Eva Galambos: NETANYAHU VICTORIOS, dar cu PUTERI REDUSE

Alegerile legislative din Israel au fost câştigate de blocul Likud-Beitenu, dar cu rezultate mult sub aşteptări. Blocul a pierdut peste 10 mandate, obţinând 31 de locuri în Knesset,din cele 120 cât are parlamentul israelian. Surpriza imensă nu a venit dinspre dreapta sionisto-religioasă, partidul Habayt Hayehudi al lui N. Benett, asa cum au preconizat analiştii care îl creditau chiar cu 14 mandate ( a obţinut doar 11), ci de la centrul spectrului politic. Ieş Atid, partid creat nici cu un an în urmă, de către Yair Lapid, om de televiziune, ziarist, autor dramatic şi actor, s-a situat pe locul doi, obţinând 19 mandate.

 

Scrutinul a demonstrat clar o reorientare a electoratului spre centru, rezultate bune înregistrând şi Partidul Muncii -15 mandate, Hatnuah, noul partid al fostului ministru de externe, Ţipi Livni- 6, Meretz -6. Marele perdant aici este Kadima care poate că va obţine 2 locuri. La stânga lor Hadaş, partidul comunist evreo-arab, este creditat cu 4 mandate. Partidele religioase – Şas şi Iudaismul Unit al Torei cu 11, respectiv 7 locuri, iar cele două partide arabe au împreună 8 mandate. Toate acestea sunt rezultate provizorii, după numărarea a peste 90 la suta din voturi.

Benyamin Netanyahu a declarat, la câteva ore de la aflarea rezultatelor sondajelor de la ieşirea de la urne, că israelienii îl doresc pentru un al treilea mandat şi că va încerca să realizeze o coaliţie cât mai largă. Premierul se află într-o situaţie foarte dificilă. Cum dreapta şi stânga sunt aproape egale, dacă ar vrea să refacă coaliţia de dreapta, ar trebui să-i invitela guvernare pe Benett şi partidul său, consideraţi extremişţi. Prezenţa lor în guvern ar pune capăt oricărei şanse de reluare a negocierilor de pace cu palestinienii, Benett respingamd soluţia celor două state şi evacuarea coloniştilor din teritoriile palestiniene. Soluţia mai agreabilă ar fi invitarea lui Lapid în cabinet. Nu se ştie în ce condiţii va accepta acesta solicitarea.

Oricum, negocierile vor fi dificile şi de durată. Este posibil ca noul guvern israelian să fie instalat abia peste o lună.

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *