că baletul povestește despre speranțele, viața și bravura Franceskăi.(5)

Timofeyeva a vorbit publicului despre antisemitismul care este în creștere pe tot globul. Deasupra biroului ei atârnă o tăbliță cu un citat de Edmond Burke: The only thing necessary for the triumph of Evil is for good men to do nothing. (Singurul lucru de care este nevoie pentru ca răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic.)

Atașez două clipuri, unul despre deportarea Franceskăi și celălalt despre baletul Memento, creat în memoria ei.

https://www.youtube.com/watch?v=y3_1nKIOB_o&t=6s

Bibliografie:

1.https://encyclopedia.ushmm.org/content/en/article/jewish-uprisings-in-ghettos-and-camps-1941-44

2.https://en.wikipedia.org/wiki/Franceska_Mann

3.https://jwa.org/thisweek/oct/23/1943/ballerina-franceska-mann-kills-năzi-guard-and-injures-two-others-auschwitz

4.https://www.holocausthistoricalsociety.org.uk/contents/jewishaccounts/franceskamannactofresistanceinbirkenau.html

5.https://www.jpost.com/israel-news/culture/a-story-of-hopetenacity-and-bravery-599942

Tiberiu Ezri

Sursa ilustrațiilor:

1. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Franceska_Mann.jpg  Zakład fotograficzny: “Van – Dyck”, Public domain, via Wikimedia Commons

2. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Haika_Grossman_D127-110_(cropped).jpg  Nati Harnik / Government Press Office of Israel, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

3. https://alexpalkovich.com/sculptures/portraits/franceska-mann/ reprodus cu permisiunea lui Alex Palkovich alex@alexpalkovich.com

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

5 Comments

  • Andrea Ghiţă commented on July 24, 2025 Reply

    Curajul Franceskăi Mann e impresionant. Într-adevăr, e nevoie să vorbim şi să scriem despre actele de rezistenţă ale evreilor, în timpul Holocaustului. Acest subiect l-am abordat şi eu acum câţiva ani în articolul: Împotrivire şi rezistenţă evreiască faţă de ghetoizarea şi deportarea din Transilvania de Nord https://baabel.ro/2019/01/impotrivire-de-rezistenta-evreiasca-fata-de-ghetoizarea-si-deportarea-din-transilvania-de-nord/. O explicaţie a faptului că “evreii s-au lăsat deportaţi, precum vitele la tăiere” este şi faptul că cei ghetoizaţi şi deportaţi erau în majoritate covârşitoare femei, copii şi bătrâni, întrucât bărbaţii erau cu toţii duşi în detaşamentele de muncă ale armatei maghiare. Pe de altă parte, zecile de mii de vrei din Transilvania de Nord habar nu aveau care va fi soarta lor, credeau că sunt duşi la muncă, această minciună fiind răspândită de autorităţile care au aplicat legile adoptate de guvern.

  • Eva Grosz commented on July 24, 2025 Reply

    În articol se pune întrebarea : “Oare de ce evreii duși la Auschwitz și în alte lagăre de exterminare nu s-au opus unei morți sigure?”
    Tibi scrie că răspunsul a fost căutat și dat în numeroase articole și cărți. Așa este.
    Dar e important de adăugat că evreii erau ADAPTAȚI țărilor în care trăiau . Evreii din Austro Ungaria, participaseră la primul război mondial și își jerfiseră viața alături de cetățenii neevrei ai țării. Vorbea limba țării, de multe ori adoptau tradițiile aceli țări, În domeniul culturii ocupau cele mai importante posturi în teatre în lumea scriitorilor, în universități . Erau invidiați pentru talentele lor ieșite din comun în toate domeniile.
    Pe de altă parte fascismul a venit pe îndelete, înce-încet , accentuându-se pe nesimțite .. și la urmă era prea târziu.
    Balerina Franceska Mann a avut un curaj deosebit. Știa că va plăti cu moartea.Fi-ei memoria binecuvântată !

    • Tiberiu Ezri commented on July 24, 2025 Reply

      Amen!

  • Tiberiu Ezri commented on July 24, 2025 Reply

    Adevarat!

  • Hava Oren commented on July 24, 2025 Reply

    De fiecare dată când aflu despre un act de rezistență, mă bucur. În ultimele câteva secole evreii au primit o reputație de oameni retrași, cu nasu-n carte, dar nu a fost întotdeauna așa. Numai din ceea ce am citit eu:
    -Evreii din insula Elefantine erau soldați mercenari
    -În Alexandria elenistică, unii evrei erau chiar ofițeri superiori
    -Șmuel Hanaghid era ministrul de război și conducătorul suprem al oștilor regatului Granada
    -Și de prezent, ce să mai spun…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *