GEORGE ROTH

A publicat la rubrica: În lume şi la noi 

M-am născut la Cluj, în august 1956. Am locuit pe str. Horea , am absolvit in prima promoţie a Liceului pentru Informatică. Am urmat Facultatea de Matematică secţia Informatică a Universităţii Babeş-Bolyai. Între 1980 si 1991 am lucrat la Centrul Teritorial de Calcul Electronic, la departamentele de programare, pregătire cadre si CAD. In 1991 am emigrat in SUA, unde am lucrat în mai multe domenii ale programării de soft. În 1999, împreună cu un partener american am înfiinţat firma Recognos Inc., înregistrată în California. În 2000 am am înfiinţat firma Recognos România SRL din Cluj. Din anul 2000 sunt Consul Onorific al României la San Francisco…

M-am născut la Cluj, în august 1956. Mama mea care a fost cunoscută sub numele de Lászlo Éva era prim solista a Operei Maghiare din Cluj si a fost co-fondatoare a acesti institutii. Tatăl meu a fost contabil şi era un membru activ al Comunităţii Evreieşti din Cluj. Amândoi parintii erau originari din Arad unde au trait până când s-au mutat la Cluj în 1946 când s-a înfiinţat Opera Maghiară. Mama a murit în 1995, iar tata în 2009. 

Am locuit pe str. Horea , am umblat la Şcoala Medie nr. 10 în clasele 1-8 după care am fost in prima generatie a Liceului pentru Informatică. După liceu am urmat Facultatea de Matematică secţia Informatică a Universităţii Babeş-Bolyai, promoţia 1980. Între 1980 si 1991 am lucrat la Centrul Teritorial de Calcul Electronic, la departamentele de programare, pregătire cadre si CAD. În 1991 am emigrat in SUA, unde iniţial am lucrat ca  programator  la o firmă de soft în Phoenix, Arizona, dupa care în 1994 m-am mutat în San Francisco. Am condus un proiect de mare anvergură, “curăţătorie de date” care s-a numit SUMS şi a fost implementat la Barclays Global Investment San Francisco şi The Northern Trust Chicago. Din 1996 până în 1999 am lucrat ca architect de sisteme la o firmă de consultanţă unde am participat la proiecte mari la firme precum Charles Schwab, DHL, Bank of America.

În 1999, împreună cu un partener american am înfiinţat firma Recognos Inc., înregistrată în California. În 2000 am am înfiinţat firma Recognos România SRL din Cluj împreună cu un partener român care a parasit firma in 2013.

(www.recognos.comwww.recognos.ro).

Firma dezvoltă sisteme pentru Industria de Investiţii in SUA, bănci şi, din 2008, se ocupa de tehnologia semantică. În 2011 Recognos a lansat în SUA o platformă de extragere de date din documente neformatate, care este implementată la mari instituţii financiare din SUA. În 2014 am co-fondat Credit Sentry o firmă care dezvoltă o platformă pentru verificarea facturilor marilor companii pentru a evita pierderile cauzate de folosirea de tarife incorecte.

Din anul 2000 sunt Consul Onorific al României la San Francisco si sunt implicat în promovarea industriei de high tech a Romaniei in Silicon Valley.  In prezent  conduc grupul Romanian American Business Network Silicon Valley care reuneste specialisti de origine romana sau interesati de Romania. (www.meetup.com/rabn-sv/ )

Din 2006 sunt senator de onoare al Universitatii Babes Bolyai. Sunt casatorit cu Leslie Roth  care este americanca din Pennsylvania si locuim la Los Gatos, CA.

 

Din prima casatorie am doi copii. Iulia Roth care traieste in SUA , care are dobandit un masters in Economie la University San Francisco, dupa acea a obtinut un BS in economie si relatii international la UC Davis. Fiul meu Andrei Roth a studiat in SUA la UC Berkeley, a lucrat la Microsoft TV in Mountain View , California dupa care s-a reintors in Romania si in prezenta este managerul general al firmei Recognos Romania. Andi este membru in organizatia Aspen International unde este implicat in multiple proiecte cu impact social.

Ambii copii au dubla cetatenie, Americana si romana

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *