Lumea în 5000 de ani

Cum va arăta lumea peste 5000 de ani? Va fi o civilizație, scrie The New York Times, la fel de  preocupată de  a-și asigura energia necesară dezvoltării ei ca cea în care trăim. Foamea de energie va contiuna să constitue o preocupare prioritară a umanității cel puțin până în anul 7010. În 1964 astrofizicianul rus Nicolai Kardașev a  afirmat că avansarea tehnică a unei civilizații  se corelează direct cu energia pe care cetățenii ei o pot manipula. El a propus trei clasificări pentru definirea unei civilizații avansate din Galaxia noastră.

Nikolai Kardaşev

Civilizația de tipul 1 stăpânește energia disponibilă pe planeta ei. Tipul 2 de civilizație  poate colecta toată energia  a întregului sistem planetar. Civilizația de tipul 3 poate controla energia întregii galaxii. Deocamdată civilizația noastră nu  e nici măcar de tipul  1. Este doar de gradul zero. Kardașev prognozează că trecerea la tipul 1 va avea loc, dar nu precizează când. Însă crede că se va petrece în cel mult un secol.

Scara Kardaşev

Fizicianul Freeman Dyson estimează că vor trece 200 de ani. Iar Kardașev a publicat de curând o prognoză conform căreia ne vor trebui 3200 de ani pentru a ajunge la civilizația de tipul 2. Alte prognoze ale unor cosmologi afirmă că vom atinge nivelul 2 în secolul 72 adică în 7200 de ani. Dyson afirmă că o asemnenea civilizație va fi capabilă să încapsuleze cu sute de sateliți  o stea pentru a-i folosi energia. Unii autori cred chiar că civilizația de tipul 2 va fi capabilă de călătorii interstelare și, mai interesant, că va fi capabilă să mute o planetă pe altă orbită astfel încât să să îi confere condiții atmosferice și climatice propice vieții și desigur vieții umane. Am putea începe în acest caz cu planeta Venus. Dar înainte de a visa la asemenea lumi să încercăm să ne înțelegem măcar, aici, pe pământ, cu delfinii care poate își propun și ei să ajungă să se înțeleagă cu oamenii.

Andrei Banc

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

2 Comments

  • Moshe Yassur commented on April 19, 2018 Reply

    E interesant ca nici Kardashev nici Freeman Dyson nu spun nimic de venirea lui Messiah. Kardashev, bine dar Dyson e evreu. El trebuie sa stie.
    Buna, Andrei, Cum a scris Eva, bine ca cel putin ne intalnim prin paginele Baabilonului. Ma bucur ca esti bine. Asta e mai important decat ce se va intample peste 7000 de ani.

  • George Litarczek commented on April 19, 2018 Reply

    Banc se tine de bancuri. Pe mine ma intereseaza ce o sa faca guvernul sa plateasca salariile. Poate tot peste 7200 de ani?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *