Ieri, 5 februarie, ziarista Kathy Dor de la postul de radio și televiziune KAN Israel, a prezentat o știre care ar putea avea urmări foarte importante pentru viața și sănătatea noastră, a tuturor: descoperirea unui medicament pentru tratamentul bolnavilor infectați cu COVID 19.
O echipă de cercetători de la spitalul Ichilov din Tel Aviv, condusă de Prof. Nadir Arber, a elaborat o nouă metodă de tratament pentru corona, folosind proteina CD24, care este cunoscută de mai multă vreme în tratamentul cancerului și prevenirea metastazelor. Faptul că această proteină intervine în sistemul imunitar le-a dat cercetătorilor ideea să o încerce împotriva virusului COVID 19. Printr-un procedeu inovator de nanotehnologie au obținut un aerosol pe care pacientul îl primește sub formă de inhalație, astfel încât medicamentul acționează direct în plămân. Echipa a scos un patent pentru acest procedeu.
Aseară, telejurnalul stației KAN 11 https://kanapi.media.kan.org.il/Players/ByPlayer/V1/ipbc/S0089083_1_g_7e803bcee125/HLS (minutul 34) a prezentat un interviu cu Dr. Shiran Shapira, șefa laboratorului de cercetare a secției de medicină preventivă a spitalului Ichilov. Ea a dat publicității faptul că un prim lot de 30 de pacienți au fost tratați cu succes cu noul medicament. În studiu au fost incluși pacienți în stare gravă, aflați în faza dinaintea ventilării artificiale. Medicamentul a fost administrat sub formă de inhalație, timp de 3-4 minute, o dată pe zi, timp de cinci zile consecutive. Deja după 1-2 zile s-a observat o ameliorare a stării pacienților și la sfârșitul tratamentului, 29 dintre ei au putut fi externați, dar și ultimul s-a vindecat ceva mai târziu. Pacienții externați sunt ținuți sub observație de membrii echipei, unii deja de mai multe luni, toți se simt bine și duc o viață normală.
Echipa are deja aprobarea să continue cu încă un lot de 30 de pacienți și după succesul obținut, a înaintat o cerere la Ministerul Sănătății pentru a-și continua cercetarea. Până acum s-au făcut teste de faza I, care să indice în primul rând dacă medicamentul nu e toxic, dar acest lucru nu este suficient. Poate că a fost numai o întâmplare fericită că toți pacienții care au primit noul medicament s-au vindecat? În continuare se vor face teste de faza II, care să dovedească eficacitatea medicamentului în comparație cu un placebo.
Este adevărat că avem deja la dispoziție vaccinuri, dar nevoia pentru un tratament eficace al bolii este tot atât de acută. Chiar dacă vaccinurile reprezintă o realizare uriașă a omenirii în lupta împotriva COVID 19, vaccinarea întregii populații rămâne un obiectiv foarte îndepărtat, iar în urma mutațiilor, eficacitatea vaccinului ar putea cu timpul să scadă.
Cât timp va mai dura până când noul medicament va fi pus la dispoziția tuturor bolnavilor? Cine știe? În orice caz Dr Shapira a afirmat că până acum experimentele au progresat cu o viteză amețitoare: în numai șase luni de la formularea ideii de bază s-a ajuns deja la primele succese în tratarea unor pacienți. Urmează să se facă toate testele de rigoare, în speranța de a primi cât mai curând aprobarea Ministerului Sănătății.
Medicamentul este ușor de preparat și nu e scump. Sperăm că în curând va deveni una din armele importante ale omenirii în lupta împotriva COVID 19 și suntem mândri că este o invenție israeliană.
Hava Oren
14 Comments
O cunosc personal pe Shiran. Fetita ei e prietena si colega de clasa cu fetita mea! Am incredere in tot ce spune. E un om deosebit, o mama deosebita !!
In ceea ce priveste vaccinarea lumii “a treia”, eu cred ca trebuie sa ne preocupe; in primul rand, din punct de vedere altruist; traim intr-o economie globala, chiar daca aparent facem parte dintr-un conglomerat de natiuni independente. Natiunile mai sarace nu au nevoie de o povara in plus, care sa se adauge la sacul din spinare si asa plin de suferinte
In al doilea rand, chiar daca privim problema Coronei dintr-o perspectiva “egoista,”.nu ne putem izola in epoca globalismului si neglijarea vecinilor nostri mai apropiati sau mai indepartati ar putea sa ricoseze si sa ne”haunt” datorita nenumaratelor mutatii actuale si de viitor ale virusului, care vor invada si spatiul nostru teritorial.
Pe de alta parte, gasirea unui tratament eficace, cum promite a fi cel testat la spitalul Ichilov dinTel Aviv, este exact veriga care lipsea intr-un atac sustinut al pandemiei simultan si pe mai multe fronturi. Kudos echipei de cercetatori pentru aceasta realizare majora!
Intregul respect pt. serviciile medicale israeliene;daca luam in consideratie procentul din populatie imunizata,Israelul este in frunte;asta spune ceva.
Felicitari tuturor celor din serviciul iui Aesculap
Mult succes echipei de cecetători! Să sperăm că vor reuși, că virusul va fi invins! Mulțumiri autoarei pentru interesantul articol.
Intr-adevar o veste deosebit de importanta, su am citit despre aceasta descoperire si realizare a spitalului Ichilov pe prina pagina de la yahoo.
Putem spera, caci necensitatile curative ale bolii sunt foarte importante, cu atat mai mult cu cat invazia mutatilor a prins sa ia proportii si sa puna sub semne de intrebare eficienta vaccinului “in the long run”.
Dar, totusi, eu nu cred ca vaccinarii intregii populatiei este un obiectiv asa de departat, au fost declarati joi seaa 3,2 milioanre de oameni care ar reprezenta cam 1/3 din populatia Israelului. O performanta impresionanta. La faza aceasta majoritatea vaccinatilor sunt oamenii mai in varsta si cei cu obligatii profesionale care solicitau vaccinarea cat mai rapida.
Din pacate exista categorii de oameni care nu se grabesc a se vaccina si aceasta actiune nu poate fi obligatorie, doar cine vrea se vaccineaza, exista destui oameni care denigreaza si desconsidera vaccinarea, ca o forma de aparare ce li se ofera fara bani si in condtii exceptionale, aici spre deosebire practic de restul lumii.
Daca ar fi existat efecte secundare imediate la un numar de peste 3 milioane de oameni, cu siguranta ca s-ar fi raportat, acest fapt nu poate fi ignorat si ar trebui sa incurajeze pe cei care stau pe ganduri.
Israel nu este întreaga lume! Din populația globului a fost vaccinat abia un procent infim. Deocamdată nu-mi fac griji pentru cei care nu vor să se vaccineze, ci pentru cei, infinit mai mulți, care nu au posibilitatea!
A te preocupa de vaccinarea “lumii intregi” mi se pare, un deziderat cam absurd.
Populatia lumii cuprinde Africa, Asia, America de Sud si alte nenumarate locuri unde oamenii mor cu nemiluita din atat de multe motive. Dar dincolo de boli si molime, mor de foame.
Fiecare tara si guvern incearca sa-si rezolve problemele locale, si nici pe acestea nu este usor sa le rezolve.
Bineînțeles că fiecare încearcă să-și rezolve întâi propriile probleme, dar dacă fiecare s-ar gândi numai la sine, am trăi într-o junglă, nu într-o lume civilizată.
Chiar credeti ca intre “lumea civilizata” si cei care se se gandesc la alti exista vreo legatura?
Eu nu cred, ba mai mult, experienta istorica a ultimului secol si a prezentului, s-au dovedit de cele mai multe ori disjuncte.
Și eu am auzit la radio și televizor și mi-a provocat o mare bucurie . Toată cinstea acestei echipe . Doresc pentru ei și pentru toți să ajungă cât mai repede la final ca să poată vindeca boala . În sfârșit o rază de bucurie !Mulțumim Hava pentru acest articol important !
Multumim Hava pentru aceste stiri care par incurajatoare.
Ieri seara, când am auzit știrea, am rămas încântată și mă hotărâsem să explorez, așa că articolul a sosit chiar la timp, merci pentru lămuri. Felicitări profesorului cercetător Nadir Arber. Sunt sigură că laboratoarele ultraspecializate precum cel condus de dna dr. Shiran Shapira, vor găsi un leac eficient împotriva virusului. Si mai îmbucurător este că că medicamentul este eficient și în cazul cancerului, sau unor tipuri de cancer. Așa că si dr. Shapira, șefa laboratorului de Prevenire a sănătății și promovării tratamentului integrat al cancerului (Health Promotion and the Integrated Cancer Pevention Center) ar merita o poză.
La sugestia binevenită a Mariei Roth, am adăugat la articol fotografie a echipei de cercetători (pusă la dispoziţia Jerusalem Post de către oficiul purtătorului de cuvânt al spitalului Ichilov). Dr. Shiran Shapira apare într-o singură poză, de mici dimensiuni, pe care nu o pot posta, dar prin comparaţie cred că este doamna din dreapta. O puteţi găsi şi pe Linkedin https://www.linkedin.com/in/shiran-shapira-4b677049/?originalSubdomain=il.
Bineînțeles că ar merita o poză, dar se pare că până acum nu a ieșit în evidență și pe internet nu am găsit o poză a ei. De aceea am dat link-ul la înregistrarea telejurnalului, pentru ca cititorii măcar să o poată vedea.