Demersurile lui Jabotinsky pentru transferul evreilor din Europa de Est, în Ţara Sfântă

Introducere.

Prezentele rânduri  prezintă opinia multor autori privind importanţa crucială a evenimentelor care au avut loc la Chişinău, în urmă cu peste un secol şi explică – pentru mine cel puţin – evenimente istorice mai puţin mediatizate până în prezent.

În urma unei campanii îndelungate  de incitare antisemită, susţinută de către naţionaliştii locali în Duminica Paştelui  din anul 1903, în Chisinăul (aflat sub ţarişti) s-a declanşat un pogrom. Sute de evrei au fost ucişi şi răniţi şi mii de familii au rămas fără adăpost. S-au relatat cazuri cutremurătoare de mame şi fiice care au fost batjocorite şi apoi înjunghiate cu bestialitate, împreună cu copiii lor…

Pogromul de la Chişinău  a avut un efect profund asupra lui Zeev Jabotinsky (1880-1940) conducător sionist revizionist, autor, poet, orator, soldat, care a vizitat oraşul într-o misiune de caritate. Aşa cum afacerea Dreyfus l-a influenţat pe Herzl, Pogromul de la  Chişinău  l-a  convins  pe Jabotinsky  pentru cauza sionistă şi  crearea organizaţiilor militare de autoapărare  evreieşti… Acest  masacru a influențat evenimentele care au avut loc, ulterior, în istoria poporului evreu:

1)Înfiinţarea organismelor de autoapărare evreiască,  inclusiv Legiunea Evreiască (1915-1919), la  Brigada Evreiască din al Doilea Război Mondial, Betar, Irgun, Hagana  culminând cu înființarea  Statului Israel şi Zahal-ul zilelor noastre… În fine, un alt rezultat istoric au fost operaţiunile de pedepsire a celor care au vărsat sânge evreiesc…

În acelaşi context amintesc  şi organizatiile care au creat performantul armament israelian: Rafael , IAI (industria aviatică), IMI (industria militară) sau Elbit.

2) Pogromul de la Chişinău a influenţat şi participarea masivă a evreilor din Rusia la revoluţiile care au condus la căderea ţarismului şi la apariția regimului comunist.

3) În fine, Progromul de la Chişinău a determinat şi emigrarea masivă a evreilor din Rusia şi Galiţia către Statele Unite, unde au contribuit din plin la multe din realizările acestui stat, inclusiv la teribilul “Manhattan Project” care a creat bomba atomică…

Din păcate evenimente similare care au avut loc în România, cum ar fi pogromurile de la Dorohoi, Iaşi sau Bucureşti au avut o influenţă minoră în direcţiile amintite mai sus…Este oare vinovată natura mai supusă a biblicilor locuitori din zona carpatică ?!

Planul de evacuare pentru evreii din Polonia, Ungaria şi România

În anii 1930 Jabotinsky a fost profund preocupat de situaţia comunităților evreieşti din Europa de Est, în special a celei din Polonia. În 1936, Jabotinsky a pregătit aşa-numitul “plan de evacuare”, în care a prevăzut evacuarea întregii populaţii evreieşti din Polonia, Ungaria şi România, în Palestina.

Jabotinky cu leaderii organizaţiei sioniste Betar, Varşovia 1936

În acelaşi an s-a deplasat în Europa de Est, întâlnindu-se cu ministrul de externe polonez, colonelul Jozef Beck, cu Regentul Ungariei, amiralul Miklós Horthy şi cu prim-ministrul României, Gheorghe Tătărăscu, pentru a discuta planul sau de evacuare.

Planul a obţinut aprobarea celor trei guverne, dar a provocat controverse considerabile în cadrul comunităţilor evreiești din Polonia…

Evacuarea comunităţilor evreieşti din Polonia, Ungaria şi România urma să aibă loc într-o perioadă de zece ani.  Planul a fost respins, cum era de asteptat, de guvernul britanic,  dar şi (mai putin normal!) de Chaim Weizmann, preşedintele Organizaţiei Sioniste Mondiale.

Doi ani mai târziu, în 1938, Jabotinsky a declarat într-un discurs că evreii polonezi “trăiesc pe marginea vulcanului”. Jabotinsky a continuat să avertizeze, evreii  din Europa că ar trebui să plece în Palestina, cât mai curând posibil.

În scrierile sale şi apariţiile publice a avertizat împotriva pericolelor unui focar de violenţă împotriva populaţiei evreieşti din Europa Centrală şi de Est.

Ideea că  Jabotinsky prezis de fapt Holocaustul este relativ controversată…

***

Planul de revoltă împotriva britanicilor

În 1939, Marea Britanie a adoptat Cartea Albă McDonald. Guvernul Neville Chamberlain, ca urmare q presiunilor arabe, a abandonat ideea împărţirii Palestinei şi a limitat la 75.000 de persoane emigraţia în Palestina între anii 1939 şi 1944. În plus guvernul Albionului, prin Înaltul Comisar al Palestinei, a interzis  vânzarea de terenuri către evrei. Şi asta când evreii din Europa au devenit  ţintele naziştilor… (Neville Chamberlain era omul care a semnat cu Hitler “Acordul de la München”, după care a declarat: “Am adus  pacea pentru timpurile noastre”. La mai puţin de un an Europa a fost confruntată cu al Doilea Război Mondial…) Winston Churchill a declarat:  “Cartea Albă este o condamnare la moarte a zeci de mii de evrei europeni”

Jabotinsky a reacţionat preconizând un plan pentru o revoltă evreiască în Palestina. Împreună cu Avraham Stern a propus aterizarea simultană a unei armate de 40.000 de imigranţi tineri în Palestina pentru a ajuta la lansarea revoltei. Guvernul polonez a sprijinit planul  acestuia şi a început înarmarea şi  instruirea membrilor Irgun.  Ei ar fi trebuit să  ocupe centrele cheie ale puterii britanice în Palestina, arborând drapelul naţional evreiesc pentru cel puţin 24 de ore! Atunci liderii sionişti din Europa de Vest şi Statele Unite ar fi recunoscut statul evreiesc independent…

Începutul celui de al Doilea Război Mondial, în septembrie 1939, a pus repede capăt acestor planuri…

 

Epilog.                                                                

În 1940, în urma unui atac de cord, Jabotinsky a trecut într-o lume mai bună, fiind  înhumat la cimitirul New Montefiore din New York. În anul 1964, Zeev Jabotinski a fost adus în Israel şi înmormântat pe Muntele Herzl din  Ierusalim.

Ziarul Ha’aretz din 11 august 2008 a raportat în mod eronat că Ministrul Educaţiei Yuli Tamir (de stânga) a anunţat planuri de eliminare a numelui lui Zeev Jabotinsky din învăţământ (!), ceea ce a provocat legitime controverse…

Moştenirea Zeev Jabotinski este preluată de azi de formaţiunile politice Likud, Herut şi Betar. În Israel, există străzi, parcuri şi scuaruri precum şi o medalie cu numele lui Jabotinsky…

Post Scriptum.

Am apreciat înttodeauna contribuția istorică a lui Zeev Jabotinsky, la crearea unor organisme de  apărare a poporului evreu.

Am în gând memoria familiei soţiei mele – bunica, mătuşile şi verii din familia Waserstein – ucişi în anii tragici ai celui de al Doilea Război Mondial şi aruncaţi în gropile comune din jurul oraşului basarabean Edineţ, precum şi al lui David Brucăr, fratele tatălui soţiei, împuşcat în centrul oraşului Cernăuţi  –  fără să fi avut la îndemână armele necesare de aparare…

(sursă https://en.wikipedia.org/wiki/Ze%27ev_Jabotinsky)

Theodor Toivi

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • klein ivan commented on April 23, 2018 Reply

    Articolul reamintește unora sau prezintă altora o personalitate remarcabilă ale cărui idei sînt și rămîn actuale . Aplicarea lor depinde de înțelegerea acelora care știu că trebuie să acționeze ( AZI ) în consecință deoarece ” dacă nu eu pentru mine , atunci cine ? “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *