Pui umplut la tavă – à la Irina Szmuk

Mama mea, Irina Szmuk, autoarea unei cunoscute cărţi de bucate, nu era numai o bună teoreticiană a artei culinare ci şi o foarte bună gospodină. Vă propun două reţete de ale ei.

Irina Szmuk la anii senectuţii

PUI UMPLUT LA TAVĂ

În zile de sărbătoare, mama bucura cu bucate speciale. Nouă ni se părea că mâncărurile gătite de mama sunt foarte dificil de preparat, însă pentru ea – care avea o experiență bogată – nu era un efort deosebit, nu necesita nici foarte mult timp, important era să vadă că nouă ne place..  Puiul umplut era unul dintre felurile de ”sărbătoare”

Ingrediente – Un pui mare, o chiflă, o lingură  de ulei, un ou, ½ ceapă, sare, piper, un ficățel de pui.

Mod de preparare : Desfacem puiul tăiat și curățat și îi scoatem măruntaiele. Apoi, cu mâinile sau cu o lingură de lemn desfacem pielea de pe piept și spate.

Umplutura – stoarcem o chiflă înmuiată, în prealabil, în lapte, adăugăm o ceapă mărunțită și călită, un ou bătut spumă, sare, piper, pătrunjel și ficatul mărunțit. Le amestecăm bine și umplem atât interiorul puiului cât și sub piele. Așezăm puiul în tava unsă bine cu  ulei, o băgăm în cuptorul preîncălzit adăugând mereu apă ca friptura să nu se usuce. O scoatem din cuptor când s-a rumenit frumos.

SALATĂ DE SFECLĂ

Ingrediente – o sfeclă de mărime mijlocie, două fire de hrean, o linguriță de  chimen, oțet, sare

Mod de preparare: Punem la fiert sfecla spălată în mai multe ape. Când s-a înmuiat o scoatem din apă, o descojim și o tăiem în felii subțiri. Răzuim hreanul spălat.  Amestecăm sfecla, hreanul, chimenul, sarea după gust și oțetul îndoit cu apă. Sfecla poate fi dată prin răzătoare și apoi amestecată cu hrean.

Vă doresc poftă bună la pui umplut și salată de sfeclă, cele două feluri se potrivesc foarte bine !

Eva Szmuk

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *