Acest articol este o ficțiune. Toate asemănările sunt rodul imaginației mele

La 18 noiembrie a.c. Marine le Pen, președinta partidului de extremă dreaptă din Franța, Adunarea Națională, a efectuat o vizită la Sofia, în fruntea unei delegații de 20 de persoane, membri ai formației sale politice. Scopul acestei vizite a fost să se întâlnească cu liderii unor partide europene cu ideologie asemănătoare într-un forum, pentru a elabora strategia în vederea alegerilor din primăvară pentru Parlamentul european. Au fost prezenți Veselin Mareșki, liderul partidului bulgar Volya, considerat populist, Tomio Okamura, președintele partidului ceh ”Libertate și democrație directă”, Gerolf Annemans, fostul președinte al partidului flamand ”Vlaams Belang”, Failos Kranidiotis, liderul ”Noii Drepte” din Grecia și un reprezentant al Partidului Libertății din Austria. Toate aceste formațiuni fac parte din grupul politic ”Europa națiunilor și Libertatea” și reprezintă partidele de extremă dreaptă, eurosceptice și populiste din Parlamentul European. Moto-ul forumului și al viitoarei campanii electorale va fi “Mișcarea pentru Europa Națiunilor și Libertății –un nou model pentru cetățeanul european”. Cei prezenți speră în mărirea numărului eurodeputaților lor.

Într-o conferință de presă ținută înantea lucrărilor forumului, Marine Le Pen a declarat că Uniunea Europeană este ”cel mai mare dușman al Europei. Lumea se află la sfârșitul unui ciclu al perioadei globalizării sălbatice. Schimbarea nu poate fi oprită cu banii UE, iar acceptarea imigranților va duce la distrugerea valorilor europene”. Marine Le Pen a criticat vehement politica Bruxelles-ului, care nu cunoaște dezideratele cetățenilor săi. “Cei care s-au baricadat în spatele fațadelor de sticlă ale Bruxelles-ului cred că pot cumpăra orice; ei bine, nu ne pot cumpăra pe noi. Nu ne puteți corupe. Vrem o colaborare voluntară a națiunilor libere, nu una care ni se impune”, a mai spus ea.

La rândul său, Failos Kranidiotis, liderul ”Noii Drepte” din Grecia, a formulat critici dure la adresa stângii, a organizațiilor neguvernamentale, a lui George Soros și a bancherilor deoarece ”ruinează națiunile din Europa”. El a etichetat UE ”un imperiu handicapat”. ”Suveranitatea Greciei e în pericol, granițele noastre sunt în pericol…Trebuie să eliberăm societatea de influența lui Soros”, a arătat omul politic elen.

Failos Kondratiotis

Discursul celorlalți lideri prezenți a fost rostit pe un ton asemănător, cu critici vehemente la adresa UE, a politicii față de imigranți și a încălcării suveranității statelor membre, de aceea gruparea dorește ”să dea înapoi Europa cetățenilor”.

Nu pot să afirm că cele spuse de acești reprezentanți ai extremei drepte europene m-au surprins. Le-am mai auzit de multe ori, atât din partea lor cât și din partea fraților lor de idei din alte țări membre ale UE ca ”Jobbik” din Ungaria sau ”Liga” din Italia. Ei nu și-au ascuns niciodată orientarea antieuropeană. Ceea ce se mai adaugă, și Marine Le Pen a și formulat-o la Sofia, este necesitatea de a se împăca cu Rusia. Ce se ascunde în spatele acestei poziții a extremei drepte europene nu știm, putem doar s-o bănuim.

Marine le Pen cu Vesselin Mareshki

Dar pentru mine nu aceasta este problema. Problema mea este că de un timp, am descoperit cu groază abordări asemănătoare, ba chiar și cuvinte asemănătoare din partea unor personalități marcante, chiar lideri ai partidului nostru de guvernământ, un partid socialist, presupus de stânga, un partid care a votat aderarea noastră la Uniunea Europeană. Probabil că legiuitorii noștri socialiști fie au memoria scurtă, fie nu au citit documentele de aderare unde se prevăd, domnule Florin Iordache, acceptul de a renunța la o parte din suveranitatea noastră, dreptul de intervenție a UE, nu fizic ci verbal, în cazul în care se observă derapaje față de acordurile semnate cu entitatea europeană și multe altele pe care ai noștri le consideră amestec în treburile interne. Da, repetăm, UE are dreptul să se amestece, să ne spună ce trebuie să facem, ce e bine și ce nu e, dacă nu respectăm niște criterii, situații pe care România, parlamentul român le-a acceptat și le-a semnat. Poate cei mai vehemenți atacatori ai UE de la noi, la care regăsim exact limbajul folosit de extrema dreaptă europeană, ar trebui să recitească documentele de aderare. Iar că limbajul folosit de unii parlamentari ai partidului de guvernământ este pe placul populiștilor și extremei drepte europene s-a văzut la votul rezoluției Parlamentului European de condamnare a României în care cele de respingere au venit și din această direcție.

Am scris în titlu: ”Acest articol este o ficțiune. Toate asemănările sunt rodul imaginației mele.” Astfel de expresii le întâlnim adesea la începutul și la sfârșitul unor romane, nuvele, povestiri. Din păcate, faptele enumerate dovedesc că articolul de față nu este o ficțiune, iar asemănările nu sunt rodul imaginației mele.

Eva Galambos

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

3 Comments

  • Ivan G Klein commented on November 28, 2018 Reply

    Mare titlu . Conținut articol să sperăm că va fi auzit și înțeles .

  • Liviu Rotman commented on November 22, 2018 Reply

    Interesanta imaginatia, care din pacate e…foarte reala.
    Excelenta metoda-de urmat.
    O singura rezerva: a vorbi de partidul de guvernamant din Romania este o naivitae politica.
    Acest partid este de stanga, dupa cum sunt eu budist. Nu ca nu e ACUM de stanga, ci nu a fost niciodata de stanga.
    In Romania, dupa 1990 nu a existat un partid de stanga, de tip european. Constructia ce a avut deja cateva nume are cateva straturi: unul autoritarist-de sorginte comunista (mai corect national-comunista), dezvoltat de Iliescu, Nastase , si ceilalti, la care s-a adugat stratul “baronia’ adica al profitorilor privatizarilor de dupa 1990, un strat nationalist, intarit de-a lungul deceniilor cu “scurgeri” PRM-iste (ca oameni si ca ideologie) , un filon mistic accentuat. (Sunt roman si ortodox-lozinca lui Orban pentru prezidentiale, filonul imposturii intelectuale -filiera Oprea si altii0 ingrosat in ultima vreme cu analfabetismul de tip Teleorman (a nu se lua Teleormanul ca un spatiu geografic) ci unul de (in)cultura politica.
    Deci, daca l-ai fi adaugat pe Dragnea de brat cu Olguta si Codrin la fantezia ta nu ar fi fost o gresala.
    Felicitari, Eva!

  • Ioana Nitescu commented on November 22, 2018 Reply

    Un articol – lectie pentru multi, care ar trebui sa-l citeasca inainte de a se porni impotriva UE.
    Am constatat ca declaratiile politice ii determina pe multi sa nu mai gandeasca si sa-si insuseasca acele declaratii . Foarte bun articolul- fictiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *