George Farkas: CÂND (nici) TIMPUL nu IARTĂ

Hans Lipschis , născut în Lituania cu 93 de ani în urmă, a fost arestat în Germania, ţara unde trăia şi mai trăieşte fiind bănuit a fi unul dintre gardienii de la Auschwitz. Ziua în care a fost arestat Hans Lipshis coincide cu începerea procesului contra Beatei Zsaepe ,membră a grupului nazist NSU, implicat în asasinarea a zece persoane: opt turci,un grec şi o poliţistă.

 

 

Ceea ce simt la auzul ştirilor despre demascarea şi arestarea vreunui criminal nazist, nu pare să aibă nimic comun cu satisfacţia; este mai curând vorba de un sentiment de uşurare la gândul că poate, totuşi, mai există un dram de dreptate în această lume. Şi chiar dacă e cu un picior în groapă, odiosul individ nu va muri nepedepsit, în ciuda faptului că cei care ar fi meritat să traiască au plecat înaintea lui…

Hans Lipschis , născut în Lituania cu 93 de ani în urmă a fost arestat în Germania, ţara unde trăia şi mai trăieşte. Lipschis este bănuit de a fi fost unul dintre paznicii lagărului de la Auschwitz, el fiind primul dintre cei cam 50 de criminali care urmează să fie arestaţi în Germania, la insistenţele Centrului Simon Wiesenthal din Ierusalim pentru acuzaţii similare.

După ani şi ani de frustrări şi dezamăgiri, vânătorii de ,,veteran nazişti” au din nou motive de speranţă: un tribunal german a introdus o serie de regulamente menite să simplifice arestarea celor care au contribuit la înfăptuirea crimelor. Noile măsuri au fost introduse cu ocazia ultimei capturări a lui John Demjanjuk, care în luna mai 2011 a fost condamnat la cinci ani de inchisoare. ,,Macelarul ucrainean” şi-a trăit anii de după război în Statele Unite, sub identitate falsă. Înainte de a fi arestat şi extrădat, nici unui tribunal german nu i se îngăduia judecarea unui astfel de caz, fără producerea de evidente prin confruntarea suspectului cu cel puţin una dintre victimele sale.

În ciuda rostirii sentinţei, Demjanjuk a murit în libertate, îngrijit într-un azil din Germania, unde aştepta răspunsul la cererea avocaţilor săi de a i se revizui dosarul.

Efraim Zuroff, directorul Centrului Simon Wiesenthal din Ierusalim, consideră noile măsuri binevenite: ,,Înainte,existau trei obstacole în faţa misiunii de a-i judeca pe criminali”, afirma el recent. ,,Criminalii trebuiau găsiţi, apoi urmau să fie produse dovezi suficiente, dupa care autorităţile trebuiau convinse să acţioneze. Cazul Demjanjuk a simplificat situatia :,,Nu mai este nevoie decât de căutarea suspectului, iar acivitatea sa din timpul războiului poate fi demascată prin documente la care accesul a fost şi el uşurat. Nu mai avem nevoie pentru aceasta de martori care să declare că l-au văzut pe suspect ucigând deţinuţi”

Cei de la Centrul Wiesenthal sunt de părere că numarul persoanelor implicate în activitatea sângeroasă a lagărelor de concentrare şi exterminare este uriaş şi nu se ştie câţi dintre ei mai sunt în viaţă. Zuroff estimează că dintre zecile de mii de criminali de război nazişti, nu mai traiesc decât 10, cel mult 15 la sută. Centrul Wiesenthal publică anual o listă a ,,celor mai căutaţi”. În paralel, institutul întocmeşte şi o listă a statelor dispuse să acţioneze în favoarea aducerii vinovaţilor în faţa legii.

Ziua în care a fost arestat Hans Lipshis coincide cu începerea procesului contra Beatei Zsaepe ,membra a grupului nazist NSU, implicat în asasinarea a zece persoane: opt turci,un grec si o politista. În paralel, un alt tribunal german dezbate cazul a patru neo-nazişti bănuiţi de crime şi jafuri. Pe stomacul unuia dintre ei sunt tatuate trei cuvinte: ,,Mori jidane,mori!”

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *