Luxemburg și paradoxul coronavirusului

Luxemburg este o mică monarhie constituțională aflată în centrul Europei, între Germania, Franța și Belgia. Această poziție va avea un rol important în povestea noastră.

Luxemburg este și o țară foarte bogată, cu o economie dinamică. În această situație populația locală de 600.000 de locuitori nu poate satisface nevoile în forță de muncă, mai ales cea specializată. Soluția sunt faimoșii “frontalieri”, navetiști care lucrează la Luxemburg și în fiecare seară se întorc la casele lor, în Franța, Germania sau Belgia. Frontalierii reprezintă în jur de 50% din forța de muncă în toate domeniile, de la finanțe, construcție, logistică, industrie și până la sistemul de sănătate (al doilea element din povestea noastră).

Pe timp de pace aceasta este o situație de Win/Win, cum ar spune americanii. Luxemburg are o forță de muncă calificată, plătită cu salarii mult mai mari ca în țările limitrofe, iar acestea profită de cetățeni cu o putere de cumpărare mai mare. Să nu uităm taxele pe care ei le plătesc în țările unde domiciliază.

Dar în timp de război împotriva coronavirusului situația se schimbă.

Una după alta, țările limitrofe au închis granițele cu Luxemburg (cum au făcut de altfel multe alte țări în toate lumea). Frontalierii riscau să rămână blocați, iar ca urmare întreaga economie locală să fie paralizată, mai ales sistemul de sănătate, atât de critic în această perioadă.

În această situație de urgență premierul Xavier Bettel a negociat cu țările vecine, pentru ca frontalierii să fie autorizați să treacă granițele. Problematică a fost mai ales Franța, care se confruntă cu o catastrofă sanitară în Grand Est (Alsacia și Lorena). Premierul Bettel a trebuit să apeleze la toate capacitățile diplomatice și la bunele relații cu președintele Franței, Emmanuel Macron.

Așa se face că frontalierii, obișnuiți de ani de zile să treacă granițele invizibile ale spațiului Schengen fără controale și formalități, s-au găsit deodată forțați să prezinte nu unul, ci două certificate. Unul intern, atestat că circulă în cadrul autorizat (la muncă) și al doilea de la locul lor de muncă din Luxemburg.

Și dacă acest lucru nu ar fi de ajuns, s-au ridicat și voci împotriva “furtului” de forță de muncă calificată medicală. În Franța, unde situația sanitară în zona limitrofă este catastrofală, s-a propus chiar ca specialiștii de sănătate care lucrează la Luxemburg se fie rechiziţonați. Premierul Bettel a avut nevoie de o doză bună de diplomație pentru a-i convinge pe francezi că fără specialiștii lor sistemul de sănătate din Luxemburg este mort.

Două cuvinte despre cum a ajuns regiunea Grand Est (Alsacia și Lorena) în această situație tragică. În februarie, 2500 de credincioşi evanghelici, veniți nu numai din regiune, ci şi din toată Franța (inclusiv teritoriile outre-mer: Guyana, Polynesia și Reunion) s-au reunit pentru o săptămână de rugăciuni în orașul Mulhouse. Se estimează că aproximativ 2000 dintre acești credincioși au fost contaminați. Neavând semne de boală, s-au întors cu toții acasă, ducând cu ei și virusul. Et voilà, regiunea a devenit pentru un timp epicentrul pandemiei în Franța.

Situația a ajuns atât de gravă încât armata franceză a folosit un avion militar pentru a transfera bolnavi spre regiuni mai puțin afectate, ceva nemaiauzit în timp de pace. Alți bolnavi au fost transferați cu un tren rechiziționat în acest scop.

Și iată paradoxul: Spitalele din Luxemburg sunt cu mult mai bine pregătite ca cele din Franța. Pentru a-și ajuta vecinii, Luxemburg s-a oferit să accepte câțiva bolnavi francezi. Și într-adevăr șapte bolnavi francezi au fost transportați cu elicopterul la spitalele din Luxemburg.

Situația medicală la Luxemburg este mult mai bună decât cea din Franța sau Italia. Astăzi (29 martie) există 2178 de bolnavi și 23 de decese.

Această situație relativ bună este rezultatul unei politici de prevenire și de pregătire introduse la timp. De două săptămâni populația nu este autorizată să iasă din casă, cu câteva excepții (muncă, cumpărături de alimente și urgențe medicale). Populația respectă aceste restricții și străzile sunt goale.

Luxemburg a început pregătirile deîndată ce virusul a ajuns în Italia. Spitale, paturi la reanimare, aparate de respirație artificială, un spital militar NATO instalat în parcarea unui spital și ultima noutate, centrul avansat de tratament unde suspecții vin la control. Există și echipament de protecție, poate nu în abundență, dar suficient, mulțumită societății Cargolux, una din cele mai mari companii de transport aerian. Ea aduce în ultima săptămână materiale în mod intensiv din toată lumea.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • Tiberiu Ezri commented on April 2, 2020 Reply

    De acord!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *