ANDREI ZADOR

A publicat la rubrica Memoria

S-a născut în 1938, la Cluj într-o familie evreiască de mare tradiţie culturală şi civică şi ar fi fost sortit camerelor de gazare dacă părinţii săi nu s-ar fi mutat la Bucureşti unde au rămas până la sfârşitul războiului. Revenit la Cluj, în 1945 s-a numărat printre puţinii copii evrei trăitori la Cluj, copilărind în preajma sinagogii neologe încă în ruine  şi participând la acţiunea de anvergură a reinaugurării ei, din 1947. Andrei Zador a absolvit prestigiosul liceu Emil Racoviţă din Cluj şi apoi Facultatea de Mecanică a politehnicii clujene.A lucrat mai multe decenii în industrie, mai întâi în producţie şi mai apoi în poziţii de răspundere din domeniul dezvoltării…

investiţiilor, informatizării şi managementului. După pensionare s-a apropiat mai mult de activitatea Comunităţii Evreilor din Cluj, din a cărui conducere face parte şi contribuie esenţial la diversificarea ei. Este omul de bază al organizării simpozioanelor File din istoria evreimii clujene, şi a avut un aport esenţial la realizarea Monumentului Memorial al Deportaţilor.

(pentru conformitate A.G.)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *