Prăjitură Kindli

În Ungaria și Transilvania, Purimul fără kindli nu prea este Purim. Kindli este de fapt o variantă a prăjiturii ”beigli”, adică acel cozonoc răsucit, gen ruladă, fie cu nucă sau cu mac ce se servește de Crăciun. Bucătăria evreiască din Transilvania și Ungaria a preluat-o și a adaptat-o. Umplutura este aceeași, ea poate fi nucă sau mac, forma este oarecum schimbată, este ruladă, dar nu mai e răsucită..

Ingrediente 500g făină, 500g nuci, 500g zahăr tos, 250g stafide, coaja unei lămâi, gălbenușul a trei  ouă, 3 linguri miere, un pahar ulei, un pahar vin o linguriță de drojdie,

Pe masa de aluat se frământă făina, uleiul, gălbenușurile, o lingură de miere, drojdia lăsată să stea cu puțin zahăr, vinul până se obține un aluat mai moale pe care îl împărțim în trei părți egale și le întindem.

Ungem fiecare parte cu miere și ulei și așezăm amestecul  de zahăr, nuci  mărunțite, stafide, coaja de lămâi având grijă ca ingredientele să ajungă pe cele trei foi pe care le stropim cu ulei și miere. Facem trei rulade pe care le ungem din nou cu ulei și miere. Le așezăm într-o tavă preîncălzită, unsă cu ulei , repetând operațiunea de două ori pentru a obține  un colorit maro deschis al  celor trei părți care se coc la foc mediu. Prăjitura devine mai moale, bună de tăiat, la trei zile după ce am scos-o din cuptor.Se poate face și umplutură de mac.

Eva Szmuk

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *