Despre Philby şi “biblicii” săi supervizori…

După Frederick Forsyth, John le Carre, Graham Greene şi alţi reputaţi autori, care au scris mii de pagini despre acest subiect este dificil  să  publici ceva despre  Philby. Am considerat însă că cititorii publicaţiei Baabel merită câteva rânduri despre  subiectul amintit…

Harold Adrian Russell (Kim) Philby (1912-1988), ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic (OBE), a deţinut o poziţie înaltă în serviciile secrete britanice, fiind simultan un agent secret al serviciilor sovietice  NKVD ŞI KGB în Regatul Unit.

În 1963, s-a dovedit că, din cei cinci  membri ai reţelei de spioni “Cambridge Five”, Philby a avut cel mai mare succes  în furnizarea de informaţii secrete Uniunii Sovietice. Activităţile sale au fost moderate doar de temerile lui I. V Stalin că Philby  ar fi fost, în taină, de partea Marii Britanii…

* * *

Philby a urmat “Westminster School” şi în continuare, ca bursier “Trinity College” şi Universitatea Cambridge, unde a studiat istoria şi economia, absolvind în 1933 gradul 2 în economie.

Viena 1933.  Maurice Dobb – coleg de la Cambridge şi simpatizant comunist, îl introduce pe Philby în “Federaţia Mondială de Ajutorare a Victimelor Fascismului German”, operată de comunistul Willi Münzenberg, punându-l de asemenea în contact cu membrii Cominternului din Viena.

La Viena, Philby se îndrăgosteşte de Litzi Friedmann (născută Alice Kohlmann),  o tânăra comunistă austriacă-maghiară, cu origini evreieşti. Ea devine prima lui soţie, din totalul de 4 neveste ale controversatului personaj, care în mod sistematic a încercat (şi parţial a reuşit) să seducă soţiile prietenilor şi colaboratorilor săi…

***

Teddy Kolek

Teddy Kollek,  evreu austriac, fost agent al Mossadului şi primar al Ierusalimului, a recunoscut că în perioada antebelică se întâlnea frecvent cu Philby  la Viena şi mai târziu la Washington în birourile CIA . S-a presupus că Teddy Kollek l-a “transformat” pe Philby într-un agent triplu…

***

Primul supervizor sovietic al lui Philby a fost Dr. Arnold Deutsch. El a fost  înlocuit de Theodore Maly (din Timişoara !). Philby fost, de asemenea, supervizat de Anatol Gorsky rezident OGPU la Londra, şi de predecesorul sau Reif.  Toţi trei au fost împuşcaţi la Moscova între 1936 şi 1938 în timpul marii epurărari a lui Stalin… În fine, supervizorul său  sovietic din Paris, Ozolin-Haskins, a fost şi el împuşcat la Moscova în 1937. Succesorul sau, Boris Shpak, a suferit aceeaşi soarta doi ani mai târziu…

***

Dr. Arnold Deutsch (1903-1942?), evreu austriac sau maghiar, a fost un universitar care a lucrat ca spion sovietic, a devenit cunoscut îndeosebi pentru recrutarea lui Philby.

La vârstă de 24 de ani, Deutsch a primit titlul de doctor în chimie cu distincţie de la universitatea din Viena titlu care i-a deschis oportunităţi de  pătrundere în marile instituţii din occident.  În acelaşi timp, Deutsch s-a implicat pe tot parcursul vieţii cu comunismul şi Uniunea Sovietică.

Deutsch a studiat psihologia la universitatea din Londra, ca acoperire pentru munca lui spionaj în Anglia.

El a conceput  o strategie de succes în recrutarea de tineri agenţi care ulterior ar putea penetra guvernul britanic. Exemplu a fost grupul de la Cambridge, inclusiv Philby şi Litzi Friedmann, primii agenţi NKVD recrutaţi direct de Deutsch…

În 1937, în mijlocul operaţiunilor de epurare ale lui Iosif Stalin, Deutsch a fost rechemat la Moscova şi interogat extensiv.  A reuşit totuşi să scape de execuţie – care, la momentul respectiv, a fost sfârşitul multor comunişti complet fideli.

Soarta finală a lui Deutsch a rămas însă controversată…

Spania 1937. Philby devine corespondent pentru “The Times”, din partea forţelor pro-Franco. În perioada respectivă el a servit atât serviciile de informaţii sovietice cât şi pe cele britanice.

1938: Apreciat de forţele naţionaliste ale căror victorii le-a elogiat, Philby a fost decorat de Franco cu Crucea Roşie A Meritului Militar.  Premiul s-a dovedit util inlesnindu-i accesul în cercurile fasciste.

Philby încearcă să ia contact cu germanii, cum ar fi Joachim von Ribbentrop, la acel moment ambasador german la Londra. A intrat în organizaţii  anglo-germane. susţinute de  naziştii britanici şi de guvernul german, şi a făcut mai multe călătorii la Berlin.

Al Doilea Război Mondial.  Marjorie Maxse, i-a oferit un post în Ministerul de Război. Philby a fost numit instructor cu propaganda clandestină în Hampshire.

1941: Philby lucrează pentru secţiunea V din MI6, responsabil pentru contra-informaţii. Conduce secţiunea care să ocupă de Spania şi Portugalia.

1942-1944: Responsabilităţile lui Philby au fost extinse pentru a include Africa de nord şi Italia, devine şeful adjunct al secţiunii care se ocupă de agenţi dubli controlaţi de britanici şi în 1944 devine şef de secţie.

  • Philby l-a informat pe Stalin în prealabil despre Operaţiunea Barbarossa, dar acesta a ignorat informaţia considerând-o că o provocare.
  • Philby anunţă sovieticii că Japonia va atacă în Asia de sud şi nu intenţionează să atace URSS, cum ar dori germanii. Confirmată de spionul Richard Sorge din Tokyo, informaţia a permis lui Stalin transportul de efective siberiene din orientul îndepărtat, pentru a salva Moscova de ocupaţia nazistă.

Istanbul 1947. Prim-Secretar la consulatul britanic, în realitate şef al serviciilor secrete britanice pentru Turcia.

Washington D.C.1949. Prim Secretar la ambasada Marii Britanii, în realitate reprezentant şef al serviciilor secrete britanice din Statele Unite. Biroul sau a supravegheat comunicările urgenţe şi top-secret între Statele Unite şi Londra. Philby a fost, de asemenea, responsabil pentru menţinerea legăturii cu CIA şi promovarea de “operaţiuni agresive secrete anglo-americane”.

Octombrie 1955: Philby, supus unor acuzaţii de trădare, este disculpat în mod oficial de către ministrul de externe Harold Macmillan, care a declara în Camera Comunelor, “nu am nici un motiv pentru a concluziona că domnul Philby ar fi trădat în orice moment interesele ţării sale…

Dar şi după plecarea lui Philby de la MI6, speculaţii în ceea ce priveşte posibilele sale afilieri sovietice au continuat. Interogat în mod repetat în ceea ce priveşte activitatea sa de informaţii, el a continuat să nege că el a acţionat că un agent sovietic…

Beirut 1956.  Philby, “eliberat” din serviciile secrete britanice,  devine corespondent în orientul mijlociu pentru “The Observer” şi “The Economist”.

***

Câteva  din numeroasele încercări de  deconspirare ale lui Philby.

Ignaz Reiss

1937: Ignace Reiss (Natan Marcovic) a fost unul din spionii sovietici care au lucrat la sfârşitul anilor 1920 şi 1930. O echipă a NKVD-ului  l-a asasinat lângă Lausanne, Elveţia, după şi-a anunţat demisia într-o scrisoare adresată lui Iosif Stalin.

1938:  Walter Krivitsky (născut Samuel Ginsberg), fost ofiţer GRU la Paris, fugit în occident, a publicat lucrarea”Serviciile Secrete ale lui Stalin”. Intervievat de ofiţeri MI5 din Londra, acesta susţine (printre altele) că un agent secret sovietic a lucrat ca jurnalist pentru un ziar britanic în timpul războiului civil din Spania.

Ulterior Krivitsky a fost găsit împuşcat într-o camera de hotel din Washington…

1938: Alexandr Orlov (născut Leiba Feldbin), general de poliţie şi NKDV fuge în occident. După unii autori, pentru a-şi proteja familia din Rusia, Orlovl nu la deconspirat pe Philby …

1945:  Konstantin Volkov, agent NKVD şi vice-consul la Istanbul, cere azil politic în Marea Britanie şi o suma de bani pentru a oferi numele agenţilor sovietici din această ţară. Philby avertizează sovieticii şi în scurt timp, Volkov, complet bandajat (!)  a fost expediat cu un avion  la Moscova şi executat.

***

Beirut 1963: Philby dispare din capital Libanului, îmbarcându-se pe cargobotul  sovietic “Dolmatova”. Alţii susţin că a fugit prin Siria şi Armenia Sovietică.

Moscova 1963.  Sovieticii anunţă că Philby a primit azil politic în URSS şi cetăţenie sovietică.  Primeşte un salariu lunar de 500 ruble, are domiciliu forţat, citeşte ziare englezeşti, joacă cricket şi are o nouă soţie sovietică, mult mai tânără… Spre sfârşitul perioadei muscovite se împrieteneşte cu Gorbaciov !

***

Moscova 1988. Philby moare din cauza unei insuficiente cardiace . Are o înmormântare de erou. elogiat postum a primit numeroase medalii ale URSS, inclusiv cea mai înalăa distincţie, titlul de Erou al Uniunii Sovietice.

şi câteva imagini pozitive despre Philby:

În toate perioadele au apărut păreri controversate afirmând că Philby a fost un agent britanic penetrat în KGB ! Graham Greene, Ron Rosenbaum şi alţii au încercat să-l prezinte altfel pe Kim Philby:  Omul nu a fost un simplu transmiţător de secrete ci “un creator idealist de istorie şi politică”, cu mare influenţă asupra lui Churchill, Stalin, Franklin Delano Roosevelt şi prin agenţii săi dubli, asupra lui Hitler…

***

Personal, abordând acest neobişnuit subiect, am fost profund mâhnit de opţiunea eronată, dar sinceră, a  multor coreligionari, pentru mişcarea comunistă şi spionajul prosovietic şi care, în mod paradoxal, au sfârşit în mod tragic sub gloanţele plutoanelor de execuţie staliniste…

Theodor Toivi

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *