Va mai fi sărbătoare pe strada noastră

Nu îndrăznesc să divulg pe cine am citat în titlul pe care l-am ales pentru acest articol. Mulți îl vor recunoaște; de fapt nu are importanță cui aparține, important este ce conține.

Actualmente trăim o pandemie a infecției cu un virus care până acum nu l-am băgat în seamă, nici măcar după epidemia de SARS. Viața modernă, globalizarea, ușurința cu care ne deplasăm dintr-o țară în alta, de pe un continent pe altul, a dus la realitatea de azi: Nu trăim doar în țara noastră, trăim pe întreg globul pământesc. La început problema epidemiei actuale a fost doar a chinezilor, dar în scurtă vreme ea a devenit problema noastră, a tuturor celor care trăim pe această planetă. Mii de oameni se îmbolnăvesc zilnic, multe vieți umane sunt pierdute. Este o criză economică asemănătoare celei din 2008. Teatrele, muzeele și toate celelate instituții culturale sunt închise, turiștii au dipărut, străzile marilor orașe sunt pustii, oameni stau acasă, în multe țări este interdicție de circulație. O mare parte  a zborurile internaționale sunt anulate. Ziarele și posturile de televiziune, cu puține excepții, sunt panicate, viziunile apocaliptice nu sunt o raritate. Cartea lui Dan Brown Inferno a devenit best seller după doi ani de la apariție. E dureros să vezi străzile pustii ale Veneției, Romei, Barcelonei, Parisului Londrei sau New Yorkului, locuri de unde ai atâtea amintiri frumoase. Izolarea este grea pentru toți, bătrânii nu-și pot vedea copiii și nepoții, nimeni nu-și poate vedea prietenii. Mulți oameni își pierd slujbele, numărul șomerilor crește mai rapid ca numărul celor infectați. Își va reveni oare economia mondială? Omenirea a mai trecut prin crize economice de acest fel și și-a revenit mai devreme sau mai târziu.

Nu uitați însă că nu sunteți singuri, milioane de oameni sunt în aceeași situație. Spiritual nu sunteți izolați. Vă stă la dispoziție televizorul, telefonul fix și cel mobil, calculatorul cu programe care permit contactul între oameni, putem să vorbim cu cei dragi și chiar să-i vedem pe ecran. Îl citez pe Natan Sharanski (refuznic care a stat nouă ani în închisorile sovietice): ”Când vă întrebați de ce trebuie să stați izolați în aceste vremuri grele, gândiți-vă că sunteți SOLDAȚII UNEI URIAȘE ARMATE, CARE LUPTĂ PENTRU SUPRAVIEȚUIRE cu un dușman perfid, epidemia cu coronavirus. Durata acestei pandemii nu depinde de voi decât în mică măsură, ceea ce depinde de voi este să aveți grijă de voi înșiși și de cei dragi, să jucați șah să continuați să râdeți, să cântați și să vă bucurați de viață.”

În tot răul este și puțin bine. (Știu, mi s-a mai spus în repetate rânduri, sunt un optimist incorigibil!) Poluarea aerului s-a redus, e mult mai multă liniște pe străzi, circulația automobilelor s-a redus semnificativ, aducând cu sine și reducerea accidentelor rutiere și a numărului de decese legate de ele. Conflictele armate din diferitele părți ale lumii au dispărut – cel puțin de pe paginile ziarelor. De când a început epidemia actuală cu COVID 19, Hamas și alte organizații teroriste nu mai trag rachete asupra localităților din sudul Israelului. Cooperarea cu autoritățile Autonomiei Plestiniene este mai bună ca niciodată. TOATĂ LUMEA ARE UN DUȘMAN COMUN: pandemia cu coronavirusul.

Vaccinarea va putea rezolva problema. Noul vaccin produs în Statele Unite a fost deja administrat la 45 de voluntari. Bineînțeles că va mai trece o vreme, cel puțin un an, până ce se va putea trece la vaccinarea în masă. Și până atunci?

Organizația Mondială a Sănătății a lansat un studiu internațional de mari propoporții, numit Solidarity, pentru a testa anumite medicamente în lupta împotriva coronavirusului. Este vorba de clorochină, o substanță utilizată de multă vreme împotriva malariei, precum și de mai multe medicamente antivirale. Rezultatele preliminare sunt încurajatoare.

Din plasma recoltată de la oamenii care s-au vindecat de infecția cu COVID 19 s-au izolat anticorpi, care sunt folosiți cu rezultate bune în cazurile severe de boală. Posibilitatea de a măsura nivelul de anticorpi va permite depistarea celor care au trecut infecția cu noul corona virus fără a avea simptome, permițând reîntoarcerea unui mare număr de oameni la locurile de muncă. Testele de confirmare a infecțiilor folosite în număr foarte mare în Coreea de Sud au permis izolarea celor infectați, ducând la scăderea semnificativă a numărului de cazuri noi. Aztăzi în Coreea de Sud boala este sub control. China a aplicat o metodă extrem de agresivă, practic întreaga țară a fost izolată, reușind să stăpânească infecția cu coronavirus; în zilele noastre viața începe să-și reia cursul normal.

Bine, dar noi ce facem? Stăm acasă atât timp cât este nevoie! După aceste zile triste, va veni primăvara adevărată, cu mireasma ei, cu soare și căldură. Căldura ar putea opri răspândirea virusului. Așa s-a întâmplat și în cazul epidemiei cu virusul SARS, care A DISPĂRUT ÎN ȘASE LUNI !

După trecerea acestei pandemii cumplite, lumea va trebui să se schimbe. Prioritățile trebuie să fie altele: reducerea bugetului militar, creșterea investițiilor în sistemul sanitar, pentru construirea de spitale noi, aparatură medicală, creștera numărului personalului sanitar, elaborarea unor planuri de strategie în cazul calamităților, fonduri pentru cercetare, mai multă preocupare pentru mediul înconjurător, controlul zborurilor low cost, etc. Țările din Asia, precum Coreea de Sud, Singapore, Taiwan, au reușit să controleze destul de repede epidemia actuală, pentru că au învățat din eșecurile din epidemia de SARS și erau pregătiți cu teste pentru depistarea infecției și cu suficiente aparate de ventilație pentru noua epidemie.

Și oricât de greu ar fi de crezut în zilele acestea, doamnelor și domnilor, “Va mai fi sărbătoare pe strada noastră”.

Andrei Schwartz

9/03/2020

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

6 Comments

  • Jancsi Czitron commented on April 3, 2020 Reply

    Articol frumos. Explozia de informatii, sfaturi, pareri contradictorii,infricosatoare m-au obosit. Parerea unui doctor apreciat (prieten din tinerete) ma aduce la o lume mai optimista.

  • Andrea Ghiţă commented on April 2, 2020 Reply

    Sper că sărbătoarea de pe strada noastră o vom petrece împreună, dragă Andrei, mai ales dacă va fi vorba de sărbătoarea de pe strada copilăriei din Cluj.

  • evagalambos commented on April 2, 2020 Reply

    Excelent articolul, echilibrat, obiectiv, fără să provoace panică. Și eu cred că vom trece, sunt la rândul meu o optimistă. În ceea ce privește citatul (nu spun de cine e) se mai zicea mai popular ”pe ulița noastră”

  • GBM commented on April 2, 2020 Reply

    Andrei, am nevoie de ajutorul tău imediat!
    Sfătuiește-mă , te rog, cum și ce să fac ca să apuc sa văd și să trăiesc toate aceste schimbări??!!
    GBM

  • Tiberiu Ezri commented on April 2, 2020 Reply

    Ai perfecta dreptate!
    As mai adauga si faptul ca fiecare tara trebuie sa fortifice industriile autohtone ca sa nu mai fie total dependente de China.

  • Eva Grosz commented on April 2, 2020 Reply

    Așa să fie cum spuneți ! Avem nevoie de optimism !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *