Scrisoare deschisă către publicaţia Jurnalul Săptămânii, Israel

Stimată doamnă Doina Meiseles

Mi-a parvenit via Internet, articolul « Auschwitz 70 de ani. ALIVE » o carte cutremurătoare boicotată în România? semnat de Dvs. şi publicat în numărul de astăzi, 28 septembrie 2017, al Jurnalului Săptămânii, pe care îl conduceţi.

http://animanews.org/doina-meiseles-auschwitz-70-de-ani-alive-o-carte-cutremuratoare-boicotata-in-romania/

Articolul face vorbire amplu despre TVR Cluj şi vă mărturisesc că am fost uimită de faptul că nu aţi încercat să vă documentaţi – aşa cum se pretinde de la un jurnalist profesionist – din mai multe surse, inclusiv de la mine, dat fiind că din 2009 sunt colaboratoarea Jurnalului Săptămânii, trecută ca atare şi în caseta publicaţiei, şi… lucrez la TVR Cluj.

Mai exact, de 18 ani realizez emisiunea Shalom, singura emisiune de sine stătătoare despre evreii din România, produsă de TVR Cluj şi difuzată atât pe TVR Cluj cât şi pe TVR3 – mai nou în cadrul emisiunii magazin «Transilvania Policromă ». Spun asta, pentru că v-aş fi putut informa, cu mai mare exactitate, în legătură cu cele relatate în articolul sus amintit. Ceea ce am să şi fac, cel puţin în legătură cu evenimentele pe care vi le pot relata în calitate de martor ocular.

În articolul Dvs. puneţi următoarea întrebare : « De ce nicio echipă TVR nu a fost prezentă, recent la Sighet şi Oradea, la comemorarea marelui umanist, laureat al Premiului Nobel, Elie Wiesel de la al cărui deces s-a împlinit un an? Oare evenimentul la care au fost prezenţi diplomaţi din întreaga lume şi membri ai guvernului israelian nu prezenta interes măcar pentru TVR Cluj? Marşul la care au participat mii de oameni din întrega lume, de la casa memorială Elie Wiesel şi până la gara unde acesta a fost urcat într-un vagon de vite şi trimis la Auschwitz, a putut fi urmărit pe ecranele televizoarelor din întreaga lume, dar în România nu»

 

Şi vă răspund:

La manifestările comemorative dedicate lui Elie Wiesel de la Sighet a participat o echipă de la TVR Cluj compusă din asistent imagine Vasile Mocan, operator imagine Zsigmond Erdős şi subsemnata în calitate de realizator.

Cu acelaşi prilej, la Muzeul Memorial Elie Wiesel, a fost depus şi proiectat filmul documentar  Elie Wiesel, la Sighet, realizat de mine, pe baza interviurilor pe care mi le-a acordat scriitorul Laureat al Premiului Nobel pentru Pace,  în anii 1996 şi 2002. Filmul a fost difuzat şi la TVR Cluj şi TVR3.  Am realizat şi un film despre Muzeul Memorial Wiesel. Ambele materiale pot fi vizionate şi pe youtube

https://www.youtube.com/watch?v=VbXO4WDnW-I

https://www.youtube.com/watch?v=FhpHVaX0L-E

O parte din materialul filmat în 10 şi 11 septembrie, la evenimentul comemorativ Elie Wiesel, din Sighet, a fost prezentată la emisiunea maghiară de miercuri 20 septembrie. În calitate de invitată am vorbit despre comemorarea de la Sighet şi despre Anul Nou Evreiesc. Găsiţi emisiunea postată pe youtube

https://www.youtube.com/watch?v=7YZsZfH1ZXA&t=924s

La Sighet am realizat multe interviuri cu personalităţi culturale şi politice din România, Israel, Statele Unite ale Americii, Ungaria, precum şi cu localnicii participanţi la Marşul Vieţii. Reportajul amplu va fi difuzat de TVR Cluj şi TVR3, în 9 octombrie, cu prilejul Zilei Holocaustului din România.

Menţionez că emisiunile română, maghiară şi Transilvania Policromă, de la TVR Cluj  reflectă sistematic evenimentele din viaţa evreiasă şi acordă o atenţie specială problemei Holocaustului. Personal, începând din 1993 şi până în prezent, am realizat şi difuzat zeci de filme portret, filme documentare cu supravieţuitori ai Holocaustului (premiate la festivaluri din ţară şi străinătate), nenumărate reportaje şi ştiri despre evenimente din viaţa minorităţii evreieşti din România.

Şi alţi colegi au abordat subiectul Holocaustului, de pildă Izabella Veibel, redactorul emisiunii germane, care a filmat la comemorările din Dachau, în vara anului 2014, în cadrul Proiectului Marking Jewish Satmar.

În articolul Dvs. afirmaţi că: „printr-un fenomen greu de explicat şi imposibil de înţeles cartea a fost marginalizată, ostracizată[…]cărţii nu i s-a făcut prezentarea pe care ar fi meritat-o, deşi a avut parte de „palide” lansări…

Despre lansarea volumului „Auschwitz70 de ani Alive”, vă pot relata – tot din primă mână– că a avut loc la Muzeul de Artă din Cluj. Volumul a fost prezentat de directorul acestei instituții, istoricul Lucian Nastasă Kovács, şi de Zoltán Tibori-Szabó,  reputat specialist în istoria Holocaustului din Transilvania. Colegii mei de la TVR Cluj au filmat evenimentul. După părerea mea această lansare nu a fost cu nimic mai prejos decât alte lansări ale unor autori de marcă.

Despre aceste două evenimente v-am putut relata în cunoștință de cauză, pentru că am fost prezentă.

Vă mai pot informa că dintre membrii echipei care a realizat interviurile şi transmisiunile în direct de la Auschwitz – o performanţă remarcabilă – şi erau angajaţi ai TVR Cluj, cu contract de muncă pe durată nedeterminată, au plecat doar doi: Adrian Rozenberg, fost producător executiv al Redacţiei Programe, s-a transferat într-un alt loc de muncă, iar operatorul imagine Daniel Ţăranu  s-a transferat la TVR Bucureşti, cu vreo două săptămâni în urmă. Diana Apahidean era angajată la TVR Cluj, cu contract de muncă pe durată determinată şi nu i s-a mai prelungit contractul, din motive financiare, în toamna anului 2016, când au mai fost nevoiţi să plece şi alţi colegi aflaţi în aceeaşi situaţie.

Amănunte privind „povestea” ei puteţi afla consultând Concluziile Comisiei de Etică şi Arbitraj a Televiziunii Române.

http://www.tvr.ro/concluziile-comisiei-de-etica-si-arbitraj-in-cazul-reflectarii-in-jurnalele-tvr-a-concertului-trupei-beatrice_17923.html#view

Stimată Doamnă Doina Meiseles, această scrisoare deschisă este menită să clarifice unele aspecte pe care nu le-aţi putut sesiza, din Tel Aviv, fără a consulta sursele locale.

Fiind în prag de Yom Kippur, permiteţi-mi să Vă doresc G’mar Chatima Tova!

 

Rămân cu deosebit respect

 

Andrea Ghiţă

realizatoarea emisiunilor Shalom şi Transilvania Policromă, TVR Cluj şi TVR3

redactor fondator şi responsabil al publicaţiei online  Baabel

https://baabel.ro.

membru supleant al CA al TVR din mai 2010-septembrie 2017

membru al Consiliului de Conducere al FCER

colaboratoare a Jurnalului Săptămânii

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

7 Comments

 • Alle commented on June 2, 2019 Reply

  Dar cine e, de fapt, aceasta Meiseles omniprezenta prin cabinete de ministri, tragand in permanenta sfori, toata ziua buna ziua in vagabondaj prin Romania?
  O patroana a doua foi de gazeta cere socoteala unei televiziuni de stat?
  Ce patron de presa din Romania ia la rost televiziunea de stat din Israel?
  Ce tupeu are cucoana asta, de ce i se permite sa fie atat de obraznica?

 • Andrea Ghiţă commented on October 15, 2017 Reply

  Dacă cineva mai are dubii în legătură cu prezenţa TVR Cluj, la Comemorarea Elie Wiesel de la Sighet,- aşa cum se insinua în articolul din Jurnalul Săptămânii – este invitat să urmărească reportajul difuzat pe TVR3 şi TVR Cluj, la 9 Octombrie, Ziua Comemorării Holocaustului din România.

  https://www.youtube.com/watch?v=dnxU6_DDZpk&t=75s

 • George Farkas commented on September 29, 2017 Reply

  Sunt convins ca Doina Meiseles Isi mai aminteste de prudenta cu care am incercat,in perioada cand lucram la aceeasi “intreprindere”, sa ocolesc polemicile inutile in presa. De asta data insa, instinctele ma indeamna sa cred ca cineva, de undeva “din afara” a inspirat scrierea articolului despre care tocmai vorbim, iar acest cineva va suferi, sper, mustrari de cuget.Tin sa clarific faptul ca nu lucrez la TVR Cluj si nici nu colaborez cu respectiva institutie.
  In plus,tratam un subiect care ne este sfan,sau ar trebui sa ne fie sfant, absolut liber de orice fel de polemici rau-voitoare!

 • Andrei Șerban commented on September 29, 2017 Reply

  Mulțumiri domniei Andreea Ghiță pentru clarificarea acestor aspecte

 • gabriel ben meron commented on September 29, 2017 Reply

  Una din regulile de la care nu ma abat niciodata e cea care-mi interzice sa scriu ceva despre un loc unde n-am fost si despre care stiu doar din surse indirecte.
  A sta in Israel si a scrie despre ce se intampla in Romania e o greseala provenita ori din orgoliu exagerat ori din lipsa de experienta publicistica.
  De zeci de ori, in eseurile publicate de mine in presa medicala romaneasca, am folosit fraza : nu stiu cum e in Romania”, desi multe lucruri le stiu, intrucat sunt acolo de 4-5 ori pe an.
  Cu greu stim noi , cei de aici, ce se intampla in jurul nostru…..
  GBM

 • PLUGARU VALER GHEORGHE commented on September 29, 2017 Reply

  Prima conditie a publicistului este obiectivitatea, exactitatea redarii faptelor. Acestea dau posibilitatea unei corecte informari si realizarea scopului principal – respectiv posibilitatea cititorului de asi forma o parere proprie cat mai bine motivata. Comentariile autorului au un caracter de opinie, sa spunem proprie, dar obligatoriu este sa se bazeze pe informatii corecte si complete chiar daca sunt partinitoare. Acestea nu pot si nu trebue sa fie un mijloc de a crea imagini gresite despre starea de fapt. In situatia de fata consider obligatorie si deplin justificata SCRISOAREA DESCHISA a D-nei Andrea Ghita.

  V. Plugaru

 • Lieberman David commented on September 28, 2017 Reply

  Regret ca anumite informatii publicate in Israel nu au o baza temeinica si aduc numai pagube imaginii unor persoane ,institutii si organizatii din alte tari.
  Ca presedinte al Comunitatii evreilor din Sighet sustin cele comunicate de Dna Andrea Ghita ca adevarate si concrete.Avem o colaborare fructuoasa si reala in problemele comunitatii si iudaismului din Maramures si Transilvania. Dr.Ing. Lieberman David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *