Timp de două zile, în 6 şi 7 octombrie vom avea un referendum național despre redefinirea articolului 48 din Constituția României. În textul actual familia este definită ca fiind rezultatul căsătoriei între soți. Referendumul propune o definiție nouă, potrivit căreia familia este rezultatul căsătoriei între bărbat și femeie.
Familia nucleală propusă de Coaliția pentru Familie este un model ideal, aproape metaforic, care nu reflectă realitatea românească: realitatea în care generații de tineri au copilărit fără tată sau mamă (ei lucrând în Spania, Franța sau Italia); ignoră cuplurile heterosexuale necăsătorite, cuplurile homosexuale sau oamenii care nu pot sau nu vor să aibă copii.
Deși nu avem o statistică despre procentajul acestor oameni, sunt convins că prin redefinirea familiei excludem din constituție circa 25% din societate. Redefinire familiei este un trend în cercuri ultra-religioase din Statele Unite, Rusia și Europa de Est, ca o reacție față de așa-zisul ”sexo-marxism” (o traducere unică a termenului englez ”cultural marxism”). Deși mișcarea este una bine cunoscută în cercuri ultra-religioase din Statele Unite și Rusia, la noi – la fel ca şi alte chestiuni din România – a fost prezentată în forma etno-ortodoxă, ”mioritică”.
Iată trei argumente care înlesnesc înţelegerea efectelor negative, a inutilităţii referendumului, precum şi a relațiilor Coaliției cu niște grupuri ulta-religioase din Statele Unite și Rusia
1) referendumul nu schimbă nimic legal. Doreşte, de fapt, un status-quo ideologic, afirmând constituţional că, în 2018, România este o țară care stă foarte departe de Europa occidentală, unde egalitatea dintre toți cetățeni – indiferent de rasă, religie si orientare sexuală – estegarantată. Este un Kulturkampf ideologic, care dacă va avea câştig de cauză, aduce după sine afirmrea oficială a apartenenţei României, la blocul putinist.
2) Foloseste technica de „small lies“ adică o teorie conspiraționistă tipică pentru statele populiste din această zonă a Europei (vezi Polonia, Ungaria). În narativa lor, cetățenii non-heterosexuali sunt prezentaţi în forme diabolice, ca amenințând copiii, familia tradițională, creștinismul şi valorile milenare. Homosexualitatea este prezentată de ei prin exemple extreme (poze de la Pride-ul din San Francisco, sex-bars) sau cazuri neobișnuite. Majoritatea datelor folosite în propaganda lor nu are nici o bază stiintifică (biologică, medicală, sociologică, psihologică), ci promovează pseudoştiinţa – un element necesar pentru orice teorie conspiraționistă.
3) Este o strategie a „binomului” PSD-BOR pentru a recâștiga câteva sute sau mii de simpatizanți deja pierduţi, folosind o minoritate pe post de inamic comun, divizând opoziția, otrăvind discuțiile publice cu ură, intoleranţă si frică, în timp ce partidul şi biserica construiesc, mână în mână, puterea – un fel de cezaro-papism autohton.
Din aceste motive e important să înțelegem, că această mișcare e inutilă, plină de ură şi nu ajută cu absolut nimic. În dilema seculară a lui Titu Maiorescu şi generația lui, în căutarea drumului intre Vest si Est, România nu a reuşit nici acum să aleagă. Referendumul e despre Est, autoritarism, Putinism.
Dacă credeti că TOŢI suntem egali în faţa Constituţiei şi că nu există cetăţeni de rang 2, singura soluţie raţională este boicotarea referendumului.
Csaba T. Szabó
2 Comments
Este prima luare de pozitie argumentata ca lumea pe care o citesc.De-ar ar afla cat mai multi despre ea, tare bine ar fi.
Felicitari.
Referendumul propus este evident o diversiune populistă absolut inutilă. Cu sau fără referendum opțiunea populației din Romănia este categoric în favoarea familiei tradiționalele !.