Este oficial: Donald Trump este candidatul Partidului Republican pentru președinția SUA

Incredibilul s-a întâmplat. Donald Trump, un republican populist, fără un program clar de politică internă și cu semne de întrebare legate de intențiile lui în politica externă, a fost nominalizat la 19 iulie a.c., la Cleveland, drept candidat al Partidului Republican la președinție. Din păcate, în actualele condiții și evoluții pe plan internațional, nu este imposibil  să câștige chiar alegerile prezidențiale. Trump nu a fost prezent la convenția republicană și a primit vestea la New York de unde a transmis un mesaj video în care a mulțumit pentru nominalizare. ”Sunt atât de mândru că ați votat nominalizarea mea ca președinte al Statelor Unite”, a declarat el. Trump urma să-și pronunțe discursul de acceptare pe 22 iulie dar în mesajul transmis a rezumat principalele idei susținute în campanie și care a determinat o parte din americani să-i susțină nominalizarea.

Eca melania-trump

Donald şi Melania Trump

Rezumând ideile lui, este limpede că Trump vrea să revină la o politică americană din anii 30-40, stoparea imigrării – să ne gândim numai la ce a spus despre imigrarea mexicanilor  –  și la izolaționismul Statelor Unite. Începutul acestui proces a fost inițiat încă de președintele Obama cu retragerea din Afganistan și lăsarea soluționării situației din Orientul Mijlociu pe seama statelor din zonă, proces care, în ceasul al 12-lea, a fost oprit odată cu întărirea puterii Statului Islamic și intensificarea crizei refugiaților. America a revenit, după părerea unora cam târziu. Între timp au apărut noi crize – relațiile cu Rusia, iar acum situația din Turcia. Ar fi interesant de aflat care va fi poziția lui Trump în această problemă, poate va spune ceva în discursul de acceptare a candidaturii. Se cunosc declarațiile lui dure legate de musulmani, este posibil ca ele să se intensifice, ținând cont de pretențiile Ankarăi față de extrădarea liderului opoziției turce F. Gülen care se află în Statele Unite. În ceea ce privește Rusia, s-a afirmat că Trump ar simpatiza cu președintele Vladimir Putin, ceea ce denotă înclinația lui către autocrație și se pare că  acest lucru se potrivește personalității lui.

În scurtul mesaj de acceptare a nominalizării, Trump a vorbit despre reinstaurarea ”legii și ordinii” pe plan intern. Cu certitudine a fost o reacție față de valul de violențe izbucnit de câtva timp pe teritoriul american, soldat cu moartea unor polițiști și de-acum nu mai este vorba numai de conflicte rasiale. Vom vedea cum va aborda și această problemă în discursul lui de  la sfârșitul Convenției.

Adevărul este că dacă vrea să câștige în sondaje față de Hillary Clinton, Trump trebuie să aibă un program clar de politică internă și externă care să nu se bazeze numai pe declarații întâmplătoare, pe de altă parte, trebuie să-l popularizeze și pe coechipierul lui, Mike Pence, guvernator de Indiana, care, potrivit analiștilor, va contribui la o unificare a conservatorilor republicani anti-Trump.

Mike Pence

Mike Pence

Ce șanse va avea Trump ? Dacă în urmă cu câteva luni sondajele înclinau clar spre Hillary, astăzi, din motive interne (folosirea site-ului ei personal pentru mesaje secrete) și externe – tot ceea ce s-a întâmplat în ultimul timp în lume (Brexit, Turcia, Nisa, împușcarea polițiștilor în SUA) este posibil ca alegătorii americani să dorească un fel de „mână forte” pe care nu o văd întruchipată în Hillary, nu fiindcă e femeie, (tocmai acum în Marea Britanie a fost aleasă o femeie prim-ministru care va negocia cu fermitate ieșirea țării din UE), ci fiindcă felul ei de a fi nu corespunde acestei imagini. Desigur, opțiunile sunt deschise pentru ambii candidați. Evoluțiile pe plan intern și internațional și capacitatea de manevrabilitate a echipelor de campanie a celor doi candidați vor determina până la urmă rezultatul final din noiembrie.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

10 Comments

  • eva galambos commented on August 3, 2016 Reply

    Nu sunt de acord cu abordarea globală a lui Pista în ceea ce privește situația din Europa, lucrurile sunt mult mai nuanțate. Și da, nu m-aș mira ca Trump să-l laude pe Erdogan. Și dacă va fi ales președinte, americanii vor iavea un lider oe care-l merită. Singura speranță ar fi dacă cumva alegătorii vor fi atît de tembeli (ca să folosesc termenul tău) și-l aleg, să se înconjoare cu niște consilieri buni -așa a ajuns Reagan unul dintre cei mai buni președinți – care să-l îndrume și mai ales pe care să-l asculte. Nouă celor de aici ni se pare Trump o combinație de Vadim și Becali. În paranteză, și ei au vrut să redea prestigiul României. Hai să nu ne mai lăsăm fraieriți de aceste lolzinci.

  • Stephan Benedict commented on July 24, 2016 Reply

    Draga Eva, europenii nu vor sa se angajeze si sa duca “povara grea” de solutionare a crizei create de musulmani, intrucat sunt lasi si tembeli. Si-au lasat timp de peste 50 de ani tarile din Europa occidentala, pe baza unei tolerante fara limite, invadate de musulmani; francezii de catre algerieni, nemtii de catre turci s.a.m.d. Acum un an cand Angela Merkel, le-a dat unda verde sirienilor ea a produs marea lor criza. Acum s-a mai potolit, dar e prea tarziu. Europenilor le e frica si acum, in ceasul al 12-lea sa apuce, cum spun americanii, taurul de coarne. De asta au americanii nevoie de un Donald Trump, whether you like it or not. Nici mie nu-mi place de el ca om, ca personalitate, ca educatie, ca stil, Este gretos, repulsiv si reptilian, dar el nu urmareste sa ajunga presedinte doar ca performanta pentru dobandirea unui tron. El conduce o intreaga miscare de restaurare a prestigiului Americii in lume, slabita substantial de performanta sub-mediocra a lui Obama, care este “politically correct”, dar care nu are realizari faptice. Numai gura de el. Obama se pricepe sa vorbeasca mult si “bine”, dar nu vrea sa intreprinda nimic substantial. Este presedintele cu cea mai mare discrepanta intre ceea ce sustine si predica si intre ceea ce realizeaza faptic, poate din istoria Statelor Unite. Din aceasta cauza electoratul american ii da atat de mult credit lui Trump, intrucat rezoneaza cu ideile lui de a indrepta multe lacune, slabiciuni si lucruri gresit concepute de Obama, printre care cea mai importanta este scaderea voluntara a rolului conducator al SUA. Cum adica astepti din partea lui Trump o declaratie de simpatie la adresa lui Erdogan?! Adica tu simpatizezi cu el? Ha, ha, ha!

  • eva galambos commented on July 23, 2016 Reply

    Izolaționismul american nu se referă la pătrunderea musulmanilor în SUA, sincer, nici nu m-am gândit la acest lucru , ținând cont că nenorociții de refugiați abia își strâng bani să ajungă în Europa, de unde până în SUA? Este vorba de rolul pe care trebuie să-și asume un stat puternic și democratic (fiindcă așa este America,indiferent de atacurile împotriva ei) în lumea noastră. Pista, nu.-mi plac condamnările globale și consecințele pripite. problema refugiaților care vin în Europa nu este încă soluționată, dar aceasta în parte și fiindcă europenii nu vor să se angajeze să ducă această povară grea. Este ușor să vorbești despre islamizarea Europei, dar nu este adevărat.Da, pentru musulmani este foarte greu să preia niște valori cu totul diferite și să adopte un alt stil de viață. Trebuie să treacă generații întregi. Poți să-mi replici că o parte din teroriști aparține celei de a doua sau a treia generații. Dar s-a scris pe undeva despre cei care s-au adaptat? Nu, deoarece subiectele de senzație ocupă prima pagină a ziarelor, să fie cel puțin”un lighean de sânge” cum explica o fostă colegă de-a mea de la o redacție când apreciam interesul unei știri. Eu nu locuiesc în SUA , deci este greu să mă pronunț de ce vor americanii. Am scris că alegerea este între rău sau mai rău, dar totuși, să am un președinte ca Donald Trump, mi s-ar părea de neimaginat. Chiar dacă cele spuse de el sunt pe gustul multor americani.Aștept o declarație de simpatie din partea lui Trump la adresa lui Erdogan. Cred că-i plac metodele lui, așa cum îi place și Putin ca om politic. Trist este că americanii din cele două partide mari nu au reușit să găsească pe cineva fără ”hibele” celor doi.

  • Stephan Benedict commented on July 22, 2016 Reply

    Draga Eva, Tie ti-e frica de ceea ce crezi tu ca Donald Trump va face. Europa occidentala n-a fost “izolationista” de peste 50 de ani, ci toleranta la maximum si iata cu ce s-a ales: cu reala posibilitate sau chiar “necesitatea”, venirii la putere a unor guverne de dreapta, ca reactie de raspuns, intru apararea identitatii nationale a tarilor de traditie si cultura europeana, cotropite de elementul musulman. Europa a avut parte de invazia turceasca pana la Viena, timp de peste 500 de ani si se pare ca n-a invatat nimic din lectiile istoriei. Donald Trump a spus clar, de mai multe ori ca musulmanii vor fi lasati sa intre in SUA cu conditia dovezii ca vor fi verificati temeinic la intrare si ca nu vor deveni jihadisti. Asta definesti tu “izolationism”, cand IN SFARSIT CINEVA VREA SA FACA UN LUCRU BUN?! Similar se va pune problema si cu penetratia libera si nestingherita a diverselor grupuri de emigranti ilegali prin granita poroasa a Mexicului, lucru incurajat in mod deschis atat de Obama cat si de Hillary Clinton. Nu uita ca schimbarea cu 180 de grade a atitudii fata de penetratia musulmana a Europei occidentale si deci “izolationismul”, a fost adoptat si de catre Angela Merkel, fortata s-o faca de propriul ei partid. Wake up my friend to the new realities!

    • Andrea Ghiţă commented on July 22, 2016 Reply

      Stimate Domnule Benedict, combateti atat de bine, incat va invit public sa scrieti in Baabel!

  • eva galambos commented on July 21, 2016 Reply

    Cred că acum se pune problema de a alege între rău și mai rău. Cine este ”mai rău”depinde de orientarea fiecăruia. Personal eu consider că Trump este mai rău. Așa cum am și scris, este un mare adept al izolaționismului american , al închiderii în sine a Statelor Unite. Am văzut ce consecințe a avut încercarea făcută de Obama iar dacă Trump va accentua această tendință, va fi rău nouă tuturor. Eu am mai scris și în altă parte: calitatea lui Hillary este soțul ei. În cazul în care îl ascultă. Epitetele cu care ai caracterizat-o pe Hillary sunt în parte probanil adevărate, dar nici cu Trump nu mi-e rușine când este vorba de moralitatea lui. Noroc că nu sunt american…La noi e mai simplu. Aproape toți sunt corupți.
    ””Primăvara arabă nu s-a datorat retragerii SUA din regiune , ea a început în țări din nordul Africii, mai degrabă aș spune că încercării lui Obama de a se împăca cu statele arabe. Numai că ele au cpnsiderat dreapta întinsă ca o slăbiciune americană.

  • Stephan Benedict commented on July 21, 2016 Reply

    Stimata doamna Oren. Mie mi-e groaza sa-mi inchipui cum va arata SUA, daca Hillary Clinton va ajunge presedinte. Dansa este cel mai nesincer si corupt candidat prezidential din istorie. Fondurile fundatiei sotului ei sunt infestate de vreo $35 de milioane din Arabia Saudita, Bahrein, Kuveit, etc. – un caz clasic de interese conflictuale. Presedentia sub madame Clinton ar reprezenta clar un al treilea mandat Obama, care s-a dovedit a fi o catastrofa nationala si internationala pe multiple planuri. In politica externa, prin sistemul lui de dezangajare politica si militara, care a dus la slabirea totala a rolului conducator al SUA in Orientul Apropiat, fapt care a dat unda verde primaverii arabe, cu consecinte nefaste asupra multor tari arabe, care a dus la invazia Europei cu “refugiati”, la nuclearizarea Iranului, etc. In politica interna, sistemul Obamacare a dus la un haos general cu consecinte nefaste asupra societatilor de asigurari, a organizatiilor de sanatate gen HMO, a doctorilor si a pacientilor care au fost mintiti de Obama ca-si vor putea mentine asigurarile vechi. De asemenea sub Obama a avut si are loc destabilizarea rellatiilor interne a echilibrului dintre cetatenii de rand si politia care are sarcina de a-i apara si proteja, care a dus treptat la diminuarea ordinii morale si politice a societatii americane, manifestata peste tot prin atentate impotriva agentilor de politie, scaderea prestigiului intern si a fabricii morale ale SUA de peste 7 ani si jumatate, din cauza unui presedinte total inept, un mare amator politic si un mare diletant.

  • Plugaru Valer commented on July 21, 2016 Reply

    Un comentariu greu. Nu primul si nu singurul dificil in care autoarea nu ezita sa abordeze subiecte de politica. Este adevarat ca politica americana si contextul intern si extern al momentului fac subiectul extrem de dificil si delicat. Motivul il reprezinta faptul ca fraiele poliicii americane influenteaza in mod esential evolutia intregii planete. Ori un astfel dec subiect trebue implica o orientare foarte atenta in spatiul politicii mondiale.

  • Tiberiu roth commented on July 21, 2016 Reply

    Nu-mi place Trump,după cum nu-mi place nici Putin”prietenul ”lui, și nu-mi place Erdogan, și încă mulți alți oameni care-și imaginează că ”mâna forte” este panaceul pentru vindecarea rănilor de pe pământ.Nu-mi plac autocrații mici și mari care se cred mai deștepți decât alții,a căror prioritate este să fie ei în centrul evenimentelor .și să nu fie contestați de nimeni din nefericire ”majoritatea democratică” îi preferă fiindcă o scutesc de responsabilitatea deciziei, și poate …din lașitate””
    (tot un Roth 🙂 Tiberiu (dar și Toma:)

  • Hava Oren commented on July 21, 2016 Reply

    Mi-e groază să-mi închipui cum va arăta SUA (și de fapt întreaga lume) dacă Trump va câștiga alegerile. Pot numai să recomand tuturor celor interesați să citească romanul ”The Plot against America” de Philip Roth și o să se convingă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *