Persoanele transgen privite prin prisma unui medic

Cum mi-a venit ideea de a scrie acest articol? 

În urmă cu aproximativ nouă luni, pe când mai lucram la spitalul Wolfson ca șef al secției de anestezie, am fost chemat într-o zi la sala de naștere. Anestezistul de acolo se pregătea să facă o analgezie peridurală unei parturiente, ca să-i ușureze durerile de naștere. Când s-a apropiat însă de patul ei, a văzut că în afară de o burtă proeminentă de femeie însărcinată,  gata să nască, avea și barbă. Anestezistul a fost frapat fiindcă nu știa cum să i se adreseze. În ebraică, spre deosebire de limba română sau engleză, pronumele personal “tu” este diferit pentru feminin și masculin: “at” pentru o femeie și “ata” pentru un bărbat. Mi-am dat seama că este vorba de o persoană transgen, dar nu știam cum să mă adresez acestei persoane. M-am apropiat de el/ea cu politețe si am întrebat-o ce mod de adresare preferă. A fost înțelegătoare și mi-a spus că el este un trans-bărbat sau un bărbat-trans (în engleza trans-male sau FtM – female to male) care se născuse femeie și a trecut printr-un proces de transformare în bărbat.

Doi bărbați trans gravizi (sursa Internet)

Există însă şi bărbaţi care, printr-un proces de tranziție, pot deveni femei trans (în engleză trans-female sau MtF – Male to female). Despre acest proces voi scrie mai târziu în acest articol.   

Animale hermafrodite și transgen

Un om hermafrodit (Hermes + Afrodita) sau intersex, cum se spune corect din punctul de vedere socio-cultural, se naște cu organe sexuale ale celor două sexe în mod parțial (numai organele externe) sau complet. Un om hermafrodit poate sa decidă dacă vrea să rămână așa cum s-a născut sau să se transforme într-un sex oarecare prin extirpare chirurgicală a organelor celuilalt sex, adițional tratamentului hormonal. Un intersexual poate să decidă dacă vrea sau nu să devină transgen.

5% (cam 65.000 de specii) dintre toate animalele sunt hermafrodite. Un exemplu interesant de animal hermafrodit este hiena pătată. Femela care este conducătoarea haitei, are un penis capabil să fie în erecție, dar care în perioada rutului (perioada de împerechere la animale) se retrage și–i dă posibilitate masculului s-o copuleze și prin același canal penil, să-și nască și puii. 

hiena pătată

Există și animale transgen, mai ales printre pești, broaște și șerpi. Un exemplu este peștele clovn (clownfish). Bancurile peștelui clovn sunt alcătuite din masculi și o singură femelă care conduce bancul. Dacă femela moare, un mascul se transformă în femela lider. La alți pești, fenomenul este invers, atunci când liderul este un mascul.   

clownfish

Se pune întrebarea care este deosebirea dintre transgenismul la animale și cel uman. Răspunsul este logic: animalul devine transgen din nevoia biologică de a-și perpetua specia, pe când transgenismul uman este o opțiune din motive psiho-sociale.  

Istoria transgenismului uman  

Documente istorice relevă că în Asiria antică existau prostituați homosexuali și transgen, iar în Grecia și Roma antică, o sectă  de bărbați care se închinau zeiței Cybele se castrau şi se îmbrăcau în haine femeieşti. În timpul războiului civil american (1861-1865), 200 de femei îmbrăcate în haine bărbătești au luptat alături de soldați, iar după terminarea războiului au continuat să se îmbrace și să se comporte ca bărbații. În anul 1930 danezul Lily Elbe a fost primul bărbat care a devenit femeie printr-o operație de schimbare de sex.   

Definiții și terminologie  

Termenul transgen definește oamenii care se consideră ca posedând un gen în dezacord cu sexul înnăscut biologic. În afara identificării psiho-sociale ca transgen, trans-sexualii trec și prin schimbări fizice adecvate noului gen. În SUA există peste 50 de nuanțe și identificări sexuale separate. Varianta cea mai comună și dictată genetic și hormonal este bineînțeles cisgenul, în care genul este identic cu sexul biologic. Cisgenul împreună cu transgen de ambele genuri alcătuiesc grupul de genuri binare (feminin și masculin), pe când genderqueer (gen bizar) se autodefinesc ca gen nebinar, neutru, gen nonconformist, gen-fluid, al treilea gen, sau pan sexual. Travestiții se îmbracă în hainele genului opus, pe când drag-queen (drag-regina) și drag-king (drag-rege) sunt o categorie de travestiți care în viata de zi cu zi se îmbracă în hainele corespunzătoare sexului biologic, dar pe scenă se îmbracă în hainele sexului opus.

Termenul de sex nu este identic cu cel de gen. Sexul este determinat la naștere și definit prin organe sexuale, cromozomi și hormoni, pe când genul reprezintă o nevoie psiho-socială cu expectative culturale, care determină comportamentul și/sau înfățișarea persoanei respective.    

Pronumele personale la transgen  

Fiind vorba de persoane foarte sensibile și uneori labile, este bine să ne familiarizăm cu pronumele personal al fiecărui transgen, bazat în primul rând pe preferința lor personală. De exemplu când vorbim la persoana a treia despre o trans-femeie, spunem “ea”, despre un trans-barbat folosim pronumele “el”, iar când vorbim despre un gender-nonconformist spunem “ei”.  

Probleme de sănătate și sociale la transgen

Starea sănătății fizice și sufletești, precum stigma și trans-fobia cauzează acestor oameni numeroase probleme de sănătate. Într-un sondaj efectuat în Scoția în anul 2010, țiganii nomazi și oamenii din grupul de transgen erau tratați cu acelaș grad de dispreț, ca fiind cea mai subapreciată categorie umană din societate.  Pretutindeni se raportează cazuri de hărțuiri și de abuzuri față de ei. Mulți au greutăți în a fi acceptați de societate, a fi angajați la un loc de muncă sau chiar pentru a primi un tratament medical. Nu puțini dintre ei suferă de instabilitate sufletească, abuz de droguri și SIDA.

Medicina modernă categorizează transgen nu ca o tulburare psihiatrică, așa cum era mai demult, ci ca o stare de disforie de gen (în engleza gender dysphoria). Disforia sau incongruanța de gen definește starea sufletească a unei persoane care dorește să devină, să aibă un comportament, o poziție socială și/sau profesională  corespunzătoare sexului opus.

Procesul de tranziție 

Tranziția de la sexul biologic la genul transgen se manifestă la unii numai verbal, prin gesticulare sau prin îmbrăcăminte, pe când alții își ascund semnele sexului biologic.  

Cei care continuă procesul de tranziție primesc tratamente hormonale de feminizare sau de masculinizare și trec prin operații complicate de schimbare a sexului biologic. Cei interesaţi pot găsi detalii despre aceste operații pe internet. Sunt operaţii foarte laborioase, necesitând dexteritate și experiență chirurgicală.     

Pacienții transgen trebuie tratați cu o maximă discreție pentru a evita anumite neplăceri, cum ar fi divulgarea informaților intime despre acea persoană. Dacă se poate, transgen vor fi internați în camere separate și vor fi însoțiți tot timpul de un sprijin psiho-social, care va continua și postoperator, la domiciliu.

Cazul pe care l-am prezentat la începutul acestui articol, un trans-băbat “gravid”,  reflectă dorința unor trans-bărbați de a procrea și prin urmare ei își păstrează organele sexuale feminine. Atunci când decid să rămană gravide, întrerup tratamentul hormonal masculinizant și caută o sursă de spermă.    

Legslația referitoare la transgen

Legislatia referitoare la documentele de identitate, drepturi de căsătorie, educație, muncă, drepturi la servicii sociale și medicale și legislația de antidiscriminare, variază de la stat la stat. Europa occidentală, inclusiv Marea Britanie și Australia sunt mai liberale decât Statele Unite, unde un om este recunoscut ca transgen numai dacă a trecut operația de confirmare a noului gen. Americanii nu au codificat încă legi de protejare a persoanelor transgen și, în plus – ca și în multe alte domenii – legile în SUA pot să difere de la un stat la altul.   

Începând cu anii 2000, România a devenit mai liberală și a adoptat mai multe legi antidiscriminatorii pentru a ocroti populatia de homosexuali, bisexuali și transgen. 

Israelul este una dintre țările tolerante față de aceste entități sexuale.

Sportul și transgen

Problema influenţei sexului biologic la sportivii trans-femei este un subiect controversat în lumea sportului. Celebra jucătoare de tenis Martina Navratilova s-a declarat împotriva acceptării trans-femeilor la competițiile sportive, susținând că acestea, având un sex biologic masculin, ar avea o masă musculară mai dezvoltată și astfel ar putea fi favorizate.  

La ora actuală la competițiile sportive oficiale, sportivelor trans-femei li se fac analize de hormoni masculini (testosteron) pentru a se decide asupra participării lor la competiție.

Câteva celebrităţi transgen

Yaron – Sharon Cohen – Dana International, trans-femeie israeliană, câștigătoare la Eurovision 1998.

Angela Ponce, trans-femeie din Spania, a fost în 2018 prima trans-femeie care a participat la concursul Miss Universe.

Thomas Neuwirth din Austria, câștigător la Eurovision 2014, este drag-queen, care și-a luat numele de scenă Conchita Wurst.

În concluzie: populația transgen, care numără cel puțin 25 de milioane de persoane în toată lumea, are dreptul la un tratament socio-medical echitabil și compasional. O societate liberă și democratică trebuie să fie tolerantă față de ei, la fel ca și față de oricare altă grupă socială, rasială sau religioasă.  

Referințe:

 Tollinche LE, et al. Memorial Sloan Kettering Cancer Center, New York, New York; Anesth Analg 2018;127:359–66.

Deutsch MB et al. Guidelines for the Primary and Gender-Affirming Care of Transgen and Gender Nonbinary People. Center of Excellence for Transgen Health Department of Family & Community Medicine University of California, San Francisco 2nd Edition – Published June 17, 2016. 

Byne W, et al Gender – Dysphoria in Adults. Transgen Health 2018;Volume 3.1.

Statistics from Scottish Social Attitudes Survey, Scottish Government, 2010.

https://www.coursehero.com/file/17964125/MAN/

https://www.hotnews.ro/stiri-international-21469779-cum-transforma-pronumele-sau-oxford-pentru-nu-ofensa-transgenii.htm

https://www.hotnews.ro/stiri-international-21469779-cum-transforma-pronumele-sau-oxford-pentru-nu-ofensa-transgenii.htm

https://www.dcmedical.ro/disforie-de-gen-sau-transgender-cat-de-important-este-rolul-endocrinologului_606879.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Transgender_rights_in_the_United_Kingdom

https://en.wikipedia.org/wiki/Transgender_rights_in_the_United_States

https://en.wikipedia.org/wiki/Transgender_rights_in_Australia

https://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_Romania

https://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_Israel

https://www.out.com/sports/2019/5/30/anti-trans-athlete-martina-navratilova-host-doc-trans-athletes

https://en.wikipedia.org/wiki/Transgender_people_in_sports

Tiberiu Ezri

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

5 Comments

  • Ivan G Klein commented on November 6, 2019 Reply

    De acord cu concluzia dar ” the evil is in details ” – adică modul în care majoritatea ( ” volens nolens ” este normalul ) trebuie să trataze această minoritate , este ceva complicat își de multe ori realitatea impune limite ( eu sînt împotriva acceptării în armată a homosexualilor – dormitoare comune – , a transgen – cheltuieli medicale suplimentare și poate o condiție fizică redusă . )

    • Tiberiu Ezri commented on November 6, 2019 Reply

      Cu toate problemele financiare implicate, democratia genuina inseamna respectul drepturilor tuturor, inclusiv a minoritatilor.

  • GBM commented on November 1, 2019 Reply

    Sunt deplin convins ca fiecare ființă umană are dreptul la o existență demnă, cu drepturi și obligații egale și în afara oricărui pericol. Ceea ce nu înțeleg e nevoia (se pare acerbă) de a face propagandă existenței unor oameni cu probleme legate de apartenența la un sex sau altul. Așa cum un bărbat nu trebuie să fie mândru pentru simplul motiv că e bărbat, și nicio femeie pentru ca e femeie, nici ceilalți, care nu aparțin acestor două categorii nu trebuie să prezinte situația lor ca un motiv de mândrie.
    Modestia stă bine tuturor.
    În ochii mei toți sunt egali, și nimic mai mult.
    Tibi, mi-a plăcut cum ai tratat subiectul.
    GBM

    • Tiberiu Ezri commented on November 1, 2019 Reply

      Multumesc Gabi.

  • Eva Grosz commented on October 31, 2019 Reply

    Problema discutată în articol este una sensibilă și de interes public. Precum un individ diferit de alții ,din orice motiv ar fi el , are nu numai dreptul la existență și la dezvoltare ,ci și obligația față de societate, tot așa societatea are obligația să recunoască și să stimeze aceste persoane la adevărata lor valoare ,fără nici o legătură cu înclinația lor biologică sau psiho-socială. Probabil mai este un drum lung de parcurs până a ajunge la adevărata înțelegere. Mulțumim pentru articolul important și deosebit de documentat. Ca întotdeauna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *