Din reţetele mamei mele, Irina Szmuk (5)

Mama mea, Irina Szmuk, a publicat o carte de bucate care a ajuns la mai multe ediţii, datorită bogăţiei şi diversităţii reşetelor, potrivite pentru toate gusturile cititorilor. Răsfoind cartea, după decenii de la publicare, găsesc mereu câte o reţetă simplă, hrănitoare şi ineteresantă pentru oamenii secolului XXI care, din păcate, sunt prea obişnuiţi cu mâncărurile tip fastfood.

Antreu de pește

Ingrediente – un șalău de un kg, 150g amestec de zarzavat, o ceapă, 10 boabe de piper,1/2 foaie de dafin, sare,100 ml. oțet, două ouă fierte, 50 dl sos tartar

Peștele trebuie pregătit cu câteva ore mai devreme să fie bine răcit și mai ușor de feliat.

Preparare: Se curăță șalăul, se spală, se taie capul apoi peștele se despică de-a lungul spatelui și se scoate toată carnea sub formă de fileu. Se spală, se sărează și se bagă într-o formă de pește sau un alt vas lunguieț. Se adaugă zarzavatul, ceapa tăiată felii subțiri, foaia de dafin, puțină apă. Se pune la fiert, mai întâi la foc mare apoi, peste câteva minute-la foc mai mic După ce se fierbe, se lasă să se răcească, se taie felii, se așează pe o tavă și se pune la frigider. Se ornează cu ouă tari, măsline, lămâi și sos tartar. Se poate prepara și din alt pește.

 

Tăiței cu șuncă

Ingrediente : 1/2 kg. făină, 3 ouă, 150 g șuncă, 100 g smântână, o lingură ulei.

Preparare: Pregătim o cocă din făină și un ou, o întindem și o tăiem în tăiței mai lați pe care îi fierbem  în apă sărată, apoi îi limpezim cu apă rece.

Tocăm șunca, o amestecăm cu 100 g smântână, două gălbenușuri și albușurile bătute spumă. Adăugăm tăițeii gata fierți și îi turnăm într-un vas termorezistent. Adăugăm uleiul și lăsăm tăițeii la cuptor aproximativ 10-15 minute. Se servesc fierbinți. Se pot prepara și din tăiței cumpărați, cum ar fi tagliatelle.

Eva Szmuk

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • Rosu Axinia commented on February 7, 2018 Reply

    Retete simple dar f. sanatoase !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *