La 1 martie a.c., sinagoga Fabric din Timișoara a intrat pe lista restrânsă a anului 2022, de 25 de monumente istorice din lume care trebuie renovate urgent din fondurile patrimoniului mondial – The 2022 World Monuments Watch https://jewish-heritage-europe.eu/2022/03/01/romania-timisoara/
Primii evrei care au ajuns la Timișoara erau sefarzi din alte țări balcanice, în prima jumătate a secolului al XVI-lea. Deși prigoniți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, majoritatea evreilor timișoreni au supraviețuit, orașul aparținând României și nu Ungariei. Astfel, cei mai mulți evrei au fost înregistrați la Timișoara în 1947 – 13.000 de suflete.
https://yivoencyclopedia.org/article.aspx/timisoara
Alte amănunte despre istoria acestei comunități am publicat într-un articol anterior dedicat Prim-Rabinului Dr. Ernest Neumann, celebrul conducător spiritual al acestei comunități. https://baabel.ro/2020/08/rabinul-nostru/ Fiica lui, D-na Getta Neumann continuă păstrarea amintirii acestei comunități prin revista ei online www.bjt2006.org și o activitate intensă pe Facebook.
Pe vremuri înfloritoare, enoriașii acestei comunități au avut la dispoziție mai multe sinagogi (inclusiv una a evreilor sefarzi), din care mai persistă doar patru: sinagoga neologă din centrul orașului (Cetate), construită în stil maur, sinagoga ortodoxă din cartierul Iosefin (singura care mai funcționează pentru puținii evrei rămași în Timișoara), și două sinagogi în cartierul Fabric, una ortodoxă și una neologă. Cea din urmă este subiectul acestui articol.
Sinagoga neologă din Fabric a fost proiectată de faimosul arhitect evreu din Ungaria, Lipót Baumhorn și construită între anii 1897-1899. Baumhorn a încorporat în construcția acestei sinagogi elemente maure, gotice și renascentiste.
Sinagoga se află astăzi într-o stare deplorabilă, cu geamurile sparte și în orice clipă pereții ei se pot prăbuși. Fotografiile de mai jos vorbesc de la sine.
Lipot Baumhorn (1860-1932) a construit 19 sinagogi, mai ales în Ungaria, dar și la Satu Mare, Brașov, Timișoara, precum și în Serbia, Slovacia, Slovenia și Croația, contribuind și la reconstrucția sau renovarea a altor 12.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lip%C3%B3t_Baumhorn
Sinagoga din Szolnok, Ungaria construită între anii 1898-1899 tot de Baumhorn seamănă mult cu cea din Fabric, doar ca ea a fost demult renovată.
Cantorul sinagogii din Szolnok a fost stră-străbunicul soției mele, Horovitz Shlomo – Salamon (1843-1920). Iar bunica soției mele, de fiecare dată când călătorea din Timișoara la Budapesta și trenul se oprea la Szolnok, se ridica în picioare în semn de respect pentru strămoșul ei.
Noi suntem legați sentimental de această sinagogă și pentru că acolo ne-am căsătorit în 1975. A fost o ceremonie înălțătoare. Am intrat în sinagoga bogat iluminată, pe muzica de orgă a marșului nupțial de Felix Mendelssohn-Bartholdy. Ceremoniile de cununie de la sinagogă mi s-au părut mult mai solemne și mai emoționante decât ceea ce se practică astăzi, cel puțin în Israel, când totul se petrece într-o sală dedicată cununiilor, sau într-un restaurant, unde oamenii abia așteaptă ca ceremonia de sub baldachinul nupțial (hupa) să se termine și să înceapă cina. După ceremonia noastră din sinagogă, am intrat într-o cameră de oaspeți, unde toți participanții la ceremonie au luat o masă ușoară, iar eu le-am cântat cântece ebraice și idiș, acompaniat de chitară. După acest eveniment, de câte ori treceam pe lângă sinagogă, ne gândeam cu plăcere la acele momente fericite, chiar dacă nu suntem religioși.
Franz Bittembinder, un coleg al răposatului meu socru, ing. Feldman Teodor, a imortalizat sinagoga într-o pictură pe care am pus-o la loc de onoare în apartamentul nostru.
Avem speranța că The 2022 World Monuments Watch va subvenționa cât de curând acest proiect de renovare masivă a sinagogii din Fabric, spre mândria cetățenilor municipiului Timișoara.
Tiberiu Ezri
8 Comments
O ce veste minunata, tin pumnii sa fie o reusita
cu respect
Shabat Shalom
Intr-adevar! Probabil ca sunteti Timisoreanca?
Foarte interesant articol! Pozele sunt şi ele superbe..
Mă bucur pentru câştigul cultural al Timisoarei prin decizia Patrimoniului Mondial de a renova frumoaa sinagogă din Fabric.
Multumesc!
O restituire necesară. Timişoara e un reper în istoria evreimii din această parte de lume, mai ales pentru ritul neolog care a fost dat uitării. Din raţiuni pe care niciodată nu le-am înţeles. În perezent întreagă cultură şi mentalitate evreiască d rit Occidentale, aici la noi ( şi nu numai la noi, din păcate) sunt ignorate pentru că…Oare de ce?
Asa cum din pacate dispare tot mai mult limba Ladino si chiar Yiddish care se vorbeste doar in cercurile ultra ortodoxe.
Pentru mine sinagoga Fabric din Timișoara reprezintă una din amintirile copilăriei și tinereții mele înTimișoara. Aici am sărbătorit Bar Mitzva în anul 48 cu Dr Rabi Neumann .Cel care m-a îndrumat în în rugăciunea de bar mitzva a fost cantorul Fischer Samu Bácsi ,care a fost și dirijorul corului Hazamir.
Sinagoga avea și o orgă frumoasă la care am cântat și eu.
Îmi amintesc de tabloul pictat de Bittembinder , care atârna pe peretele din locuința familiei Feldman.
Ne bucurăm că după atâta timp, sinagoga din Fabric se va restaura. Articolul trezește amintiri !
Amintiri frumoase.