Pe trecerea de pietoni

Nu pot să spun că îmi face plăcere să mă opresc cu mașina la semafoare sau la treceri de pietoni. Când sânt grăbit mă enervează, dar dacă nu sunt presat de timp, de multe ori studiez spectacolul furnizat de trecători și vehicule.
Cel mai mult mă tem de cei care circulă pe trotinete. Îi consider pericolul cel mai mare al circulației publice, adevărați “donatori potențiali de organe” și dacă nu ești atent, te implică într-un accident. Ei merg cu trotinetele pe oriunde: pe șosele, pe trotuare, pe treceri de pietoni. Nici cu motocicliști nu sunt liniștit. Se strecoară printre vehicule, și pentru ei semnele de circulație sunt… facultative.
Cu trecătorii e altceva, îi studiez cu interes. Să încep cu cei de care îmi plac: cei care trec grăbiți, care îmi mulțumesc că am oprit pentru ca ei să treacă în siguranță. Ei îmi dau senzația că am făcut o faptă bună în acea zi. Sunt printre ei însă și foarte mulți obraznici: cei care vorbesc în timp ce traversează strada, se ocupă de telefonul celular și nici nu mă bagă în seamă, nu am decât să aștept să termine conversația.
Persoanele handicapate ridică și probleme etice: să aștept pasiv sau să-i ajut să treacă strada? Nu demult am văzut o scenă care m-a impresionat. Un handicapat cu probleme serioase de mers a început traversarea pe semafor verde, dar nu a apucat să parcurgă mai mult de un sfert din distanță și semaforul s-a schimbat în roșu. Unele mașini s-au oprit, dar altele și-au continuat drumul, punându-i viața în pericol. Trei pietoni s-au repezit să-l ajute: unul a oprit circulația, iar ceilalți doi l-au ajutat să treacă strada.
Trecerile de pietoni sunt locurile preferate ale cerșetorilor. Cei mai în vârstă stau cuminți la colțul străzii, lângă semafor, însă cei mai tineri se postează în mijlocul drumului punându-și viața în pericol. Nu știu de ce cerșesc, dar celor mai în vârstă le mai dau uneori un bănuț.
Animalele maidaneze nu prea respectă regulile de circulație. Câinii traversează de obicei pe trecerile de pietoni, împreună cu oamenii, dar sunt și excepții. Nu demult am văzut un cățeluș mic, un pui, care se distra fugind pe trecerea de pietoni, traversând de pe o parte pe cealaltă, indiferent de culoarea semaforului. Nu credeam că va scăpa nevătămat. Niște elevi l-au prins și l-au salvat. Pisicile sunt mai nesăbuite și multe își sfârșesc viața în mijlocul drumurilor. În America am văzut o armată întreagă de curcani sălbatici care traversau șoseaua pe loc nemarcat, iar coloana de mașini i-a așteptat să ajungă pe cealaltă parte a drumului. Cu toate că procesiunea a durat mai bine de douăzeci de minute, șoferii au așteptat cu răbdare și nimeni nu a claxonat.
Despre acrobații de la intersecții am mai scris (https://baabel.ro/2023/06/acrobatii/), fac și ei parte din spectacolul inedit al străzii. Odată, când așteptam să treacă pietonii, am văzut doi tineri îndrăgostiți care se sărutau cu foc în mijlocul drumului. Unii șoferi claxonau, alții aplaudau. După o vreme au terminat, au făcut o plecăciune ca la teatru și apoi au traversat ținându-se de mână, parcă voiau să spună la fel ca Shakespeare: “Lumea este o scenă, iar bărbații și femeile sunt doar actorii.”

Sursa imaginii: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pedestrian_crossing_in_Seoul,_KOREA.jpg AhmedAlElq, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons
Andrei Schwartz
08/12/2024

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

5 Comments

  • tiberiu ezri commented on December 14, 2024 Reply

    Circulatia dep pe sosele, de care aminteai, reflecta de fapt starea de spirit, educatia si respectul reciproc.

    • Eva Grosz commented on December 14, 2024 Reply

      Exact. Tibi. Eu îmi amintesc din exscursia în Norvegia cum mergea autobusul pe cărările înguste pe munți. Când venea o mașină din partea opusă, autobusul o vedea de departe și intra într-o deschizătură în peretele muntelui până mașina din sens opus trecea. Fără să se enerveze de parcă timpul nu ar conta. Italienii cu motocicletele lor sunt un pericol, dar ei se descurcă …ca italienii. Am auzit de la cineva care a fost în Vietnam, că pentru pieton e un pericol să treacă strada. Iar israelienii….Am Israel Hai…deocamdată asta este important.

  • gabriel+gurman commented on December 13, 2024 Reply

    Andrei, subiectul ales de tine e f. important.
    Trecerile de pietoni salvează vieți (uneori însă ajută la scurtarea vieții, asa cum amintesti tu), dar mai e un aspect de care am luat cunoștință acum o lună, în drumul pe care l-am făcut dus-intors de la Bucuresti la Poina Brașov (un congres la care am fost invitat).
    Călătoria a durat 5 ore dus si 4 1/2 ore intors. Ambii șoferi cu care am circulat mi-au explicat că una din marile probleme ale șoselei de pe Valea Prahovei sunt trecerile de pietoni ”la fiecare pas” pe porțiunile unde șoseaua trece prin localități.
    Un pieton trece strada regulamentar si 100 masini se opresc (in fiecare direcție!) pentru a-i da prioritate!
    Trebuie să recunosc ca la asta nu m-am gândit!
    GbM
    Trebuie să recunosc că

  • Eva Grosz commented on December 13, 2024 Reply

    Se mai poate adăuga că în sudul țării trec șoselele
    și animale mai mari pe nume cămile,Chiar sunt puse semne de circulație cu desen de cămile ,care trec șoseaua. Numai că ele trec când vor și în ritmul lor.
    E adevărat, nu vorbesc la telefon… mare avantaj,

  • Andrea Ghiţă commented on December 12, 2024 Reply

    Da, trecerea de pietoni e ca o tranziţie în spaţiu şi timp. De obicei lumea o traversează concentrându-se la “limanul” celălalt. Autorul îi suprinde tocmai pe cei care poposesc aici. Articolul poate fi citit şi într-o altă cheie. Dacă stai să te gândeşti, toată viaţa e o trecere de pietoni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *