Mulți dintre noi sunt convinși că viroza este o simplă răceală și de aceea nu se vaccinează. Mulți, în speciali tinerii, nu au auzit de pandemia de gripă din 1918-1920, cauzată de virusul gripei A, subtipul H1N1, care a invadat tot globul, a afectat o treime din populația lumii (în jur de 500 de milioane de oameni) provocând circa 50 de milioane de morți. (Datele furnizate în acei ani nu sunt exacte.) (1)
După dezastruoasa pandemie COVID-19 (2019-2023), am crezut că vom avea puțină tihnă de bolile virale grave, dar anul acesta virusurile gripale au devenit din nou periculoase. La ora actuală s-au depistat multe cazuri de gripă A și B. Spitalele din Israel sunt supraaglomerate, pline de bolnavi care suferă de gripă gravă. De exemplu, acum câteva zile, zece ambulanțe au fost nevoite să aștepte ore în șir ca să se elibereze paturi în secția de urgențe a spitalului Kaplan din Rehovot, de care aparținem și noi.
Epidemiologii au raportat la radio Israel Kan (B) că din decembrie 2024 până la mijlocul lui ianuarie 2025 au decedat de gripă 20 de persoane; printre ei se află și patru copii care erau perfect sănătoși înainte de a se îmbolnăvi de gripă. Sute de bolnavi sunt internați la spitale, unii în stare foarte gravă, chiar până a avea nevoie de suport vital cu aparatul ECMO (circulație și oxigenare extracorporală). Majoritatea acestora nu au fost vaccinați.
În iarna aceasta, primul deces de gripă din România a fost raportat la sfârșitul lunii decembrie. Pacientul în vârstă de 77 de ani a fost infectat cu virusul gripal tip A și nu a fost vaccinat. Până la 22 decembrie 2024, în România s-a înregistrat o creștere de 43% a numărului de îmbolnăviri, în comparație cu anul precedent. Articolul (2) cuprinde și un scurt video explicativ. Până în 22 decembrie, în România s-au făcut numai cca 1.1 milioane de vaccinări antigripale la o populație de aproape 19 milioane. (3)
În fiecare an predomină variante diferite ale virusului gripei. De unde se știe care vor fi variantele active în iarna următoare, pentru a putea pregăti din timp vaccinul potrivit? De obicei se administrează un vaccin antigripal trivalent care protejează împotriva celor mai comune variante ale virusului gripal din ultima vreme – în anul acesta este vorba de virusul A(H1N1), cel care a făcut ravagii între anii 1918-1920, apoi A(H3N2) și B/Victoria.(4) OMS se întrunește la sfârșitul iernii pentru a stabili împreună cu autoritățile medicale și companiile farmaceutice compoziția vaccinului pentru toamna și iarna următoare, în funcție de variantele cele mai frecvente din sezonul trecut. (5) Uneori mai pot fi și surprize, dar, în general, vaccinul antigripal este eficace.
Îndeosebi copiii pot fi pozitivi în același timp pentru gripă, pentru COVID-19 și pentru virusul sincițial respirator (RSV)
Nu puțini bolnavi, mai ales copiii mici și oamenii în vârstă sau cei cu boli cronice, pot face complicații grave. Gripele grave se manifestă prin dispnee (greutate în respirație), febră mare, tuse persistentă, somnolență, amețeli, dureri musculare grave, slăbiciune și agravarea bolilor cronice. La copii poate apărea deshidratarea, tahipneea (respirația rapidă), febra mare care nu scade după administrarea medicamentelor antipiretice, tuse persistentă, somnolență, slăbiciune, dureri musculare și chiar convulsii. (6)
Un semn încurajator, care arată că boala nu este foarte gravă, este că după ce febra scade cu ajutorul antipireticelor, copilul redevine alert și are poftă de mâncare.
În calitate de anestezist, mă adresez în continuare cititorilor care sunt părinți sau bunici. Ce se întâmplă dacă un copil are o infecție acută a căilor respiratorii superioare (IACRS) și în același timp este programat pentru o operație electivă (care nu este urgentă). Oare este indicat ca operația să fie efectuată?
La copii, infecțiile căilor respiratorii superioare pot fi cauzate de diferiți patogeni, de obicei sunt virusuri, dar pot fi și bacterii. Cel mai periculos pentru copiii mici, mai ales cei până la vârsta de un an este virusul sincițial respirator, care poate cauza boli pulmonare grave.(7)
Din capul locului trebuie știut: copiii operați în timp ce sunt bolnavi au de 2-3 ori mai multe complicații respiratorii perioperative decât cei sănătoși și acest lucru este cu atât mai semnificativ cu cât copilul suferă de o boală mai gravă. De aceea copiii care suferă de infecții ale căilor respiratorii superioare nu sunt admiși la operații elective, acestea se amână cu 2-4 săptămâni, până când copilul se vindecă.
În cazul unei “răceli” cu semne grave (rinoree purulentă, tuse productivă, febră mare, letargie, operații planificate pe căile aeriene, boli pulmonare cronice (de exemplu astm grav), operațiile elective trebuie amânate cu cel puțin patru săptămâni de la începutul bolii (8). Medicii de familie și părinții trebuie să fie informați despre riscurile operațiilor elective la acești copii, să înțeleagă situația și să nu insiste să se facă operația în acea perioadă.
Toată familia mea, inclusiv nepoții gemeni care au împlinit deja șase luni suntem vaccinați. Până la începutul lunii ianuarie 2025, numai 1.4 milioane, dintr-o populație de aproximativ 9.5 milioane au fost vaccinați în Israel. (9) Vaccinul antigripal este indicat la toți oamenii peste vârsta de șase luni.
Precum am mai scris (https://baabel.ro/2021/10/jaccuse/ ), îi acuz pe colegii mei de breaslă care se exprimă în public împotriva vaccinărilor. Oameni de știință eminenți ca Jenner, Pasteur, Salk, Sabin și alții au demonstrat că vaccinările salvează vieți.
Un studiu publicat în 2020 arată că necesitatea spitalizării bolnavilor cu gripă a fost cu 41% mai redusă la cei vaccinați față de cei care nu au fost vaccinați, iar un alt studiu publicat în 2017 indică o scădere semnificativă a mortalității prin gripă la copiii vaccinați. (10)
Chiar în miezul iernii nu este prea târziu. Vaccinați-vă!
Tiberiu Ezri
Bibliografie:
1.https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_flu
6.https://fortune.com/well/article/flu-symptoms-2025-seasonal-influenza /
8.Stepanovic B, et al. British Journal of Anaesthesia, 2024;133 (6):1212-1221.
Sursa imaginii: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Baltimore_and_Ohio_employees_magazine_(1912)_(14757984131).jpg
4 Comments
O mulțime de oameni au făcut gripă în acest an. Și eu cred că vaccinul ne apără . Tema e actuală și binevenită ! Poza e excelentă ! Hapci !!!!
Multumesc Evi
Poza a ales-o Hava.
Bine faci!
E adevărat, probabilitatea de a face o gripă „urâtă” nu e mare, dar pentru cel afectat, ea este de 100%.
Paza bună trece primejdia rea! De când m-am pensionat, eu mă vaccinez în fiecare toamnă.