Discurs rostit de Alexandru Florian, director al Institutului „Elie Wiesel”, la dezvelirea Memorialului Holocaustului din Gherla

În urmă cu 72 de ani, aici, la Gherla se întâmpla un dezastru uman. La Cluj, Sighet, Bistrița, Dej, Oradea, Gherla etc. avea loc ultima etapă a distrugerii evreilor din Ardealul de Nord. După numai câteva săptămâni de adunare și ghetoizare, peste 110.000 de evrei au fost trimiși la Auschwitz. Autoritățile ungare de atunci au coordonat și au colaborat cu Germania pentru conceperea și desfășurarea acestui plan diabolic. Aproximativ 15% dintre evrei aveau să supraviețuiască.

Astăzi, din inițiativa Organizației Evreilor din Gherla și a inimosului  Mike Klein, cu susținerea administrației locale și a primarului, un proiect privat a devenit un bun al orașului. Monumentul este expresia memoriei publice a Holocaustului. El are menirea de a emoționa și de a construi atitudini civice pentru prezent și viitor. Acest spațiu evocator se deschide înspre locuitorii orașului și astfel ei împărtășesc tragedia
victimelor și, totodată, își asumă lecția etică a unei istorii politice criminale: Să nu trecem indiferenți prin viață! Să învățăm din istorie!

Ca urmare a politicilor publice ale memoriei și educației despre Holocaust realizate de România în ultimul deceniu, anul acesta deținem președinția IHRA (Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului). Este un gest semnificativ al încrederii celor peste 30 de state membre ale Alianței, în demersurile educative și de combatere a antisemitisimului instrumentate în țara noastră.

Viața este, însă, contradictorie. La Gherla comemorăm, la București în această campanie electorală, întâlnim afișe ale unor partide extremiste care proclamă „România naționalistă”!, sintagma ce amintește de apucăturile extremei dreapta interbelice. Important este faptul că statul, Guvernul și Președinția, au exprimat cu claritate hotărârea de a consolida democrația, de a combate antisemitismul, xenofobia și rasismul.

Astăzi, aici la Gherla prin Monumentul, în fața căruia ne aflăm, se încheie un ciclu din istoria noastră recentă. În numele Institutului Național pentru Studierea Holocasutului din România “Elie Wiesel” și a Guvernului României mulțumesc supraviețuitorilor, urmașilor acestora, Organizației Evreilor din Gherla și primarului pentru acest Monument.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • Mike Klein commented on May 28, 2016 Reply

    Multe mulțumiri lui Alexandru Florian pentru participare și acest discurs memorabil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *