Cinci micro-stratageme stilistice la început de toamnă

Iată-ne ajunse la momentul acela bizar din an şi calendar când, meteorologic, încă părem în plina vară, dar dacă folosim drept barometru colecțiile de modă, ai zice că suntem la mijloc de noiembrie. Magazinele se umplu, încet-încet, cu tricotaje, mantouri, carouri scoțiene sau culori autumnale (hello, ciocolatiu, ruginiu şi ocru!) – şi mă aştept ca, cât de curând, să apară propunerile ţinutelor de Crăciun.

Eu vă propun să mai rămânem câteva săptămâni bine înfipte în realitatea meteorologica – mai ales pentru că, de câţiva ani încoace, septembrie pare să facă parte din vară, nu din  toamnă, ați observat? – şi, dacă tot ni se face chef de shopping, să privim lucrurile din următoarea perspectivă: ce merită adăugat acum în garderoba, când e prea cald să probăm pulovăre dar nici nu mai avem chef de a 99-a rochie de vară?

Well, când garderoba iți oferă doar lămâi, eu zic să facem limonadă. Iar când zic “limonadă”, spun de fapt “accesorii”.

Da, accesoriile sunt pentru perioada asta dintre anotimpuri ce a fost Lemonade pentru Beyoncé: un succes, o dovada de pragmatism convertit la creativitate, happy-ending-ul obținut fără prea mare efort. Spun asta pentru că, odată ce dispuneți de o mână de accesorii remarcabile, veți avea senzația că ați îmbrăcat o ținută complet nouă când, de fapt, purtați fusta preferată, tricoul vostru obișnuit sau jeanși voștri de bază. Așadar, mai jos, iată ce vă sugerez pentru a evita totala plictiseală stilistică…

(nota: aşa cum v-am obișnuit, produsele recomandate şi semnalate cu asterisc * sunt disponibile în magazinele de brand din București Mall)

#1: Încingeți-vă talia cu o curea

Recunosc, e departe de a fi o sugestie revoluționară. Însă nu vă vorbesc despre banalele curele negre, pe care le aveți agățate undeva prin dulap – ci vreau să vă atrag atenția asupra noilor stiluri.

Îmi place enorm cureaua în carouri colorate de la Uterqüe, pe care mi-o imaginez integrată în zeci de ţinute. La paritate cu ea sunt braul Obi din piele intoarsa de la Mango*, cureaua animal print de la Zara* şi cele ștanțate cu snake print de la Anna Cori* şi Musette*.

Mai adaug niște brâuri tradiționale romanești, brodate cu mărgele (de la Iiana şi Dorin Negrau), o curea cu broderie multicolora de la Desigual şi alta în dungi multicolore de la Happy Friday, o curea-borsetă de la Laura Olaru şi clasicele curele colorate de la Musette* (verde, galben sau mov pudrat).

Cireașa pe tort vine de la designeri români, unii specializați în marochinărie (sau care cochetează cu ea): Bianca Georgescu, ATU Body Couture, Manokhi, ZenonAlexandra Abraham.

#2: Treceti de la cercei mari, la un colier spectaculos

A apus vremea colierelor cu cristale colorate, flori şi briz-brizuri; au fost la modă acum 4-5 ani. A trecut şi momentul chokerelor, slava Domnului!

În perioada asta poți încerca doua direcții: fie reiei variantele lanțurilor fine, purtate câte 2,3, 4, în lungimi progresive (s-au purtat în urmă cu 2 ani), fie tatonezi tema colierelor minimalist-arhitecturale sau de inspirație antica. Toate aceste variante merg purtate şi la la o cămaşă simplă alba, şi la un tricou cu dungi marinărești, dar şi la o helancă neagra (când le va veni vremea…)

La COS am văzut un colier minimalist deosebit, din plexiglas şi răşină colorată. Pe lista minimalistelor voi trece şi coliere de la Massimo Dutti*, Alexandra Nacu, Ana Marchetanu, Monom Studio şi Snob.

Un plus de ludic şi personalitate au colierele Mariei Filipescu şi ale Lidiei Puica (o găsiti pe facebook şi Etsy).

La polul opus, am văzut acest colier Zara*, care mie îmi aduce aminte de colanele de aur găsite în mormintele etrusce.

Însă nimic nu se compară cu o minunăție semnata Raluca Buzura, cu o piesă Isabela Groza sau cu un colier din piele de la Giulia Boccafogli.

#3: Purtați o bentiță în păr sau un mini-turban

Ei, nu va împing sa purtați acele cordeluțe sau bentițe școlărești – sau  pe surorile lor ridicole, cu urechiușe de șoricei – , mai ales că cele care copiază modelele anilor ‘90 (din catifea artificială sau plastic banal, foarte late şi eventual căptușite cu burete) sunt demodate.

Sigur ca aş putea scrie câteva rânduri despre modalitățile de a le purta, dar nu am să o fac. Principalul lor atu stă în simplitate şi impact: schimbă aspectul final al ținutei cu un singur gest. În plus, sunt o soluție simpatica pentru zilele când coafura nu rezistă. Şi nici nu sunt nici o mare investiție, așa că vă recomand să intrați în Meli Melo*, Zara* şi Stradivarius pentru modele cu buline, carouri, animal print, imprimeuri tropicale şi modernul scarf print.

#4: Încălțați teniși (sau adidasi) la ţinute business

În foarte multe dintre lookbook-urile de sezon care au aterizat în inboxul meu, o manevra de styling se tot repetă: accesorizarea pieselor cu croiala business (pantaloni eleganţi, taioare, chiar costume întregi) cu încălțăminte sport.

Voi scrie separat, în zilele următoare, un articol despre cum adidașii au devenit anul acesta un IT item (şi un simbol feminist), dar până atunci vă spun atât: schimbarea nivelului de eleganţă a încălțămintei de zi transformă total ținutele pe care le purtați. Cele de birou vor capătă un aer cool natural, iar cele de weekend vor părea mai moderne, mai structurate, rămânând comode şi fără fiţe.

Multe branduri “omagiază” (a se citi: copiază sau reproduc parțial) trainerii Dad şi Triple S de la Balenciaga. Nu, nu vi-i recomand: ar fi aceeași chestie cu a vă recomanda sa purtați o copie nereusita a unei genti LV. Așa că, pentru integritatea voastră stilistică, va invit să vă alegeți o pereche de la Vans*, Converse*, Adidas, Nike sau New Balance* (găsiți aceste modele foarte faine în magazinul Office Shoes).

#5: Înnodați o eșarfă… în 50 de feluri

Fie că dezgropați o eșarfă vintage, uitată în vreun sertar, fie că investiți într-una nouă, realmente nu aveți cum greși sau utiliza greșit o esarfă din mătase naturală.

Eșarfele mici le veți înfășura în jurul încheieturii (drept brățară multicoloră), pe toarta genții (ca să aduceți culoare în plus), prinsă în par (într-o împletitura sau în coada de cal) sau înnodata la gât (în stil retro).

Eșarfele mari, pătrate sau rectangulare, se pretează la a fi manevrate în zeci de feluri: înnodate, făcute funde sau lavaliere, transformate în cordoane, coliere, turbane sau bentițe… Frumusețea lor se lasă, de fapt, remarcată când sunt purtate cât mai simplu, astfel încât coloritul şi imprimeurile să prindă viaţă.

Am descoperit recent The Scarf Street, un e-shop specializat în eșarfe de mătase 100%, şi m-am indragostit de imprimeurile lor exotice, multicolore şi de finețea exceptională a mătăsii folosite. Am postat şi pe Instagram câteva modele „în mişcare”, pentru că pur şi simplu m-au încântat cum prind viață atunci când trece vantul prin ele…

In sfarsit, va invit sa vizitati e-shopul Minunat by Irina (nope, nu e brandul meu, sunt eșarfe frantuzesti dar imprimate cu motive tradiționale stilizate românești), să descoperiți eșarfele pictate manual de Maria Dermenegiu (Marie Nouvelles), iar dacă vreti cu adevarat sa va rasfatati, cumparati-va o esarfa Emma J. Shipley.

Credit fotografii: zara.com, answear.ro, www.annacori.com, musette.ro, happyfriday.ro, lauraolaru.ro, uterque.com, saash.com, www.molecule-f.com, ro.welovecouture.com, www.alexandranacujewelry.com, massimodutti.com, www.anamarchetanu.com, monomstudio.ro, giuliaboccafogli.it, mariafilipescu.com, stradivarius.com, melimeloparis.ro, Noel Design Fair (pagina de fb); GI by Isabela Groza (pagina de fb), marienouvelle.ro, Minunat by Irina (pagina de fb), thescarfstreet.com/ro, marienouvelle.ro, emmajshipley.com

Irina Markovits

(preluare de pe blocul autoarei http://www.stylediary.ro/wordpress)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *