George Farkas: PREJUDECĂŢI XENOFOBE sau IDEI ULTRA-PROGRESISTE?

Înţeleptii Consiliului European, din cauză că nu au dreptul la introducerea unor adevarate legi, s-au mulţumit cu o recomandare la adresa ţărilor europene să reconsidere efectele ,,intervenţiilor non-medicale asupra sănătăţii copilului”,operaţii care în cazul băietilor înseamnă circumcizie.

 

 

La auzul ştirilor despre recenta rezoluţie votată cu o majoritate covârşitoare în cadrul plenum-ului parlamentar al Consiliului Europei, primul meu gând a fost: în sfârşit un pas concret si efectiv spre o apropiere istorică dintre arabi şi evrei, o iniţiativă care nu se poate sa nu dea rezultate, chiar dacă hotărârea fusese luată cu un scop total diferit:bocrotirea drepturilor copilului in Europa modernă.

Înţeleptii Consiliului European, din cauză că nu au dreptul la introducerea unor adevarate legi, s-au mulţumit cu o recomandare la adresa ţărilor europene să reconsidere efectele ,,intervenţiilor non-medicale asupra sănătăţii copilului”,operaţii care în cazul băietilor înseamnă circumcizie.

Reacţiile la tentativa europeana de a pune capăt acestui gen de ,,ritual” considerat de catre majoritatea parlamentarilor Consiliului drept,,violare a integritatii”, precum şi ,,o practică nejustificata din punct de vedere medical”au sosit cu promptitudinea aşteptată. Ministerul israelian de Externe a condamnat rezolutia,numind-o ,,defăimare”şi ,,manifestare a urii religioase”, iar Shimon Peres a lansat un apel secretarului general al Consiliului Europei,Thorbjörn Jaglund,cerând o revizuire urgentă a propunerii votate la începutul acestei luni. Concomitent, Parlamentul Turciei a avertizat conducerea Consiliului European despre eventualele pericole pe care le prezintă acest gen de declaraţii:,,Este vorba de o încercare de a-i jigni pe musulmani şi pe evrei, insultând credinţele acestora”, a declarat Cemil Cicek în parlamentul turcesc.

Şi, ca de obicei in astfel de situatii, nu au lipsit nici cei care au primit cu entuziasm iniţiativa europeană de a condamna circumcizia. Printre aceştia, membrii mişcării ,,Intactiviştilor”, o grupare de organizaţii fondate cu aproximativ două decenii în urmă, al căror număr a sporit în ultima vreme, care condamnă categoric circumcizia, considerând-o o formă de ,,mutilare genitală”si o ,,intervenţie barbară”. Se pare ca eforturile comune, (iudeo-musulmane de data asta) şi-au atins totusi ţelul. Într-o scrisoare adresată cu doar câteva zile în urmă preşedintelui israelian,Thorbjörn Jaglund l-a asigurat pe Shimon Peres că,,nu există nicio lege menita să interzică circumcizia în Europa”.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *