Vizita preşedintelui Iohannis în SUA, iunie 2017

De la telenovela politică americană, la cel mai important moment din istoria relațiilor româno- americane

 

CONTEXTUL

America trăiește un “reality show” care seamănă cu o telenovelă.   În scurta perioadă de când a ajuns la putere Trump – cu  doctrina trumpistă – a  dat peste cap și a creat disensiuni între grupuri sociale, organizații și țări în toată lumea. Lumea a început să se îndoiască de leadershipul Americii pe scena mondială și mai ales de leadershipul de promovare a ideilor democratice în lume. Trumpismul a readus niște principii politice nemaivăzute de multă vreme. Trumpismul a introdus  sloganul “America First” (pe care e mai bine să nu îl traduci în germană) . Acest slogan este folosit nu numai de cei 38% de suporteri care au mai rămas dar și de o parte (nu de toți) a leaderilor republicani. Pe plan extern trumpismul este opusul doctrinei lui Wilson  și se traduce cam așa. “Nu ne pasă ce face fiecare țara acasă, atât timp cât nu afectează America și  aduce avantaje e OK. “ Mie îmi aduce aminte de fraza care o auzeam pe vremea lui Ceaușescu cu “neamestecul în treburile interne și avantajul reciproc.”.

Informații despre doctrina introdusă de președintele Woodrow Wilson in 1918 si implementată în politica americană precedentă se pot vedea aici:

https://millercenter.org/president/wilson/foreign-affairs

Trump a lăudat și laudă personaje precum Duarte, președintele din Filipine, care a omorât 9000 de traficanți și consumatori de droguri sau pe Erdogan care limitează din ce în ce mai mult drepturile civile și a închis 100.000 de opozanți politici. Întâlnirile lui Trump cu leaderii EU și cu leaderii NATO au creat multă confuzie și animozități cu aceștia. Neafirmarea de către Trump a Articolului 5 din Carta Nato, care spune că dacă este atacată o ţară din alianță, se consideră că toate țările sunt atacate și NATO o va apăra, a creat multe reacții de nesiguranța și neîncredere în țările membre. De asemenea insistența că multe țări membre nu își plătesc cotă de 2% a neliniștit pe mulți.

Tot spectacolul aproape suprarealist al implicării serviciilor secrete rusești în alegerile  prezidențiale americane accentuează atmosfera de nesiguranță și îngrijorare din SUA și din lume.  Situația legată de interferența Rusiei în alegeri, contactele secrete, despre care au mințit câțiva dintre colaboratorii lui Trump, concedierea președintelui FBI pentru modul în care se ocupă de ancheta generalului Flynn, care a avut contacte nedeclarate cu agenți ruși, acuzația de minciună la adresă președintelui, ancheta judiciară independența legată de Rusia sunt numai câţiva dintre factorii care au creat o atmosferă toxică în politică internă americană.

Imagine a Washingtonului de la Heritage Foundation

 

VIZITA ISTORICA INTR-UN MOMENT PERFECT

Recepţia de la Ambasada Romaniei la Washington

România a fost a 6-a țară care și-a respectat angajamentul financiar față de NATO alocând 2% din buget pentru aceste fonduri.Tot România este țara pe locul 4 ca și număr de trupe din Afghanistan. România este și membru UE, a fost remarcată ca și o țară având succese remarcabile în lupta anticorupție. România este avanpostul spre est al UE și al NATO, cea mai apropiată ţară de Rusia. Astfel România a devenit modelul de cooperare cu SUA și, în același timp, o dovadă că politica președintelui Trump poate funcționa în EU și NATO.  Și așa cred că s-a născut ideea acestei întâlniri. Relația dintre SUA și România poate fi considerată ca un  model și, în același timp, această vizită poate fi folosită de administrația prezidențială americană ca să îmbuneze țările EU și NATO și să le asigure că relația EU cu SUA va funcționa , pactul NATO va funcționa și SUA își va păstra leadershipul în acest pact. Momentul conferinței de presă comune a fost excepțional. Cu o zi înainte de această conferință de presă comună, fostul conducător al FBI-ului (care a fost concediat de Trump, pentru atitudinea lui față de ancheta legată de implicarea Rusiei în alegeri) a avut o înfățișare publică în fața comisiei de anchetă a senatului, legat de întrevederile lui cu Trump. Această depoziție a fost urmărită de 19.5 milioane de telespectatori în SUA, devenind al doilea eveniment politic live ca număr de spectatori, după inaugurarea lui Trump care a fost urmărită de 30 de milioane. Interesul a fost fantastic de mare,  după  înfățișare s-a accentuat   interpretarea diferită a depoziției de către tabăra pro Trump  si anti Trump. Fiecare a  înțeles lucruri diametral opuse din  depoziția lui Comey.

Președintele Trump avea nevoie de o conferință de presă (nu avusese o conferinţe de presă live de foarte multă vreme) și așa s-a născut conferința de presă comună. În această conferință, președintele Trump a evidențiat România, lupta anti corupție, sacrificiile în NATO, contribuțiile financiare conform cerințelor lui. Președintele Iohannis a menționat într-un  mod foarte logic și deștept angajamentul României față de NATO  și hotărârea de a acționa în contextul dublei apartenențe la EU și la NATO.  Toată lumea a urmărit conferința de presă, mai mult pentru a afla răspunsurile lui Trump la întrebările jurnaliștilor legate de depoziția lui Comey. Dar de aici, discursul concis și logic pro american, pro EU și pro NATO, al președintelui Iohannis a avut o audiență nemaiauzită în lume. România a ajuns pe prima pagină a celor mai importante publicații și servicii de știri pe plan mondial. Întrebările ziaristei de la TVR care l-a întrebat pe Președintele Trump referitor la Articolul 5 din NATO , au atras răspunsul lui Trump care – pentru  prima dată de când e președinte – a  reafirmat hotărârea SUA de respectare a Articolului 5. Acest răspuns nu s-a putut obține la recenta întâlnire NATO din Europa.  Întrebarea a fost pusă de Ramona Avramescu de la TVR.

Întrebarea ziaristului Cristi Pantazi despre atitudinea SUA față de  lupta anticorupție, a atras răspunsul lui Trump care este de o importanță majoră pentru politica internă a României.

Trump a preferat să dea cuvântul ziariștilor români, față de cei americani, pentru că pe aceștia îi consideră total ostili. Și asta a ieșit excepțional pentru România. Răspunsul președintelui Iohannis la întrebarea legată de pericolul rusesc pentru România a fost excelent. Trump nu menționează niciodată explicit Rusia, ca pe un  pericol, de aceea un ziarist american a pus această întrebare președintelui Iohannis.

Opinia mea este că toate aceste conjuncturi, fapte, au reprezentat  “cubuleţe” care, puse cap la cap și aranjate că într-un Rubik Cube, au făcut ca această vizită să devină într-adevăr istorică pentru România.

Am asistat la dialogul între preşedintele Iohannis  și președintele Heritage Foundation, Edwin Feulner, de la sediul acestei organizații. În acest dialog public presedintele Iohannis a fost impresionant. Evenimentul se poate vedea la:   http://www.heritage.org/europe/event/20-years-after-the-relevance-the-romania-us-strategic-partnership-the-current

Am participat, acum câțiva ani,  la un discurs al președintelui Băsescu, la Think Tankul American Enterprise Institut (http://www.aei.org). Este o diferență ca de la cer la pământ, în primul rând, privind engleza și  logica președintelui Iohannis.

Preşedintele Iohannis, la Heritage Foundation

 

Sloganul Heritage Foundation afişat în ascensor

Un alt eveniment foarte important al vizitei a fost acela în care președintelui Iohannia i s-a decernat distincția „Light Unto the Nations”, de către Forumul Global American Jewish Committee (AJC) . Se poate urmări evenimentul la http://www.presidency.ro/ro/media/agenda-președintelui/alocuțiunea-președintelui-româniei-domnul-klaus-iohannis-susținuta-cu-ocazia-primirii-distincției-light-unto-the-nations-in-cadrul-forumului-global-american-jewish-committee-ajc-sesiunea-formala-destinata-liderilor-internationali

La conferința de presă, președintele Trump a vorbit despe Elie Wiesel . Aceste două fapte au fost o recunoaștere a comunității evreiești din România și a României ca și o țara cu o comunitate evreiască semnificiativă. Împreună cu Președintele Iohannis a călătorit în SUA și președintele Comunității Evreiești Aurel Vainer.

În afară de temele legate de Securitate și cooperare militară, s-a discutat și despre relațiile economice bilaterale. La ora actuală volumul schimburilor între SUA și România este de 2.7 miliarde de dolari (2016), deci destul de scăzut. Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a prezentat programul Trade Winds (http://2016.export.gov/tradewinds/). Focusul acestu grup anul acesta este Sud- Estul Europei,  iar întâlnirea se va desfășura la București în Octombrie. Peste 100 de companii americane vor veni la București ca să studieze oportunități de cooperare cu Românie și cu celelalte țări din Sud Estul Europei.

În concluzie cred că această vizită a avut o importantă excepțională și va avea efecte benefice pentru România atât pe plan internațional, cât și pe plan intern. Organizarea acestei vizite a fost un eveniment de mare succes meritul revenind Președenției României, Ambasadei României la Washington, Ambasadei Americane de la București și Ministerului de Externe al României. (Notați că MInistrul de Externe al României nu a participat; consilierul de politică externă al președintelui este fostul Ministru de Externe Bogdan Aurescu.)

Trebuie să va spun ca atunci când am participat la evenimente cu președintele României, cu diplomații români și americani, am fost foarte mândru că sunt legat de aceste două țări extraordinare. Am văzut deja în presă românească atitudini care minimalizează această vizită, o reacție cu totul aiurea a fostului președinte Băsescu. Toate astea sunt nesemnificative și viitorul apropiat va dovedi că această vizită va fi consemnată  ca una din cele   mai importante evenimente ale istoriei României  in Secolul 21.

Foto George Roth

George Roth

Los Gatos, California –   Iunie 2017

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

18 Comments

 • Stephan Benedict commented on June 16, 2017 Reply

  Stimat domn Roth, Dvs ati scris un articol destul de bun ca bogatie de informatii, dar inegal ca structura. In loc sa-i dati credit presedintelui Trump de la bun inceput pentru succesul enorm de mare si spectaculos al vizitei domnului Iohannis si al realizarilor fara precedent al vreunui presedinte al Romaniei, dvs simtiti nevoia ca intai sa-i trageti presedintelui American un ghiont, improscandu-l cu rahat Democrat, de care dansul are parte de cand a castigat in mod neasteptat alegerile din Noembrie 2016. Deci capitolul dvs. CONTEXTUL, mi se pare scris doar cu rostul de a-l discredita pe presedintele American. Dvs. nu v-ati putut abtine de a nu-l psihoanaliza pe dl. Donald Trump, mergand atat de departe in urma cu 100 de ani, pana la doctrina lui Woodrow Wilson. Ideea articolului dvs. era vizita dlui Iohannis in Statele Unite, nu a cine este si cum fuctioneaza actualul presedintele American, despre care s-au scris deja tone de pagini. Pe deoparte dvs. admiteti singur despre spectacolul suprarealist al implicarii serviciilor secrete rusesti in alegerile din SUA, pe de-alta dvs. nu realizati ca alegerile au avut loc sub administratia lui Obama, nu a lui Trump si deci, orice fel de implicare a rusilor nu trebuieste creditata in mod negativ si atribuita lui Donald Trump. De asemenea dvs. sunteti cel care creaza “atmosfera toxica”, scriind in mod obsesiv de ea si bagand-o pe urma, in mod ipocrit, pe umerii presedintelui Trump, amestecandu-va in politica interna a Statelor Unite. Aceasta linie de atac este iarasi una a Democratilor, care nu prididesc nici un efort in a-l discredita pe actualul presedinte. De asemenea imi permit sa va fac si doua corectii gramaticale. Dvs. ati scris: “Tot România este țara pe locul 4 ca și număr de trupe din Afghanistan. România este și membru UE, a fost remarcată ca și o țară având succese remarcabile în lupta anticorupție.” In mod corect nu se scrie: “ca si numar” ci “ca numar”. De asemenea in mod corect nu se scrie: “ca si o tara”, ci “ca tara”. Din aceste greseli minore se vede clar ca dvs n-ati prea scris mult in limba romana. In partea doua a articolului dvs, ati scris lucruri extrem de interesante si importante si deci, in linii mari intregul dvs. reportaj este plin de lucruri utile si informatii foarte precise si bine venite.

  • George Roth commented on June 16, 2017 Reply

   Domnule Benedict,

   Va multumesc pentru comentarii. Apreciez comentariul dumneavoastra, si va multumesc ca imi corectati greselile gramaticale. Intr-adevar, nu am scris prea mult in limba romana traind in SUA de multi ani, dar incerc sa scriu in romaneste cat pot. Nu sunt de acord cu limbajul vulgar pe care il folositi, in afara de asta apreciez admiratia dumneavoastra fata de Presedintele Trump, este o admiratie pe care nu o impartasesc, fara sa fiu democrat. Ancheta juridica si istoria va arata cat de adevarata este interventia ruseasca, si sper din suflet pentru SUA sa se dovedeasca ca implicarea echipei lui Trump si a Presedintelui este un fals. Republicanii (cu doua exceptii) au aprobat ieri in Senat o masura care face imposibila incetarea sactiunilor impotriva Rusiei de catre Presedentie. Mentionez inca odata ca dupa parerea mea meritul acestei vizite revine conlucrarii exceptionale a diplomatiei americane si romanesti, si sigur ca atitudinea Presedintelui American a fost extrem de pozitiva fata de Romania, ceea ce este excelent. Si daca nu v-ati plictisit de mine , va invit sa ascutati interviul meu recent de la Radio Romania International pe aceeasi tema, in care sunt convins ca o sa gasiti cateva greseli de exprimare , dar in ciuda acestora sunt solicitat des de catre ei sa comentez pentru Diaspora romaneasca.
   Daca stiti cumva un spell checker pentru limba romana, v-as fi recunoscator daca mi l-ati recomanda dupa cate stiu eu nu exista, stiu ce firma lucreaza la el dar nu este inca gata. Si fiul meu imi corecteaza limba romana de multe ori, diun pacate nu a fost disponibil sa corecteze textul inainte de publicare.

   • George Roth commented on June 16, 2017 Reply

    Sistemul nu permite sa incluzi linkuri dar daca ma cautati pe Pagina de Facebook (George Roth) o sa gasiti acolo Linkul.

    • Stephan Benedict commented on June 17, 2017 Reply

     Domnule Roth, Limbajul “improscare de rahat” nu este vulgar de loc, fiind foarte folosit atat in literatura romana, cat si in limbajul gazetaresc, destul de frecvent. Cuvantul in sine, improscare inseamna stropire, iar cuvantul rahat inseamna un aliment dulce, care de cele mai multe ori se baga in gura si se mananca. Daca folosem expresia improscare cu c., abia atunci aveati un motiv intemeiat. Deci atentie la interpretare si la limbaj, inainte sa sariti la concluzii gresite. La randul meu, sunt perfect de constient de greselile dlui Trump, dar a marsa tot timpul numai pe ele, inaintea oricarui subiect si a oricarei discutii, folosind spatiul publicitar, denota o obsesie neobisnuita si contraproductiva. In toata intrevederea cu dl. Iohanis, mie presedintele american nu mi s-a parut sa fi facut ceva demn de critica si de blasfemie. Insasi comparatia lui frecventa si obsesiva cu Hitler, chiar daca nu va apartine dvs, este total ne la locul ei, intrucat prima intrebare care se pune este cati oameni a trimis Donald Trump la gazare?? In rest, va doresc o cariera stralucita!

 • eva galambos commented on June 12, 2017 Reply

  Un articol scris nu după auzite ci de cineva care a fost în miezul lucrurilor și care vede cu obiectivitate imaginea creată de România prin această vizită. Nu am fost un fan al pteședintelui Iohannis dar această vizită ilustrează faptul că un om dacă vrea și are calități, poate să se dezvolte și să perfecționeze. Niște precizări pentru Ivan Klein. Baabelul nu s-a vrut să fie o revistă evreiască, deci nu are nici o legătură cu dimensiunea comunității evreiești din România. Că s-au abordat multe subiecte evreiești se explică prin colaboratori, dintre care mjulți sunt evrei dar acest lucru se întâmplă și la alte publikcații de pe net.Numărul de cititori este în creștere și dacă am avut o perioadă mai slabă, a fost din cauze de ordin tehnic pe care sper că le-am depășit.

 • Horea Popa commented on June 11, 2017 Reply

  Și eu cred că o fost o vizită importantă pentru România și că din fericire am profitat și de o conjunctură excepțională – ,,curcubeul” care o atras toată atenția asupra noastră. Am avut parte în fine și de o prestație prezidențială de calitate.
  Felicitări pentru implicare și analiză și remarcabil felul în care o fost pregătită vizita.
  Putem spera că butada ,, una-i politica externă și alta-i politica internă” din vremuri la care făceai referire se va stinge încet ca și influența roșie.
  Se reface încet România multiculturală sub umbrela americană ? Așa se vede !

  • George Roth commented on June 11, 2017 Reply

   Multumesc Horea pentru apreciere. Eu ii apreciez enorm pe diplomatii romani. Este o generatie tanara de diplomati care depaseste mult ca si calitate clasa politica. La fel si Presedentia, este mult peste calitatea guvernului. Echipa Presedintel;ui este exceptionala. La fel colaborarea intre Ambasadorul Klemm si Ambasadorul Maior (am participat la discutii cu ambii ambasadori) este exceptionala. Romania are nevoie de pozitivitate, si asta a fost un asemenea eveniment.

 • Sabin Ielceanu commented on June 11, 2017 Reply

  Este intr-adevar o analiza excelenta, cu foarte muta substanta si vazuta obiectiv din USA. Este foarte important de inteles cat de bine programat a fost momentul acestei intalniri, cat de important a fost impactul intalnirii pentru Romania dar in acceasi masura sau poate chiar in mai mare masura pentru USA si prestatia foarte buna a presedintelui Iohannis, pe departe cea mai buna pe care pe care a avut-o un presedinte roman in ultimi zeci de ani. Ca si cetatean American de origine Romana pot spune ca si eu m-am simtit foarte mandru ca sunt legat de Romania. Sunt mandru ca cetatenii Romaniei au avut intelepciunea sa aleaga sa ii reprezinte un astfel de presedinte, aceasta intelepciune nefiind comuna in ziua de astazi.

 • Peter Farkas commented on June 11, 2017 Reply

  Trump este un om corupt, populist de extrema dreapta, un proto-fascist. Din punct de vedere moral, trebuie pus in balanta profitul economic al Romaniei pe de o parte, cu intretinerea de legaturi cordiale cu un astfel de om pe de alta parte. Cum am reactiona daca in loc de Trump, intilnirea ar fi fost cu Duarte? Sau cu Erdogan? Sau cu Putin?

  Mie mi-a fost rusine sa aud ca reprezentatul Romaniei incearca sa se impreteneasca cu Trump.

  • George Roth commented on June 11, 2017 Reply

   Domnule Farkas, O sa raspund la comentariul dumneavoastra pentru ca mi-am pus si eu aceste intrebari. Independent de cine este Trump, reprezinta SUA. Viitorul lui se va decide de catre anchetele judiciare in curs. America este un stat democratic cu un puternic sistem bazat pe “checks and balances”.Nu stiu daca ati realizat din articolul meu, am incercat sa comunic opinia mea ca administratia si cei din jurul lui (nu toti sunt la fel ca el) au realizat ca prin Romania pot sa linisteasca EU si NATO. Nu uitati ca Trump public a reafirmat Articolul 5, indiferent de cine este Trump Romania este mult mai linistita cu asta. NU trebuie nimanui sa ii fie rusine de vizita ( opinia mea) pentru ca retorica Presedintelui Iohannis a fost legata de intarirea cooperarii Romaniei cu EU , SUA si NATO si a evidentiat de multe ori importanta acestui triunghi atat pentru SUA cat si pentru celelate tari. O sa inchei cu o experienta personala avuta intr-o discutie cu fostul Secretar de Stat al SUA George Schultz. Acum cativa ani (in 2007 mai exact) am avut ocazia sa particip la un eveniment unde un ziarist l-a rugat sa explice cum a putut sa mentina legaturi cu Ceausescu, atunci cand era Secretar de Stat in timpul administratiei Reagan. Schultz a raspuns asa. O tara este ca si o gradina. Daca nu e ingrijita ca lumea, se poate umple de buruieni. Printre buruieni sunt multe flori si datoria lui de diplomat este ca sa caute aceste flori, pentru ca in ultima instanta istoria va elimina buruienile.

 • Klein Ivan commented on June 11, 2017 Reply

  Articol interesant pentru cei dinafara Americii dar nu pentru mine care am auzit de prea multe ori in decursul ultimilor opt ani cite decizii ” istorice ” a luat precedesorul de la Casa Alba . Articolul folosește termenul ” importantă excepțională ” fără sa dea detalii ; …. in Octombrie o sa vina la București 100 de companii americane sa studieze posibilități de cooperare cu tari din sud estul Europei . ( adică vin si pentru cei care nu si- au trimis președintele , iar atunci se va vedea pe cine prefera ….. sau poate România va avansa pe un loc si mai fruntaș ca trupe in Afganistan …Am tot respectul pentru ce face aici Heritage Fundation…dar nu am citit vizita Președintelui României la ei . …Oare ce înseamnă pentru autor ” comunitate evreiasca semnificativă ” ? ( recensământul din 2011 nu-i menționează pe evrei , fiind mai puțin de 20000 ) . . ..Trump folosește mai puțin ” America first ” si nu văd nici-o legătura cu ” Deutschland uber alles ” slogan preluat si deformat de nazisti de la un cintec ce i-a precedat cu un secol .Klein Ivan

  • George Roth commented on June 11, 2017 Reply

   Domnule Klein, Am fost personal la Heritage Foudation si am povestit cu multi participanti. Deci opinia s-a format din participarea mea directa. V-am pus linkuri in articol unde puteti sa vedeti tot evenimentul. Legat de Trade Wind, avantajul acestei vizite este ca mai multe companii vor participa la eveniment pentru ca Romania a aparut pe radarul lor dupa aceasta vizita. Evenimnetul era planificat la Bucuresti inainte de vizita. Am participat la o discutie cu Silvia Savich, Director , Central and Southeast Europe, US Department of Commerce care se ocupa de acest eveniment. De aici am tras concluzia. Ce inseamna pentru mine o comunitate evreiasca semnificativa este ca am crescut in Romania si intotdeauna prin tatal meu stiam ca exista aceasta comunitate si care ii ajuta pe evrei in situatii dificile, care mentinea cultura evreiasca, fapte care se petrec si acum chiar daca numarul membrilor este foarte scazut. Revista Baabel este un argument pentru opinia mea. Trump foloseste foarte mult America First, si foarte multi politicieni il parafrazeaza. Ma bucur ca nu vedeti nici o legatura cu sloganul tradus in germana, sunteti un om mult mai linistit decat mine. Oricum va multumesc pentru ca ati citi articolul si apreciez comentariile chiar daca nu sunt in concordanta cu felul in care gandesc eu. Este la latitudinea fiecaruia sa interpreteze evenimentele din jur si sa actioneze ca atare.

   • Klein Ivan commented on June 12, 2017 Reply

    Domnule Roth ,
    Dvs. ați menționat : – vizita la Heritage Foundation care este un ” think tank ” , de Exceptie dar e numai un think tank . Punct .
    – Trade Wind a planificat evenimentul de la Bucuresti înainte de vizita prezidențială . Punct .
    – Revista Baabel este un argument ca , comunitatea evreiasca e semnificativa . ( ?! ) . Eu am aflat recent de existența ei dar citesc cu aviditate arhiva si am observat o scadere ” semnificativă ” a numărului de cititori , nu al calității revistei .
    – greșit ca eu as fi ” mult mai liniștit ” ca Dvs. Cei opt ani precedenți m- au neliniștit in mod deosebit , deci o schimbare de directie cit de mica imi da oarecare speranțe . Aluzii de diverse grade găsind asemanari intre Germania anilor 30 si America sub BUSH / Trump le găsesc complet deplasate – apogeul l-am văzut in Israel unde opoziția il prezenta pe prim ministrul Rabin in haine SS ( compar situația , nu persoanele ) . Punct .
    Klein I.

    • George Roth commented on June 12, 2017 Reply

     Punct si din partea mea. Let’s agree to disagree, we have this right because we live in the US. Cheers.

 • Robert Eros commented on June 11, 2017 Reply

  Excelent articol si comentariu,
  Multumesc Gyuri!

 • Mirjam Bercovici commented on June 11, 2017 Reply

  Mulțumesc George Roth,
  Mi-ai lămurit o serie de probleme pe care eu nu le-am înțeles

  • George Roth commented on June 11, 2017 Reply

   Sunt opiniile mele personale de dublu cetatean Romano American, nu de consul onorific.

   • MANDAL CORNELIU commented on June 11, 2017 Reply

    PERFECTA PREZENTARE A UNEI REALITATI. FELICITARI DL.ROTH PENTRU OBIECTIVITATE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *