Legende condamnate la nemurire: Teoriile Conspirației

Născocirile bizare ale bogatei imaginații omenești, cu scopul de a presăra cât mai multă ură și dispreț, dau dovadă de o eficacitate reînnoită. Problema pare să-i fi îngrijorat și pe autorii volumului ,,Mituri ca arme”, («Myter som vapen» în original), prezentat și dezbătut în ziua deschiderii Festivalului de Carte de la Göteborg, ultima ediție, lucrare publicată de editura organizației suedeze EXPO, orientată spre lupta contra nazismului și antisemitismului, în colaborare cu Uniunea Educatorilor în Domeniul Studiilor Sociale, ambele preocupate de contribuția pe care cadrele didactice le-ar putea aduce eforturilor de a atenua pagubele fenomenului.

Autorii volumului subliniază faptul că cele mai populare teorii ale conspirației se bazează pe speculații legate de activitatea ,,organizațiilor mondiale sioniste, teze conform cărora câteva familii atotputernice ar încerca să-și împartă lumea pe căi ultrasecrete, tentative care datează de secole și care au fost totuși dezvăluite încă în perioada celebrului Ordin al Iluminaților. Majoritatea celor care cred în existența acestor conspirații sunt indivizi și grupări cu idei rasiste și fasciste.”

Pentru a-i ,,vindeca” pe tinerii adepți ai respectivelor teorii este nevoie de o activitate migăloasă și îndelungată, se subliniază în lucrarea amintită, o muncă bazată, printre altele, pe conversații purtate între patru ochi, de către educatori și elevi.

Conform recomandațiilor specialiștilor EXPO în domeniu, elevii ar trebui clasați în trei categorii, dintre care prima i-ar include pe tinerii convinși de existența teoriilor conspirației, iar celelalte două ar fi constituite din cei care se îndoiesc sau nu cred deloc în activitatea acestui gen de conspirații. De la început, elevilor li se va clarifica faptul că teoriile conspirației se bazează adeseori pe adevăruri istorice bine documentate, ca de exemplu existența Ordinului Iluminaților sau a altor mișcări și personalități a căror activitate a fost motivată de ambiții deseori obscure, teoriile reprezentând în concepția multora căi simpliste de a oferi explicații unor fenomene sociale sau chiar naturale greu de înțeles. Cele mai absurde explicații sunt mai ușor de acceptat decât lipsa de explicații, situația cea mai apropiată de întunericul de care ne temem cu toții.

Străvechilor teorii ale conspirației („răstignirea lui Iisus”, „ritualul sângelui”, ,,alianța iudeo-masonică”, ,,Protocoalele înțelepților Sionului” etc.) li s-au adăugat cu timpul (și cu mult succes) cele moderne, multe dintre ele legate de Israel și de lupta sa pentru existență. Reprezentantul OLP la ONU, Nabil Ramlawi, la o sesiune de la Geneva în martie 1997, i-a acuzat pe israelieni de organizarea unui complot cu scopul de a ucide copii palestinieni, infectându-i cu virusul SIDA, iar canalul TV iranian SAHAR 1 a transmis un serial cu caracter de document intitulat ,,Ochii albaștri ai Zahrei”, în care acțiunea se învârtea în jurul furatului de organe de la copii palestinieni pentru a fi transplantate de medici israelieni. De asemenea, un reputat învățat din Bahrein susținea că atacul asupra școlii din Groznâi, Cecenia, ar fi fost pus la cale de specialiștii Mosadului, convins fiind de strânsa colaborare dintre israelieni și conducerea rusă.

În ianuarie 2005, în cadrul unui interviu televizat, profesorul yemenit Ahmad al Ajal i-a făcut responsabili pe sioniști de răpirea unor copii în timpul cutremurelor însoțite de tsunami, care au afectat Asia de Sud-Est, micile victime fiind vândute ca sclavi în piețe create tot de oameni de afaceri, ați ghicit: evrei.

Teoriile conspirației nu lipsesc nici pe teritoriul Americii. În numărul din septembrie 1978 al publicației LaRouche’s New Solidarity, finanțat de candidatul la președinția SUA Lyndon LaRouche, se scria că ,,Întregul aparat sionist reprezintă o amenințare concretă contra securității națiunii. Caracatița sionistă trebuie lichidată și înscrisă pe lista agenților străini.”

Atacul de la 11 septembrie a fost efectuat tot de israelieni, susțineau câteva surse ,,de încredere”, confirmând ambițiile evreiești de a pune stăpânire pe această lume. Într-una din versiuni se mai menționează că un număr de 4000 de israelieni angajați în localurile Turnurilor Gemene au fost avertizați de Mosad să părăsească locul înaintea producerii exploziilor, iar evreii care posedau acțiuni ale societăților aeriene implicate au avut grijă să le vândă cu zece zile mai devreme, scria cotidianul egiptean Al-Ahram. Adevărul conform căruia World Trade Center se afla în proprietatea unui om de afaceri evreu nu a făcut decât să întărească teoria.

Autorul recentului atac asupra Sinagogii din Pittsburgh a fost și el molipsit de ,,boala” teoriilor conspirației, conform concluziilor unor investigații, obsedat fiind, printre altele, de ideea ambițiilor lui George Soros de a controla fondurile mondiale, de altfel teorie deloc străină unui număr uriaș de cetățeni ai Europei Răsăritene, stimulați cu entuziasm de conducătorii lor. Tot Soros ar fi fost responsabil și de finanțarea recentei Caravane de emigranți din Honduras, care s-a apropiat în mod amenințător de granițele SUA. ,,Nu pot sta deoparte, privind cum este măcelărit poporul meu”, a scris pe internet atacatorul cu câteva ore înaintea tragediei, aluzie la activitatea organizației umanitare HIAS, din banii căreia ar fi fost finanțate valurile de imigranți.

,,Maeștrii păpușari evrei” au fost numite persoanele influente, care după părerea multora fuseseră mânați de ambițiile lor populiste, asemenea lui Soros, acționând pentru schimbarea lumii, potrivit propriilor lor dorințe.

Teoriile conspirației, chiar dacă nu toate în același timp și în același loc, și-au câștigat milioanele de adepți gata de luptă contra celor a căror ambiție este să se instaleze la conducerea lumii, evreii de pildă.Această ură pare latentă în primele ei faze, dar poate fi întâlnită în cele mai surprinzătoare locuri.

Nu demult am fost învitat în România, la o nuntă organizată cu mult gust. Un cvartet compus din tineri soliști îi întreținea pe oaspeți cu muzică de cameră. În pauză s-a nimerit să intru în vorbă cu o violoncelistă, membră a formației, studentă la Conservator. Nu părea să fi împlinit 20 de primăveri. La un moment dat tânăra mea interlocutoare și-a amintit de un violoncelist celebru și de ultima înregistrare a acestuia. Nu-i venea însă în minte numele artistului, așa că a încercat să mi-l descrie: ,,Un tip bărbos, cu mutră tipică de jidan. Doar ei sunt cei care domină lumea muzicii, nu-i așa?” Am scos-o din impas, divulgându-i numele personajului: Mischa Maisky. „De altfel sunt și eu evreu,” m-am destăinuit, incapabil să mă abțin. A mai avut bunul simț să recunoască: ,,Vai de mine, am dato-n bară,” după care a luat-o, puțin grăbită, din loc.

George Farkas

22 nov. 2018

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

7 Comments

  • Terezia Mirea commented on December 14, 2018 Reply

    Ohev otcha Dl George Farkas !Felicitari pt.articol,mi se pare teribil de interesant. Parerea mea ?! Regretabil ! Deseori,prostia umana merge mana in mana cu rautatea si invidia.Multi dintre semenii nostri,in loc sa recunoasca valorile unui popor,ii denigreaza.De ce ?!din invidie,din rautate,din interes ?! Este un adevar incontestabil ca evreii “sunt in toate “,adica exceleaza in toate domeniile posibile si asta se datoreaza si educstiei de care au parte inca din. copilarie. Propaganda poate face mult rau.Cred ca educatia din familie si din scoala ar fi o solutie pt.corectarea perceptiilor.

  • Gabriel Farkas commented on December 10, 2018 Reply

    Nepotul meu de opt ani mi-a povestit că știe de la un coleg de clasă că toată lumea e condusă in secret de “luminati”…

    • George Farkas commented on December 11, 2018 Reply

      Exemplu mai concludent decat acesta nu as fi putut oferi!

  • alex commented on December 6, 2018 Reply

    Eu i-aş fi replicat tinerei
    Aşa este ăştia sunt în toate ,pînă şi TITANICUL tot din cauza lor s-a scufundat ,ce AISBERG ăla nu era evreu

  • George Farkas commented on December 6, 2018 Reply

    Crezi ca celor,, nascuti ”antisemiti nu li s-au adaugat multi altii,convinsi pe retelele sociale sau alte metode de propaganda?Ma tem ca numarul lor se apropie vertiginos de cel al primei categorii.

  • George Farkas commented on December 6, 2018 Reply

    Esti convins ca nu exista antisemiti convinsi pe calea retelelor sociale,sau a altor genuri de propaganda? Ma tem ca numarul lor se apropie de cel al nascutilor cu aceasta boala.

  • tomi anca commented on December 6, 2018 Reply

    Doua lucruri Gheo:
    antisemitismul se suge impreuna cu laptele de mama…si astfel perpetuiaza din generatie in generatie.Ai putut sa-ti dai seama cu violoncelista care nu a implinit nici 20 de primaveri.
    Al doilea este ca ma bucur ca ai revenit si scrii din nou.In ebraica se spune “ohev otcha”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *