De ce poartă toată lumea pulovere cu guler înalt?

Citisem de curând – nu mai țin minte sursa, îmi pare rău – că tricotajele-vedetă ale acestei ierni sunt cardiganele. Posibil, nu am de gând sa contrazic pe nimeni. Părerea mea că adevăratele câștigătoare ale acestei ieri sunt puloverele cu gulere înalte şi rulate – fie oversized, moi şi colorate, fie helancile clasice, fine, care urmează conturul corpului. Le-am observat atotprezenţa prin octombrie, când feed-ul meu Instagram s-a umplut brusc de ținute cu helanci, iar apoi magazinele şi vitrinele propuneau ținute suprapuneri în care apărea, negreșit, câte un pulover mare. Am cotrobăit prin sertare, ținând minte că în iarna anterioară cumpărasem unul gri – ovoidal, pufos, călduros, moale. Nu l-am găsit şi nu i-am găsit nici înlocuitor identic, așa că am cumpărat unul similar, într-o nuanţă frumoasă de verde-brad.

Probabil ați observat că, de cele mai multe ori, cele mai simple articole vestimentare sunt şi cele mai purtate, cele mai practice, cele mai căutate, cele mai dragi: tricourile albe, cămășile din denim, o anume pereche de jenași, o pereche decentă de dresuri negre, o simplă rochie petrecută… Nu facem prea mare caz de ele, nu sunt cele pe care le-am numi „de impact”, dar sunt mari șanse ca, dacă s-ar pune problema izolării pe o insulă pustie, pe ele să le alegem. în aceasta categorie mi se pare ca se incadreaza şi puloverele cu guler inalt. Nu sunt ele foarte glam, dar se potrivesc foarte multor tinute, stiluri şi ocazii.

Înainte de a vă sugera variante de styling, trec rapid prin istoria acestor pulovere. Originile lor sunt legate de lenjeria de corp, dar se pare că au început să fie considerate fashionable în perioada anilor ’20. Noel Coward, celebrul dramaturg, compozitor, actor şi cântăreț, le-a transformat în parte integrantă a stilului său şi le purta colorate, cu mare veselie şi aplomb. Greta Garbo, Audrey Hepburn, Juliette Greco, Marcello Mastroianni, Andy Warhol şi băieții de la Beatles apar în nenumărate fotografii purtând diverse modele de helanci – iar perioada anilor ’60 şi ’70 le-a consacrat ca fiind piese-vedeta ale stilului rock beatnik. Pendulam puțin şi în afara cinematografiei, ca să ne aducem aminte că genialul Steve Jobs purta mereu un pulover negru pe gât (ale lui erau YSsey Miyake), la fel şi Steven Hawking şi Carl Sagan, alte doua minți strălucite. Filosoful Michel Foucault era fan al puloverelor pe gât, iar ceva mai aproape de noi, Vladimir Putin. Helancile şi puloverele lălâi cu guler rulat au fost pe val în perioada anilor ’90, apoi au reapărut în fortă prin 2014, odată cu trendul NormCore (vi-l mai aduceți aminte?). Asta a fost atunci, altceva e acum. Ne uităm în istoria vestimentației şi observăm acest trend, dar cum se explică longevitatea lui? Cum se explica transformarea acestui pulover şi, mai ales, ubicuitatea acestei piese vestimentare? De ce, în iarna asta, toata lumea poartă pulovere cu guler înalt şi rulat?

O învinovățesc pe Phoebe. Ma refer la Phoebe Philo, fosta directoare de creație a casei de modă Céline (despre care se spune că va fi numită la Burberry, dar zvonurile nu sunt confirmate, deocamdată). Phoebe este cea datorită căreia purtăm toate variante de Adidas Stan Smith şi care ne-a învățat că tenișii albi cu talpa groasă transformă orice ţinută. Phoebe este cea care a introdus genţile oversize de umăr, cu forme moi. Fără îndoială, Phoebe este cea datorita căreia cumpărăm toate puloverele astea cu guler inalt. Gri, crem, bleumarin, negre, neapărat purtate cu pantaloni masculini, lejeri, tot bleumarin, gri, negri. Daca veți căuta fotografii ale ei din ultimii 2-3 ani, veți observa că acesta a fost semnătura ei stilistică. Iar când Victoria Beckham a introdus aceleași formule de ținute în colecțiile ei de toamnă, urmată de Louis Vuitton, Balenciaga şi Joseph, the deal was sealed.

Bun, şi cum purtăm puloverele cu guler înalt în (ce-a mai ramas din) iarna asta?

În primul rând le purtam mari. Supradimensionate, largi şi uneori lungi. Cu gulerul cât mai înalt. Groase sau fine, nu contează. E de preferat să purtați pe dedesubt un tricou cu mâneci lungi sau un top fin, pentru eventualitatea în care vi se face prea cald în puloverul cu pricina. Indiferent de lungimea sau volumul puloverului, el se va potrivi la fel de bine cu jenași şi botine, cu o pereche de culottes şi cizme inalte, dar şi cu o rochie midi ușoară, asortată cu cizme de cowboy (sau, la primavara), cu sneakerşi şi sosete.

În al doilea rând căutam un model texturat. Cu torsade, dintr-un fir cu mici noduri sau pufos (caz în care uitam de lipgloss în ziua purtării puloverului). Culoarea e mai puțin importanta: roşul arată mereu bine într-un astfel de model, culorile neutre închise rămân mereu la modă, iar cele pastel (bleu deschis, vernil, roz translucid) sunt o idee bună pentru când le vom purta în primele săptămâni de primăvară.

În al treilea rând, nu ne mai obosim cu aranjatul parului. Cel mai cool styling trick, aka „fashion hair tuck”, este să lăsăm părul prins în guler, ca şi cum abia am tras puloverul pe noi.

În sfârșit, hai să vedem trei variante de pulovere cu guler înalt care merită bifate sau integrate în garderobă şi ce modele ne fac cu ochiul (ca de obicei, cele din articol sunt selectate din colecțiile de iarnă ale magazinelor din București Mall).

  1. Puloverul clasic cu guler inalt, pentru toate iernile care vor urma

Atâta vreme cât alegeți un model simplu, într-o culoare neutră şi cu cât mai puține briz-briz-uri, acest pulover va fi cel mai bun prieten al ținutelor voastre de iarnă. Se va asorta cu orice aveți în dulap: jeanşi de orice croială, culottes şi pantaloni, fuste. Ba, dacă nu este foarte voluminos, îl veți putea purta chiar şi peste rochii: midi, imprimate (cu flori sau animal print). Iar pentru că tot vorbim de longevitate, căutați un model din cașmir, lână cu mătase sau alt amestec de fibre plăcute la atingere (de preferat, fără acril).

IRINA4

  1. Puloverul colorat, pentru cele mai gri zile

Poate că iarna a fost lungă şi zilele întunecate, dar ținutele de iarnă nu ar trebui să fie la fel de mohorâte. Sare în ajutorul lor un pulover într-o nuanță aprinsă – roșu cireșiu, galben ca floarea soarelui, violet liliachiu, verde! De asortat cu o fustă midi mătăsoasă şi ghete biker, pentru maxim de contrast stilistic. Iar pentru maxim de impact vizual, puloverul şi fusta (sau pantalonii) ar trebui să fie în aceeaşi culoare.

IRINA6

  1. Puloverul ușor şi fin, adică helanca, dar nu lenjerie de corp

La fel de versatil ca cel clasic, acesta e puloverul (aproape) elegant. Dacă e neted şi fin, merge purtat sub un blazer oversize. Dacă e şi subțire, şi ușor ajustat pe linia corpului, merge şi sub o rochie-cămașa (lăsată descheiată mai adânc), sub o cămașă bărbătească sau sub un alt pulover, mult mai larg şi decoltat. Ca să se încadreze în această categorie, puloverul trebuie să aibă minim de ornamentații, să aibă o croială ajustată pe corp sau degajată (dar să nu fie foarte voluminos) şi poate avea orice culoare iți dorește sufletul…

 

Irina Markovits

(articol preluat de pe blogul autoarei https://www.stylediary.ro/wordpress/)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *