Cei peste șase milioane de israelieni cu drept de vot au fost chemați la urne pe 23 martie a.c. pentru a patra oară în ultimii doi ani, pentru a încerca din nou să formeze un parlament și un guvern care să conducă țara în următorii ani. Lucru dificil pe de o parte datorită faptului că Israelul se confruntă cu numeroase probleme interne și externe, pe de altă parte, din cauza sistemului electoral care duce la fărâmițarea voturilor din cauza marelui număr de partide care pot intra în parlament, pragul fiind destul de mic, de 3,25 la sută. Deși lupta antiCovid se dovedește un succes pe care actualul premier, Benjamin Netanyahu și-l atribuie, fiind unul din instrumentele campaniei lui electorale, o parte din israelieni îl contestă, inclusiv unii din foștii lui parteneri de coaliție care vor o schimbare. Și dacă în anii trecuți, opoziția de centru-stânga a făcut campanie sub lozinca ”guvern fără Netanyahu”, acum două formațiuni de dreapta –Yamina și Noua Speranță – au preluat aceeași lozincă.
Pentru Netanyahu câștigarea alegerilor pe care unii analiști le consideră un referendum asupra persoanei premierului, reprezintă un factor vital, deoarece este vorba de supraviețuirea lui politică, posibilitatea ca cel puțin să amâne dacă nu să elimine amenințarea procesului său de corupție. Un nou mandat de premier îi va conferi imunitate pentru următorii ani. ”Gurile rele” afirmă că prăbușirea anteriorului guvern de coaliție format împreună cu alb-albaștrii generalului Benny Gantz, având ca motiv neacceptarea de către acesta a bugetului pe 2021, a fost determinată de temerea premierului că, potrivit înțelegerii, în noiembrie anul acesta urma să cedeze postul lui Gantz, iar fără funcție, ar fi fost expus consecințelor legii. La semnarea acordului de coaliție, mulți analiști i-au atras atenția lui Gantz că Netanyahu nu-și va ține promisiunea, dar generalul, în naivitatea sa sau datorită lipsei de experiență politică, a acceptat acordul. În consecință, o parte a membrilor formațiunii sale l-au părăsit, inclusiv aliatul său, Yair Lapid. Chiar dacă previziunile pesimiste potrivit cărora rămășițele partidului său nu ar fi intrat în Knesset, rezultatele provizorii îl creditează cu șapte sau chiar opt locuri.
La actualul scrutin s-au înscris 37 de partide și formațiuni politice, dar analiștii și sondajele au preconizat intrarea în Knessetul de 120 de membri a numai a 13 partide, ceea ce s-a și adeverit. Opinia majorității observatorilor politici care au făcut tot felul de calcule și scenarii era că nicio dreapta – respectiv Likud împreună cu partidele religioase și ultrareligioase – și nici opoziția de centru-stânga nu vor avea suficienți deputați care să permită formarea unei majorități, deci și a noului guvern. Previziunile, cel puțin până acum, au fost confirmate.
Este interesant totuși să parcurgi și lista celorlalte partide fără șanse, deoarece reflectă interesele extrem de variate ale cetățenilor israelieni, evrei, arabi și creștini, agricultori, pensionari, coloniști, femei, anti și pro-Netanyahu, iar multe din punctele programelor lor reprezintă cerințe legitime ale unei mari părți a israelienilor.
După numărarea a aproape 90 la sută din voturi, chiar dacă Likud se dovedește cel mai puternic partid pe eșichierul politic israelian, cele 30 de mandate nu-i sunt suficiente ca împreună cu partidele religioase, aliatele lui tradiționale – Shas și Iudaismul Unit al Torei, la care se adaugă partidul naționalist de extremă dreaptă, kahanist, Sionismul Religios, să ajungă la 61 de mandate, o majoritate fragilă, iar acest număr deocamdată nu poate fi atins nici dacă partidul Yamina condus de Naftali Bennett, fostul ministru al apărării în guvernul Likud și care ar dori să devină premier în locul lui Netanyahu, ar ceda și s-ar alia cu Likud.
Problema este că nici blocul anti-Netanyahu nu dispune de cele 61 de locuri. Yesh Atid al lui Lapid a obținut un rezultat bun – 17 mandate, cel puțin până acum, iar la partidele de stânga se constată o mică revenire față de situația de la scrutinul precedent, dar împreună sunt departe de a obține majoritatea și aici se pune problema alianțelor. Ori atât Yamina, cât și Noua Speranță a lui G. Saar, un alt contestatar al lui Netanyahu, au declarat că nu se vor alia cu blocul de centru-stânga și până acum niciunul dintre cele două blocuri nu avea curajul să se alieze cu partidele arabe, deși în campania electorală Netanyahu i-a curtat pe alegătorii arabi. El se gândea la voturi, nu la vreo alianță.
Am spus „până acum”, deoarece în ultimele ore, voci din Likud nu exclud o formă de coaliție cu Lista Unită, partidul disident arab care s-a rupt de Lista Comună Arabă și a obținut cinci mandate. Ideea susținătorilor acestei variante este că mai bine cu această formațiune, decât un al cincilea scrutin. Blocul de centru stânga eventual ar putea conta pe Israel Beitenu, partidul lui A. Liberman, dar care nu s-a pronunțat deocamdată cu cine s-ar alia.
Rata de participare la scrutin a fost de 67,2 la sută, un procent mic comparativ cu alte alegeri și care a influențat negativ rezultatele. De precizat că aceste rezultate nu pot fi considerate definitive, deoarece mai sunt de numărat aproximativ 350.000 de voturi venite prin poștă, ale militarilor, bolnavilor de Covid, celor din spitale, cămine de bătrâni sau din străinătate. După ce se vor publica rezultatele definitive, cu întârziere probabil din cauza pandemiei și a sărbătorii de Pesah, vor urma negocieri intense în ambele tabere. Președintele Reuven Rivlin a declarat că va da un răgaz de două săptămâni partidelor și abia după aceea va desemna un lider de partid sau un membru al Knesset pentru a forma guvernul. Dar, ținând cont de toate aceste incertitudini, analiștii nu exclud chiar un al cincilea tur de scrutin, o situație nemaiîntâlnită nu numai în Israel, ci în lume.
Eva Galambos
7 Comments
Sistemul electoral in Israel este o tragedie pentru tara. Alegatorii nu voteaza direct pe membrii Parlamentului – ei voteaza o lista si poate cine e primul pe lista. Clar ca asta nu e democratic 100%. Daca s-ar folosi sistemul britanic ar fi mult mai bine. Stie toata lumea care este culmea prostiei: sa faci acelasi lucru de repetate ori si sa te astepti la rezultate diferite. Un progres ar fi sa se ridice procentajul minim pentru a fi reprezentat in Knesset. Nu stiu cat e acum: 5%? trebuie ridicat la 10% cel putin.Gruparile mici trebuie sa isi gaseasca reprezentarea in partidele mari. Este inadmisibil ca un ministru dintr-un partid mic sa isi dea demisia si guvernul sa cada. Reforma asta trebuia votata acum 30 de ani.
Situatia viitorului guvern israelian este “in plop”.
Banii si eforturile depuse pentru a intretine atatea alegeri sunt mai mult decat revoltatoare, intr-o perioada complicata, dpdv politic si economic, determinate de situatia medicala mondiala, in care nenumarate afaceri mici si mijlocii au dat aproape sau complet faliment.
Daca statul chiar trebuie sau nu ,sa poarte grija micilor afaceri, pe timp de catastrofe naturala, cum
s-ar putea eventual caracteriza ultimul an, nu ma pot pronunta, aceasta mai ales in Israel, o tarain care bugetul militar ocupa o cota considerabila din bugetul tarii.
Pe Gantz il consider o marioneta, chiar daca are atuuri , el nu are nici pe departe prestanta sau legaturile internationale necesare unui premier.
Nu am fost niciodata suporter a lui Netanyahu, ba chiar din contra. As dori sa stiu care vor fi rezultatele proceselor de coruptie in care este implicat. Este urat de multi oameni din populatia Israelului.
Si totusi, ultra-subiectiv, nu se poate sa nu fie apreciate rezultatele excelente ale “dilului”, facut datorita lui, pentru accesarea vaccinurilor si punerea la dispozitie a datelor statistice companiei Pfizer, de catre sistemul medical al Israelului, pentru eventuale evaluari viitoare.
Si mai este ceva, emit o parere superficiale a cuiva care este destul de in afara politicii, dar care a ascultat cu atentie (in scadere ce-i drept) a stirilor canalului 11, pe baza zilnica.
Nentanyahu si-a pastrat relativ calmul nefacandu-i de doi bani pe ceilalti conducatori de partide, a reusit sa-si pastreze tinuta – nu se poate contesta ca el are o tinuta – iar celalti,(Lapid in special, un om carismatic, (care a facut cateva ceva la vremea cand a functionat ca ministru de finante), l-au improscat cu destul noroi.
Apreciez si aceasta trasatura, poate va fi considerat ridicol, dar este un mode de a-ti pastra pe cei care te voteaza.
Si totusi, in urma abtinerii de la vot a circa 300,000 de oameni, dintre fosti sai alegatori s-a ajuns la o situatie aproape imposibila.
In aceste conditii, daca dupa 4 runde nu se ajunge la nimic definitivabil, oare metoda de electorat nu ar trebui insasi, pusa sub un mare semn de intrebare?
La asta mă gândeam şi eu, dar pentru a schimba legea electorală e nevoie să se formeze o majoritate în parlament, respectiv un guvern. Nu ştiu cum se poate ieşi altfel din acest carusel sau cerc vicios.
Blocul pro Licud si Yamina Au 59 de mandate.. Completarea cu Lista Unita nu este posibila datorita partidului Sionismul Religios, unitati care se detesta reciproc. Ramane doae unire cu noaua speranta,, Ganz, sau noi alegeri!
Eu personal i am dat credit lui benny .chiar daca m a dezamagit cand a intrat in coalitie cu bibi .dar una peste alta stiu sigur ca a primit de acasa o buna educatie .am incredere in el!!!iar lapid e grozav!!!
Analiză foarte bună cu toate că rezultatele s-au schimbat puțin de când au fost scrise. Un singur lucru nu se poate îndeplini. Ca partidul arab Lista Unită să facă orice fel de coaliție cu Likud. Nici cu cei de stânga nu se poate. Singura dată în istoria statului Israel când ei au ajutat stânga de din afară a fost la guvernul Ițhak Rabin când nu au intrat să voteze. Astăzi nici un partid nu ar face acest lucru.
Însă cea ce lipsește în analiză este celălalt partid arab, Raam – Partidul Islamist care poate face acest lucru și cu dreapta și cu stânga.
Încă o noutate. De azi dimineață circulă idea ca tocmai Ganz să fie prim ministru al alianței anti-Bibi.
El este marele câștigător ale acestor alegeri. ajungând de la zero la opt locuri. Specialiștii își bat capul cum de a reușit o asemenea victorie. Idea este că probabil mulți care nu aveau cu cine vota l-au votat, el fiind un„băiat bun”.
Desi nu sunt pentru sau cu Bibi, cel mai important lucru la ora actuala este sa avem un guvernul stabil si sa evitam runda a cincea de alegeri.