Israelul trebuie să reziste tentațiilor americane

În urmă cu câteva zile o nouă crimă oribilă s-a petrecut la Ierusalim. Un camion, condus de un terorist palestinian, a intrat într-un grup de militari care tocmai coborâseră dintr-un autobuz. Patru dintre ei au fost uciși , – trei tinere și un tânăr – şi 16 au fost răniți. Camionul i-a lovit de două ori, după ce i-a călcat, a dat înapoi și a mai trecut o dată peste ei. Atentatorul a fost împușcat de câțiva militari și de un civil. Potrivit primelor declarații, s-a crezut că palestinianul ar fi făcut parte din ISIS deoarece asasinatul semăna cu cele petrecute la Nisa și  Berlin, dar, după cum au constatat analiștii, cele din Europa au fost copiate după atentate din Israel unde teroriștii palestinieni folosesc de multă vreme metoda. Gruparea palestiniană Hamas a salutat gestul și l-a declarat erou pe ucigaș.

Un nou atentat în Israel

Atentatul a avut loc în condițiile tensionării puternice a situației din Israel și din teritoriile palestiniene, determinate de mai multe evenimente. Este vorba, în primul rând, de votarea în Consiliul de Securitate a rezoluției antiisraeliene care prevede interzicerea construcțiilor de locuințe în Ierusalimul de Est și în zonele care, dacă s-ar ajunge la crearea oficială a unui stat palestinian, ar putea ajunge în componența acestuia. Statele Unite nu și-au exercitat dreptul de veto, ci s-au abținut, astfel încât textul a trecut și a devenit oficial. Pentru Autoritatea Palestiniană și penttru palestinieni a fost un câștig diplomatic extraordinar, dar care a  stârnit și mai mult pasiunile. Paradoxal, cel de-al doilea eveniment  tulburător a fost victoria în alegerile prezidențiale americane a republicanului Donald Trump.  Se pare că, cel puțin deocamdată – și să nu uităm că Trump este până la  20 ianuarie doar președintele ales, nu instalat – politica sa față de Israel  s-ar concretiza într-o o schimbare radicală față de cea preconizată și dusă de președintele Barak Obama.

După cum a afirmat un important analist politic în ”Jerusalem Post”, prin aplicarea principiilor susținute de Trump, viitorul Israelului ar fi asigurat și, adaug eu, visele cele mai îndrăznețe ale unor oameni politici israelieni s-ar împlini. Aici se include mutarea Ambasadei SUA în Ierusalim, ceea ce ar însemna recunoașterea de facto și poate și de jure a Ierusalimului unificat drept capitală a Israelului, acceptarea construcțiilor israeliene  în teritoriile palestiniene, recunoașterea anexării Golanului, reluarea negocierilor de pace directe între israelieni și palestinieni fără condiții prealabile și, pe undeva, se sugerează chiar renunțarea la ideea celor două state – considerată până acum cheia păcii israeliano-palestiniene – și atragerea eventual în administrarea unei părți din teritorii a Iordaniei și poate a Egiptului. Iar dacă Trump va îndeplini și o altă promisiune – denunțarea tratatului cu Iranul – și poate se va ajunge la o colaborare cu Rusia pentru a pune capăt conflictului sirian, Israelul va scăpa și de amenințările externe. Această politică ar trebui pusă în aplicare de viitorul ambasador american din Israel – David Friedman – un apropiat al președintelui ales, despre care  gurile rele afirmă că, în comparație cu el, Benjamin Netanyahu este …un om de stânga.

Trump şi David Friedman

Realizarea păcii în Orientul Mijlociu, un Israel care să se dezvolte în condiții sigure, reprezintă  o dorință nu numai a evreilor din această țară, ci și a celor din Diaspora care văd în statul evreu o garanție față de excesele antisemite care, din păcate, au renăscut și se manifestă în primul rând în Europa. Problema pe care  vrem să o dezbatem este care va fi prețul plătit pentru ”visul american” croit pentru Israel.

Am putea crede că un stat, de fapt singurul stat democratic în regiune, ar trebui să se bucure de sprijinul tuturor democrațiilor. Doar că lucrurile nu stau astfel. Pentru multe dintre ele, interesele lor specifice în  lumea arabă, în statele din regiune, indiferent de regimurile lor, sunt prioritare în comparație cu realizările efective ale Israelului care ar trebui, cu sprijinul cel puțin moral al democrațiilor, să devină un model pentru  vecinele lui. După cum vedem, acest lucru este departe de a se lua în considerare, dimpotrivă, pe plan internațional, Israelul se trezește din ce în ce mai izolat.

În aceste condiții, cum trebuie să privească statul evreu oferta americană, foarte frumoasă și generoasă din multe puncte de vedere? Cu foarte multă precauție, cred eu, și prin realizarea mai multor scenarii – de la cele mai optimiste, la cele mai pesimiste. Să le luăm la rând. Nu trebuie să fii un analist politic subtil să ajungi la concluzia că nu toate promisiunile electorale sunt de obicei îndeplinite și acest lucru este valabil, mai ales în politica internațională, în care atât de multe necunoscute pot interveni și trebuie să se țină cont de atât de multe condiții, obiective și subiective. Donald Trump nu are încă o echipă formată la Departamentul de Stat, nu are și nici nu poate avea, deocamdată, planuri de politică externă. Realitățile cu care se confruntă îi pot modifica aprecierile, vezi recunoașterea de către el a intervenției hackerilor ruși în campania electorală americană, după ce la început a respins ideea. Și, cu certitudine, ne vom mai întâlni și cu alte schimbări de poziție și acestea se pot referi și la atitudinea față de Israel.

Un al doilea aspect, deosebit de grav, se referă la consecințele imediate și pe termen lung ale noii politici americane în lumea arabă, concret cea palestiniană. Încă nu au fost aplicate nici un fel de măsuri, doar s-au  vehiculat niște idei,  și iată ce s-a întâmplat la Ierusalim. Este o reacție concretă care ilustrează într-un fel declarațiile lui Mahmud Abbas, președintele Autorității Palestiniene, care a promis o nouă Intifadă în cazul în care Washingtonul își mută ambasada la Ierusalim. Israelienii știu prin ce au trecut în perioada celor două intifade sau chiar în anii trecuți, cu campania de înjunghieri efectuată de tineri palestinieni. Israelul și populația israeliană au capacitatea de a contracara în mare măsură aceste pericole, dar pun din nou întrebarea: cu ce preț? Cu luarea unor măsuri care vor afecta, vor limita principile democratice care stau la baza statului, cu pierderea atmosferei de securitate, cu pierderi economice incomensurabile, cu amenințarea unui război,cu valuri de critici din toate orizonturile..

Deocamdată, guvernul israelian și  premierul Benjamin Netanyahu nu au adoptat nici un fel de poziție oficială față de oferta americană. După cum se știe, cabinetul israelian este compus din oameni politici a căror orientare se extinde de la centru, centru-dreapta până la dreapta dură (nu vreau să folosesc termenul de extremă dreapta care se utilizează pentru etichetarea unor tendințe extremisto-fascistoide).

Poate că unii dintre ei sunt încântați de perspectivele oferite de Trump, dar am certitudinea că Benjamin Netanyahu nu face parte din această categorie. Este un om politic prea bun ca să nu-și dea seama de consecințe. Cred că precauția, decurgând din experiența lui politică, îl va face capabil să facă alegerea cea mai bună pentru Israel și să reziste unor oferte, oricât de tentante ar fi ele la prima vedere..

În încheiere vreau să precizez că, tot ce am scris aici este, firesc , punctul meu de vedere. Este posibil să și greșesc (mi-ar părea bine) și, în pofida previziunilor mele pesimiste, lucrurile să se desfășoare foarte bine pentru Israel.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

6 Comments

  • boris m. marian commented on January 15, 2017 Reply

    nu cred că Trump este un trombonist

  • boris m. marian commented on January 15, 2017 Reply

    nu cred că Trump este un … trombonist

  • Stephan Benedict commented on January 14, 2017 Reply

    Inca un detaliu semnificativ. Organizatia americana a evreilor liberali de stanga, JStreet, au cumparat o pagina intrega in ziarul New York Times din 5 ianuarie, in care ii felicita calduros atat pe presedintele Obama, cat si pe Secretarul de Stat John Kerry, pentru pozitia lor clara anti Israel, luata fata de rezolutia si votul Consiliului de Securitate al ONU din 23 decembrie.

  • Stephan Benedict commented on January 14, 2017 Reply

    Draga Eva, precautiunea lui Benjamin Netanyahu despre care ai scris, se datoreaza pericolului iminent al asa zisei conferinte de pace de la Paris din 15 ianuarie, adica peste o zi, care poate sa decida soarta Israelului pe termen lung, prin decizia ONU de formare unilaterala a unui stat palestinian. Este posibil ca presedintele Obama, sa-si mentina pozitia intransigenta fata de Israel, sacrificandu-l pentru a doua oara in mai putin de o luna, pentru a-si putea mentine imaginea de erou in ochii lumii arabe, si de a-si asigura astfel, venituri de milioane de dolari in Fundatia lui care-si va incepe functionarea din 20 ianuarie in sus, venit care poate depasi cu mult sumele primite de la tarile bogate arabe de Fundatia Clinton.

  • Plugaru Valer commented on January 13, 2017 Reply

    Sunt multe aspecte care trebue considerate intr-o astfel de analiza. Este absolut cert faptulca, cel putin sub aspectul moral al sustinerii, Statul Israel are nevoie de sprijinul unor sustinatori al cauzei sale. Aceasta inseamna fapte concrete care sa dovedeasca sprijinul. Ca urmare prudenta care se impune este foarte importanta si este, evident, conditionata de aspectul unei politici foarte nuantate intre mentinerea cat mai aproape a ofertelor si a ofertantilor de sprijin si pericolele si amenintarile pe care sprijinul si corelarea acestuia cu politica interna a Statului Israel le pot prevedea si echilibra. Este o problema spinoasa, cu istorie veche dar care ne intereseaza deosebit si pentru care trebue sa ne bucure fiecare pas de progres.

  • Beatrice commented on January 12, 2017 Reply

    Nu imi dau seama de pretul platit de Israel, dar pina acum Trump s-a dovedit foarte favorabil Israelului. A se vedea si Tweet-ul trimis de el
    a propos de rezolutia 2334 a ONU: “Ramii puternic Israel. 20 ianuarie se apropie”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *